7 юли 2014 г.

Домашен сладолед


и ягодов,и шоколадов с кафе :) 
Шоколадов сладолед  правен с крем Англез и ганаш, а розов ягодов сладолед smile1- с каквито млечни продукти намерих в хладилника извън ягодите. Чудя се кой от двата да определя като по-добър :) Ягодовия - леко кисел и с по-свеж вкус заради заквасената сметана, или шоколадовия с кафе. Но май съм пристрастна към шоколада, пък и девойчето на него наблегна.
Ягодите могат да бъдат заменени от всеки плод (сезонен), а в сместа понякога прибавям и разбити на сняг белтъци с малко захар. Прави я по-пухкава.


Започвам от правенето на сладоледа :) и  уточнението, че моя е правен в машина за сладолед. Но когато нямах, правех по стандартния начин, в купа, която  прибирах във фризера и на всеки 15 мин. вадя и разбърквам  за по минута с миксер сместа. Така около 10-на пъти за 3 часа (когато стегне - бъркам с лъжицата). Ангажиращо е, но си струва, защото не се получават големите ледени кристали в сладоледа, а нежни и фини.  Ако и количеството сладолед е по-голямо - струва си честото обикаляне около фризера. 



Ягодов сметанов сладолед 


300 г почистени ягоди 
100 г захар 
200г заквасена сметана 
500 мл течна сладкарска сметана 

разбити белтъци със захар - опция 


* Ягодите се пасират заедно със захарта и заквасната сметана. 
* Прибавя се сладкарската сметана и разбърква (на ръка с тел за разбиване, или лъжица). Ако има белтъци - тук се прибавят. 
* Сместа се замразява - или в машина за сладолед, или по описания горе начин в купа и във фризера. 


Шоколадов сладолед с кафе 

Този го правих на два етапа, но стана невероятно добър (умря ромката) 

За шоколадовия ганаш:
250 мл  сладкарска сметана 
200 г черен шоколад 
1 с.л. инстантно кафе 

За крем Англез (който е в основата на много кремове, сладоледи и десерти) 


  • 3 жълтъка
  • 3-4 с.л. захар 
  • 250 мл пълномаслено прясно мляко
  • 250 мл сладкарска сметана 
  • 1  шушулка ванилия (или 1 ампула течна ванилия) 


Приготвяне: 
Ганаша:
* В тенджерка/купа се загрява сметаната, а когато стане гореща (да не завира) се отмества от котлона и в нея се поставя шоколада и кафето; бърка, докато се разтопят. Може на котлон, може в микровълновата фурна да се загрее;
* Прибира се в хладилник да се охлади поне 3-4 часа 

Крема:
* В тенджерка/касерола   се разбиват жълтъците  със захарта.
* Прибавят се сметаната, млякото и обраните  семенца от ванилията  - разрязана предварително на две по дължината.
* Сместа се разбърква с тел за разбиване на яйца.
* Тенджерата се поставя на тих огън и се вари, като се разбърква непрекъсваното до сгъстяване - като се разбърка с лъжица - крема оставя на гърба и плътен слой..
* Охлажда се в хладилника около 2 часа,  като се покрива със свежо фолио. 

* Изстиналия шоколадов крем се разбива с миксера за 4-5 мин и малко по малко към него се прибавя крема Англез. 
* Когато се смесят  хубаво сместа се замразява - или в машина за сладолед, или по описания горе начин в купа и във фризера. 


И ако някой ден решите да снимате сладоледа си, първо пригответе всичко друго и в последния момент вадете сладоледа ;D

32 коментара:

  1. Ромката може да е "умряла", но ние сме живи и ще те похвалим! :)
    И двата сладоледа са чудни! А и поразтопен ще се опита, не се кахъри за снимките!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили :) приятелите са затова, да окуражат :)

      Изтриване
  2. Като гледам и аз май в шоколадовия ще бодна лъжичката :) Страхотно изглеждат и двата, Пепи! Ще опитам.
    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бодвай, Снежи :) всички сме за него :)
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  3. Пепи, бих си опитала и от двата... Не мисля, че бих отказала от тези студени сладости. Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В тези горещини е наслада за небцето :)
      Поздрави и на теб, Гери!

      Изтриване
  4. Пепи, абе нещо нямам нерви да бъркам на ръка ;) Добре че имаш машина, в пъти по-лесно е. Но аз все още устоявам на изкушението да си купя, тъй като ще кача поне 5 кг отгоре ;) Весела седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаш убедително оправдание, Дани :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Разкош...Шоколадовия ще го пробвам точно с домашно пълномаслено мляко.
    Хубава седмица,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. имаш крава, пиеш мляко :) нали, Живе :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  6. мммм просто няма нужда от думи!!!
    Нямам машина за сладолед,но никога не отказвам да си направя домашен сладолед!!!!
    Няма по-вкусен!
    Ще се пробва задължително!!!
    Хубава седмица ,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно, Миме, не отказвай домашен сладолед :) Нито да хапваш, нито да правиш :)
      Хубава седмица!

      Изтриване
  7. Смесен може ли?
    И ягодов и шоколадов?
    Все се каня за машина и все не взимам. Но като гледам с какви темпове хапват сладолед у нас, май ще взема сериозно да се замисля.
    Сладоледът е върхЪт, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може смесен, за теб винаги :)
      Не се замисляй за машина, може и в купа да си го разбъркаш, особено ако си купиш хубава голяма медна купа :) ще събира много сладолед. И е по-добре за лятото, отколкото да печем сладкиши :)

      Изтриване
  8. Ммм домашен сладолед,колко разхлаждащ и ароматен!
    Трябва да се пробва в скоро време,а варианти много...
    Хубава и успешна седмица!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о да, варианти безброй :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Няма по-вкусен от домашно приготвеният сладолед, а аз искам да опитам от всичките показани и направени от теб, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При теб сладоледите също са в изобилие, Еви :) кой от кой по-хубави.
      Прегръдка и з а теб!

      Изтриване
  10. И от двата за мен, по много, ще помагам с бъркането, ако машината е заета:))) Страхотни снимки си направила! Много трудно се снима сладолед, големи приключения:))) Прекрасна вечер, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готово, Кате, давай чаша, ще ти сложа и от двата :)

      Изтриване
  11. Май имаш нова придобивка?Да ти е честита! И да ми оставиш във фризера и от двата:) Жестоки са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аа тя е от зимата, но не съм се хвалила май :)

      Изтриване
  12. Аз съм за шоколадовия. Даже една идея разтечен ( колкот твоя) ми е тъкмо по-ароматен и вкусен! Чудесно лято ти желая, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не заболява гърлото пък, а :)
      Мерси, Мъхче, хубаво лято и на теб!

      Изтриване
  13. Ееее,то това със снимането и то посред лято е ясно,Пепи :) .
    Наскоро снимах едно семифредо и то като имаш предвид,че и да почне да се топи не се разтича и пак първо нагласих целия антураж и чак тогава извадих и снимах.
    Пепи,предлагам да ми сложиш по две топки от двата вида,за да не изпадам в дилема по предпочитание :) .Каква разкошна порция би било,нали? :)
    Прегръдка и ведър ден,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готово, Роси, по две щом казваш :) Давам моят дял на теб :)
      Ама никак не се сетих, че ще се разтопи и първо него приготвих :))
      Прегръдка и хубава съботна вечер и на теб!

      Изтриване
  14. Пепи, прекрасни са и двата варианта! От одеве преглъщам пред монитора.. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Радост :)
      Хубава съботна вечер!

      Изтриване
  15. Ауу, Пепи, това са страхотни ледени предложения,
    с чудесни аромати, неустоима визия и красиви снимки.
    Поздравления за теб!
    А аз, ако мога да споделя за съвместяването на снимки с процеса на разтопяване:
    когато е възможно предварително оформям топчетата сладолед и замразявам отново,
    след което подреждам за снимки - така с малко, но все пак удължавам времето;
    но пък леко разтопената структура има своята примамлива страна.
    Много ми харесват, а и с машина ефектът е несравним - хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря за ценния съвет. Пък и ти имаш богат опит със сладоледа :) СЪс сигурност си права и следващ път така ще правя.
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  16. Няма по- вкусно нещо от домашно приготвения сладолед през лятото! За жалост на мен не ми се получава нещо консистенцията и отчаяно търся място във Варна, от където мога да си закупя домашно приготвен сладолед.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо не мога да кажа за Варна, но може да пробвате различни рецепти от интернет, с малки дози, докато улучите. Много е важно честото разббъркване там, когато е без машина за сладолед, за да не се получават кристали. Успех с търсенето :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...