и ягодов,и шоколадов с кафе :)
Шоколадов сладолед правен с крем Англез и ганаш, а розов ягодов сладолед - с каквито млечни продукти намерих в хладилника извън ягодите. Чудя се кой от двата да определя като по-добър :) Ягодовият - леко кисел и с по-свеж вкус заради заквасената сметана, или шоколадовият с кафе. Но май съм пристрастна към шоколада, пък и девойчето на него наблегна.
Ягодите могат да бъдат заменени от всеки плод (сезонен), а в сместа понякога прибавям и разбити на сняг белтъци с малко захар. Прави я по-пухкава.
Започвам от правенето на сладоледа :) и уточнението, че моя е правен в машина за сладолед. Но когато нямах, правех по стандартния начин, в купа, която прибирах във фризера и на всеки 15 мин. вадя и разбърквам за по минута с миксер сместа. Така около 10-на пъти за 3 часа (когато стегне - бъркам с лъжицата). Ангажиращо е, но си струва, защото не се получават големите ледени кристали в сладоледа, а нежни и фини. Ако и количеството сладолед е по-голямо - струва си честото обикаляне около фризера.
Ягодов сметанов сладолед
300 г почистени ягоди
100 г захар
200г заквасена сметана
500 мл течна сладкарска сметана
разбити белтъци със захар - опция
* Ягодите се пасират заедно със захарта и заквасната сметана.
* Прибавя се сладкарската сметана и разбърква (на ръка с тел за разбиване, или лъжица). Ако има белтъци - тук се прибавят.
* Сместа се замразява - или в машина за сладолед, или по описания горе начин в купа и във фризера.
Шоколадов сладолед с кафе
Този го правих на два етапа, но стана невероятно добър (умря ромката)
За шоколадовия ганаш:
250 мл сладкарска сметана
200 г черен шоколад
1 с.л. инстантно кафе
За крем Англез (който е в основата на много кремове, сладоледи и десерти)
- 3 жълтъка
- 3-4 с.л. захар
- 250 мл пълномаслено прясно мляко
- 250 мл сладкарска сметана
- 1 шушулка ванилия (или 1 ампула течна ванилия)
Приготвяне:
Ганаш:
* В тенджерка/купа се загрява сметаната, а когато стане гореща (да не завира) се отмества от котлона и в нея се поставя шоколада и кафето; бърка, докато се разтопят. Може на котлон, може в микровълновата фурна да се загрее;
* В тенджерка/купа се загрява сметаната, а когато стане гореща (да не завира) се отмества от котлона и в нея се поставя шоколада и кафето; бърка, докато се разтопят. Може на котлон, може в микровълновата фурна да се загрее;
* Прибира се в хладилник да се охлади поне 3-4 часа
Крем:
* В тенджерка/касерола се разбиват жълтъците със захарта.
* Прибавят се сметаната, млякото и обраните семенца от ванилията - разрязана предварително на две по дължината.
* Прибавят се сметаната, млякото и обраните семенца от ванилията - разрязана предварително на две по дължината.
* Сместа се разбърква с тел за разбиване на яйца.
* Тенджерата се поставя на тих огън и се вари, като се разбърква непрекъсваното до сгъстяване - като се разбърка с лъжица - крема оставя на гърба и плътен слой..
* Тенджерата се поставя на тих огън и се вари, като се разбърква непрекъсваното до сгъстяване - като се разбърка с лъжица - крема оставя на гърба и плътен слой..
* Охлажда се в хладилника около 2 часа, като се покрива със свежо фолио.
* Изстиналия шоколадов крем се разбива с миксера за 4-5 мин и малко по малко към него се прибавя крема Англез.
* Когато се смесят хубаво сместа се замразява - или в машина за сладолед, или по описания горе начин в купа и във фризера.
И ако някой ден решите да снимате сладоледа си, първо пригответе всичко друго и в последния момент вадете сладоледа
Ромката може да е "умряла", но ние сме живи и ще те похвалим! :)
ОтговорИзтриванеИ двата сладоледа са чудни! А и поразтопен ще се опита, не се кахъри за снимките!
Прегръдка!
Благодаря ти, Тили :) приятелите са затова, да окуражат :)
ИзтриванеКато гледам и аз май в шоколадовия ще бодна лъжичката :) Страхотно изглеждат и двата, Пепи! Ще опитам.
ОтговорИзтриванеХубав ден ти пожелавам!
Бодвай, Снежи :) всички сме за него :)
ИзтриванеХубава вечер на теб!
Пепи, бих си опитала и от двата... Не мисля, че бих отказала от тези студени сладости. Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеВ тези горещини е наслада за небцето :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, Гери!
Пепи, абе нещо нямам нерви да бъркам на ръка ;) Добре че имаш машина, в пъти по-лесно е. Но аз все още устоявам на изкушението да си купя, тъй като ще кача поне 5 кг отгоре ;) Весела седмица
ОтговорИзтриванеИмаш убедително оправдание, Дани :)
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Разкош...Шоколадовия ще го пробвам точно с домашно пълномаслено мляко.
ОтговорИзтриванеХубава седмица,Пепи!
имаш крава, пиеш мляко :) нали, Живе :)
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
мммм просто няма нужда от думи!!!
ОтговорИзтриванеНямам машина за сладолед,но никога не отказвам да си направя домашен сладолед!!!!
Няма по-вкусен!
Ще се пробва задължително!!!
Хубава седмица ,Пепи!
Правилно, Миме, не отказвай домашен сладолед :) Нито да хапваш, нито да правиш :)
ИзтриванеХубава седмица!
Смесен може ли?
ОтговорИзтриванеИ ягодов и шоколадов?
Все се каня за машина и все не взимам. Но като гледам с какви темпове хапват сладолед у нас, май ще взема сериозно да се замисля.
Сладоледът е върхЪт, Пеп!
Може смесен, за теб винаги :)
ИзтриванеНе се замисляй за машина, може и в купа да си го разбъркаш, особено ако си купиш хубава голяма медна купа :) ще събира много сладолед. И е по-добре за лятото, отколкото да печем сладкиши :)
Ммм домашен сладолед,колко разхлаждащ и ароматен!
ОтговорИзтриванеТрябва да се пробва в скоро време,а варианти много...
Хубава и успешна седмица!:)
о да, варианти безброй :)
ИзтриванеХубава седмица и на теб!
Няма по-вкусен от домашно приготвеният сладолед, а аз искам да опитам от всичките показани и направени от теб, Пепи! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеПри теб сладоледите също са в изобилие, Еви :) кой от кой по-хубави.
ИзтриванеПрегръдка и з а теб!
И от двата за мен, по много, ще помагам с бъркането, ако машината е заета:))) Страхотни снимки си направила! Много трудно се снима сладолед, големи приключения:))) Прекрасна вечер, Пепи!
ОтговорИзтриванеГотово, Кате, давай чаша, ще ти сложа и от двата :)
ИзтриванеМай имаш нова придобивка?Да ти е честита! И да ми оставиш във фризера и от двата:) Жестоки са!
ОтговорИзтриванеаа тя е от зимата, но не съм се хвалила май :)
ИзтриванеАз съм за шоколадовия. Даже една идея разтечен ( колкот твоя) ми е тъкмо по-ароматен и вкусен! Чудесно лято ти желая, Пепчо!
ОтговорИзтриванеДа не заболява гърлото пък, а :)
ИзтриванеМерси, Мъхче, хубаво лято и на теб!
Ееее,то това със снимането и то посред лято е ясно,Пепи :) .
ОтговорИзтриванеНаскоро снимах едно семифредо и то като имаш предвид,че и да почне да се топи не се разтича и пак първо нагласих целия антураж и чак тогава извадих и снимах.
Пепи,предлагам да ми сложиш по две топки от двата вида,за да не изпадам в дилема по предпочитание :) .Каква разкошна порция би било,нали? :)
Прегръдка и ведър ден,мила!
Готово, Роси, по две щом казваш :) Давам моят дял на теб :)
ИзтриванеАма никак не се сетих, че ще се разтопи и първо него приготвих :))
Прегръдка и хубава съботна вечер и на теб!
Пепи, прекрасни са и двата варианта! От одеве преглъщам пред монитора.. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Радост :)
ИзтриванеХубава съботна вечер!
Ауу, Пепи, това са страхотни ледени предложения,
ОтговорИзтриванес чудесни аромати, неустоима визия и красиви снимки.
Поздравления за теб!
А аз, ако мога да споделя за съвместяването на снимки с процеса на разтопяване:
когато е възможно предварително оформям топчетата сладолед и замразявам отново,
след което подреждам за снимки - така с малко, но все пак удължавам времето;
но пък леко разтопената структура има своята примамлива страна.
Много ми харесват, а и с машина ефектът е несравним - хубаво лято!
Дианка, благодаря за ценния съвет. Пък и ти имаш богат опит със сладоледа :) СЪс сигурност си права и следващ път така ще правя.
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Няма по- вкусно нещо от домашно приготвения сладолед през лятото! За жалост на мен не ми се получава нещо консистенцията и отчаяно търся място във Варна, от където мога да си закупя домашно приготвен сладолед.
ОтговорИзтриванеНищо не мога да кажа за Варна, но може да пробвате различни рецепти от интернет, с малки дози, докато улучите. Много е важно честото разббъркване там, когато е без машина за сладолед, за да не се получават кристали. Успех с търсенето :)
Изтриване