С гъбите пачи крак се срещам от време на време, благодарение на приятели. Този път майсторката на торти Веси Панова ме изненада с една торба. Но не съм предполагала, че ще държа трюфели в ръката си. Черни. Сърдечна благодарност на Дими Христова за тях (и за още нещо, тя си знае :)!
И тъй като не се знае кога на човек ще му се падне гастрономическото удоволствие да ги опита, ще споделя какво аз направих с тях. Както шкембе-чорбата е заела място в блога, така и трюфела заслужава своите 5 мин. слава тук (извън 10-те на масата)
Естествено, първо реших, че ще чакат да се приберат и останалите двама от любимците ми. Младежът Н. не оцени подобаващо (възхваляващо )кулинарната ми гордост и вдъхновение въпреки, че беше основния и много доволен консуматор на готовия продукт:
И тъй като не се знае кога на човек ще му се падне гастрономическото удоволствие да ги опита, ще споделя какво аз направих с тях. Както шкембе-чорбата е заела място в блога, така и трюфела заслужава своите 5 мин. слава тук (извън 10-те на масата)
Естествено, първо реших, че ще чакат да се приберат и останалите двама от любимците ми. Младежът Н. не оцени подобаващо (възхваляващо )кулинарната ми гордост и вдъхновение въпреки, че беше основния и много доволен консуматор на готовия продукт:
След предварителните ми проучвания в интернет стана ясно, че гъбата ще иска или съвсееем малка кулинарна обработка, или никаква - просто да се настърже върху готовото топло ястие, за да освободи страхотния си аромат.
Който реших, че добре ще се освободи в топъл зехтин, с който да приготвя и другите гъби. Това го видях в едно клипче в ю-туб, където една италианка после го сготви с паста. Което се надявам да направя утре и аз с втория трюфел.
Първа част:
Трюфела се измива с мека четка и оставя да изсъхне добре.
Трюфела се измива с мека четка и оставя да изсъхне добре.
Около 100 мл зехтин се загрява до към 50-60*
Прехвърля се в стъклено бурканче, в което се поставят и тънко нарязаните резени трюфел и се затваря с капачката. Оставя се да престои поне 6-7 часа.
(след което разделих материала в 2 бурканчета всяко с по 12 резена; тук съм вложила едното)
След които честно казано ги опитах на препечена филия хляб. Ако не бях обещала да го влагам в другите гъби, спокойно бих му видяла сметката и така с бялото вино и съвсем скришом.
От мен да мине - гъби за всички Така сега пък си имам ню-ню бурканче с ароматен зехтин без трюфел :))
Пачи крак с черен трюфел и сметана
Необходими са:
~ 600 г гъби пачи крак (а защо не и други горски)
~ 50мл. зехтин с трюфела (описан горе)
~ 300 мл готварска сметана
сол на вкус
Готвенето
- започва от миенето на гъбите. Принципно не обичам да мия гъбите, че се напиват с много вода, която после трябва да се извари, а тези гъби са нежни, но когато са горски почти винаги се налага миене. След което ги оставям около 20 мин. да се поотцедят.
- След това се нарязват на ленти/ивички или както и да е, но ситно, защото ще се изгубят съвсем.
- Зехтина от трюфела се изцежда в тиган, прибавят се нарязаните вече гъби (пачи крак) и се задушават, докато останат на мазнина.
- Посоляват се.
- 5-6 от отцедените резени трюфел се нарязват на ситно и прибавят.
- Разбърква се 2-3 пъти, колкото да се загрее отново и той и прибавя сметаната.
- Изчаква се да заври и отстранява от котлона.
- Разделя се в две чинии, а отгоре се поставят останалите по 2-3-4 резенчета трюфел....
вилиците в ръка ли са вече :))
Бързо и лесно. Ама и с такива продукти няма как да е различно :)
Ехаа... Страхотно, Пепи!
ОтговорИзтриванеАуууууу, Пеп! Завидях! Ама наистина! Страхотно е, че можеш да опиташ пресен трюфел. Аз не съм имала това щастие. И пачият крак ... абе нямам думи! Избрала си да покажеш рецепта, която да разгърне пълния блясък на гъбите! Браво!
ОтговорИзтриванеИ аз ехааа, толкова апетитно изглеждат. Чакам да споделиш за пастата после, преди да си ги изяла с виното! Поздрави :)
ОтговорИзтриванетъркулнало се гърнето и си намерило похлупак :)
ОтговорИзтриванестрахотно, Пеп!
Еха, какъв подарък! Страхотно си го оползотворила! Браво на теб!
ОтговорИзтриванеПоздравления за вкусния подарък, Пепи! Не всеки би се разделил с черен трюфел - голям приятел ще да ти е Дими :)) Комплименти и за нея, разбира се! Ястието е божествено!
ОтговорИзтриванеПепи, завиждам... Страхотна рецепта, сигурна съм, че и пастата ще е страхотна. С такива продукти просто няма как да не .....
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Пепи, много ми беше интересно да прочета поста, и да видя - не съм виждала трюфел, на шишарка ми заприлича :)) Нямам никаква представа какъв му е вкуса, но определено изглежда много вкусно. Пачи крак съм опитвала маринован и предварително опитан...:))), малко ме е страх да консумирам некултивирани гъби и почти не го правя. Браво на приятелката ти Дими освен за приятелския жест и за това, че е уцелила точния човек - да приготви по вкусен начин продукта!
ОтговорИзтриванеПредложение за ценители ...
ОтговорИзтриванеПоздравления и от мен, Пепи,
страхотен подарък, оценен, приготвен и представен подобаващо...
Ооооо, невероятно предложение! Пепи, откъде ги намерихте тези прекрасни трюфели? Браво на приятелите ти...
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че наминахте мили дами и уважихте милия ми трюфел :)
ОтговорИзтриваненаистина е изключително ароматна гъба и съм късметлийка, че можах да държа такава в ръката си и да опитам :))
Божествена вкусотия! Прекрасен подарък са ти направили! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеХубава седмица и на теб, РАдост!
ИзтриванеПепи,това е уникален шанс,който ти е предоставила тази дама,поздравления за щедростта й!
ОтговорИзтриванеНямам дори бегла представа какъв може да е аромата,усещането и вкуса на тези толкова редки,ценни и скъпи трюфели.
Но от кадрите личи,че е нещо много апетитно и заслужаващо внимание.
Страхотно вкусна е предполагам рецептата дори и без това бижу ,толкова сочни са от сметаната гъбките ти!
Видях в отчетите и пастата с остатъка - забележителна!
Ще се радвам да ми разкажеш по-подробно на ЛС за усещането и впечатленията ти!
Прегръдка и хубаво настроение през уикенда на цялото семейство!
Интересен и приятен вкус има, Роси :) Аз ти писах, че на пастата най-много се открои, тъй като там пилешкото не беше с никакви други подправки.
ИзтриванеНаистина е уникален шанс да имам възможност да опитам трюфела и пожелавам всекиму да има такъв шанс.
Прегръдка за теб и хубава работна седмица :)
Благодаря ти,мила,хубава седмица и на теб!
Изтриване