Нищо ново, тарталети сте виждали, не е като и аз да не съм показвала. Обаче тези са с гъби. И то не какви да са гъби, а пачи крак. Неееееееееевероятно ароматни и вкусни. Някои ги бъркат с кладницата, но това са съвсем различни гъби. И тъй като това е само идея за пълнеж на тарталетите с гъби, мога да кажа, че не по-малко вкусни и ароматни ще станат и с други горски гъби - манатарка, масловка, сърнела. Стига да има - пресни, или сушени. Ако са в голямо количество - правим мариновани, като тези масловки
Според един черен виц, горските гъби били три вида - ядливи, докторски и попски. Грозно, но е истина - ако не познавате гъбите, по-добре не берете (като мен), чакайте някой вещ да и ги покаже, набере, ако може - и достави на място :))
Аз ги смесих с култивирани печурки, защото това, което набрах щеше да стигне за пълнеж на 2 тарталети Така е, като реших, че и сушени ще правя..... Икономична булка съм. Понякога.
Сушени също ще станат за пълнеж - трябва да се накиснат предварително с топла вода за 10-15 мин. Следващата ми пробва обаче ще бъде със сушена манатарка. Защото такава имам :)) Не мога да не спомена, че ароматът на гъбите много подбре си пасна със сирена от което вкусът на тарталетите само спечели.
Ето моите гъбки
И така тестото за тарталетите е маслено, добре изпитано, а моето любимо е това:
150гр. масло
щипка сол
1 яйце
3-4 лъж. ледена вода
ок. 220-230 гр брашно
щипка сол
1 яйце
3-4 лъж. ледена вода
ок. 220-230 гр брашно
Това тесто е за 4 тарталети, с големина d ~ 10см.
Плънката е също за тези 4бр.Видовете сирена подлежат на промяна.
Продуктите за нея са:
300 гр. пачи крак (или др. диви гъби)
200 гр. печурка
50 гр. синьо сирене
50 гр. камамбер
50гр. пушено сирене
30-40 гр. пармезан -може да се прескочи, но пък е приятна коричката с него
30-40 гр. пармезан -може да се прескочи, но пък е приятна коричката с него
100 мл бяло вино
200 мл прясно мляко
50 гр. масло
1 глава лук
3-4 ск. чесън
черен пипер , ако трябва - сол.
Приготвяне:
* Гъбите се почистват и нарязват.
* Лукът се почиства и нарязва на ситно; чесънът пресова.
* Всичко се задушава в маслото в тиган (съд) с капак, прибавяйки по малко от виното, докато гъбите омекнат, а то се изпари.
* Прибавят се сирената (настъргани), бърка се сместа, докато се поразтопят и по малко прибавя прясното мляко. Щом заври се оставя тихо да къкри около 10 мин., посолява при нужда и поръсва с черния пипер.
* Охлажда се сместа.
* Тестото се приготвя:
- Маслото се размеква и разбърква с яйцето и щипката сол, прибавя брашното и ледената вода. Замесва се бързо и прибира в торбичка или свежо фолио в хладилника за около час. Разделя се на 4 топки и всяка точи точи на кръг, малко по-голям от къдравия ръб на тарталетата. Дебелината - около 4-5 мм. Всяка се поставя в намазаната с олио и четка тарталета и притиска плътно по стените и. Остатъците над ръба се отстраняват много лесно - с едно движение на точилката по цялата площ на формата - така тестото е равномерно изрязано. Остатъците - на следващия кръг :)))
* Пълнят се приготвените форми и пекат се на 200 * до зачервяване.
Ммм, Пепи, много апетитни тарталетки, а как само съм изгладняла от дългия работен ден... Грабвам една!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Пеп, много харесвам чувстовото ти за хумор "икономична" :D
ОтговорИзтриванеTaрталетите са страхотни... обожавам гъби!
Хубав уикенд от мен!
Чудесни са станали! Много апетитна плънка! Айде пак ще се запрятам през уикенда:)
ОтговорИзтриванеЕ, изобщо не е честно!!!!
ОтговорИзтриванеТо не беше охлюви, сега тези вкуснотии от които
"икономичната" ни приятелка и ще суши.....
Ох, представям си колко неееевероятно вкусно е :)
Прегръдки, Пеп и хубав уикенд!
Перфектното мезе си приготвила, Пепи! Класическа комбинация от гъби и сирене, придружени от маслено тесто... Взимам си едничка, а на теб изпащам прегръдки и пожелания за хубав уикенд.
ОтговорИзтриванеПепиии,
ОтговорИзтриванене е честно наистина! И аз като Дани, дебело ще го подчертая :)) Тези тарталети ми скриха шапката, просто си представям аромата и вкуса.
Грабвам тази първата и хич не ме интересува :))
Поздрав и хубави почивни дни!
Охо, давай бърже 2-3 бройки - екстра ще ми дойдат за закуска :))
ОтговорИзтриванеСнощи, докато ме бяха изпъдили :)) от компютъра ми и си гледкаха каквото им харесва на tv, но и не ме пускаха да се преместя в др. стая :)), взех та почнах да разлиствам една готварска книга... и си харесах едни тарталетки с пълнеж от риба. Виж как в една насока мислим :)) Обаче, твоята насока с гъбките и сиренцете и къде-къде по-вкусна :)
Само да ви споделя, че отдавна ги няма. Така че не хранете надежда, а за прятайте ръкави :)) На мига изчезнаха, аз си прибрах една за обяд да си взема и мога да кажа, че и студена е толкова вкусна, колкото и топла.
ОтговорИзтриванеИнче, ще чакам да видя рибните, аз харесвам И такива :) Кулинарното ни мислене често се оказва еднакво, а :))
Еви, благодаря, хубав уикенд и на теб!
Поздрави, Лети! И хубави почивни!
Дани, Зори, не се шегувам. Нямаше и кило гъби, но аз ги разделих на две :)) половината изсуших, половината там горе виждате. Лошо е, че тези изсушените почти се изгубиха :))
Хубава почивка на теб, Зори, сигурно вече пътуваш :)
А Дани, на теб слънчево моренце днес, аз пак ще го прескоча :))
Траяна, ако намериш и други освен печурки при нас - казвай, моля :))
Таня, да ти е сладко :)) и хубави събота и неделя!
ох че направо тук замириса ммм
ОтговорИзтриванеЗдравей, Шарена сол и добре дошла тук :)
ОтговорИзтриванеАуууу това като за мен! Но да си призная малко ме е шубе от дивите гъби. Най- много за едни масловкти или челядинки да се прежаля, но пък имам култивирани манатарки и мога са тях да го пробвам!
ОтговорИзтриванеАз не си падам особено по гъби, но ти ме накара да се замисля, Пепи :-) Изглеждат приказно тия тарталети!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Е, Лулу, щастливка си, щом имаш култивирани манатарки :)) Челядинки..... мечти :))) Дори не знам дали продават. Пачи крак съм виждала консервирани да продават, дали ще са запазили аромата си обаче - кой знае.
ОтговорИзтриванеМиленка, аз никак не обичам гъби :) обикновено ги избягвам в моята чиния, когато ги сервирам с яденето. Със сирената обаче ги преглътнах :) Пък и тези бяха нежни, ненатрапчиви. Само на печурки не знам дали бих се решила да хапна.
Поздрави и на теб!
Пепи, страшна рецепта, много, много обичам такива вкусови комбинации. Ще я опитам обезателно.
ОтговорИзтриваневинаги, когато видя нещо без месце при теб и дотърчавам на момента да видя какво вкусно нещо си приготвила като за мен и винаги е точно по вкуса ми. Супер си.:))
Пепи,взимам си една веднага,толкова са красиви и приканващи!А с този букет от гъби и сирена ще са ....неустоими,ароматни,хрупкави отвън,сочни и топящи отвътре!Като слънчице греят!
ОтговорИзтриванеЩе ме караш да ходя да купувам формички за тарталети,то се е видяло!
Хубава нова седмица!
Така пък ще си имаш формички за друг път, когато ти се прииска да правиш :))
ОтговорИзтриванеРонка, ама я виж категория "Постно" колко съм я обогатила напоследък :))
Хубава и успешна нова седмица на двечките ви!