19 юли 2014 г.

Паниран мозък и мозък на пара


     За всички, които обичат този деликатес :wink1: и знаят значението на израза "крехко като мозък".
Останалите да затварят страницата :). 
     Обаче ние с милото много обичаме мозък и няма как да пропусна  да го  публикувам. Преди години, когато на село заколеха прасе, теле, или агнета, главите се варяха и едва тогава вадеше мозъка - сварен (какъвто е сега този на пара) и се разделяше на всеки по лъжичка :smile1: което си е ню-ню и затова го считахме за деликатес :)  Когато по-късно през годините попадах на такъв в месарските магазини, започнах да го панирам и мога да кажа, че така повече ми харесва. Много холестерол и паниран :) в две хапки. 
Сега пак е голяма рядкост е в месарските магазини. Точно този пък ми е подарък от Бургас :) тук не съм сварвала поне година. 



Най-важното, преди приготвянето на мозъка (независимо по кой начин) е  почистването от ципите. Тъй като обикновено се продава замразен, процедурата преди готвене е следната: Мозъка се размразява на стайна температура в цедка/гевгир. След това се поставя в купа със студена вода  и 3-4 лъжици оцет за час. Отцежда се отново в гевгир и се почиства от ципите (след изкисването те се белят лесно).  През това време мозъка е добре измит и от кървавите следи в него. 

Паниран мозък 

Необходими за панирането освен мозъка (свински, телешки, или агнешки) са:
яйца, равни части брашно и галета, сол и черен пипер. Олио. 


Яйцата се разбиват (за 500г мозък - 3-4 яйца) със солта и черния пипер.
Мозъкът се посолява. 

Трудно е да се нареже на филии тази маса, затова се вземат малки парченца от него, овалват се в смесените брашно и галета и потапят в разбитите яйца. 
След това - в загрятото олио. Олиото трябва да бъде поне 1 см и добре загрято, но не и много силно, за да не прегаря панировката, а отвътре остава сурово. Пр. 2/3 от силата на котлона.
Пържи се за по около две минути от всяка страна, до зачервяване.
Готовите панирани парчета се изваждат на кухненска хартия, да се отцедят.
И както и друг път казвам - хартията да бъде поставена на решетка, не в чиния, за да  не се задушават и омекват панираните нещица отдолу, а остават хрупкави. 



Мозък на пара 

Има едни метални приставки за варене на пара, които се продават във всички магазини за домашни потреби и се поставят в тенджера. За варенето на пара може да се използват и обикновени порцеланови купи - едната се поставя с дъното нагоре в тенджерата и налива вода до височината и, а другата купа/чиния - върху долната,  а в нея се поставя предварително посоления мозък. След завиране на водата са достатъчни 15-20 мин. и е готов. 

Точно този е приготвен на пара в  уреда  Multicooker ( SR-TMJ501) .
В съда за готвене  се поставят 2 мерителни чаши вода, а в тавичката за варене на пара - мозъка.  Тя се поставя в уреда. 




 Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 8 (готвене на пара)натиска се  бутона START . Автоматично зададените 15 мин. стартират след като е завряла водата в уреда и тогава започва отброяването назад. За това време мозъка е готов :) внимателно заради парата се изважда тавичката и прехвърля в чиния. Поръсва се с черен пипер и магданоз по желание :)


17 коментара:

  1. Обожавам мозък. Няма как да затворя страницата... Добре, че съвсем скоро хапнах ярешки :P
    Виж, паниран не съм правила. И искаш да кажеш, че го панираш суров, така ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, съвсем суров. Но както и горе писах - парчетата да са малки. Панирала съм и сварен, но той пък съвсем трудно се събира, за да стане на топка за паниране. Затова така :)

      Изтриване
  2. Уау, обичам!!! Много! И го има почти винаги в местния месарски фирмен магазин! Но си признавам, че и аз не съм панирала! Чудесни предложения, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай паниран, Веси :) Много сочен остава в панировката. Пък и щом имаш почти винаги под ръка - :)

      Изтриване
  3. Пепи, много си го обичам като мезенце и студено бяло вино. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ехх ние с биричка го мезнахме :) Наздраве, Ванка!

      Изтриване
  4. Това и аз го обичам! Любимо от великденското/гергьовското агне. ;)
    Ама и аз не съм опитвала паниран...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, изненадваш ме :) Та ти месо почти не ядеш :)

      Изтриване
    2. Не ям често, Пепи, ама заради настроения... Иначе много си обичам месо. Може да не е толкова често, ама да знаеш с какъв апетит си го хапвам месцето. ;)

      Изтриване
  5. Дано не съм закъсняла за лъжичка и аз, че много обичам ... :)!
    Следващият път ще е паниран по твоята рецепта, Пепи!
    Поздрави! Хубава вечер в неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ваня, хубава вечер и на теб :)
      Но си толкова далеч, че дори да панирам пак ще е свършил, докато дойдеш :)

      Изтриване
  6. Искам и от двата, по- много! Страшни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ти пък сега, няма по много, холестролче е :)

      Изтриване
  7. И аз няма да затворя страницата, Пепи, дори само като познание -
    много полезни съвети даваш за приготвянето му, а идеята за варене на пара е чудесна.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се знае кога ще му потрябва на човек :)
      Благодаря ти, Диди, хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  8. Пепи,никога не съм приготвяла,но пък съм го хапвала в заведение и ми е много на сърце това ястие или мезе.С панирания език са ми едни от най-любимите.Нямам съмнение,че си го приготвила страхотно и по двата начина.
    Прегръдка специална от мен и хубава седмица,скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси :)
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...