19 юли 2014 г.
Паниран мозък и мозък на пара
За всички, които обичат този деликатес и знаят значението на израза "крехко като мозък".
Останалите да затварят страницата :).
Обаче ние с милото много обичаме мозък и няма как да пропусна да го публикувам. Преди години, когато на село заколеха прасе, теле, или агнета, главите се варяха и едва тогава вадеше мозъка - сварен (какъвто е сега този на пара) и се разделяше на всеки по лъжичка което си е ню-ню и затова го считахме за деликатес :) Когато по-късно през годините попадах на такъв в месарските магазини, започнах да го панирам и мога да кажа, че така повече ми харесва. Много холестерол и паниран :) в две хапки.
Сега пак е голяма рядкост е в месарските магазини. Точно този пък ми е подарък от Бургас :) тук не съм сварвала поне година.
Най-важното, преди приготвянето на мозъка (независимо по кой начин) е почистването от ципите. Тъй като обикновено се продава замразен, процедурата преди готвене е следната: Мозъка се размразява на стайна температура в цедка/гевгир. След това се поставя в купа със студена вода и 3-4 лъжици оцет за час. Отцежда се отново в гевгир и се почиства от ципите (след изкисването те се белят лесно). През това време мозъка е добре измит и от кървавите следи в него.
Паниран мозък
Необходими за панирането освен мозъка (свински, телешки, или агнешки) са:
яйца, равни части брашно и галета, сол и черен пипер. Олио.
Яйцата се разбиват (за 500г мозък - 3-4 яйца) със солта и черния пипер.
Мозъкът се посолява.
Трудно е да се нареже на филии тази маса, затова се вземат малки парченца от него, овалват се в смесените брашно и галета и потапят в разбитите яйца.
След това - в загрятото олио. Олиото трябва да бъде поне 1 см и добре загрято, но не и много силно, за да не прегаря панировката, а отвътре остава сурово. Пр. 2/3 от силата на котлона.
Пържи се за по около две минути от всяка страна, до зачервяване.
Готовите панирани парчета се изваждат на кухненска хартия, да се отцедят.
И както и друг път казвам - хартията да бъде поставена на решетка, не в чиния, за да не се задушават и омекват панираните нещица отдолу, а остават хрупкави.
Мозък на пара
Има едни метални приставки за варене на пара, които се продават във всички магазини за домашни потреби и се поставят в тенджера. За варенето на пара може да се използват и обикновени порцеланови купи - едната се поставя с дъното нагоре в тенджерата и налива вода до височината и, а другата купа/чиния - върху долната, а в нея се поставя предварително посоления мозък. След завиране на водата са достатъчни 15-20 мин. и е готов.
Точно този е приготвен на пара в уреда Multicooker ( SR-TMJ501) .
В съда за готвене се поставят 2 мерителни чаши вода, а в тавичката за варене на пара - мозъка. Тя се поставя в уреда.
Натиска се бутона MENU (средния от дисплея, с тенджерката) и избира програма за готвене 8 (готвене на пара), натиска се бутона START . Автоматично зададените 15 мин. стартират след като е завряла водата в уреда и тогава започва отброяването назад. За това време мозъка е готов :) внимателно заради парата се изважда тавичката и прехвърля в чиния. Поръсва се с черен пипер и магданоз по желание :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Обожавам мозък. Няма как да затворя страницата... Добре, че съвсем скоро хапнах ярешки :P
ОтговорИзтриванеВиж, паниран не съм правила. И искаш да кажеш, че го панираш суров, така ли?
Да, съвсем суров. Но както и горе писах - парчетата да са малки. Панирала съм и сварен, но той пък съвсем трудно се събира, за да стане на топка за паниране. Затова така :)
ИзтриванеУау, обичам!!! Много! И го има почти винаги в местния месарски фирмен магазин! Но си признавам, че и аз не съм панирала! Чудесни предложения, Пеп!
ОтговорИзтриванеПробвай паниран, Веси :) Много сочен остава в панировката. Пък и щом имаш почти винаги под ръка - :)
ИзтриванеПепи, много си го обичам като мезенце и студено бяло вино. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеехх ние с биричка го мезнахме :) Наздраве, Ванка!
ИзтриванеТова и аз го обичам! Любимо от великденското/гергьовското агне. ;)
ОтговорИзтриванеАма и аз не съм опитвала паниран...
Гери, изненадваш ме :) Та ти месо почти не ядеш :)
ИзтриванеНе ям често, Пепи, ама заради настроения... Иначе много си обичам месо. Може да не е толкова често, ама да знаеш с какъв апетит си го хапвам месцето. ;)
ИзтриванеДано не съм закъсняла за лъжичка и аз, че много обичам ... :)!
ОтговорИзтриванеСледващият път ще е паниран по твоята рецепта, Пепи!
Поздрави! Хубава вечер в неделя!
Благодаря ти, Ваня, хубава вечер и на теб :)
ИзтриванеНо си толкова далеч, че дори да панирам пак ще е свършил, докато дойдеш :)
Искам и от двата, по- много! Страшни са!
ОтговорИзтриванети пък сега, няма по много, холестролче е :)
ИзтриванеИ аз няма да затворя страницата, Пепи, дори само като познание -
ОтговорИзтриванемного полезни съвети даваш за приготвянето му, а идеята за варене на пара е чудесна.
Поздрави и хубава нова седмица!
Не се знае кога ще му потрябва на човек :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Диди, хубава седмица и на теб!
Пепи,никога не съм приготвяла,но пък съм го хапвала в заведение и ми е много на сърце това ястие или мезе.С панирания език са ми едни от най-любимите.Нямам съмнение,че си го приготвила страхотно и по двата начина.
ОтговорИзтриванеПрегръдка специална от мен и хубава седмица,скъпа!
Благодаря ти, Роси :)
ИзтриванеХубава седмица и на теб!