30 ноември 2010 г.

Руло "Стефани"

Предизвикателство към един млад мъж smile1 Хайде да видя дали ще се справиш.



Продукти за 4-5 порции:
1 кг кайма
средата на 2 филии стар хляб (или 4-5 с.л. галета)
50-60 мл бира или бяло вино
1 глава лук
2 яйца
подправки: черен пипер, кимион, риган, мащерка, червен лют (или не) пипер, чесън на прах (или с други думи - от онова шишенце с моята подправка smile1)

кашкавал и 2 с.л. галета за поръсване
50-60 мл бира или бяло вино
100 мл вода или бульон
~50-60 мл. олио/зехтин

Плънка:
3-4 кисели краставички
3-4 моркова (мариновани или предварително сварени)
3 сварени яйца

опционално: сварен картоф; мариновани гъби, маринована червена чушка, грах и царевица.
Колкото повече продукти се добавят, толкова по-богата и по-цветна е плънката.

Приготвяне:
* Хлябът се претрива на ситни трохи (ако не е стар - препича се леко до изсъхване), лука нарязва ситно.
* Каймата се омесва добре с подправките, хлебните трохи, лука, яйцата, бирата/виното. Колкото повече се меси, толкова по-добре за каймата - не се пръска при печене.
* Завива се със свежо фолио и оставя да почине в хладилник за час.
* Каймата се разстила във вид на правоъгълник върху голямо парче свежо или алуминието фолио - ширината на правоъгълника да е колкото дължината на тавата (правоъгълна) в която ще се пече рулото. Дебелината на каймата трябва да е поне 2см.
* На 4-5 см. от ръба на по-късата страна на правоъгълника се нареждат в редичка smile1 яйцата (цели, или срязани на две), до тях - по ивица морков и краставица - ако са дебели - се срязват по дължината на ивици.
* Ако правоъгълника е по-дълъг (а трябва да е такъв с това количество кайма) на 6-7 см. след тази плънка се нареждат още ивици морков, краставичка, или ако има и друга плънка - тук е момента да се сложи тя - царевица, грах, гъби.
* Хващат се двата края на фолиото и с него повдига каймата така, че да закрие плънката. С помощта на фолиото се завива докрай на руло - колкото може по-стегнато.
 * Внимателно се прехвърля готовото руло в тавата така, че да остане съединената част отдолу.
* Онези 50 мл мазнина се загряват - почти до завиране, но да не запуши все пак олиото :)  С  лъжица се залива оформеното руло с врялото олио - това се прави за да се "запечата" каймата - поради невъзможност от запечатване на тиган - хваща хубава коричка и не се разцепва.
 * Поръсва се с галетата - съвсем тънко.
* Наливат се бирата/виното и водата/бульона от двете страни на рулото и покрива тавата с фолио за печене.
* Пече се в загрята фурна - 190-200* за 30-40 мин.
* Развива се фолиото (тавата се изважда предварително :)) залива се с няколко лъжици от сока, който е в тавата и поръсва рулото с настърган кашкавал.
* Запича се още десетина минути до бледо зачервяване на кашкавала.
* След като се извади се изчаква да почине за 10-15 мин. и тогава нарязва - задължително с остър нож.

***На горната снимка освен, че има червен пипер в подправката, каймата е от дивеч, затова рулото има такъв червеникав цвят.
***Мързелив вариант на рулото - в кексова форма се поставя каймата на дъното, облепват се и стените и; поставя се плънката по средата, пак кайма отгоре и така се изпича. (формата не трябва да се пълни догоре) След като е изпечено, се обръща и тогава настъргва с кашкавала и отново запича за коричка.

***Поръсването с кашкавал е по желание. Аз го правя, не само защото ни харесва, но и понякога, когато каймата не е хубава (разбирайте от магазин) се свива, а кашкавала покрива дефектите, които се получават отгоре на рулото drinks.
Другата хитринка, която прилагам, за да не се отваря каймата отгоре е: след като го пренеса в тавата, намазвам отгоре каймата с леко разбит белтък и поръсвам обилно с галета отгоре и колкото може встрани. 


Рулото може да бъде изпечено с гарнитурата - картофи и моркови, нарязани на дебели резени, посолени и разбъркани с малко мазнина. В този случай не слагам бира при печенето.  Ето отдолу на снимката е с купено от магазина месо - свинско, сммляно собственоръчно в къщи. 



9 коментара:

  1. Любимо ястие, което точно снощи приготвих за вечеря и бе оменето бързо-бързо :))
    Понякога слагам маслини, а снощи и царевица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Това руло си остава класика в жанра! Твоето изглежда перфектно!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз държа да чуя как се е справил младежът, може и оценка да си постави :)))

    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ха, чакай Инче, сега се унищожават запасите от неделя, но понеже гледаше как се прави, реши, че не е трудно (и наистина е така) и реши, че сами (със съквартирантите-момчета) ще си направят)
    Очаквам резултати идната седмица :)
    Мерси, Лулу, хубавото руло става с хубава кайма.
    Милена, за маслини не съм се сещала, а ги обичаме, ще пробвам следващ път.
    Поздрави, момичета и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, изглежда прекрасно рулото ти, а и няма начин да не е така, щом ти си го приготвила! :)
    Една малка хитрост използвам за да не се пука рулото отгоре по време на печене - намазвам го с белтък, набождам го на няколко места с клечка за зъби и след това поръсвам със сухар. :)
    Прегръдки и успех на младежа при приготвянето му, сигурна съм, че ще се справи прекрасно с предизвикателството! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Еви, аз съм виждала твоето руло и се чудех защо мажеш с белтък :)
    Ще знам за друг път, когато ползвам кайма от магазина.
    Поздрави и усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам руло "Стефани", а твоето изглежда чудесно, перфектна коричка.:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Хвала ти, Данијела!
    Рони, благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...