и месна добавка.
В оригиналната рецепта теринът е бил с чоризо, а в блога на Гербера - Лена, където го видях е с пилешко месо.
Полента или качамак.
Категорично оставям тази вкусотия с името Полента.
Този царевичен грис, който се продава тук под опаковките "Качамак" няма нищо, ама нищо общо с качамака. Освен името на опаковката. Не само съм хапвала качамак като дете (хич не го обичах), но всеки път гледах баба как го прави - много ми беше интересно как върти малката точилка в тенджерата с вода и брашно. Когато пораснах обаче доста неща не само проядох, а и заобичах и качамака е едно от тях - сега майка прави понякога, когато се сетим на село. С препържена сланинка и сирене мммммм
Като не се хващам да си направя истински, реших да пробвам с този царевичен продукт е няколко пъти, хапвах го, но без особен мерак. За останалите в къщи да не казвам пък - никой не хареса. Вярно, че гарниран със сирене, но.... никой не го уважи.
Този терин обаче веднага ми хареса - имаше сирена (доста), спанак, месце. Тук реших да използвам една луканка, от наш местен колбасарски цех, много вкусна е, но последната, която купих е съвсем прясна и остана на "до-изсущаване" в хладилника. Нищо де, парченце резнах.
И последно, че съмна :) Вкусно и интересно предястие за празнична маса; лека вечеря или обяд - въпрос на избор.
Продукти: (правоъгълна кексова форма с големина 23/12/10 см. )
250 г царевичен грис (или Качамак, както пише на опаковката)
600мл. вода и 500 мл бульон (пилешки при мен. Може и вода с 2 кубчета бульон, но.....)
80 г краве масло
30 г настърган пармезан
150 г. пресен спанак
3-4 с.л. зехтин/олио
5-6 стръка зелен лук
2-3 ск. чесън
1/2 връзка магданоз
100г. пушен бекон и 100 гр. луканка - или друг колбас, по избор, но запържената луканка придаде много пикантен вкус
200 г. бяло саламурено сирене - настъргано
100 г. моцарела - настъргана
150 г. маслини без костилка
и още: домати за гарниране, черен пипер/шарен и 2-3 лъж. зехтин
Приготвяне:
* Водата и бульона се възвират, прибавя се маслото и царевичния грис.
* Бърка се енергично - 3-4 мин. са достатъчни, докато започне да се събира около лъжицата. Прибавя се пармезана, разбърква докато го поеме и отстранява от котлона.
* Съда се затваря с капак и през това време се приготвя плънката:
* Измития и нарязан спанак и зелен лук се задушават в зехтина, заедно със ситно нарязаните скилидки чесън за 4-5 мин. Прибавят се нарязаните бекон и луканка, запържват се още 1-2 мин, прибавя се и нарязания магданоз, отмества се тигана.
* Правоъгълна кексова форма (или специална такава за терин) се застила със свежо фолио.
* На дъното се поставя пласт (около 2см.) от полентата, притиска се с лъжицата, за да стегне и оформи добре по дъното и.
* Изсипва се плъннката от спанак и колбаси; разпределя добре. Върху нея се поръсва моцарелата и 1/3 от сиренето (и двете настъргани предварително, полентата много бързо се втвърдява) .
* Следва отново пласт полента, а върху него нарязанте маслини и останалото сирене.
* Завършва се с полента, притиска добре с лъжицата, за да стегне.
* Самата форма се потупва няколко пъти на масата (върху кърпа) да излезе излишния въздух; завива плътно с фолиото и прибира в хладилника за поне 2-3 часа (аз държах една нощ)
* Тези продукти напълниха точно формата.
* Изважда се и обръща върху правоъгълна чиния, табла, поднос или каквото друго има под ръка така, че да събере терина и освобождава от фолиото.
Ето така изглежда
С остър нож се режат парчетата, поставят на чиния, гарнират с парчета домат (много е вкусно така), поръсват с черен пипер, малко зехтин и топка млечна салата.
*** Много е вкусно, вярвайте ми. Може да не е истински качамак, но на вкус е страхотно.
***Лена е поставяла отрязаните парчета терин на хартия за печене и е загряла във фурната, след което сервирала. На мен обаче много ми хареса студен и дори не пробвах да затоплям.
Гледам полента, сирене, спанак и си казах: "Абе, аз в блога на Пепчо ли съм, я пак да видя? Хм, тук съм си, бе."
ОтговорИзтриванеЛеко несигурна в собственото си зрение продължавам да чета и после гледам по-надолу пише "бекон, луканка, препържена сланинка", ааааа, баш в на Пепчо блога съм.:))))
Пепче, ти си царицата на мръвките, нали знаеш.:)))
Страхотна рецепта, много ми допадна!:))
Хубава седмица ти желая!:))
Ха, изненада, нали :) И подвеждащо име :)
ОтговорИзтриванеНо така дадох втори шанс на на полентата, че предния само със сирене никак не бях очарована.
Мерси, Ронка, как ми лепвате с Инчето това определение - днес втори път го чета. И постно ядем :))) понякога.
Хубава и успешна седмица и на теб!
Пепи, страхотен терин! :))) Изглежда изключително вкусен!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Пепи,
ОтговорИзтриванепрекрасно предложение -
чудесно съчетание на продукти, визия и изпълнение!
Много ми допада, аз също бих го харесала студен.
Поздрав и хубава нова седмица, Диана
Чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеЩом има сирене и месце и на нас ще ни хареса.
Поздрави!
Прекрасна рецепта, представяне и поднасяне, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеНаистина си царица на ястията с месо, спор не може да има! :)
Прегръдки и спорна нова седмица! :)
Лати, тези двете оправят вкуса, нали :)
ОтговорИзтриванеЕва, Диди, Мира, Латинка, благодаря, хубава и успешна седмица и на вас!
Ееее.. как да не ми се прияде?!
ОтговорИзтриванеСтрашно ми допада предложението ти, Пепи и благодаря, че споделяш рецептата!
Поздрави и :-)))
Благодаря, Дими, поздрави и много усмивки и на теб през новата седмица!
ОтговорИзтриванеЕх, че е красив! А и вкусен без съмнение, като се има предвид съчетанието на продукти.
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта, Пепи!
Прегръдка и хубава нова седмица!
Благодаря, Лети,
ОтговорИзтриванеХубава седмица и на теб (с последното слънце :))))
То не е само шаренко, ами и много вкусно! Ще помисля за следващата седмица за предложението ти:)!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пепи! Хубава вечер!
Ще се радвам точно на теб да се хареса, Ваня, нали си в страната на полентата :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубава вечер!
Пепи
ОтговорИзтриванеКак вариш полентата ? Вода и полента 1: 2 или 1: 3 ?
1/3 до 1/4 части дори. Царевичния грис поема доста течност
Изтриване