Страници
▼
29 април 2014 г.
Шоколадови кошнички с крем .......
От сметани, ягоди и целувки.
Кошничките са шоколадови. Правя ги малки за бонбони на една хапка, или големи, да се напълнят с повечко крем по това много точно описание на Мариани. Шоколада се разтопява и с четка за рисуване силиконови, или хартиени капсули за мъфини се намазват от вътрешната страна. За 5-7 мин. в хладилника и ако слоя е тънък - още един слой върху него. Когато и той стегне готовите шоколадови кошнички се изваждат много лесно. Или от тях се белят лесно хартиените такива. Намазването може да не е перфектно равномерно като на Мими, може да се оставят и малко рошави. А може и шоколада да се смеси - черен, бял, млечен... Нещо такова се получава
Първоначалната идея беше да направя кошнички от балони, потопени в шоколад. Само и само да съберат повече крем.....
Моите планове около РД на ЖулЕто винаги са се увенчавали с грандиозни провали. От първия и рожден ден насам. Като например десетки пъти правена торта Шахмат да ти се разтвори отвсякъде.....
Обилно намазах първия балон с поизстиналия шоколад, поставих на чашка да съхне с доволна физиономия посегнах за следващия балон. Ама не би. В този миг балона се пукна и шоколад се разлетя навсякъде из стаята. След което план Б беше осъществен като познатите поне кошнички от шоколад.
Ами това е.
Шоколадовите кошнички направих, а крема е равни части сладкарска сметана (разбита) и заквасена сметана (по 200 г от двете) + около 100г начупени целувки вътре. Много хубав вкус придадоха на крема, като престояха 2-3 часа с него.
А отгоре - ягоди, още по една малка целувка :) и усмивка. Сладка... от най-любимите момичета
19 април 2014 г.
Терин от картофи с гъби
Постите са в самия си край ще споделя рецептата и за този постен (веган картофено-гъбен терин така да се каже ) , в който неспазващите пости могат да си добавят малко сметана и яйца в картофената смес, а при гъбите някакъв кашкавал, който да ги сплоти по-добре. И ще се получи едно чудесно предястие. Нещо подобно на картофено руло с шунка и разни работи, но без животински продукт е тук. С хрупкава коричка и ароматни подправки.
Продукти за форма с размер 26/12 см.
~ 1,2 кг картофи
~ 400 г гъби
4-5 кисели краставички
3-4 моркова
~ 400 г гъби
4-5 кисели краставички
3-4 моркова
~ 60-80 мл олио
сол, черен пипер, чубрица, риган, копър
галета
Приготвяне:
* Картофите и морковите се сваряват в подсолена вода, обелени до омекване.
* Отделят се морковите и картофите се пасират заедно с олиото и съвсем малко от водата от варенето - трябва да остане гъста сместа. Слагат се подправките (за да има разлика в двата пласта, разделих сместа на две и подправих само едната част)
* Отделят се морковите и картофите се пасират заедно с олиото и съвсем малко от водата от варенето - трябва да остане гъста сместа. Слагат се подправките (за да има разлика в двата пласта, разделих сместа на две и подправих само едната част)
* Гъбите се почистват, нарязват и задушават в 2-3 лъжици олио, докато им се изпари водата.
* Краставичките и морковите се нарязват на ситни кубчета.
* Формата за печене се застила с хартия.
* На дъното се поставя половината от картофената смес и притиска добре, за да не остава въздух (хартията може да се поръси с галета за хрупкава коричка)
* Отгоре се поставят морковите и краставичките и също притискат добре (никъде не трябва да остава въздух, за да не се чупи след това терина, като се реже). По същия начин и гъбите се поставят на следващ пласт и притискат.
* Върху тях се разстила останалото картофено пюре, отново притиска (с парче хартия става съвсем лесно и равномерно и откъм дебелината навсякъде).
* Поръсва се с галета.
* Пече се на 160*, под средно ниво на фурната, за около час и половина, докато галетата се зачерви отгоре.
* Изважда се и оставя да се охлади напълно, преди да се обърне в чиния за сервиране.
* Нарязва се на филии, дебели около 2 см , за да сме сигурни, че няма да се начупи :) и го сервираме или като основно, или като гарнитура.
Здраве, късмет, много светлина и мир в душите!
13 април 2014 г.
Пандишпаново руло
и начало на рубриката "От старите тефтери" с Пандишпаново руло - класика в жанра. Майките с техните тефтери са голяма работа. Ние, едно по-зряло поколение също си имаме своите хартиени тефтери макар напоследък допълнени с електронни. Но се случва интернета да прекъсне в точния момент, когато забъркването на сладки, или сладкиш е наложително. А те не са като да сложиш парче месо във фурната да се пече и понятието мярка да ти е съвсем излишно. Поне при мен се случва поне пет пъти вече. След втория съвсем предвидливо съм си записала шоколадовата торта на Ирина, мъфините с боровинки на Юлка, портокаловите мъфини с мак и шоколадови трюфел бисквитки . Какво бих правила без стария си тефтер в такъв момент :) Има рецепти като тази, крем Дипломат, калиите, луничките или реването, които са си истинска класика и въпреки многото нови и доказано вкусни и тези ще си останат.
Ще се върна на майките и първите ми спомени за това руло. Белтъците се разбиваха на ръка. Нямаше миксери. В следствие на което мама се обединяваше с една от лелите и двете се редуваха да бъркат, за да направят за двете къщи рула. Така и така пада жестоко бъркане. Малко преди мама да си внесе първия миксер от Румъния и аз имах честта да бъркам и въпреки хамалогията го правех с мерак, защото явно от ранна детска възраст обичам да ям суровите разбити белтъци на сняг . И тъй като рулото е голямо, някак си през годините все с мама го правех - онова обръщане горещо и навиване, да хване калъп на руло все ме плашеше. Докато преди години Роси не подстрека, като пусна рецептата му в Гответе с мен. Нищо сложно, но все някога трябваше да го направя сама. И продължих ама по разни поводи, когато ми трябваше нещо по-голямо и удобно за пренасяне.
Пропорцията (от маминия тефтер) е на 1 яйце - по лъжица и половина брашно и захар.
Дозата с 4 яйца е точно за тавата на фурната ми, която е 40/34 см, а на старата фурна 40/44 см беше с 5 яйца.
Дозата с 4 яйца е точно за тавата на фурната ми, която е 40/34 см, а на старата фурна 40/44 см беше с 5 яйца.
И последно :) блата е доста сладък и сравнително сух. Освен, че подбирам по-кисело сладко за пълнеж (кайсии, вишни, сини сливи) го намазвам със сметана - отвън, или отвътре, за да поеме малко и от нейната влага. Тук сметаната е вътре, тъй като отгоре е с глазура. Но въпреки това на мен ми харесва да ям парчето руло заедно с лъжица цедено мляко или заквасена сметана :)
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар (6 равни с.л)
1 ч.ч. брашно (6 равни с.л)
1 каф.л. сода бикарбонат с 1 ч.л. оцет
2-3 ванилии (1 ампула течна)
щипка сол
фино настъргана кора от лимон (по желание)
сладко/мармалад (1 бурканче 300г), сладкарска сметана (300г) или крем (по желание) - за пълнеж
глазура, пудра захар или сметанов крем - за намазване отгоре
Приготвяне:
* Отделят се белтъците от жълтъците.
* Белтъците с щипката сол се разбиват на сняг.
* Жълтъците със захарта се разбиват до пълното и стопяване (при докосване на сместа да не се усещат кристалчета захар)
* Прибавят се ванилията, лимоновата кора и пресятото брашно- лъжица по лъжица. С последните две-три лъжици се смесва содата.
* Смесват се жълтъчната смес със разбитите белтъци - от жълтата смес на части се добавя към белтъчния сняг и се бърка със шпатула или дървена лъжица, за да не спадне сместа и така до пълното и хомогенизиране.
* Изсипва се върху хартия за печене поставена в широка тава ( 40/34см)
* Пече се в загрята на 190-200 градуса за около 10 мин. - до златисто.
* Изпеченият блат се обръща върху поръсена с пудрена с пудра захар хартия за печене, или кърпа без власинки.
* Хартията от печенето се отлепва от блата той, заедно с новата хартия или кърпата се завива на руло. Така завитото се завива в още една кърпа и се оставя да изстине.
* Сметаната ( студена, престояла поне няколко часа в хладилник) се разбива до твърди върхове.
* Изстиналия блат се развива внимателно и се намазва първо със сметаната, после със сладкото (или с какво искате по желание) , след което се навива на стегнато руло.
* Поръсва се с пудра захар, или украсява се с бита сметана, крем или глазура( по желание. Тук половината и не удостоено с фотосесия е поръсено с пудра захар, а тази половина от фотосесията е намазано с лимоновата глазура на д-р Йоткер ).
* Рулото се оставя да престои в хладилник поне 2 часа, преди да се нареже.
11 април 2014 г.
Споделено от кухнята на Elti.....в петък, на гости
Петък е, време за гости
Днешния ми гост изпрати снимките и рецептите за виртуалното гостуване още преди няколко дни и нямах търпение да дойде петък, за да ги споделя тук. Много ме изненада с интересните си предложения :) и широко ме усмихва вече няколко дни. Особено пасажа с Микеланджело :) А вчера ме зарадва и с картинка за нова шапка на блога! на която аз лично много се радвам и си ми харесва .
Сигурна съм, че знаете вкусното местенце на гостенката ми, но ако ли не -надникнете в блога и, за да се насладите на разнообразните и кулинарните интереси, възможности и реализации – всички апетитни и изкушаващи!
Не си спомням как се открихме със Снежка но по-важното е, че се намерихме. Тя всеки път ме впечатлява с невероятното си чувство за хумор, с интересния и оригинален начин на публикуване с красиви колажи и снимки, от които ти се приисква да заровиш веднага главата в хладилника. Или пък пътуващите и публикации, от които пък ти се приисква да хванеш гората :) особено, ако има сняг.
Чудесна дестинация за кулинарните ценители,зад която стои една очарователна дама, невероятно позитивна, лъчезарна и с прекрасно чувство за хумор.
Снежи, сърдечно благодаря за приетата покана! Много съм щастлива, че прие и още повече се радвам на прекрасните ти и забавни снимки и публикация и сигурна съм - вкусни рецепти, а като прибавим и факта, че са в моя блог :) това вече си е повод за празнуване! Е, другия път да не ме минаваш с пиле-менте Този път - само с прегръдка!
*****************************************
По пантофи и с рецепта "закачка" избрах да гостувам при
Пепи.
Първо, защото е с чувство за хумор и закачката ще приеме с
усмивка.
Второ, защото блогът й е пълен със сериозни рецепти, без
конкуренция. Особено щом става въпрос за месо.
Има и трето - бая ме стегна чепика, щом получих поканата. За това
нахлузвам пантофки и отивам на гости при Канибалите :)
Пепи, благодаря за вниманието и се надявам да приемеш с усмивка
това вкусно "Шменти капели пиле". С плънката е ясно, че може да се
варира, но за да е напълно завършена рецепта, споделям моя вариант. Чувствам
се малко странно... все едно да давам уроци по рисуване на Микеланджело:)
"Шменти капели пиле"
Продукти за пилето от тесто:
360 - 400 г бяло брашно
150 мл прясно мляко
3 с. л. олио
1 ч. л. сол
2 ч. л. захар
1 ч. л.суха мая
1 яйце
1 с. л. какао на прах
Начин на оформяне на тестото:
- В хладкото мляко слагаме маята и захарта.
Оставяме, без да бъркаме, за 15 минути.
- След това добавяме олиото, солта и яйцето.
Разбиваме с телена бъркалка.
- Добавяме 200 гр брашно и разбъркваме.
- Добавяме още 150 - 160 г брашно и омесваме на
питка. (Ако все още лепне тестото добавяме още малко. На мен ми е пое
точно 360 г).
- Разделяме тестото на 2 части, като едната е малко
по-голяма от другата.
- Взимаме по-малката питка, ръсим какао на
кухненски плот и започваме да месим питката с какаото. Процедурата е
по-продължителна, но се прави за хубаво поемане и оцветяване на тестото.
- Разделяме тази питка на 3 части (2 малки топчета
(по около 60 г) и 1 по-голяма)
- Бялата питка разделяме по същия начин на 3. След
това придаваме на голямата бяла топка форма на тяло на пиле, а на малките
топчета - форма на бутчета.
Кафявото тесто ще играе роля на кожичка. Взимаме
голямата питка и разточваме на кора, достатъчно голяма да обгърне тялото
на пилето.
- С малките топчета процедираме по същия начин, но
с тях ще обвием бутчетата.
- Намазваме с малко вода допирната зона на
бутчетата и тялото.
- В края на бутчетата слагаме пръстен от фолио, за
да запазим формата.
- Поставяме пилето в тава, застлана с хартия за
печене.
- С остър нож разрязваме по дължина коремчето, да
се покаже бялото тесто.
- С дървен шиш правим трапчинки по кожата.
- Оставяме тестото да втаса ( не чакаме да бухне
двойно. Само половината от първоначалния обем е добре)
- Загряваме фурната на 180 г и слагаме да печем
нашето "шменти капели пиле". Проверяваме готовността на тестото
с дървен шиш.
Плънката, която
избрах е от месо (свинско обаче, нищо, че си говорим за пиле в рецептата), гъби
и ориз:
Продукти за плънката:
- 600 г свинско месо (врат)
- 200 г ориз
- 400 г кралски печурки
- 1 гл. кромид лук
- 120 мл сметана за готвене
- 120 г топено сирене чедър (слайс)
- сол
- олио
- черен пипер
Приготвяне на плънката:
- Нарязваме месото на хапки и слагаме да го пържим
в загрято олио (ако е по-жилаво добавяме вода и изчакваме да се изпари).
- Щом месото започне да хваща загар, слагаме
нарязаната глава лук, посоляваме и продължаваме с пърженето.
- Готовите месо и лук изваждаме от тигана и ги
слагаме в тавата, в която ще печем ястието.
- В мазнината от пърженето на месото слагаме
нарязаните на шайби гъби. За кратко. После изваждаме и тях, при месото и
лука в тавата.
- Почистеният и измит ориз може да добавим директно
в тавата, при месото и гъбите. А може и да го запържим преди това (въпрос
на избор).
- Разбъркваме всичко, наливаме вода (съотношение 3
части вода :1 част ориз).
- Посоляваме ястието, ръсим смлян черен пипер и
слагаме да печем в нагрята фурна.
- Малко преди да е напълно готов ориза, заливаме
със сметаната и нареждаме отгоре накъсани парченца топено сирене.
- Връщаме във фурната и печем до готовност.
На готовото тестено пиле правим по-дълбок разрез, внимателно
разтваряме и слагаме няколко лъжици от плънката (не го пълним цялото, само
имитираме препълнено пиле. Съвсем да му приляга името шменти капели J).
Плънката сервираме отделно, като самостоятелно ястие, а пилето е
всъщност порцията хляб.
Нашето пиле,
поставяме в подходяща чиния и украсяваме с резенчета лимон, печени гъбки,
резени домати, сирене, клонки магданоз...
За вегетарианците
- гарнитурата ;)
Източник на идеята за пиле от тесто: povarenok.ru (http://www.povarenok.ru/recipes/show/76677/)
**********************
Десертът е на ход.
Въпреки, че се получи доста дълъг пост, не мога да не сложа
типично мой подпис в публикацията. Без захар ли е, значи не е Elti :)
Избрах един от любимите ми шоколадови сладкиши, който много
отдавна се канех да визуализирам в блога, но ето, че си е чакал подходящото
време и място.
Сладкиш в собствен шоколадов сос
Продукти:
За тестото:
- 45 г масло (мас)
- 200 г захар
- 1 бр. яйце
- 150 г брашно
- 5 ч.л. какао на прах
- 1 ч.л. бакпулвер (с връх)
- 1/2 ч.л. сол
- 200 мл прясно мляко
За шоколадовия сос:
- 250 мл вода (или портокалов сок)
- 150 г захар
- 3 ч.л. какао на прах
- 1 ч.л. ванилова есенция (или 2 прахчета)
Допълнително:
- Сладолед за сервиране
Приготвяне:
На соса:
- Сложете в тенджера всички съставки за соса, без
ванилията.
- Кипнете сместа и отстранете от котлона. Добавете
ванилията. Оставете да се охлади.
На кексовото тесто:
- С миксер смесете захарта с мекото масло (мас).
- Сложете яйцето и разбийте.
- Добавете 75 г от брашното, какаото, бакпулвера и
солта. Разбийте до хомогенизиране.
- Налейте 100мл от прясното мляко. Пак разбийте до
поемане.
- След това добавете останалото брашно и наливайте
на тънка струйка млякото, като разбивате постоянно с миксер.
- Изсипете кексовата смес в тава 20 х 20 см или 20
х 25 см.
- Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
- Преди да сложите кекса във фурната, отгоре
налейте сиропа (хладък или студен). Сипвайте от ниско, бавно и по спирала,
от центъра към периферията.
- Сложете, странно изглеждащият в този момент,
сладкиш във фурната и печете около 20 - 30 минути.
- Първият признак дали е готов е сосът - той става
гъст и бълбука по периферията.
- Вторият признак е средата на сладкиша - при леко
почукване с пръсти се усеща плътно и не поддава.
- Извадете готовия сладкиш от фурната, оставете го
за горе-долу 10 минути.
- След това обърнете на поднос. Нарежете го още
топъл и сервирайте парченце, гарнирано с топка сладолед. Може да направите
сладкиша в индивидуални купички, но внимавайте с времето за печене - то
става по-кратко. Просто следете процеса. А, да, и съдовете за миене стават
повечко.
Източник: receptite.com
Надявам се, ви е било приятно и ще се радвам, ако е така.
За теб, Пепи, една голяма прегръдка и
благодаря за поканата, приятелче!
9 април 2014 г.
Пълнени палачинки
Солено предястие, еднакво вкусно както студено, така и топло. А дали е предястие, или пищна късна закуска е въпрос на избор. Както и дали ще ги подредим в чиния, като намазваме и гарнираме всеки ред отделно и направим торта от палачинки; вържем на вързопче с пълнежа, или навием на рулца и срежем на пънчета. Тези тук са на пънчета от палачинки :) и бяха студено предястие.
Правим си палачинките по стандартния начин - както ги харесваме. Аз ги харесвам с кисело мляко, но правя и с прясно, и с кокосово... както дойде. Както и количествата на яйцата е различно всеки път. Но това е за палачинките. Или приготвяме повече за закуска, за да ни останат за предястие, или специално за предястието си правим палачинки. Естествено, приготвянето им едновременно в два тигана спестява времето наполовина.
А пълнежа зависи от това, с какво обичаме да похапваме солените палачинки - със сирена, гъби, зеленчуци, кашкавал, месо......
В този случай е с от всичко по малко, но основно гъби, в голямата си част кладница, която е много нежна и вкусна гъба и която аз открих късно като вкус; преди година.
Продуктите са:
готови палачинки
лютеница
крема сирене (с чесън и копър по желание)
зелената част на пресен лук
гъби - кладница и печурка
2 с.л. масло, сол и черен пипер за задушаването им
кашкавал
шунка
риган / чубрица
А приготвянето е така:
* Гъбите се почистват, нарязват/накъсват и задушават в маслото до омекване.
* Поръсват се с черния пипер, солта и ситно нарязаните пера на зеления лук.
* Разбърква се и се отстранява от котлона, а съда се затваря, за да останат топли.
* Шунката се нарязва на съвсем ситни кубчета.
* Една палачинка се намазва тънко с лютеница. Поръсва се с риган, или чубрица.
* Върху нея се поставя втора палачинка, която се намазва с крема сиренето.
* Поръсва се с шунката, разпределят се 2 лъжици от гъбите по цялата повърхност и настъргва с кашкавал. От топлината на гъбите кашкавала се разтопява веднага, но ако не се разтопи се затопля за минута в микровълнова фурна или се поставят с чинията във фурната под горен реотан, докато се разтопи кашкавала (не да се изпичат отново палачинките.
* Завиват се на стегнато руло и оставят така, докато изстине кашкавала и стегне целия пълнеж в палачинковите рула.
Така се приготвят и останалите двойки палачинки. С една рулото става прекалено тънко, а с три - дебело. Затова избирам да ги правя с две палачинки :)
6 април 2014 г.
Многозърнести блокчета
Или моята зърнена диета Като ги зърна на дъската и пак си режа парченце. Или нещо като сусамките, но с повече видове семки, ядки и с мед, вместо с горена захар. Такива многозърнести блокчета видях преди няколко години при Зори и обещавах... явно 3-4 години да направя, тъй като девойчето много обича подобни Корни-та. Пак при Зори може да видите колко и на какво са богати ядките, семките и всичко останало. Да се счита като лек здравословен завой :)
Забележки: Дозата е за малка тава, а захаросаните плодове трябва да влязат вътре.
Продукти:
150г фини овесени ядки
50 г стафиди
1/2 ч.ч. едро нарязани ядки - орехи и бадеми тук
по 1/4 ч.ч. семена - тиквено, слънчогледово семе и белен сусам
2 с.л. ленено семе
1 ч.ч. мед
50 г захаросани плодове
Приготвяне:
* Тавичка с размери ~ 22/20 см. се застила с хартия за печене
* В друга тава се изсипват овесените и нарязаните ядки и семената и запичат в загрята на 180* фурна за 6-7 мин.
* Докато са топли се изсипват в купа, прибавят се стафидите, меда и обърква хубаво.
* Сместа се изсипва на хартията за печене в тавата и разстила грубо.
* Отгоре се покрива с друго парче хартия за печене, разстила се с ръка по цялото дъно.
* Развива се и се поръсват захаросаните плодове по повърхността.
* С малка дъска, или шпатула, или малък цилиндричен предмет (чукалото за чесън) сместа се пресова.
* Прибира се в хладилника за час.
* Изважда се на дъска, нарязва на форми, които се разделят с хартия за печене отново и прибират в кутия.
* Съхраняват се в хладилника.