26 юли 2009 г.

Сусамки


Детски спомен от панаири и сергии. Винаги съм мислела, че само продаващите ги роми са можели да ги правят. Докато веднъж дойде на гости братовчедка на майка от Сандански и ни подари сусам. Ама много. Мама се чудеше какво да го прави толкова /нали само на пити слагаха/, та съпругът на лелята веднага поиска тенджера, дъска и точилка и за 10 мин направи най-нежните сусамки, които бях хапвала. После вече беше лесно - правят се изключително бързо.
лесни, бързи и нямащи нищо общо с твърдите по сергиите и магазиниsmile1 от тази доза излизат 20-на "ромбчета" със страна 5см.


Продукти:

1 чаша от 200мл захар
2 чаши от 200мл сусам
1 с л олио
1 с л оцет
1/2 каф.л. сол ( последните 3 добавки са за да са крехки сусамките)













Приготвяне:

Сусама се запича във фурната - до леко потъмняване на цвета.
Захарта се карамелизира.
Прибавят се (внимателно да не пръсне) олиото, солта и оцета и се обърква бързо.
Веднага се прибавя и сусама.
Бързо се обърква и се изсипва на приготвена намокрена дъска (ползвам голямата дъска за хляб)
Разстила се равномерно или с широк нож, или с точилка.
Веднага се нарязва на форми по желание ( първо тънко по краищата, за да се отстрани изкривеното при разсипването на дъската).
И това е - готови са почти 20 мин.



На едно място в България обаче може да видите на живо как се приготвят - в етнографския музей "Етъра". Майсторите изработват по старинна технология освен тях и захарни петлета, локум, халви и небезизвестното "бяло сладко". Всички те носят духа и аромата на стари времена. 


ПП: А ето  по същата рецепта   и "Слънчогледки" :))) малко лоша снимка, но тях отдавна не съм правила.



15 коментара:

  1. Пепи,
    сърдечни благодарности за тази рецепта!
    Най-крехките и нежни сусамки, които съм опитвала.
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, че са ти допаднали, Диди :)

    ОтговорИзтриване
  3. мерси за рецептата много са яки тези сусамки
    току 6то ги направих и опитах:
    (shorty)

    ОтговорИзтриване
  4. shorty,
    много се радвам, че си се престрашил да ги направиш, а най-вече, че си ги харесал.
    Много хора се плашат от самата мисъл да ги направят, мислейки, че е сложна работа. А както виждаш - не е. И бързо стават :)
    Благодаря за коментара ти и всичко добро!

    ОтговорИзтриване
  5. Това са най-вкусните сусамки, които някога съм опитвала! Пепи, благодаря ти за чудесната рецепта! Днес ги приготвих: [url]http://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=287:susamki&catid=13:desertiinapitki&Itemid=13[/url]
    Сърдечни поздрави и прегръдки

    ОтговорИзтриване
  6. И тук да кажа - радвам се, че се довери на рецептата, Еви, ама и с какви формички са при теб :)

    ОтговорИзтриване
  7. Привет, много благодаря за рецептата!
    Преди малко правих семковки станаха много вкусни, но ги оставих на една плоскост, която после начупих, защото ми беше невъзможно да ги нарежа. Карамелът се лепеше по ножа и много бързо се втвърдяваше, а сместа се придърпваше към ножа и не можеше да се получи изрязването...
    Та... има ли някакъв пиниз при нарязването - видях и на Еви прекрасните сусамки, но не мога да си пердставя как са нарязани.
    Усмихната нощ :)

    ОтговорИзтриване
  8. Привет :)
    Режат се веднага, докато сместа е гореща.
    Ако правиш пак със семки, можеш да добавиш малко повече захар, а ножа потапяй в приготвена дълбока купа с гореща вода. По-лесно е така.
    Хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудни сусамки pep-4о! Представям си как приятно хрупат!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :)
      А на теб - хубави почивни дни!

      Изтриване
  10. а захарта с колко вода се карамелизира? :-)

    ОтговорИзтриване
  11. а захарта с колко вода се карамелизира? :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото да се намокри - 1-2 лъжици. Тя се изпарява, така или иначе.
      Това е ако ви притеснява карамелизирането на захарта.
      А може и я карамелизирате, като прибавяте захар в съда на 2-3 пъти.

      Изтриване
  12. Анонимен1 май 2013 г., 14:56

    Страхотни станаха сусамките, мъжът ми много ги хареса. Благодаря.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...