Една бърза закуска, с праз за зимните почивни дни. Иначе за обяд, или вечеря :)
Общо взето като тези бутерки със сирене и спанак, но завити :) И бързи, защото са с готово бутертесто. Охладените пакети в Била и Лидъл са добри на вкус и почти с чиста съвест заменям домашно приготвеното такова тесто с купеното.
Продукти за 10 банички:
2 пак. охладено бутертесто (по 275г са)***
1 стрък праз
3 яйца
300-350г сирене
Приготвяне:
* Празът се нарязва съвсем, съвсем ситно.
* Смесва се с настърганото сирене, двете яйца и единият белтък.
* Фурната се загрява на 220*. Тавата се покрива с хартия за печене (обикновено тестото в тези пакети е завито в такава хартия )
* Тестото се разстила на масата. На тясната част на листа се разпределя ивица плънка - с дебелина на палец. Тестото се завива напред на руло, колкото да обгърне веднъж и половина плънката. Срязва се (много е лесно с ножа за пици).
* Това руло се завива на охлювче и поставя в тавата за печене.
* Така се приготвят и завиват и останалите банички.
* С върха на много остър нож се правят по няколко нареза отгоре и намазват с отделения разбит един жълтък.
* Пекат се около 15-20 мин. в загрятата вече фурна на средна скара - до зачервяването им.
***Преди време ползвах и замразеното бутертесто на Лидъл, но след като му смениха опаковката явно смениха и качеството :) Ако вие имате добра и изпитана марка - разбира се, ще си ползвате него.
Страници
▼
29 декември 2019 г.
26 декември 2019 г.
Филе от пъстърва с маслено-лимонов сос
Предложение за рибка покрай Коледните празници :) Тази е бърза; малко "цапаща", защото използвам трите котлона едновременно, но пък рибката с гарнитурата е готова за 30 мин. Излишно е да казвам, че филето може да бъде и от друга бяла риба, или зеленчуците за гарнитурата да бъдат приготвени доста по-рано, а в момента само да ги сотираме с масло и подправки. Отдавна правя риба с маслено-лимонов сос, но освен, че сосът тук е обогатен с жълтък (подобно на сос Холандез), филетата са само пържени, вместо да се задушават накрая. Филетата могат да бъдат и изпечени, но ние си харесваме рибата с хрупкава, пържена коричка.
Продуктите за 4 порции са:
4 големи филета пъстърва с кожа (по ок 150г)
сол
2-3 с.л. олио
брашно за овалване
за гарнитурата:
4 средни картофа
1 малка глава броколи (~300г)
2 моркова :) които точно в тази порция днес липсват
2 лъжици масло и 1 лъжица олио
сол, скилидка чесън
За маслено-лимоновия сос:
1 с.л. много, много ситно нарязан лук (или прекаран през пресата за чесън)
1 с.л. олио и 1 с.л. масло
сокът на 1 лимон и кората на половин
100 мл бяло сухо вино
200мл вода
сол на вкус (1- щипки)
1 жълтък
1 с.л. царевично нишесте
бял (или черен) пипер
и още масло :) 30-40г - 1/4 от малко пакетче
Приготвяне:
* Рибните филета се посоляват и оставят да престоят ок.20-30 мин. в хладилник. Преди това ги огледайте и опипайте (погладете) с палец за кости. Ако има такива - извадете с пинсета. Аз им чистя и люспите, въпреки, че са съвсем ситни и при пържене не се усещат.
* Обелените картофи и моркови се сваряват цели в подсолена вода почти до готовност - ок. 15 мин. за картофите, 10 мин. за морковите - когато ги боднете с вилицата трябва да остават цели, вместо да се разпадат. Главата броколи се накъсва на розички, които се поставят в същата вряла вода от зеленчуците и варят не повече от 3 мин. Водата се отцежда и те се заливат със студена вода.
* В тиган се загряват маслото и олиото; поставят се нарязаните картофи и моркови, разбъркват се 2-3 мин. и прибавят розичките броколи. Подберете по-широк тиган, в който зеленчуците да бъдат на 1 ред, за да не се натрупват много, защото при разбъркване ще се скашкват, вместо да остават цели парченца с приятен от пърженето загар.
* Всичко се запържва в маслото за още 2-3 мин - до леко зачервяване на картофите, когато се чува приятното цвърчене Посолява се, прибавя се пасираната скилидка чесън, разбърква минутка и тиганът се отмества от котлона. Гарнитурата се разпределя в 4 чинии. Внимателно със солта, защото броколите никак не носят на сол :)
* Филетата пъстърва се овалват в брашното и запържват в олиото до зачервяване - на 2/3 от мощността на котлона, за по 2 мин. от всяка страна - поставят се първо с кожата надолу. Готовите се изваждат в чиниите при подготвената гарнитура.
* Лукът се запържва в касерола или малка тенджера за 2 мин. Наливат се виното и лимоновия сок, прибавя се кората от лимона. оставя се да къкри, докато течността се редуцира наполовина - т.е. половината течност да изври.
* Жълтъкът се разбива, към него се прибавят водата и нишестето. Тази течност се налива към врящата в касеролата на тънка струя при непрекъснато разбъркване.
* Сгъстява се съвсем леко, но се отмества от котлона. Когато сосът изстине се сгъстява още. Подправя се със сол и пипер, прибавя се последната част студено масло и бърка, докато то се разтопи. Ако сте нарязали лукът по-едро, а искате сосът да е гладък, пасирайте преди прибавянето на последното масло.
И ако забравите като мен, или не искате моркови в гарнитурата, накрая може да поръсите с пушен червен пипер за контраст на жълтите цветове в чинията
Продуктите за 4 порции са:
4 големи филета пъстърва с кожа (по ок 150г)
сол
2-3 с.л. олио
брашно за овалване
за гарнитурата:
4 средни картофа
1 малка глава броколи (~300г)
2 моркова :) които точно в тази порция днес липсват
2 лъжици масло и 1 лъжица олио
сол, скилидка чесън
За маслено-лимоновия сос:
1 с.л. много, много ситно нарязан лук (или прекаран през пресата за чесън)
1 с.л. олио и 1 с.л. масло
сокът на 1 лимон и кората на половин
100 мл бяло сухо вино
200мл вода
сол на вкус (1- щипки)
1 жълтък
1 с.л. царевично нишесте
бял (или черен) пипер
и още масло :) 30-40г - 1/4 от малко пакетче
Приготвяне:
* Рибните филета се посоляват и оставят да престоят ок.20-30 мин. в хладилник. Преди това ги огледайте и опипайте (погладете) с палец за кости. Ако има такива - извадете с пинсета. Аз им чистя и люспите, въпреки, че са съвсем ситни и при пържене не се усещат.
* Обелените картофи и моркови се сваряват цели в подсолена вода почти до готовност - ок. 15 мин. за картофите, 10 мин. за морковите - когато ги боднете с вилицата трябва да остават цели, вместо да се разпадат. Главата броколи се накъсва на розички, които се поставят в същата вряла вода от зеленчуците и варят не повече от 3 мин. Водата се отцежда и те се заливат със студена вода.
* В тиган се загряват маслото и олиото; поставят се нарязаните картофи и моркови, разбъркват се 2-3 мин. и прибавят розичките броколи. Подберете по-широк тиган, в който зеленчуците да бъдат на 1 ред, за да не се натрупват много, защото при разбъркване ще се скашкват, вместо да остават цели парченца с приятен от пърженето загар.
* Всичко се запържва в маслото за още 2-3 мин - до леко зачервяване на картофите, когато се чува приятното цвърчене Посолява се, прибавя се пасираната скилидка чесън, разбърква минутка и тиганът се отмества от котлона. Гарнитурата се разпределя в 4 чинии. Внимателно със солта, защото броколите никак не носят на сол :)
* Филетата пъстърва се овалват в брашното и запържват в олиото до зачервяване - на 2/3 от мощността на котлона, за по 2 мин. от всяка страна - поставят се първо с кожата надолу. Готовите се изваждат в чиниите при подготвената гарнитура.
* Лукът се запържва в касерола или малка тенджера за 2 мин. Наливат се виното и лимоновия сок, прибавя се кората от лимона. оставя се да къкри, докато течността се редуцира наполовина - т.е. половината течност да изври.
* Жълтъкът се разбива, към него се прибавят водата и нишестето. Тази течност се налива към врящата в касеролата на тънка струя при непрекъснато разбъркване.
* Сгъстява се съвсем леко, но се отмества от котлона. Когато сосът изстине се сгъстява още. Подправя се със сол и пипер, прибавя се последната част студено масло и бърка, докато то се разтопи. Ако сте нарязали лукът по-едро, а искате сосът да е гладък, пасирайте преди прибавянето на последното масло.
И ако забравите като мен, или не искате моркови в гарнитурата, накрая може да поръсите с пушен червен пипер за контраст на жълтите цветове в чинията
12 декември 2019 г.
Славянски гювеч
Месната версия на любимата постна лятна манджа домати с ориз :) Тук е със свинско месо (естествено, сега му е сезонът на свинското, нищо, че драстично поскъпна), но по същият начин правя и с пилешко, и със заешко месо, а мама правеше и с шилешко/агнешко. Ако не ви се готви на котлон и фурна, може да сложите месото с доматите и зеленчуците направо в глинения гювеч и задушите във фурната, а когато месото се е задушило - да отворите и прибавите ориза.
Продукти за 5-6 порции:
~800г шарено свинско месо (врат, или бут)
1 морков
1 глава лук
2 зелени чушки (тип Сиврия)
300г настъргани домати (или намачкани от консерва)
60-80 мл олио
1 чаша от 250мл. ориз
1 пълна с.л. универсална зеленчукова подправка по желание
или 1/2 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус (ако ползвате универсална зеленчукова подправка като моята няма нужда от добавяне на сол.)
Приготвяне:
* Месото се нарязва на едри хапки, посолява и задушава в мазнината. Задушаване си означава запържване под капак, защото то си пуска малко вода :). Когато остане само на мазнина се прибавят 150 мл вода, съдът се затваря и оставя така да се задушава месото, докато водата се изпари - това е долу-горе 30 мин. на средна степен на котлона, през което време месото е омекнало.
* Фурната се загрява на 200*
* Прибавят се ситно нарязаните лук и чушка, настърганият морков и запържват за 3-4 мин.
* Поръсва се с червения пипер, прибавя се универсалната подправка (ако се ползва тогава, но пак напомням да не посолявате в такъв случай) и настърганите домати.
* Задушава се 4-5 мин , прибавя се добре измитият на течаща студена вода ориз. Разбърква се отново 4-5 мин. и прехвърля в тавата за печене.
* Залива се с 3 чаши по 250 мл. вряла вода, поръсва се със ситно нарязан магданоз (може и няколко кръгчета чушка още) и поставя да се пече в загрятата вече фурна.
* Пече се до набъбването на ориза.
4 декември 2019 г.
Салата от царевица и краставици с майонеза
Днес е първият от трите празника "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща". Никулден е тачен празник у дома покрай именика ни и в блога има голям избор от рецепти с риба. Тъй като си имаме вече и мъничко момиченце, днес на трапезата задължително ще има нещо с вариво - според едно от преданията св. Варвара пази малките деца от шарка и детски болести. Вече е готова и бобената салата с рулца от раци, но от скоро правя и тази бърза салата с царевица, краставици и майонеза.
Продуктите са: 1 консерва сварена, сладка царевица (300г)
1 краставица (~300г)
2 скилидки чесън
1 с.л. нарязан копър
щипка -две сол (на вкус)
4 с.л. майонеза
3 с.л. цедено мляко
Приготвянето :)
е повече от елементарно. Царевицата се отцежда от водата и подсушава за 15-на мин. на кухненска хартия.
През това време и краставицата се бели и нарязва на ситни кубчета (тези зимните сега също ги оставям да се отцедят малко от водата си на кухненска хартия)
Поставят се в купа, заедно с фино пасираните скилидки чесън, копъра, майонезата и цеденото мляко и се обърква добре.
26 ноември 2019 г.
Ябълков щрудел
Есенно и дъждовно :) Най-подходящото време за сладкиш с аромат на канела, съчетан с ябълки и орехи. Хрупкава коричка и сочна вътрешност. Няма да го описвам повече, просто си го направете - за по-малко от час е готов. Подходящ дори за постите. Този път и аз съм го приготвила с олио, но да знаете, че с масло е още по-вкусен. И ако не спазвате пости - ползвайте масло. Не че аз спазвам, но реших този път да е постен.
Приготвила съм го с готови фини кори за баница. Което не го прави класически ябълков щрудел, който трябва да е с ръчно точени кори, но аз се задоволявам с този му вариант за забързаното ни ежедневие.
Продукти: 12 бр. фини кори за баница/или баклава
80 мл олио (или разтопено масло)
10 г канела на прах
150г едро смлени орехови ядки
80г стафиди (светли)
8-9 ситно смлени обикновени бисквити (~100 г на Житен дар или Роден край ползвам)
4 големи сладки ябълки
2-3 с.л. сок от лимон
8 пълни с.л. захар (и на вкус, зависи колко сладки са ябълките )
пудра захар и още малко канела за поръсване
Приготвяне:
* Приготвянето започва от подреждането на всички продукти на масата :) смлените орехи, смлените бисквити, стафидите (ако са много сухи се накисват за кратко в топла вода, но напоследък си подбирам едни златни, които са сочни и нямат нужда от накисване), олиото с четка за намазване на корите и самите кори.
* Обелените ябълки се настъргват на едро ренде в последния момент, преди да започне завиването на корите. Поръсват се със захарта, канелата и лимоновия сок и объркват.
* Лист кора се намазва тънко (с четка) с олио, върху него се поставя още един лист, който също се намазва с олио и върху него се поставя третия лист. За едно руло ползвам 3 листа :)
* Поръсва се с 1/4 от смлените орехи и бисквити, четвърт количество от стафидите, 1/4 от сместа с ябълките - след настъргването им - макар и малко - се отделя сок. По лъжица от този сок слагам заедно с ябълките. Цялата смес се разпределя почти по цялата повърхност на кората, от едната къса, към другата къса страна (така ги навивам), като в двата края оставям по 2-3см. без плънка
* Завиват се на нестегнато руло и се поставят в тавата за печене (която предварително съм застлала с хартия. ако не ползвате хартия за печене - намажете тавата с олио.)
* Така се подготвят и останалите 3 рула - общо 12 кори. Приготвям толкова, тъй като моята тава събира свободно 4 рула. Както и при навиването на кори писах да се завиват рехаво, така и при нареждането на рулата за печене - винаги мога да ги сбутам и събера още едно руло, но стават сбити и нямат толкова изпечена коричка отгоре. Тавата е с размери 22/34 см. Ако ви е по-голяма, спокойно може да съберете повече рула, като пропорционално увеличите количествата.
* Готовите наредени рула се намазват отгоре с олио/или масло.
* Нареденият щрудел се пече в предварително загрята на 190* фурна (без вентилатор) до зачервяване - около 30 мин.
* Изважда се и оставя да изстине за 5-6 мин, след които се поръсва с пудра захар, смесена с малко канела.
Ако не искате коричката да бъде много хрупкава, след като извадите тавата я покрийте с дебела кърпа.
Ще трябва да прецените ябълките Ви дали са достатъчно сладки. Според това може да увеличите, или намалите количеството захар.
10 ноември 2019 г.
Особуко (Ossobuco)
Особуко (Ossobuco) е рецепта-класика от италианската кухня с произход Милано. Оригиналното Оssobuco alla Milanese по-късно намира своите начини на приготвяне в другите райони на Италия, а моето днес е вариант с гремолата. Казано простичко, това е традиционна яхния от италианската кухня за перфектно задушен телешки джолан. (мисията намиране на хубаво телешко месо тук е трудна, както споделих в предната публикация, но благодарение на месарски магазини Риц в Стара Загора имах идеално отрязаните четири шайби джолан с кост ).
Не е нужно да пътувате до Италия, за да се насладите на вкусната класика Оssobuco. Този път го приготвих почти дословно по видео рецептата на Фабио (италианец е все пак :) , но от от 2006г го приготвях по рецепта от сп. Меню не се смейте на снимките ми там :) Двете рецепти са съвсем близки, може да ги погледнете, а може да се доверите тук и на мен сега :) Във всички случаи ще ще получите ароматна яхния с топящо се в устата месо. И като повечето яхнии и плакии - на втория ден след приготвянето е по-вкусно :)
Основата на рецептата е телешки джолан с кост, моркови целина (глава), лук, червено вино. Тук и с домати, които не се слагат в традиционното Оssobuco alla Milanese, но в моето има, което го прави само Особуко. Другата подробност е дълго готвене във фурната на ниски градуси (или ако имате бавноготвеща тенджера - слоукукър)
Продукти за 4 порции:
4 шайби телешки джолан с кост, всяка с големина по ок. 250 г
3-4 средни моркова (~300г)
1 малка глава целина (~ 200г) *
1 глава лук (~200г)
3-4 скилидки чесън
1 месест, сочен домат (да се разбира мек) или 4-5 от едрите черита, които са много хубави за готвене целогодишно)
2 пълни супени лъжици доматено пюре
150 мл червено вино
500 мл вода и 200мл телешки бульон**
80-100 мл олио
4-5 лъжици брашно
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. захар
кората на 1 лимон
1/2 връзка магданоз
2-3 скилидки чесън и щипка сол
Приготвяне: * Морковите се почистват и нарязват на кръгчета.
* Лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно.
* Главата целина се бели и нарязва на дребни кубчета (* тук пояснявам, че понякога ползвам стъблата селъри, понякога глава. Каквото съм купила. Стеблата селъри - не, не е нашият кервиз - са хрупкави, но както и друг път съм писала - връзката е голяма. Ползвам толкова, колкото ми трябва, останалото го замразявам в 2-3 малки пликчета за по 1 готвене. С главата целина положението е същото - обикновено са големи, почиствам и си прибирам остатъка в камерата).
* Доматите се белят и нарязват на кубчета .
* Месото се измива и подсушава (с кухненска хартия, примерно). Тъй като времето за готвене е дълго, за да не се разпада джолана, когато се изважда от тенджерата, може да го вържете :) по обиколката с конец за печене, както аз правя)
* Посолява се и подправя с черен пипер от двете страни.
* Брашното се поставя на лист хартия и шайбите джолан се овалват от двете страни в него.
* В тенджера/или тиган се загрява мазнината.
* Поставят се шайбите месо (две по две) да се запържат/запечатат от двете страни и изваждат в чиния.
* В същата мазнина се поставят да се запържат лукът, кубчетата целина и морковите - за около 2-3 мин.
* Прибавят се нарязаните скилидки чесън, разбърква още минута.
* Налива се виното и оставя да къкри 4-5 мин.
* Прибавят се доматите и доматеното пюре, водата и бульонът (** ако нямате домашен телешки бульон, може да ползвате кубче..., или вода, но по-добрият случай е да си купите веднъж през месеца някакви телешки кости и да си приготвите бульон, който да си разпределите в малки бутилки във фризера и ще си имате за известен период от време. )
* Посолява се на вкус (моят вкус за това количество яхния е 1 равна с.л.), прибавя захарта; връщат се шайбите месо в тенджерата, която се затваря и поставя за дълго във фурната -първо на 200* за 30 мин, след това градусите се намаляват на 160 и се готви още 3 часа (зависи какво ви е телешкото, но аз извадих тенджерата на втория час; месото не беше достатъчно крехко и я върнах за още час).
* Някъде към края на готвенето :) се приготвя гремолатата: магданозът се нарязва съвсем ситно; настъргва се на ситно ренде жълтата част от кората на лимона, скилидките чесън се пасират със солта. Всичко се счуква много добре в хаванче, или купа.
* С тази смес се поръсва готовото месо - веднага щом се извади тавата от фурната.
* За всяка порция се поставя шайба джолан с няколко лъжици сос и моркови и гарнира с картофено пюре, сварени картофи, или шафраново ризото.
ПП :) приходи ми се пак в Италия.
Искрено и лично - според младежа Н, моето некласическо :) телешко с карамелизиран лук и картофи определено е по-вкусно.
3 ноември 2019 г.
Чокертме кебап (Çökertme Kebab)
Чокертме кебап (Çökertme Kebab или Bodrum Kebabı) по Максут Ашар . Кулинарна звезда на канала 24kitchen, който представя турската кухня в по-съвременен вид. В неговите предавания най-много ме впечатлява начинът му на сервиране - първо снима, после го сервира нещо много добре познато у нас. Преди 2-3 седмици случайно попаднахме на рецептата с голямото девойче, докато правехме туршията и въпреки, че е семпла :) реших непременно да опитаме. Мда, опитахме, само дето трудно намерих телешко бон филе тук. Но пък покрай бонфилето заредих и шайби джолан, чакащи да се претворят в Осо буко.
Този кебап е всъщност пържени картофи, с пържени тънки като кибритена клечка ивици крехко телешко месо, поляти с два вида сос - млечно-чеснов и доматен. А кой (освен авджи Стоев) не обича пържени картофи и месо :) Подготовката за готвене е дълга (месото се маринова 24 часа), но пък самото готвене е около 30 мин. Което го прави подходящо за приготвяне и след работа. Честно казано следващия път ще го направя със свинско бонфиле :) естествено ще го ядем като безименна манджа :) но пък свинското е по-крехко от това телешко, което се продава тук и със сигурност пак ще бъде вкусно.
Продукти за 2 порции:
500 г телешко бонфиле
3 с.л. олио
100 мл бяло вино
3 големи картофа и олио за пържене
За маринатата:
3-4 фино пасирани скилидки чесън
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
200мл прясно мляко
За млечния сос:
200 г кисело мляко и 2 лъжици цедено кисело мляко
щипка-две сол
фино пасирана скилидка чесън
1/2 ч.л. фино настъргана кора от лимон
1 с.л. зехтин
За доматения сос:
3 средно големи меки домата
2-3 с.л. олио
1 ч.л. захар
сол на вкус
щипка риган
или готов домашен доматен сос, ако имате такъв
5-6 стръка ситно нарязан магданоз
Приготвяне:
* Месото се нарязва на тънки ивици, по дължината на мускулните влакна. Така се сготвя по-бързо, колкото и да е старо, ето тук съм показала как го режа .
* Всички продукти за маринатата се смесват в малка тенджера, месото се поставя вътре и прибира в хладилник за 24 ч.
На следващия ден :)
* Картофите се белят, нарязват на пръчици, оставят за 5-6 мин. в студена вода, след които се отцеждат, подсушават на кърпа и пържат до готовност (това го правя в голяма касерола, защото не ползвам фритюрник)
* Доматите се настъргват (обелени) и заедно с подправките и олиото се изваряват в тенджера до желаната гъстота на соса.
* Продуктите за млечния сос се смесват и разбъркват.
* Месото се отцежда от марината и подсушава (между няколко пласта кухненска хартия).
* В широк и дълбок тиган се загрява мазнината.
* Поставя се половината от месото да се запържва - разбърква се и когато хване коричка от всички страни се изважда в чиния. В същата мазнина се изпържва и останалата част от месото (ако трябва се прибавя още 1 лъжица олио.)
* Когато и то е готово, първата част от месото се връща в тигана, налива се виното и се задушава под капак, докато остане на мазнина. Тогава се запържва до зачервяване на месото - около минутка време.
През това време картофите са се изпържили :) Разпределят се в две чинии и поръсват с по лъжица млечен и доматен сос. Разпределя се и готовото (топло) месо, още по една лъжица от сосовете и се поръсва с магданоз.
Сервира се веднага, докато е топло :)
Количеството на сосовете е по желание - аз го харесах с повече млечен сос.
Този кебап е всъщност пържени картофи, с пържени тънки като кибритена клечка ивици крехко телешко месо, поляти с два вида сос - млечно-чеснов и доматен. А кой (освен авджи Стоев) не обича пържени картофи и месо :) Подготовката за готвене е дълга (месото се маринова 24 часа), но пък самото готвене е около 30 мин. Което го прави подходящо за приготвяне и след работа. Честно казано следващия път ще го направя със свинско бонфиле :) естествено ще го ядем като безименна манджа :) но пък свинското е по-крехко от това телешко, което се продава тук и със сигурност пак ще бъде вкусно.
Продукти за 2 порции:
500 г телешко бонфиле
3 с.л. олио
100 мл бяло вино
3 големи картофа и олио за пържене
За маринатата:
3-4 фино пасирани скилидки чесън
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. сол
200мл прясно мляко
За млечния сос:
200 г кисело мляко и 2 лъжици цедено кисело мляко
щипка-две сол
фино пасирана скилидка чесън
1/2 ч.л. фино настъргана кора от лимон
1 с.л. зехтин
За доматения сос:
3 средно големи меки домата
2-3 с.л. олио
1 ч.л. захар
сол на вкус
щипка риган
или готов домашен доматен сос, ако имате такъв
5-6 стръка ситно нарязан магданоз
Приготвяне:
* Месото се нарязва на тънки ивици, по дължината на мускулните влакна. Така се сготвя по-бързо, колкото и да е старо, ето тук съм показала как го режа .
* Всички продукти за маринатата се смесват в малка тенджера, месото се поставя вътре и прибира в хладилник за 24 ч.
На следващия ден :)
* Картофите се белят, нарязват на пръчици, оставят за 5-6 мин. в студена вода, след които се отцеждат, подсушават на кърпа и пържат до готовност (това го правя в голяма касерола, защото не ползвам фритюрник)
* Доматите се настъргват (обелени) и заедно с подправките и олиото се изваряват в тенджера до желаната гъстота на соса.
* Продуктите за млечния сос се смесват и разбъркват.
* Месото се отцежда от марината и подсушава (между няколко пласта кухненска хартия).
* В широк и дълбок тиган се загрява мазнината.
* Поставя се половината от месото да се запържва - разбърква се и когато хване коричка от всички страни се изважда в чиния. В същата мазнина се изпържва и останалата част от месото (ако трябва се прибавя още 1 лъжица олио.)
* Когато и то е готово, първата част от месото се връща в тигана, налива се виното и се задушава под капак, докато остане на мазнина. Тогава се запържва до зачервяване на месото - около минутка време.
През това време картофите са се изпържили :) Разпределят се в две чинии и поръсват с по лъжица млечен и доматен сос. Разпределя се и готовото (топло) месо, още по една лъжица от сосовете и се поръсва с магданоз.
Сервира се веднага, докато е топло :)
Количеството на сосовете е по желание - аз го харесах с повече млечен сос.
20 октомври 2019 г.
Пържен агнешки дроб с лук
Пърженият агнешки дроб поне при нас е малко познат. Обикновено се вари с карантията и се хапва топъл-топъл. Но откакто напролет ни гостиха с такъв в едно райско кътче, бях решила попадне ли ми дроб - да го приготвя така - на хапки, с лук и набързо изпържен. На вкус е крехък и сочен, дори изстинал не се втвърдява като варения. Единственото пипкаво нещо в приготвянето е почистването на дроба от разни ципи. Ако обичате да хапвате дроб - търсете агнешки (ако не сега, то напролет, когато има повече) и го пригответе така. Почти като пилешките дробчета с лук на тиган, но тук приготвени по обратния ред :)
И преди да пиша за приготвянето, ще спомена, че за пърженето (изключвам паниране) е много удобно използването на уок тигани - особено ако готвите на газов котлон. Ползваната мазнина е малко и не се налага продуктите да плуват в нея, за да се изпържат добре. Аз ползвам и капак, за да могат докато се пържат те да се и задушават.
Продукти за 2 порции:
~400 г агнешки дроб
250 мл прясно мляко
3 средни глави лук
1 с.л. универсална зеленчукова подправка (моята е домашна, пасирана, ако нямате - купена)
2 с.л. соев сос
3-4 с.л. олио
по 1 голяма щипка черен пипер и кимион (ако не сте яли дроб с кимион-пробвайте, не бързайте да го заменяте) - прясно смлени по възможност.
брашно за овалване на дроба
Приготвяне:
* Дробът се почиства много добре от всички ципи и нарязва на хапки с приблизително еднакви размери.
* Измива се и се залива с прясното мляко.
* Оставя се в хладилник да престои около 2 часа.
* Отцежда се и отново измива със студена вода в гевгир/сито и се оставя да се отцеди добре (на кухненска хартия)
* Лукът се бели и нарязва на филийки.
Ако харесвате моят блог, може да ме последвате на страничката във Фейсбук, или в Инстаграм , където често припомням и стари рецепти.
И преди да пиша за приготвянето, ще спомена, че за пърженето (изключвам паниране) е много удобно използването на уок тигани - особено ако готвите на газов котлон. Ползваната мазнина е малко и не се налага продуктите да плуват в нея, за да се изпържат добре. Аз ползвам и капак, за да могат докато се пържат те да се и задушават.
Продукти за 2 порции:
~400 г агнешки дроб
250 мл прясно мляко
3 средни глави лук
1 с.л. универсална зеленчукова подправка (моята е домашна, пасирана, ако нямате - купена)
2 с.л. соев сос
3-4 с.л. олио
по 1 голяма щипка черен пипер и кимион (ако не сте яли дроб с кимион-пробвайте, не бързайте да го заменяте) - прясно смлени по възможност.
брашно за овалване на дроба
Приготвяне:
* Дробът се почиства много добре от всички ципи и нарязва на хапки с приблизително еднакви размери.
* Измива се и се залива с прясното мляко.
* Оставя се в хладилник да престои около 2 часа.
* Отцежда се и отново измива със студена вода в гевгир/сито и се оставя да се отцеди добре (на кухненска хартия)
* Лукът се бели и нарязва на филийки.
* Поръсва се с щипка сол и претрива с ръка. Измива се и поставя в тигана, заедно с олиото.
* Пържи се докато стане прозрачен - под капак, на средна степен на котлона. Ако лукът е крехък, това се получава за 5-6 мин. Може да го пържите и по-кратко, ако обичате хрупкав пържения лук.
* През това време парченцата дроб се овалват в брашно и изтупват от излишното :) ами пак в гевгира, така излишното брашно пада.
* Поставят се в тигана върху лука, прибавя се соевият сос и универсалната подправка.
* Затваря се с капак и готви още 4-5 мин, през които се разбърква 2-3 пъти.
* Накрая се прибавят пиперът и кимионът, разбърква се и се отмества от котлона.
Подходяща гарнитура са както пресните зеленчуци, така и киселите краставички :) или конфитюр от червени чушки
Ако харесвате моят блог, може да ме последвате на страничката във Фейсбук, или в Инстаграм , където често припомням и стари рецепти.
15 октомври 2019 г.
Пилешки сърца с лук на тиган
Пак казвам, че приготвянето на пилешки сърца е пипкава работа, заради почистването им, но пък са вкусни :) у нас ги тачим или само с масло, или така - с повече лук. И в двата случая са почистени и сварени предварително, а приготвянето зависи от това дали ми се чисти и реже лук. Макар и 2 глави.
Продукти за 2 порции:
600г пилешки сърца
3-4 стръка магданоз
3-4 стръка мащерка
стръкче риган (тези са пресни, ако нямате - слагайте по 2 щипки сухи)
1/2 ч.л. сол
2 глави лук (по възможност воден)
50г масло и 3 с.л. олио + още 1 с.л. масло
3 с.л. соев сос
50-60мл бяло вино
1 ч.л. захар
по 1 щипка суха мащерка, или риган, черен пипер и едросмлян червен (пушен) пипер
Приготвяне:
* Сърцата се цепват по дължината, изрязват се останалите артерии (едни бели тръбички :) и измиват добре.
* Поставят се заедно с подправките в подсолена вода и варят около 20-25 мин от момента на завирането на водата. Пробва се с вилица - ако леко влиза в месото -значи е готово. ако ли не - варят се до готовност.
* Отцеждат се.
* Лукът се почиства и нарязва на полумесци. Поръсва се само с ципка сол и претрива добре с ръка. Измива се и отцежда.
* В тиган се загрява маслото с олиото и 3-4 лъжици бульон от варенето им.
* Поставя се лукът и задушава под капак, на средна степен на котлона, докато остане на мазнина - това са около 4-5 мин.
* Налива се виното и отново задушава, докато то се изпари.
* Прибавят се сърцата, соевия сос, захарта, подправките и универсалната зеленчукова подправка - аз я пасирам, за да няма едри парченца от нея. Тук ще напомня, че е добре да се ползва голям, широк тиган, за да може всичко да се задушава/пържи, вместо да се вари.
* Пържи се 4-5 мин, което действие пак го правя под капак, заради пукащите сърца :).
* Прибавя се последната лъжица масло, разбърква се и отстранява от котлона.
Моята универсална зеленчукова подправка е солена. Затова не прибавям сол. Но ако Ващата не е солена - посолете на вкус. Горе в линка към зеленчуковата подправка се вижда какво слагам в нея - моркови, целина, праз, чушки, пащърнак.... Не и домати. Ако нямате такава домашно приготвена, може да ползвате суха :) от пакетче, или да си нарежете малко от тези зеленчуци. Но домати не слагайте. Променят вкуса.
11 октомври 2019 г.
Кавърма със свинско месо
Или свинска кавърма (но не звучи много добре). Крехко месо на хапки с лук, чушки, гъби и подправки.Със сосче за топене Рецепта, която незнайно как съм пропуснала да споделя тук през годините и скоро ме подсети приятелка, като я потърси.
Може да се приготви от началото до края в тенджера, но аз предпочитам да си задуша предварително лукът; отделно месото и накрая да ги събера в тава и задуша във фурната. Най-бързо става, ако се приготвя едновременно в два тигана/касероли на котлона и след 15 мин. тавата за фурната е готова. Ще я напиша така рецептата, пък ако ползвате един тиган, след като извадите месото, задушете в същия лукът и продължавайте нататък. Тази, която днес показвам е с гъби манатарки. Защото имам. Но иначе вкусно си се получава и с обикновена, култивирана печурка. А ако не обичате гъби - спокойно ги пропуснете.
Продукти:
1 кг свинско месо (най-много харесвам да готвя с врат, но ако няма - бут, или плешка )
3 средни глави лук (ок 350-400г в непочистен вид)
4-5 скилидки чесън
2 зелени и 2 червени чушки (или каквито харесвате, аз си ги смесвам за цвят)
2 средни домата (или белени-рязани от консерва 400г)
150-200г гъби (манатарка е тук)
1 равна с.л. сол
1 равна ч.л. захар
1/2 ч.л. черен пипер
1 равна ч.л. червен пипер + 1/2 ч.л. пушен, или лют пипер по желание
150 мл бяло вино
50 + 50 мл олио (или масло вместо едната част олио )
2-3 дафинови листа
1 с.л. препечено брашно
Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки дълги, колкото кутре, за един залък.
* Чушките се нарязват на ленти с долу-горе същата дължина като месото;
* Лукът се почиства, нарязва на полумесци, поръсва с щипка сол и претрива с ръка. След 5 мин се измива и отцежда.
* Доматите се белят и нарязват на кубчета.
* Гъбите са нарязват с форма и големина по желание :)
* Скилидките чесън се белят и смачкват с преса, или с широката част на ножа.
* Когато всичко това е готово, в 2 тигана (за лука може да ползвате касерола, но за месото е добре тиганът да е широк, за да може месото да се запечатва и запържи, вместо да се сварява) се загрява мазнината.
* В единият се поставя месото, посолява се с половината от количеството сол и запържва/задушава под капак, докато късчетата месо се запържат от всички страни (съвсееееем леко зачервят). Това се прави на средна степен на котлона :) никога не задушавайте нищо на мах степен. Налива се 1/3 (50мл)от виното и отново задушава под капак, докато месото остане отново на мазнина. Прехвърля се в тавата за печене.
* Едновременно в другия тиган/касерола се поставя лукът и запържва, докато стане прозрачен. (лукът замирисва особено приятно когато се запържва в равни части олио и масло)
* Когато е готов, към него се прибавят чушките, гъбите и чесънът; всичко се запържва за още 2-3 мин. и добавят подправките - солта, пиперите и захарта.
* Разбърква се и се прибавят нарязаните домати.
* Този сос се оставя да поври 3-4 мин. и се разпределя върху месото. Налива се останалото 100 мл вино, още 200-300 мл вода. Поставят се дафиновите листа отгоре.
* Тавата се покрива и запечатва добре с фолио (ако не искате храната да има контакт с алуминиевото фолио, поставете под него парче хартия за печене - намокрено и изстискано )
* Пече се в предварително загрята на 200* фурна - за 15 мин, след които още 30 мин. на 160*.
* Изважда се, развива се фолиото и към кавърмата се прибавя на тънка струйка размитото в съвсеем малко вода препечено брашно. Тук може да разбъркате, но аз правя така - разклащам леко тавата така сместа за сгъстяване се разпределя равномерно. Връща се за още 2-3 мин. в горещата фурна. За да не миришат сосовете на сурово брашно, за сгъстяването им ползвам препечено брашно (почти винаги си имам в един буркан готово)
Ако не искате да пържите и задушавате предварително нищо, просто поставете всички продукти в тавата, завийте с фолиото и печете за 60-70 мин. във фурната. Но колкото и да е вредно запържването :) аз не я харесвам така кавърмата - лукът ми мирише на сурово
Може да се приготви от началото до края в тенджера, но аз предпочитам да си задуша предварително лукът; отделно месото и накрая да ги събера в тава и задуша във фурната. Най-бързо става, ако се приготвя едновременно в два тигана/касероли на котлона и след 15 мин. тавата за фурната е готова. Ще я напиша така рецептата, пък ако ползвате един тиган, след като извадите месото, задушете в същия лукът и продължавайте нататък. Тази, която днес показвам е с гъби манатарки. Защото имам. Но иначе вкусно си се получава и с обикновена, култивирана печурка. А ако не обичате гъби - спокойно ги пропуснете.
Продукти:
1 кг свинско месо (най-много харесвам да готвя с врат, но ако няма - бут, или плешка )
3 средни глави лук (ок 350-400г в непочистен вид)
4-5 скилидки чесън
2 зелени и 2 червени чушки (или каквито харесвате, аз си ги смесвам за цвят)
2 средни домата (или белени-рязани от консерва 400г)
150-200г гъби (манатарка е тук)
1 равна с.л. сол
1 равна ч.л. захар
1/2 ч.л. черен пипер
1 равна ч.л. червен пипер + 1/2 ч.л. пушен, или лют пипер по желание
150 мл бяло вино
50 + 50 мл олио (или масло вместо едната част олио )
2-3 дафинови листа
1 с.л. препечено брашно
Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки дълги, колкото кутре, за един залък.
* Чушките се нарязват на ленти с долу-горе същата дължина като месото;
* Лукът се почиства, нарязва на полумесци, поръсва с щипка сол и претрива с ръка. След 5 мин се измива и отцежда.
* Доматите се белят и нарязват на кубчета.
* Гъбите са нарязват с форма и големина по желание :)
* Скилидките чесън се белят и смачкват с преса, или с широката част на ножа.
* Когато всичко това е готово, в 2 тигана (за лука може да ползвате касерола, но за месото е добре тиганът да е широк, за да може месото да се запечатва и запържи, вместо да се сварява) се загрява мазнината.
* В единият се поставя месото, посолява се с половината от количеството сол и запържва/задушава под капак, докато късчетата месо се запържат от всички страни (съвсееееем леко зачервят). Това се прави на средна степен на котлона :) никога не задушавайте нищо на мах степен. Налива се 1/3 (50мл)от виното и отново задушава под капак, докато месото остане отново на мазнина. Прехвърля се в тавата за печене.
* Едновременно в другия тиган/касерола се поставя лукът и запържва, докато стане прозрачен. (лукът замирисва особено приятно когато се запържва в равни части олио и масло)
* Когато е готов, към него се прибавят чушките, гъбите и чесънът; всичко се запържва за още 2-3 мин. и добавят подправките - солта, пиперите и захарта.
* Разбърква се и се прибавят нарязаните домати.
* Този сос се оставя да поври 3-4 мин. и се разпределя върху месото. Налива се останалото 100 мл вино, още 200-300 мл вода. Поставят се дафиновите листа отгоре.
* Тавата се покрива и запечатва добре с фолио (ако не искате храната да има контакт с алуминиевото фолио, поставете под него парче хартия за печене - намокрено и изстискано )
* Пече се в предварително загрята на 200* фурна - за 15 мин, след които още 30 мин. на 160*.
* Изважда се, развива се фолиото и към кавърмата се прибавя на тънка струйка размитото в съвсеем малко вода препечено брашно. Тук може да разбъркате, но аз правя така - разклащам леко тавата така сместа за сгъстяване се разпределя равномерно. Връща се за още 2-3 мин. в горещата фурна. За да не миришат сосовете на сурово брашно, за сгъстяването им ползвам препечено брашно (почти винаги си имам в един буркан готово)
Ако не искате да пържите и задушавате предварително нищо, просто поставете всички продукти в тавата, завийте с фолиото и печете за 60-70 мин. във фурната. Но колкото и да е вредно запържването :) аз не я харесвам така кавърмата - лукът ми мирише на сурово
6 октомври 2019 г.
Цигара бюрек
Хрупкавите, но въздушни малки банички със сирене от турските ни съседи. Честно казано, повече ми харесват от другите ми любими със сирене - гюзлемите. А когато съм си донесла пресни кори от Одрин, няма как да пропусна да направя и пуричките със сирене, и гюзлеми. Те я правят със сирене, или сирене и нещо зелено - магданоз, спанак, зелен лук...
Ако сложите яйце, или кашкавал в нея, ще "сплоти" плънката и няма да са толкова въздушни. Сиренето трябва да бъде сухо - ако е по-влажно, навлажнява корите и докато се пържат то пропуска през тях и цвърчи в олиото. Когато имам такова сирене (не добре отцедено от саламурата) го поставям между 2-3-4 пласта кухненска хартия и притискам с ръце - така се отцежда много добре. А сиренето, което сме купували от Одрин винаги е сравнително сухо - т.е. почти не се оттича саламура от него.
Малко по-пипкаво е приготвянето им заради навиването, но пък много вкусни Вярно, че пържени не са от най-здравословната храна, но 1. се пържат много бързо и не се напояват с олио, 2. винаги могат да се изпекат във фурната - намазани отгоре с яйце и поръсени със сусам по желание. Във втория случай преди да се завият корите се намазват и с разтопено масло.
Може да ги направите от кръглите кори, като ги срежете на 12 части/сегмента, но ако ще купувате кори специално за цигара бюрек, по-добре си купете пакети с готови, триъгълни листа. И тъй като не са малко бройки - 25, ползвате толкова, колкото ще изядете наведнъж, а другите може да замразите - добре завити в полиетиленов плик, а когато ще ползвате - изваждате и оставяте да се размразят на стайна температура. Ето едно клипче, което накратко показва как се правят :) и ще ви убедят, че са съвсем лесни за приготвяне. Приготвят се с Одрински кори за баница. Освен, че може да намерите в България в много магазини, (виждам, че масово се внасят) може да си направите екскурзия до съседите :) вчера в целия град слушахме основно българска реч :)
И накратко от мен
Продуктите са:
одрински кори за баница
сирене
спанак (в днешния случай; може магданоз, пресен лук, други листа, или простичко само със сирене, без зелении)
олио за пържене и 2 лъжици масло
Приготвянето им в няколко стъпки :)
* Сиренето се натрошава и смесва с нарязан бланширан спанак, или пресни магданоз/листа зелен лук
* Взема се триъгълен лист кора за баница (пак напомням, ако е кръг - реже се на 8-12 триъгълника)
* В широката част на всеки триъгълник се поставя по 1 лъжица от плънката - повече, или по-малко е на вкус аз обичам с повече сирене.
* Двата края на триъгълника се прехвърлят върху плънката, за да се затвори тя и не излиза.
* Завива се на пуричка към връхчето. Малко преди да се затвори, краят на връхчето се намазва с вода, за да може да се залепи добре.
* Когато се приготвят всички, започва пърженето им.
* В тиган се налива ~ 0,5см. олио и прибавят 2 лъжици масло (за аромат).
* Приготвените пурички се поставят в добре загрялото олио и пържат до леко зачервяване от всички страни.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
а докато се отцеждат си приготвяте голяма кана с айран
Ако сложите яйце, или кашкавал в нея, ще "сплоти" плънката и няма да са толкова въздушни. Сиренето трябва да бъде сухо - ако е по-влажно, навлажнява корите и докато се пържат то пропуска през тях и цвърчи в олиото. Когато имам такова сирене (не добре отцедено от саламурата) го поставям между 2-3-4 пласта кухненска хартия и притискам с ръце - така се отцежда много добре. А сиренето, което сме купували от Одрин винаги е сравнително сухо - т.е. почти не се оттича саламура от него.
Малко по-пипкаво е приготвянето им заради навиването, но пък много вкусни Вярно, че пържени не са от най-здравословната храна, но 1. се пържат много бързо и не се напояват с олио, 2. винаги могат да се изпекат във фурната - намазани отгоре с яйце и поръсени със сусам по желание. Във втория случай преди да се завият корите се намазват и с разтопено масло.
Може да ги направите от кръглите кори, като ги срежете на 12 части/сегмента, но ако ще купувате кори специално за цигара бюрек, по-добре си купете пакети с готови, триъгълни листа. И тъй като не са малко бройки - 25, ползвате толкова, колкото ще изядете наведнъж, а другите може да замразите - добре завити в полиетиленов плик, а когато ще ползвате - изваждате и оставяте да се размразят на стайна температура. Ето едно клипче, което накратко показва как се правят :) и ще ви убедят, че са съвсем лесни за приготвяне. Приготвят се с Одрински кори за баница. Освен, че може да намерите в България в много магазини, (виждам, че масово се внасят) може да си направите екскурзия до съседите :) вчера в целия град слушахме основно българска реч :)
И накратко от мен
Продуктите са:
одрински кори за баница
сирене
спанак (в днешния случай; може магданоз, пресен лук, други листа, или простичко само със сирене, без зелении)
олио за пържене и 2 лъжици масло
Приготвянето им в няколко стъпки :)
* Сиренето се натрошава и смесва с нарязан бланширан спанак, или пресни магданоз/листа зелен лук
* Взема се триъгълен лист кора за баница (пак напомням, ако е кръг - реже се на 8-12 триъгълника)
* В широката част на всеки триъгълник се поставя по 1 лъжица от плънката - повече, или по-малко е на вкус аз обичам с повече сирене.
* Двата края на триъгълника се прехвърлят върху плънката, за да се затвори тя и не излиза.
* Завива се на пуричка към връхчето. Малко преди да се затвори, краят на връхчето се намазва с вода, за да може да се залепи добре.
* Когато се приготвят всички, започва пърженето им.
* В тиган се налива ~ 0,5см. олио и прибавят 2 лъжици масло (за аромат).
* Приготвените пурички се поставят в добре загрялото олио и пържат до леко зачервяване от всички страни.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
а докато се отцеждат си приготвяте голяма кана с айран