Страници

27 април 2012 г.

Рибни кюфтета

     Рибните кюфтета не са често явление на масата (предполагам не само у нас, но и другаде), но понякога са много добър вариант за използване на  дребна речна, морска  или язовирна риба, която е пълна със ситни кости и освен, ако не се препържи така, че да хрупка, яденето и е цяло наказание. Всичко това при положение, че някой близък е много запален рибар и често ходи да си къпе червея я на река, я на язовир. Или просто е риболовец с късмет. Нещо такова (тук показвам дребната риба, не шарана-нудист, който трудно се събра и в леген)


     Аз все пак я  "облагородявам" с 1-2 парчета рибно филе (най-вече скумрия, че е по-добро от всички други замразени, които след размразяване се оказва, че са  поне 70% вода), а рибата меля  в месомелачката с  решетката с най-ситните дупчици -  не по-големи от 2 мм. 
     Вкусът на пържена риба пак преобладава, но го няма оня елемент, дето  се чудиш дали вечеряш или чоплиш семки. 
     И още нещо. Ако сместа е повече, предпочитам да я оставя в хладилника, а не да пържа наведнъж всички кюфтета. Пържа толкова, колкото се очаква да изядем в момента, защото кюфтета са  хубави, когато коричката им е леко хрупкава, а не омекнала. 



Продукти за ~ 15 кюфтета:

около 700-800 г риба  ( филе или риба със ситни кости***, ако си имате рибар под ръка и ви донесе дребни риби, които са пълни със ситни кости и няма желаещи да ги ядат.)
1 яйце  за спойка на продуктите
1 глава лук - съвсем ситно нарязан
сол+черен пипер+щипка лют червен
1 сварен и настърган картоф
1 филия хляб, накисната във вода и добре отцедена
100 мл оцет (ако кюфтетата са от дребна риба. Рибата се накисва в топла вода с оцета за час, измива,  отцежда, подсушава и тогава се смила)
черен пипер, щипка червен пипер и сол
зелена подправка-може магданоз, копър, девесил или мащерка - въпрос на вкус

5-6 лъжици галета/брашно , или царевично брашно/бяло брашно за овалване - равни части 
олио за пържене ( 1 см. в тиган)

Приготвяне:
* Ако е филе, рибата се накълцва на ситно, ако е  прясна риба като горната  -  мели с машинката/комбайна на най-ситната решетка. ***
* Омесват се всички продукти. Сместа е гъста, като за  кюфтета от кайма. Зависи от качеството на рибата (филето, колко вода е имало)  но ако е мека  или рядка - трябва да се  държи на стегната  топка)  се добавя или още една филия хляб, или 2-3 лъжици галета.
* Оставя се да почине на студено в хладилник за около  два  часа.
* Оформят се топки от сместа, овалват се хубаво в галетата или брашното, изтупват се преди поставяне в добре загрятата мазнина и изпържват  от двете страни до зачервяване.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят. 
* Сервират се със зелена салата или зеленчуково пюре (като картофеното на баба, което   е на голяма почит у нас.

*** Ако рибата е с повече месо и по-малко кости, или се притеснявате от смлените кости (пр.деца ще ядат от тях) сварете рибата, обезкостете я, нарежете месо и така ползвайте - по същия начин, както със смляната риба. Тогава дори нямат толкова силен рибен вкус кюфтетата. 


 И ако на външен вид приличат на кюфтета с кайма  - няма нищо чудно. Рибата все пак е месо, а изпърженото кюфте от риба може да не се усети и на вкус, ако подправките са повече и като вид, и като количество.

26 април 2012 г.

Маринована риба


Още една риба. Този път маринована,  тъй като всички обичаме в къщи солени, мариновани риби и ако ме е домързяло да направя - купуваме готова. Най-често присъстващата на масата ни е тази сурово-солена риба (скумрия или паламуд), но този път варианта е с повече аромати и добавки на рулца от раци ( сурими). Тези последните трудно ги преглъщаме, но заради девойчето купувам, да има в камерата, че понякога се сеща за тях и търси. И разбира се им търся приложение, за да не им мине пък срока на годност. Тези пикантни тостове с тях  са един от начините, които ни харесаха. И тук в маринованата риба - също. Поемат ароматите :)) и миризма на риба. 


Продуктите нямат мерки, според наличната риба се прибират в бурканчета. Които все се намират във всеки дом :)
Необходими са:

риба (скумрия, паламуд, херинга). 
рулца от раци/сурими

чесън, моркови, люта червена чушка, каперси, черен пипер на зърна, оцет, зехтин, сол, мащерка 

които аз разделих в бурканчетата и направих половината  с чесън и моркови, другата  - с лютите чушки (люспите им) 


Приготвяне:
* Рибата се почиства, измива, подсушава и нарязва на котлети/шайби.
* Посолява се обилно и прибира в съд, затворен с капак (или завит със свежо фолио).
* През 5-6 часа се отваря и отцежда отделената вода. 
* Така, покрита със сол престоява  макс. 30 часа. 
* Отново се измива и  подсушава. 
* В бурканчета  на дъното се нареждат плътно шайби  риба.  Следват 2-3 рулца от рази, нарязани на кубчета.
Тук вече разделното:
- в едните кръгчета моркови, ситно нарязани скилидки чесън,  няколко  зърна черен пипер и няколко каперси. щипка мащерка.
- в другите - червената част на суха чушка, без семената, няколко плодчета  каперси и черен пипер; пак щипка мащерка.
 * Отново ред риба, отново различните добавки и така, докато се напълнят бурканчетата. 

*  Пълнят се 1/3 с оцета, останалата част със зехтин (може и олио, или поне другия път ще направя за себе си с олио, тъй като със зехтина явно няма да се сприятелим в този живот... ), затварят се с капаците и прибират в хладилник.
Сигурно може и да не се разклащат, но аз реших, че рибата ще се маринова по-бързо, ако се пораздруса бурканчето...... и съответно така правих. 
Готови бяха за хапване на четвъртия ден.

Тези бурканчета са  със замразени риба,  тъй като не ми се ходеше в М. само заради едната риба. А тук друга охладена почти никъде няма.  За осоляване предпочитам охладена ( гаранция, че преди това не е била замразена  пак няма, но едно внушение си е друго успокоение). Замразената скумрия е една от добрите замразени риби; ние подбираме и по-големи като купуваме и за разлика от замразените филета нямаме разочарования от нея.

24 април 2012 г.

Печена сайра с горчица и лимон


Тази  риба умишлено избягвах да купувам ... гледайки колко е мършава :)) Жалко, изгубила съм :) Затова пък, от седмица насам пека три пъти вече в къщи. Но се спирам, преди да са изпищяли домашните срещу нея. Най-вече девойчето, която никак не обича риби (изключвам типичното "българската" сьомга Laughing  )
От където и да се погледне сайрата е тънка и "слаба" риба, но се оказа, че вътре има само една гръбначна кост, която след  печене много лесно се отделя. И тъй като рецептата е тройно изпитана вече :))  ще я споделя и тук. 



Продукти
6 бр. риби

4 с.л. олио
4 с.л. горчица 
сока на 1 лимон 
сол

копър (пресен)  и 1 лимон 
подправка за риба, която е смес от девесил, кориандър, чесън на прах, мащерка. 


Приготвяне:
* Рибата се почиства, измива, подсушава. 
* В  бурканче с винтова капачка се поставят  олиото, горчицата, лимоновия сок и солта. Затваря се и разклаща хубаво. 
* На лист фолио (свежо или алуминието се нареждат рибите и с четка се намазват обилно  със сместа. 
* Поръсват се с подправките отвън, а отвътре се поставят 1-2 стръка копър и по 1-2 резенчета лимон. 
* Прехвърлят се на хартия за печене, завиват се по двойки рибите и изпичат в предварително загрята фурна на 200* за 12-15 мин.  Листите хартия трябва да са достатъчно големи, за да се опаковат рибите в плик така, че да не излиза въздух (нещо като торбичка, добре прищипана от горния край.... ама как го обясних)
* Изваждат се, развиват и сервират :))) с гарнитура по желание. 



Тук аз направих сос от останала смес за намазването. Вижда се в купичката с червените сърца.
Тъй като не излезе кой знае какво като количество, дори не го споделих със Стоев
:girl_haha: 
Този сос е с 1 стрък пресен чесън,  ситно нарязан, запържен за 2 мин.  в останалата горчичена смес. Прибавих стрък ситно нарязан  копър, чаена  лъжица брашно и угасих с 50-60  мл бяло вино. Оставих го да кипне и :)) моята риба си я полях с него. Съвсем егоистично. 
Но соса е хубав и може да се увеличи количеството, за да излезе прилично количество сос за всички риби.

23 април 2012 г.

Ароматно рибно фрикасе


Или крайно време е да продължа с предначертания Проект 10 - този път 10 Рибни
Затова пък следващите публикации ще бъдат само рибешки :girl_prepare_fish:
Това фрикасе наистина е ароматно. Много леко, сравнително бързо за приготвяне и е подходящо за различни видове риба - важно е само да не бъде някоя  с множество ситни костици и човек да се храни спокойно, вместо да  се чувства като на футболен стадион  с пакетче слънчоглед.  Преди години, когато го пробвах беше с пъстърва, после правих няколко пъти със скумрия, с филе от бяла риба, а точно това е с шаран. 


Продукти за 4 порции: 

~  1,2 кг риба ( в скумрии или пъстърви са 3 бр.; шаран - 1бр.)  
7-8 съвсем малки глави лук (или едър арпаджик) 
1 ч.л. нарязан корен целина или  сухи листа
отделно връзка магданоз и 5-6 стръка целина, вързани с конец
1-2 моркова 
50-80 мл. олио (зависи дали рибата е суха или мазна)
сока на половин лимон 
1 с.л. вегета или 2 кубчета зеленчуков бульон (по желание) 
2 дафинови листа, 1 зърно бахар, щипка мащерка,  сол

2 с.л. оцет

1 яйце
1 малка заквасена сметана / 200гр/
3-4 с.л. брашно (препечено)

5-6 стръка магданоз

Приготвяне:
* Рибата се почиства, измива и  нарязва порционно (или на котлети) и подсушава.
* Поставя се  в тенджера, залива с  вода, колкото да я покрие и прибавя оцета. .
* Кипва се и оставя  кротко да ври 15-20 мин.  (ако е филе тази процедура се пропуска. Това го правя за да се разложат ситните кости).
* Отцежда се, измива се рибата и поставя в 1,2  л. чиста вода, заедно с бульона, нарязаните на кръгчета моркови, целите глави лук, сока от лимон и вързаните с конец магданоз и целина; прибавят се мащерката, нарязаната глава  (листа суха) целина, солта, дафиновите листа, зърното бахар и олиото. 
* Всичко се кипва и  вари 10-15 мин.  Изважда  се връзката  зелени  подправки.
* Яйцето се разбива със  сметаната и брашното. 
* Изключва се котлона и се прави топла застройка - от врящия бульон се налива към яйчната смес при непрекъснато бъркане, докато се уеднаквят температурите, след което  топлата застройка се налива обратно в тенджерата. :exclaim: ако соса остава рядък, може да се размие още 1-2 лъж. брашно и добавят. Гъстотата му зависи от това, какво количество течност е извряла; колко гъста е сметаната и какви са лъжиците брашно :))
* Разбърква се и отстранява  тенджерата от котлона.
*** Може да се поръси с магданоз преди сервиране. Но само при голямо желание :)))

22 април 2012 г.

Мусака с лапад и варени яйца


Или как приключих с Великденските  яйца, които дори не стигнаха за тази мусака и сварих още, но трябваше да направя нещо различно и  с лапада, който собственоръчно набрах, а труда ми много ми се свиди Laughing . Обаче тази "мусака" много я харесахме  и със сигурност пак ще се прави, докато е сезона на зеленото. Малко продукти; леко ястие; бързо и лесно за приготвяне.
И....... май трябваше да започна следващия проект с 10 безмесни, а newsm78 къде пък ги измислих тези рибни?  Но нищо,  утре и на тях им идва реда.


Продукти за 6 порции: 
~ 1кг лапад (или друга зеления)
10 стръка пресен лук
4-5 стръка джоджен
50-60 мл олио
щипка сол

6 сварени яйца
200 гр. сирене

За заливката:
2 яйца
200мл кисело мляко
2-3 стръка копър
2 скилидки. чесън
1 с.л. брашно
щипка сол

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 150*
* Почистените и измити  лапад  и лук се нарязва и задушават за 6-7 мин. в мазнината. Не се прибавя вода, измитите зеленчуци имат достатъчно влага. Но ако са подсушени, може да се прибавят 2-3 лъжици вода.
* Прибавя се ситно нарязания джоджен, разбърква още 2-3 пъти и тенджерата се отмества от котлона.
* Отделя се 1/3 от сместа, а останалата част се разпределя  в тава.
* Върху нея се натрошава на дребно сиренето; нареждат се нарязаните на кръгчета яйца.
* Разпределя се останалата част от сместа с лапада. 
* Тавата се поставя в загрятата фурна и пече 10 мин. на увеличените вече  200* на фурната.
* Пасират (или счукват) се скилидките чесън, прибавя се ситно нарязания копър,  разбиват се яйцата с млякото, брашното и посолява.
* Заливката се разпределя върху сместа, връща във фурната и запича още 7-10 мин. до бледо зачервяване на мусаката.
* Еднакво вкусно е и топла и студена;  сервирана с млечно чеснов сос или салата.


20 април 2012 г.

Салата от моркови с варени яйца

и портокалов дресинг. 


Много се надявам портокаловия сок да не притеснява никого, защото всички знаете, че портокалите не са чак толкова сладки и  вместо салата да получите десерт с настъргани моркови :)) 
Тази салата е достатъчно засищаща  и  е перфектна както за уползотворяване на останали сварени яйца (от близкия Великден, но и у нас почти винаги има сварени яйца), така и за лек обяд или вечеря - пак след отминалите три дни празници.  Аз я приготвих снощи, за да може да отлежи в хладилника, но половинът я уважи още  след разбъркването. 
Но отлежала часове  на студено в хладилника салатата беше много по-вкусна.



Продукти: 
4 моркова (~ 400 гр.)
3-4 твърдо сварени яйца 
5-6 скилидки чесън
пресен копър

за дресинга: 
сока на 2 лимона 
сока на 2 портокала 
60-70 мл. зехтин
1-2 щипки сол 
2 пълни с.л. едрозърнеста горчица 
сол и черен пипер



Приготвяне: 
* Морковите се настъргват на едро ренде;
* Яйцата се нарязват или настъргват;
* Скилидките чесън се пресоват;
* Копъра се нарязва на ситно*
* Всички продукти за дресинга се поставят в бурканче с винтова капачка. Разклаща се за 10-15 сек. и дресинга е готов.
* Салатата се  посолява  съвсем малко; разбърква се. 
* Залива се с половината от дресинга; разбърква се. 
* Купата със салата се завива с фолио (или затваря с капак)  и прибира в хладилник за поне 7-8 часа.
* Преди поднасянето и може (видимо) да се  залее с още 1-2 лъжици от дресинга. Въпреки, че последната заливка се отразява на визията и :))




* Количеството копър е на око и на вкус :) Не, че другите продукти не са :)) Първо сложих 3-4 стръка, които ми бяха малко и сложих още толкова.
Продуктите са ориентировъчни, но дресинг направих повече, защото такъв ми харесва - не е нищо ново под слънцето :)) а тази вечер останалия  много добре се вписа и на зелената салата. Всъщност това е дресинг, който може да издържа поне 5-6 дни в хладилник и да бъде винаги под ръка за салати.

18 април 2012 г.

Кюфтета по чирпански


Продукти за ~6 порции: 
За кюфтетата:
~700гр. кайма 
1 глава кромид лук - ситно нарязана
1 яйце 
1 филия сух хляб и 2-3 с.л. прясно мляко (или 2 с.л. галета или пшеничен грис)
1 ч.л. черен пипер, по 1/2 ч.л. стрита чубрица и смлян кимион
3-4 с.л. брашно за овалване на кюфтета  
3-4 с.л. олио 

За соса
2 глави лук
1-2 моркова
1-2 зелени чушки 
1-2 резена целина (или 3-4 стръка) и 1/2 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
1с.л. доматено пюре  и 2 червени домата (или 300гр. домат от консерва)
3-4  големи  картофа, зависи колко са любими в къщи :)
2-3 с.л. олио 
2 с.л. брашно
сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: * Хлябът се накисва в млякото, след което се изстисква и прибавя в каймата заедно с лука, сол на вкус (ако каймата е безсолна),  яйцето и подправките. 
* Всичко се омесва и остава да постои в хладилник за около 30 мин..
* Изважда се каймата и  оформят (~ 18 бр., колкото яйце) кюфтета - може да се сплескат малко, може да се оставят и кръгли; овалват се в брашното; изтупват се от излишното  и изпържват - не до зачервяване, а колкото да се запечата месото. (тук обикновено ползвам широк тиган, правя ги на топки и изпържвам  всички наведнъж).
* Изваждат се в чиния.***

* Лукът и целината (ако е резен от глава) се нарязват на дребно. 
* Морковите се нарязват на кръгчета, чушките на по-едри парчета и заедно с лука се задушават в  олиото за 4-5 мин. 
* Прибавя се червения пипер, разбърква се; прибавя се доматеното пюре, размито в 2-3 лъжици вода и ситно нарязаните домати (или консервираните такива). 
* Ако доматите се пресни - задушават се под капак на тих огън за 10-15 мин. (ако са от консерва задушаването се спестява).
* Прибавя се около 0.8 - 1л.  гореща  вода***
* След  като кипне соса се прибавят картофите, нарязани на едри кубчета и извадените кюфтета. 
* Вари се  на умерен огън около 20 мин. - докато омекнат картофите. 
* Посолява се на вкус,  прибавя се ситно нарязания магданоз (и целина, ако е на листа), отделят се 3-4 лъж. сос и охлажда с още толкова студена вода.
* Брашното се размива в охладения сос и  сипва - като се разбърква -  към отстраненото от котлона вече ястие. 

 При сервиране може да се поръси с черен пипер и още малко магданоз :)  Все пак кюфтетата са по чирпански и съвпадение или не - обгрижвания у дома чирпанлия  много обича магданоз newsm03
Настоящата яхния и родното му място по случайност са името на един и същ град. 
И може да има леки, ама съвсем  леки изменения на класическите кюфтета по чирпански, но пък са много, много вкусна манджа

***Която може да бъде приготвена и в бавноготвещия Крок-пот,  ако по щастлива случайност вече сте се сдобили с него. 
Запържените в тигана кюфтета се изваждат в керамичния съд на уреда. 
Зеленчуците се запържват в тигана в чиста мазнина, прибавя се червения пипер, доматеното пюре, доматите и всичко прехвърля в Крок-пот-а. Налива се не повече от 300 мл. вода, прибавят се нарязаните картофи, затваря се капака и уреда се включва на степен ІІ-high за 4 часа. (или на І- low  за 6.5 - 7ч.) 
Когато готвенето приключи eat капака на уреда се отваря, прибавят се ситно нарязаните магданоз, целина и черен пипер, посолява се и сгъстява с лъжица брашно, размито в малко студена вода.


10 април 2012 г.

Спаначени мъфини



Докато някои правят козунаци, а аз ги заобикалям,  ще представя и едни много сполучливи спаначени мъфини, в които за цвят Laughing участва и салам.  Но пък сега е времето на хубавия спанак, на лапада и на всички други тревици, с които могат да се направят тези мъфини. 

И тъй като разбрах, че все още има чакащи за рецептата на   зелената СПАНАЧЕНА СМЕТАНОВА ТОРТА да  кажа, че  я вмъкнах при снимките в публикацията. Няма смисъл от нова публикация, там и  е мястото на рецептата за тортата. 



Продукти за 18 бр. мъфини:
3 яйца 
100 мл. олио 
400 гр. кисело мляко 
200 гр. салам 
200 гр. твърдо краве сирене*
300 гр. спанак - листа без дръжки
1-2 щипки сол (според солеността на сиренето и колбаса)
1-2 щипки риган
300 гр. брашно
1 бакпулвер (10гр) 
семена за поръсване  (сусам, сумак и ким) 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*
* Яйцата се разбъркват, прибавят се последователно  киселото мляко, олиото, настърганото или намачкано сирене, ситно нарязаните колбас и листа спанак.
* Брашното се смесва със солта, бакпулвера и ригана и прибавя на 2-3 пъти към сместа, докато го поеме. 
* Пълнят се гнездата на форма за мъфини (намаслени, или с поставени в тях хартиени капсули) - 2/3 от височината; самата форма се тупва няколко пъти в масата, за да излезе въздуха, поръсват се семената отгоре и се пекат около 25 мин.  - докато  клечката, мушната в някое мъфинче излезе суха. 
Охлаждат се добре. На солените мъфини това им е неприятното, че повечето хартийки се отлепват едва, когато са напълно изстинали (че и престояли 10-12 часа)

6 април 2012 г.

За едни прекрасни осемнайсет :)) и Зелена спаначена торта


С една зелена торта :)   Има аналогия между зелената  торта и пълнолетието, нали :)
Рецептата ще пусна  тези дни, а днес  само ще поздравя едно пораснало девойче :) най-милото ми.  кога пораснаха тези деца?


Честит рожден ден, мила Жул!
Бъди здрава, слънчева и усмихната!
Радвай се на живота и преследвай мечтите си! Стъпи здраво на земята!
Обичай и бъди обичана,  намери голямата Любов (или може би си намерила :) и вярвай в доброто на своето утре! 
Хубав празничен ден, бонбон! :air_kiss:







Ето и рецептата за 
  
СПАНАЧЕНА  СМЕТАНОВА ТОРТА 

Продукти: 
4 яйца 
100 мл. олио 
80 гр. масло 
60 мл. прясно мляко 
360 гр. захар (2 чаши от по 200мл. )
260 гр. брашно  (2 чаши от 200мл)
60 гр. ядки, фино смлени (в случая бадеми, но може и други) 
1 бакпулвер - 10 гр. 
10 мл. течна ванилия (или 3-4 на прах) 
200 гр. спанак - размразен/отцеден добре от водата. Ако е пресен - бланширан  - пак отцеден и ситно нарязан, без дръжките! количество - пак около 200гр) 

За крема: 
1 квасена сметана от 400 гр. 
4-5 с.л. захар 
1 кутия маскарпоне от 250 гр. 
400 мл. течна сладкарска сметана 


още малко ядки за поръсване 

Приготвяне: 

* Добре отцедения от водата спанак се пасира заедно с олиото и прясното мляко. Повечето замразен спанак, който продават е пасиран, поради което смесването с олиото е лесно - получава се каша с цвят зелен :))
* Яйцата се разбиват със захарта - не до побеляване, 4-5 мин. е достатъчно; прибавя се  размекнатото масло, разбива се още 1-2 минути; прибавя се спаначената смес и отново разбърква за минута-две. 
* Брашното се смесва с бакпулвера и фино смлените ядки и прибавят към течната смес на 2-3 пъти.  
* Прибавя се и ванилията, разбърква и готовата смес се изсипва в тава с диаметър приблизително  28 см. ( разкопчаваща форма; застлана с хартия; стените  намазани с олио).
* Поставя се в предварително загрята на 175* фурна и пече....... докато се изпече :)) Знаете пробата с дървено шишче или клечка за зъби, което трябва да излезе сухо, без  лепнеща смес по него.  Не на най-долната скара във фурната, а на едно ниво по-горе.
( Пекох без вентилатор около 40 мин., но не засякох  колко точно. Пробвах с бамбуково шишче и когато то излезе сухо извадих формата. Но тъй като отгоре ми се изпече, а вътре беше още мокра, завих с фолио, докато се изпече напълно и вътре) 
* Блата се оставя  да се охлади напълно. 
* И тъй като ни трябват два блата - този готовия се срязва хоризонтално  на две части с помощта на здрав  конец - първо се прави малък  прорез с нож, за да влезе конеца(тортата поставена на маса или плот, прореза се прави от отсрещната ни страна) ,  след това равномерно  се издърпва конеца, движейки ръцете наляво и надясно, без да се вдигат от масата, за да се получат равни блатове. 
А сега newsm53 лесния начин. Не, че този начин е сложен, но някои хора се плашат от срязването на блатовете с конец. Откривате най-дългия нож в къщи и с него срязвате блата на две. 
От двата блата се изронват трохи, които да се поръсят отгоре.  Може и от единия, ако някой от двата блата е по-дебел. Блатовете са крехки и ронят лесно.  Трябва  да се изронят поне 1 купа с обем 300 мл. ориентировъчно, които с ръце се наситняват до големина - бобено-лещено зърно.

Приготвянето на крема: 
* Маскарпонето и квасената сметана се разбъркват, заедно със захарта ( с лъжица само) 
* Течната сметана се разбива до твърди върхове.
* Смесват се двете сметани и разбъркват - отново с лъжица (или силиконова шпатула) 
* Слепват се двата блата с  1/3 част от крема; с другата  1/3 част от крема  се измазва тортата отстрани, а останалата 1/3 част се намазва отгоре. 
* Трохите се полепват отстрани по тортата (за целта леко я накланяйте странично) и потупват с ръка, за да могат да полепнат по-добре :)
* Поръсва се отгоре с останалите трохи и едро смлени ядки........... и прибира в хладилник да отлежи поне 10 часа. 



Това е.  Да споделя за вкуса, тъй като имах големи притеснения дали ще мирише сладката торта на зелено или не. 
Неведнъж съм писала за любовта ми към зелените подправки :)) в частност магданоза.
Няма да казвам нищо повече, освен това, че щом аз не усетих мирис на зеленото, значи просто не се усеща.
А домашните  (надявам се любимците ми да не четат никога това) най-преднамерено излъгах, че тортата е с боя и шам-фастък.  

Поразместих количеството олио, тъй като ми се видя много. Не сбърках. Хареса ни на вкус точно така. А и крем от квасена сметана само не харесваме у нас. 


3 април 2012 г.

Разни, но не безобразни :)


Тук рецепта няма. Само предложение за една много сериозна закуска, за хапки-предястие или лека вечеря :)  Подходящи както с чаша вино, или с бира :)) Може и за обяд.  На кой както му хареса. 



Подобни хапки много се тачат в къщи - с  маринована или пушена риба,  било на краставица или на репички; за мен и девойчето -  задължително  с крема сирене, а за мъжката част - опростения и вариант, нали фобия от смесването на риба, млечни и яйца.

Откакто направих първата партида мариновани яйца в сос от цвекло,  белите яйцата  бяха заменени с червени :)  луд на шаренко се радва




Препечен хляб, маринована или пушена риба, крема сирене, някакво песто или горчица.... Може и леко поръсване със зехтин, ако продуктите нямат достатъчно мазнини.

И началото на следващата от поредиците  10 ястия с...  -  Проект 10 - Рибни 
Бързо, леко и  гарантирано вкусно. 


1 април 2012 г.

Яйца, мариновани в сос от червено цвекло


      Скоро е  Великден и във всеки дом остават боядисани яйца, или  спукани още при варенето. И няколко дни след празника  се започва едно чудене какво да ги правим, след като всеки е изял  своята белтъчинна бомба от яйца. 
Аз пък купих (малко рано) пъдпъдъчи яйца за  боядисване.... Нищо де, други ще купя... и започнах да търся начини за употреба, освен  добавянето им в зелени салати.
Марианка ми показа тези мариновани при Карина и идеята ми хареса още от пръв поглед :smile1: Оказа се, че това е много  вкусен начин да се оползотворят яйцата. Ако останат,  разбира се, при тази цена на щастливите яйца тази година.  Тук малко мои размисли, но пъдпъдъчите ми се сториха много дребни, за да ги оставя 24 часа да се мариноват и ми се появиха едни съмнения, че не само белтъкът ще стане червено-лилав, но и жълтъкът ще се оцвети. Затова пъдпъдъчите отново бяха изядени със зелена салата, а идеята се осъществи с кокоши яйца :girl_haha: Да са живи и здрави мама и тате, благодарение на които имам доволно количество яйца от наистина-щастливо-ходещи-по-двора-кокошки, Заложих една партида, която вече е в историята.... но от снощи се маринова нова. 


      И тъй като основна е идеята да се мариноват яйца в цвеклото (по-скоро соса от неговото варене и мариноване) , продуктите в маринатата могат да бъдат увеличавани, намалявани или заменяни по вкус.  При Карина например имаше  дафинов лист,  който не ми е сред любимите, но пък нямаше мазнина и вино :))  Затова - продуктите долу съвсем не са задължителни. 

Необходими за маринатата са:
2 малки глави  червено цвекло (или 1 голяма)
100 мл. оцет
50 мл. червено вино
250 мл вода
20 мл. олио
1 зърно бахар
5-6 зърна черен пипер
1 с.л. захар
1 ч.л. сол

яйца - колкото - толкова  :smile1: сварени

Приготвяне:
* Цвеклото се бели  и нарязва на дебели филии.
* Заедно с останалите продукти се поставя в тенджерка или касерола и вари  ~ 20 мин., докато  сосът се редуцира (т.е. течността остане наполовина :smile1:)
* Охлажда се.
* Поставят се обелените яйца - сосът трябва да ги покрива изцяло -  и прибира тенджерката/касерола в хладилник за 24  до 36 часа.  Моите  първи са 24ч.
* Изваждат се яйцата от маринатата и прибират в кутия без нея, а от там нататък - на сандвичи, на салати, на каквото ви хареса  ги правите.  

Аз ги пробвах вече на  салата с краставици; с девойчето хапнахме  сандвичи с тях и риба (и beer), тъй като ние не робуваме на твърдението, че риба, яйца и млечни не бива да се смесват.  Това внушение  у нас не действа на дамската част... само на мъжката. Която пък дегустира маринованите яйца на закуска и не ги отрече :)) 


 :exclaim: Яйцата не се посоляват, защото са поели от маринатата и са достатъчно вкусни. Цвеклото  :smile1: щях да изхвърлям, но благодарение на Мими го опитах, хареса ми и си го прибрах в кутия за салати. 

Малко по-късно и рибните "закуски" с яйцата....