Рибните кюфтета не са често явление на масата (предполагам не само у нас, но и другаде), но понякога са много добър вариант за използване на дребна речна, морска или язовирна риба, която е пълна със ситни кости и освен, ако не се препържи така, че да хрупка, яденето и е цяло наказание. Всичко това при положение, че някой близък е много запален рибар и често ходи да си къпе червея я на река, я на язовир. Или просто е риболовец с късмет. Нещо такова (тук показвам дребната риба, не шарана-нудист, който трудно се събра и в леген)
Аз все пак я "облагородявам" с 1-2 парчета рибно филе (най-вече скумрия, че е по-добро от всички други замразени, които след размразяване се оказва, че са поне 70% вода), а рибата меля в месомелачката с решетката с най-ситните дупчици - не по-големи от 2 мм.
Вкусът на пържена риба пак преобладава, но го няма оня елемент, дето се чудиш дали вечеряш или чоплиш семки.
И още нещо. Ако сместа е повече, предпочитам да я оставя в хладилника, а не да пържа наведнъж всички кюфтета. Пържа толкова, колкото се очаква да изядем в момента, защото кюфтета са хубави, когато коричката им е леко хрупкава, а не омекнала.
Продукти за ~ 15 кюфтета:
около 700-800 г риба ( филе или риба със ситни кости***, ако си имате рибар под ръка и ви донесе дребни риби, които са пълни със ситни кости и няма желаещи да ги ядат.)
1 яйце за спойка на продуктите
1 глава лук - съвсем ситно нарязан
сол+черен пипер+щипка лют червен
1 сварен и настърган картоф
1 филия хляб, накисната във вода и добре отцедена
100 мл оцет (ако кюфтетата са от дребна риба. Рибата се накисва в топла вода с оцета за час, измива, отцежда, подсушава и тогава се смила)
черен пипер, щипка червен пипер и сол
зелена подправка-може магданоз, копър, девесил или мащерка - въпрос на вкус
5-6 лъжици галета/брашно , или царевично брашно/бяло брашно за овалване - равни части
около 700-800 г риба ( филе или риба със ситни кости***, ако си имате рибар под ръка и ви донесе дребни риби, които са пълни със ситни кости и няма желаещи да ги ядат.)
1 яйце за спойка на продуктите
1 глава лук - съвсем ситно нарязан
сол+черен пипер+щипка лют червен
1 сварен и настърган картоф
1 филия хляб, накисната във вода и добре отцедена
100 мл оцет (ако кюфтетата са от дребна риба. Рибата се накисва в топла вода с оцета за час, измива, отцежда, подсушава и тогава се смила)
черен пипер, щипка червен пипер и сол
зелена подправка-може магданоз, копър, девесил или мащерка - въпрос на вкус
5-6 лъжици галета/брашно , или царевично брашно/бяло брашно за овалване - равни части
олио за пържене ( 1 см. в тиган)
Приготвяне:
* Ако е филе, рибата се накълцва на ситно, ако е прясна риба като горната - мели с машинката/комбайна на най-ситната решетка. ***
* Омесват се всички продукти. Сместа е гъста, като за кюфтета от кайма. Зависи от качеството на рибата (филето, колко вода е имало) но ако е мека или рядка - трябва да се държи на стегната топка) се добавя или още една филия хляб, или 2-3 лъжици галета.
* Оставя се да почине на студено в хладилник за около два часа.
* Оформят се топки от сместа, овалват се хубаво в галетата или брашното, изтупват се преди поставяне в добре загрятата мазнина и изпържват от двете страни до зачервяване.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
Приготвяне:
* Ако е филе, рибата се накълцва на ситно, ако е прясна риба като горната - мели с машинката/комбайна на най-ситната решетка. ***
* Омесват се всички продукти. Сместа е гъста, като за кюфтета от кайма. Зависи от качеството на рибата (филето, колко вода е имало) но ако е мека или рядка - трябва да се държи на стегната топка) се добавя или още една филия хляб, или 2-3 лъжици галета.
* Оставя се да почине на студено в хладилник за около два часа.
* Оформят се топки от сместа, овалват се хубаво в галетата или брашното, изтупват се преди поставяне в добре загрятата мазнина и изпържват от двете страни до зачервяване.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят.
* Сервират се със зелена салата или зеленчуково пюре (като картофеното на баба, което е на голяма почит у нас.
*** Ако рибата е с повече месо и по-малко кости, или се притеснявате от смлените кости (пр.деца ще ядат от тях) сварете рибата, обезкостете я, нарежете месо и така ползвайте - по същия начин, както със смляната риба. Тогава дори нямат толкова силен рибен вкус кюфтетата.
И ако на външен вид приличат на кюфтета с кайма - няма нищо чудно. Рибата все пак е месо, а изпърженото кюфте от риба може да не се усети и на вкус, ако подправките са повече и като вид, и като количество.