Страници

30 октомври 2009 г.

Пача ......... или Саздърма

 както и да се каже, разликата е малко в подправките smile1 В чесъна, основно.

Истинската саздърма е от говеждо или овче месо. С подправка - само дафинов лист и черен пипер.
Точно тази на снимката е от дивеч..
Прави се от кокалите на животното - месото не се обира много добре от кокалите, когато се обезкостяват, за  да има достатъчно сварено месо. И парченца от главата - там, където са бузите има и шарено месо.  Или да се сложи цялата глава да се свари и обере месото по нея. Всъщност по този начин се приготвя и с другите видове месо - агнешко, телешко, с единствената разлика, че там не се слага чесън, а кимионът е по желание.

П
риготвя се в по-големи количества, когато се прибират добичетата на село във фризер или буркани, но и в къщи, когато сме купили месо с кокал, ребра, вместо да го обезкостяваме хубаво, събираме няколко такива, още малко месо и приготвяме. Или просто си купуваме кокали с месо, джолани и каквото там още се сетим от месарския и си правим в къщи
Точно количество на продуктите няма. Според количеството месо, което остане след сваряването.
Всичко - месо, джолани, ребра, бузи (глава) -  се слага в студена вода. Когато започне да завира, се отпенва много добре. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, защото ври около 2 часа и месото трябва да е добре покрито с водата.
Посолява се на вкус и намаля степента на котлона - оставя се да ври тихо.
Когато е готово - месото не трябва да окапе само от костите, просто трябва да е добре сварено - се почиства от тях.
Нарязва се на  едро и  поставя се в широк тиган или тава за запържване.
Прибавя се малко от бульона - колкото да не е на сухо месото.
Прибавя се и счуканият чесън и подправките - според количеството - за 3-4кг  чисто месо, чесънът е 5-6 скилидки от онези, големите, 1 с  л кимион и 1 с  л черен пипер.
Разбърква се 4-5 пъти, колкото да поеме добре миризмите.
Приготвят се: може полиетиленов ръкав, торбичка /всички тези се продават в магазините за торбички и полиетиленови изделия/ или кутии от натурален сок
Пълни се месото вътре, връзва се ако е ръкав или плик в долния край, натъпква се добре и връзва в горния край. Кутията от сок се прегъва в горния ръб и щипва нагъсто с телбод smile1
Всяко готово напълнено парче се продупква нагъсто с остър шиш, след което поставя на дъска и притиска отгоре с друга дъска и тежест, за да може да излезе излишния сок. Тези дъски пък се поставят в тава, за да може в нея да се изтича сока.
Достатъчни са 4-5 часа така на хладно място.
Прибира се в хладилник /ако е малко количество/ или фризер, ако е повече.

***Ако ще е саздърма - от подправките се слагат само дафинов лист и черен пипер.
Ако ще е пача - задължително чесън. Другите подправки са по вкус. 



От така приготвената пача, ние си правим понякога чорбица.
Кипва се вода, слага се по малко сол и олио  и когато клокне  се прибавят нарязаните парчета пача/саздърма. Достатъчно е да се затвори капака, изключи котлона и остави 5-6 мин. да овкуси течността.
Сервира се със счукан чесън с оцет. 
Бульонът в който ври месото/костите не се изхвърля. Той е много вкусен и чудесна добавка към всяко ястие, вместо да се използва химия от кубче или чиста вода. Него го наливам в бутилки от мин. вода - 0,5л. и прибирам във фризера :)) 

 

28 октомври 2009 г.

Бонбони "Пияни вишни"


Продукти:
бисквити - около 200гр
ядки - орех, лешник, бадем - ок. 500 гр
стафиди - ок.50гр
блат или бишкоти - ок.200гр ако няма - повече бисквити)
сушени вишни, череши или от вишновка; захаросани или коктейлни череши - ок.200гр
пудра захар -7-8 с л
какао 6-7 с л
мед - 4 с л ,
масло - 125гр. (1 пак.)
ликьор около 100мл, или плодов сок или прясно мляко

черен или бял шоколад - по желание
смлени ядки за овалване, какао или пудра захар





Приготвяне:
* Отделят се от ядките половината за овалване ( по желание)
* Бисквитите, блата и ядките се мелят на блендер (или в машинка) ситно
* Стафидите се нарязват.
* Прибавят се всички сухи продукти без вишните и се объркват.
* Добавя се меда
* Ликьора и сока се загряват (поотделно)
* Първо се изсипва ликьора и обърква и започва да се прибавя от сока, докато се поемат всички сухи частици.
* Трябва да стане твърдо и да не лепне по ръцете.
* Прибира се за половин час в хладилник.
* През това време се накисват в ликьор сушените вишни/череши (правя го в мв-та)
* Взема се по топче от сместа, като в средата се поставя по вишна и се овалва.
* Пак се поставят за 15-на мин. в хладилник
* Разтопява се шоколада и всяко топче се потапя в него
* Изважда се на фолио да изстине, или овалва топчето в отделените смлени ядки.

***Аз обикновено правя голяма доза от сместа и прибирам в хладилник. След това вадя и правя по около 25-30 топчета
Продуктите са съвсем ориентировъчни, обикновено оглеждам какви бисквити, ядки има останали и от там преценям другите продукти.

Кюфтета от магданоз - (витаминозни топчета)



много бързи и лесни магданозени кюфтенца, но лично у нас са тачени само от главата на семейството.

Тези са топчета, оваляни преди пърженето в галета. 

Продукти:

1 яйце
2 с л кис.мляко с 1 каф. л. сода за хляб
3 връзки магданоз
2 малки сварени картофа
100-150 гр настъргано сирене

галета за паниране

олио за пържене
2 (или повече) яйца за паниране  




Приготвяне:

Магданозът се нарязва на ситно и се разбърква с останалите продукти до получаване на хомогенна смес.
Ако не е стегнато като за кюфтета - се прибавят 1-2 лъж. брашно.

Вариант 1 (топчетата) Правят се топчета колкото орех, овалват се последователно в: разбити яйца, брашно, пак разбити яйца,  пак галета.
Оставят се в хладилник за 15 мин. да стегнат.
Пържат се в много олио или фритюрник до златисто.

Вариант 2: С мокри ръце се взема по лъжица от сместа, оформя се на топка, сплесква с ръце и овалва в смес от брашно и галета.
Потапя се в разбити (с вилица) белтъци и се пържи от двете страни до зачервяване. 



Магданозени кюфтета може да похапнете  със зелена салата или млечно-чеснов сос


Салата "Гнездото на глухаря"



Продукти:
5-6 картофа
7-8 мариновани или кисели краставички
6 яйца
300 гр кашкавал
100гр сирене
200гр майонеза + още 50 гр.
300гр шунка или сварено пилешко филе (точно тази е с шунка)

сол
връзка магданоз
зелена салата, магданоз, копър, спанак или други листа за декорация

Приготвяне:
Картофите и яйцата се сваряват. Обелват се и охлаждат.
Отделят се жълтъците от белтъците.
Приготвя се кръгла чиния или поднос за нареждането на салатата.
На дъното се настъргват на най-едрата част на ренде половината сварени картофи така, че да го покрие.  Посоляват се.  Издърпват се встрани така, че да се образува кръг, в който да има отвор.
Върху картофите се настъргват  белтъците.


Киселите краставички се нарязват на тънки ивици - дълги приблизително по 3-4 см. и  половината поставят  върху белтъците
Всичко се намазва  внимателно, да не се притиска,  с майонезата (200 гр. -1 кутия. Ползвам "лека" обикновено).
Отгоре се настъргват  останалите картофи.
Шунката (или свареното пилешко филе) се нарязва също на тънки ивици и се разпределя върху оформящия се вече венец в чинията.


Върху нея  се настъргва 50гр от сиренето и 220 гр от кашкавала.
В средата на салатата трябва да е останала празна част .  В нея, по ръба на венеца се нареждат  листата от салата/маруля, други зеленийки/ така,  че да го очертаят по-добре.

Останалите ленти раставички се поставят във външния край на  венеца.
Магданоза се нарязва на ситно и се поръсва по цялата оформена вече салата.

Приготвяне на яйчицата:
От горните продукти са останали жълтъците, 50 гр сирене, 80 кашкавал и 50 майонеза.
Прибавя се и малко ситно нарязан магданоз и се размачкват хубаво продуктите.
С навлажнени ръце се правят елипсовидни топчета и поставят в средата на "гнездото", няколко отвън, като "изпаднали от гнездото яйца", а по-голямата част - вътре, в отвора, оформен със зелените листа. 
:) 
 Салатата може да се приготви от предния ден и завита със свежо  фолио изглежда току-що направена.

Меден линцер


Продукти:
2 яйца
7 пълни с л мед ( около 300гр)

3 с л захар

3 с л кисело мляко, разбити с
15гр амониев бикарбонат (амонячна сода) - 1 1/2 пак. настъргана кора на 1 лимон (възможно най-ситно)
80г масло

15 г канела (1 1/2 пак.) 

3 чаши брашно от по 220мл (и тъй като си зависи от големината на яйцата и лъжиците, тестото трябва да е меко и да не лепи по ръцете


сладко за слепване (от сините сливи е много подходящо)

200г натурален шоколад за глазурата, 40мл сметана и 20мл коняк


Приготвяне:

* Медът и захарта се загряват в микровълновата (или на слаб котлон) до разтваряне на захарта.

* Яйцата се разбиват и към тях се прибавя киселото мляко с амонячната сода

* Към тях се прибавя всичко останало, разбърква се колкото да стане еднородна смес и се смесва с половината брашно.

* Другата половина се прибавя, но вече с ръце се омесва - не много, колкото да се събере на топка.

* Разделя се на 3 части и всяка се точи на не по-тънка кора от 4-5мм.

* Реже се на правоъгълници, или се изрязва с фигурка или чаша.

* Поставят се в намаслена тава и се пекат на 180* за около 10-15 мин (зависи от фурната) до съвсем бледо порозовяване. Ако се препекат малко - стават хрупкави.

 


И тук
smile1

или си ги хапваме натюр, или си ги намазваме с разтопен шоколад, или ги слепваме със сладко и овалваме целите в шоколад. Ей така - по третия начин стават неустоими thumbup
След като изстинат се слепват със сладкото по двойки
Шоколада се разтопява със сметаната и коняка на водна баня или в мв-то

Потапят се половинките в разтопения шоколад и се нареждат на дъска или широка чиния върху полиетиленово фолио, за да изстине шоколада. 


След това и другата половина по същия начин се потапя в шоколад.....

*** Стават много пухкави и ароматни меденки, а  след няколко часа са още по-меки от поетото сладко.

Сиренова каша



Да се върнем малко в детството, а nyam

Продукти:

5-6 с.л. брашно
70-80мл олио/масло
около 600-700 мл гореща вода (с равни части вода-прясно мляко е по-вкусно)
около 300г   натрошено  сирене

50 г масло
1 ч.л. червен пипер

Приготвяне:
Олиото/маслото  се загрява.
Прибавя се брашното с бъркане /аз бъркам с телта за разбиване на яйца/ и запържва за 4-5 мин.
На тънка струя и с непрекъснато бъркане се сипва от горещата вода, така че да се разбива добре брашното и да не се получават топчета.
Прибавя се щипка сол и оставя да клокне за 5-6 мин.
Сиренето се натрошава и прибавя в кашата, оставя се да клокне с него и отмества.
Маслото се запържва в тиган /или в микровълнова фурна/, прибавя се червения пипер, обърква за секунда и сипва по лъжица от запръжката върху разсипаната в чинии каша.

По-мързеливия вариант е:
Водата се кипва,  посолява се, прибавя се олиото/масло.
Препеченото брашно се размива в малко вода и прибавя към врящата вода; бърка се енергично, за да не се получат топчета. 

Прибавя се натрошеното сирене, разбърква и затваря тенджерата за 2-3 мин. 



Крем супа от карфиол със синьо сирене и бекон

Обичам крем супите. И девойчето ми също. А аз обичам, тя да ги обича. Защото не вижда какво има вътре. Отдавна слушам за супа от карфиол, добре, че остана от туршиите, та направих. И ни хареса. Е, може и заради бекончето вътре да е. 

Продукти:
500г карфиол/цветно зеле
4 средни картофа (ок 800г)
2 моркова
500 мл. пилешки бульон + 700-800 мл вода
сол - на вкус
50-60 г масло 
200мл прясно мляко или готварска сметана 
150г синьо сирене  
1 с.л. царевично нишесте

бекон или шунка - около 200г
2-3 лъжици олио/зехтин

Приготвяне:
* Във водата се поставят почистения и разчупен на розички карфиол, морковите и целите, избелени картофи.
* Посоляват се на вкус и варят на тих огън до омекване.
* Изваждат се два от картофите да се охладят.  
* Тенджерата се отмества от котлона и останалата част от супата се пасира до гладкост. 
* Наливат се  бульонът и сметаната/млякото, прибавят се  сиренето, маслото и посолява на вкус. 
* Връща се на котлона да заври отново; прибавя се размитото с малко вода царевично нишесте (това е по желание за гъстотата на супата, картофите придават достатъчно плътност) 
* Картофите и бекона /или шунка/ се режат на кубчета и запържват в мазнината до порозовяване.
* Сервира се топла - черпак-два супа и 1-2 пълни лъжици от "крутоните" - картофи и бекон  :)


Задушено месо от сърна



Продукти:

бут - обезкостен /или парчета филе, цели/ - около 2кг.

марината:
5-6 стръка кервиз
5-6 моркова
2-3 глави лук
1 глава чесън - почистена от люспите
500 мл червено вино
100мл оцет
2-3 дафинови листа
по 3-4 зърна бахар и карамфил
кората на 1 лимон
1 с.л. сол

300 мл вода
ок. 200гр. сланина
100 мл бяло вино
7-8 ск. чесън
сол

50-60 мл олио/зехтин
100мл течна сметана
100гр пушено сирене
400гр гъби /печурки предпочитам и ползвам/

Приготвяне:
* Месото се почиства от мазнините и ципите.
* Ако е бут - обезкостява се, като се внимава да се запази целостта на бута. Отделяме си за готвене парче или две около два килограма.
* Месото се завива в тензух /или друга мека и тънка кърпа/, намокрен в оцета и начуква с дървено чукче, като се обръща често така, че да се оформи дълго цилиндрично парче.
* В дълбока тенджера се поставят всички продукти за маринатата , като зърната карамфил се набождат на главата лук.
* Кипва се и оставя на тих огън да поври 10-15 мин.
* Охлажда се и в нея се поставя парчето бут. Притиска с чиния и прибира в хладилник за едно денонощие.
* Изважда се маринованото вече месо, освобождава се от тензуха и подсушава добре. (отделя се 150-200мл от маринатата)
* Шпикова се със скилидките чесън.
* Сланината се нарязва на тънки ивици и завива парчето месо. Цялото се усуква с дебел конец.
* Поставя се в тенджера, залива се с водата, виното, прецедената отделена марината и посолява.
* Включва се да се задушава на тих огън (като се отпенва при нужда) до омекване на месото - около 2,5ч.
* Изважда се месото. Освобождава се от конеца. Бульона се прецежда.
* Почистените и ситно нарязани гъби се задушават в олиото/зехтина. Добавя се бульона и вари с отворен капак до редуцирането му наполовина.
* Сиренето се пасира със сметаната и прибавя към гъбения сос на тънка струя, като се бърка непрекъснато.
* Ври около 2-3 мин.
* Отделеното задушено парче месо се реже на филии и прибавя в соса.
* Отмества се от котлона, съда се затваря с капак и оставя да почине за 15-20 мин.
* При сервирането може да се добавят парчета лимон smile1 или по-добре чаша вино. Наздраве!

Ветрило от свинско филе

Идва сезонът на прясното свинско, време е за една любима рецепта smile1 



 Ветрило от свинско филе (  рибица)   smile1 е на снимката, но най-вкусно се получава със свински врат.  Дано скоро опресня снимката в тази рецепта :) 

 
Продукти за 5-6 порции: 
1 цяло парче свинско месо от бут без кост; рибица или врат - около 1.2кг (или две по 600-700гр) 
1 лимон
2 глави лук 
 За марината: 
200мл бира 
100мл бяло  вино 
1 с л мед 
1 с л подправки - на вкус (кимион, черен пипер, целина, лют пипер, майорана) 
сол на вкус 
2 с л горчица 

Приготвяне: 
*Продуктите за марината се разбъркват добре. 
*Месото, както е цяло, се накисва за около час в нея. 
*Изважда се и на дъска се правят разрези през ~ 1-1,5см - не до край, да остане около 0.5см. за да  се държи месото. 
*Лукът и лимоните се режат на кръгчета. 
*В нарезите на месото се поставят едно до друго по 2 кръгчета лук и 2 лимон, така докато се напълни цялото парче месо. Ако трябва се придържа с ръка - като се постави в тавата, не се разпада вече. 
*При него се налива цялото количество марината и се завива хубаво с фолио. 
*Пече се във фурната - първо на 300* - 20 мин., след това на 180* - за около 60 мин. 
*Когато се развие от фолиото трябва да е останал съвсем малко сос. Ако трябва - оставя се включено още 5-7 мин. да се зачерви. 
*Сервира се нарязано на филии - парче филе заедно с лимон и лук. 

***Много добре се получава, ако  в разрезите и около филето се поставят нарязани картофи  - така заедно с него, имаме готова и гарнитура. Добър апетит smile1
***Разрезите се правят по-лесно, когато месото е почти замръзнало - може да го нарежете така и тогава поставите да се маринова. 


23 октомври 2009 г.

Шоколадови мус къпкейкс




Продукти:

450 г млечен шоколад
6 големи яйца
60 мл брашно + 2 равни с. л. брашно

Приготвяне:

Фурната се загрява на 170-180 градуса

Във форма за мъфини се поставят хартиените капсули.
Шоколадът се разтопява на водна баня.
Яйцата се разбъркват, прибавя се брашното.
Сместа се прибавя към разтопеният шоколад внимателно и бърка с дървена шпатула или лъжица.
Сипва се във формите за мъфини - пълнят се 3/4, не повече.
Формата се поставя  в загрятата фурна и пекат 15 мин - толкова, колкото да хванат коричка отвън.
Изважда се формата и оставят да починат още 5-10 минути, през които сместа почти стяга вътре. 

Излизат 12 бр.


Източник: сп.
parents

21 октомври 2009 г.

Пица от кайма


Бързо и вкусно ядене. И много харесвано от тийновете.

Необходими за 4 порции:
~ 1кг кайма 


малка глава лук
1-2 яйца
подправки по вкус - на кайма винаги ползвам смес от: черен пипер,  кимион и риган

50-60 мл олио
100 мл вода

200г. кашкавал
2 домата
маслини без костилки
ароматни сирена по желание 

Разни добавки към каймата са - сварен настърган картоф, или картофено пюре (често има останало), грах, кисела краставичка, морков, гъби, лютеница. 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 200*
* Каймата се омесва с подправките, ситно нарязания (или настърган ) лук и яйцето
* В тава се налива водата и олиото и омесената кайма се разстила в нея. 

* Запича се в загрята фурна за 25-30 мин.
* Тавата се изважда се, нареждат се отгоре нарязаните на кръгове домати и маслини.
* Настъргва се кашкавала, начупва сиренето, връща се във фурната  и запича до зачервяването им.


19 октомври 2009 г.

Млечно чеснов пастет



Обичам чесънаnyam под всякакви форми - за гризкане, счукан, пасиран, в краен случай на прах. С ръка на сърцето - ако можеше, бих хапвала и сутрин, и вечерwink1За млечно-чеснов пастет отдавна пишат момичетата във форума, че бил стра*отен, че само в Била го имало..... Да, ама не. Колко му е - прилагаш метода "проба/грешка" и до третия път успяваш. Та така - купих си днес по обяд. Ама тя една кутийка - ню-ню. И тъй като вечеря ще имаме за още два дни, реших да приложа горния метод. Успеха - на втория опитthumbup

По темата:

300г извара
200г сирене Дунавия /оригинално ако може/
2 с.л. майонеза
1 малка заквасена сметана /200г/
4-5 скилидки чесън /или повечко/

щипка червен пипер, може и лют.

Изварата, скилидките чесън и майнозата се поставят в купа и пасират.
Прибавя се сиренето и отново пасира до получаването на хомогенна смес.
В готовата смес се прибавят сметаната и червения пипер, разбърква добре и поставя в хладилник за 20-30 мин. да стегне.

Подходящ пастет за намазване на препечени филийки, меса, зеленчуци ......... или кой както му харесва smile1Добър апетит!

18 октомври 2009 г.

Дроб с чесън и лимон



Най-крехко приготвения дроб, който сме хапвали до сега

Продукти за 4 порции:

~800 гр дроб ( телешки или свински)
кимион и черен пипер по 1 ч л
сол на вкус
200мл прясно мляко

200 гр. брашно
олио за пържене

сока на 2 лимона (около 120мл)
6-7 скилидки чесън

Приготвяне:

* Дробът се нарязва на дребни хапки и поставя за час-два в прясно мляко да се изкисне***.
* Изцежда се хубаво  (дори на кухненска хартия, за да попие излишната вода) и се поръсва с подправките и солта. Обърква се.
* Посипва се с брашното (в гевгир аз за по-лесно) и обърква така, че всяко късче дроб да бъде оваляно в брашното
* Обират се парчетата дроб или изтръсква гевгира, за да изпада брашното.
* Пържи се на 3-4 пъти (зависи от големината на тигана) в горещо олио като не се разбъркват през цялото време, а се оставят да се зачервят по 1-2 мин. от всяка страна (до изпържване на късчетата)
* Изваждат  се в затоплена чиния или тенджера и захлупва веднага с капак, да остане топъл.
* През това време се счуква чесъна/пресова и смесва с изцедения лимонов сок.
* Когато е изпържен дроба се залива с тази смес и пак затваря съда.
* Оставя се да "поеме" затворено за около 10-15 мин., като през това време се разбърква 2-3 пъти ( самия съд се разтръсква; не се бърка с лъжица) .

***Много често се случва да нямам прясно мляко под ръка. Тогава не изкисвам дроба, а го нарязвам и "бланширам" :) така да се каже, а по-подробно - заливам го с вряла вода + 2-3 с.л. оцет, след като съм нарязала на хапки и оставям така да постои 4-5 до 10-на мин, захлупен. После измивам, подсушавам..... Така излиза голяма част от белтъка, който иначе при пържене коагулира  неприятно загаря по тигана.
Добре известно е, че дроба се соли след приготвянето му - печене или пържене, за да остане сочен. Тук обаче е нарязан на малки хапки и може би това, както и задушаването с  лимон/чесновия сос накрая го прави крехък.
Признавам си, че  понякога и аз соля  накрая, когато е вече изпържен и преди да задуша- случва ми се,  когато съм отцедила парчетата дроб и овалям в брашното - тогава се сетя. Никаква разлика няма.




11 октомври 2009 г.

Кюстендилска кавърма




Докато бях ученичка живях 4 години в натурализирана в Ямбол кюстендилка - чинка ми.  В началото разликата в кухнята с нашата ми се струваше огромна, но после се оказа че имат доста вкусотии в онзи край. А много от тях бяха бързи и "мързеливи"  . Тази кавърма и един зелник, който правеше и не знам кога ще пробвам да направя аз, са едни от нещата, които ми останаха трайно и вкусово запечатани :) 




Необходими продукти:

1-1,2 кг свинско или телешко месо без кост
4 стръка праз
200мл червено вино (или 70-80мл червен оцет)
200мл вода
1 к л черен пипер
1 ч л червен пипер
70-80 мл олио
2 дафинови листа

4-5 яйца (според броя на порциите)

Приготвяне:

Месото се задушава в мазнината и малко вода.
Прибавят се червения и черния пипер, останалата вода и виното/респ. оцета
Праза се нарязва не много ситно и се прибавя половин час след като месото е завряло.
Когато то и праза са омекнали, се прибавя дафиновия лист и изсипва в тава (сосът трябва да е останал наполовина)
Правят се "гнезда" в които се чукват яйцата и се запича за 10-на минути във фурната.
Сервира се, като на всяка порция трябва да има по едно яйце и се поръсва с червен пипер.

Вместо в тавата, кавърмата може да се разпредели в гювечета, а  яйцето се чуква във всяко от тях.
Добър апетитsmile1 

9 октомври 2009 г.

Пастет от маслини


или дип, или тапенад. Чужди имена-дал бог.


Продукти:

300 г обезкостени черни маслини
3-4 с.л. зехтин
2-3 ск. чесън
1/2 връзка магданоз - по желание
1 ч.л. каперси - пак по желание

Приготвяне:

* Обезкостените маслини се поставят в гореща вода за 1 час да се обезсолят.
* Заедно със зехтина и скилидките чесън се пасират в блендер(чопър, или с пасатора) до получаването на гладка пастообразна маса.
* Охлажда се в хладилник за 30-40 мин. преди да се консумира.

Хапва се на филия, със сирене на салата, с брускети или чипсове нездравословни или както му е вкусно на човек.

Горната снимка е натурален пастет, тази долу - с магданоз и каперси. И двата варианта са nyamnyam