28 октомври 2009 г.

Кюфтета от магданоз - (витаминозни топчета)



много бързи и лесни магданозени кюфтенца, но лично у нас са тачени само от главата на семейството.

Тези са топчета, оваляни преди пърженето в галета. 

Продукти:

1 яйце
2 с л кис.мляко с 1 каф. л. сода за хляб
3 връзки магданоз
2 малки сварени картофа
100-150 гр настъргано сирене

галета за паниране

олио за пържене
2 (или повече) яйца за паниране  




Приготвяне:

Магданозът се нарязва на ситно и се разбърква с останалите продукти до получаване на хомогенна смес.
Ако не е стегнато като за кюфтета - се прибавят 1-2 лъж. брашно.

Вариант 1 (топчетата) Правят се топчета колкото орех, овалват се последователно в: разбити яйца, брашно, пак разбити яйца,  пак галета.
Оставят се в хладилник за 15 мин. да стегнат.
Пържат се в много олио или фритюрник до златисто.

Вариант 2: С мокри ръце се взема по лъжица от сместа, оформя се на топка, сплесква с ръце и овалва в смес от брашно и галета.
Потапя се в разбити (с вилица) белтъци и се пържи от двете страни до зачервяване. 



Магданозени кюфтета може да похапнете  със зелена салата или млечно-чеснов сос


3 коментара:

  1. Пепи, няма рецепта, която да не е вкусна, но това ти предложение обезателно ще направя: съпружето ми много обича магданоз - сигурна съм, че ще си оближе пръстите :-)

    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дими!
    Надявам се да ви харесат, много са хрупкави и ароматни /дори и аз неядящата магданоз си го признавам/.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. О, явно останалата част от тялото нищо не разбира :))
    Разкошни са... и как си ги докарала перфектни откъм форма...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...