Доказано е, че през лятото денят е ама много дълъг. Обаче денонощието въпреки това пак е 24 часа. Така и не измислиха как да го пораздърпат с часовете, че да стига за такива като мен, дето им се иска да е поне 30. Не знам дали от недостиг на часове, или от силната топлина мислите ми се стопиха, но е факт, че цяло лято отлагах това гостуване при Дарина.
А когато ми отправи поканата, Коконича беше крайно непретенциозна като каза „Стига ми и само печена пържола”. :) защото и тя обича пържоли.
Обаче аз май съм изредила всички пържоли, де що можеха да се изпекат, сготвят, или изпържат. И естествено си пасувах безидейно с какво да и гостувам. Докато една вечер приготвих такъв един заек с твърдото убеждение ,че ще го вечеряме аз и младежите, а авджи ще вечеря салата с добавки, тъй като на него всеки заек, сготвен извън грънеца е сухо месо. И естествено ще си помрънка. Тъй като съм чирпанска снаха, завета на Чудомир „Жена ако не гълчи, а мъж, ако не мълчи” у нас е обърнат на 180* и се бях подготвила да се подмазвам и със студена ракия за салатата.
... Не се наложи. На авджи не само му хареса, ами още на другия ден споделил на колежки какъв страхотен печен заек бил ял този път. Завалията, все едно друг път не е бил страхотен.
Тогава ме осени прозрение, че с тази му рецепта можех да гостувам на Кокона-Дари, но поради късния час на заешката фотосесия снимките видяха бял свят само в отчетните теми във форума. А заека – наистина сочен, наскоро приготвих пак и по двете причини – да му се насладят пак човеците, пък аз да му направя по-прилична фотосесия. Е, не че успях много с времето и този път, но пак е по-добре от миналия.
Та ето го – Най-вкусния печен заек!
Или
печен паприкован заек със салвия.
Продукти:
1 заек (около, но над 1,5 кг)
за „замазката”**
50-60 мл соев сос
30-40 мл зехтин/олио
2-3 фино пасирани скилидки чесън
3 с.л. червен пипер;
2 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер (ако не обичате мааалко люто дори – без него)
1 с.л. горчица (едрозърнеста)
1 ч.л. сол (на вкус)
2 х 100 мл. мл бяло вино
60 гр. масло (1/2 пак.)
7-8 тънки ленти сланина, или суров бекон (не пушен!)
5-6 стръка салвия*
Приготвяне:
* Заекът се нарязва на порционни парчета (8 бр.).
* Подсушават се с кухненска хартия или с мека кърпа без власинки.
* Намазват се тънко с маслото.
* Смесват се всички съставки за „замазката” – получава се гъста каша.
* Всички парчета месо се намазват с нея (по-лесно и чисто е с гърба на някоя чаена лъжица, така и така ги използвахме доста в мерките горе).
* Всяко готово парче се поставя в плик за печене – целият заек се събира в два плика; на един ред (пликовете поставени в тавата, в която ще се пече заека).
* Върху всяко парче месо се поставя по една лента сланина, 2-3 листа салвия.
* Оставят се за ~ 30 мин. в хладилник.
* Фурната се загрява на 200*; в пликовете си прибавя внимателно виното (затова е 2 х 100мл) и по 50 мл. вода и завързват. Внимателно, за да не отмие подправките от месото
* Тавата се поставя във фурната и пече на 200*, докато заври течността в пликовете – около 15 мин , след което градусите се намаляват на 160* и пече около час и половина (ако е „по-възрастен” заека – 2, 5 ч. с малко повече вода.
* След като се извади тавата, пликовете се срязват отгоре, внимателно се избутва месото и соса от тях в тавата – внимателно, защото парата ще излезе от пликовете и може да изгори; отстраняват се парчетата сланина и връща във фурната за още 6-7 мин.
*Салвията придава приятно тръпчив вкус. Преди съм правила подобен заек с розмарин, който е не по-малко силен, но със салвия ни харесва много повече. Подправките могат да бъдат по вкус, но аз препоръчвам да опитате със салвия
**Замазката пази месото от изсушаване, докато се пече и то остава сочно.