Страници
26 декември 2021 г.
Крем-супа от кестени
22 декември 2021 г.
Тарама хайвер с пушена сьомга
Нямах намерение да пускам тази дреболия, но нашият младеж толкова я хареса, та ме убеждаваще да я патентовам :) Представете си нежна текстура, с аромата на пушена сьомга (или сьомгова пъстърва, или обикновена - правила съм и с трите вида, но сьс сьомгата остава най-харесвана от мен. ) По принцип това е рецептата за тарама-хайвер, както го правя от много години, с добавена пушена риба. Тук не добавям настърган червен лук за цвят, защото ще подтиска аромата на пушената риба, затова в сместа пасирам кръгче мариновано червено цвекло. В предната публикация може да видите на снимка какъв трябва да бъде на цвят узрелият за разбиване хайвер.Продукти:
3 с. л. узрял хайвер
250мл. олио
сок от половин лимон
1 шайба мариновано цвекло
средите на 3 филии бял хляб - накиснати в прясно мляко, след това хубаво изстискани
150-200г пушена сьомга (не маринована, а точно пушена)
Ако нямате мариновано цвекло, просто сложете 1 глава и я сварете :) по горната рецепта. Маринованното цвекло е чудесно за салата - самостоятелно, или с варени яйца.
Приготвяне:
* Всички продукти се поставят в дълбока купа.
* Пасират се и когато започне да сместа да стяга се прибавят 1-2 с.л.вряло прясно мляко на капки. Това сгъстява хайвера. Рядко прибавям, защото обикновено се получава и без нея.
* Прибира се за час в хладилника да се охлади, след което може да се хапва на препечена филия, с лимон, с маслини, или както го обичате У нас напоследък е много вървежен един пшенично царевичен хляб и дори не го припичам.
10 декември 2021 г.
Банички със сирене и спанак на тиган
Нищо ново, познатите банички на тиган , но с плънка от сирене и спанак. Малко зелено разнообразие сред зима. Често съм споменавала, че когато видя хубав спанак, или нежен, на листа, се награбвам с 2-3-4 пакета, бланширам си, изцеждам много хубаво, разпределям на пакетчета по ок 100г, замразявам и винаги си имам под ръка. Малки са - когато готвя ползвам по 2, но за баница 1 е достатъчно.
Продукти за 1бр. баничка
4-5 бр. фини кори за баница
150г сирене
100г бланширан, отцеден спанак (теглото е на бланширания)
зелената част на 3-4 стръка пресен лук
1 яйце
50-60 мл прясно (или кисело) мляко
40-50 гмеко масло
1-2 лъжици олио за намазване
голяма щипка джоджен
Приготвяне:
* Дъното на тиган (d 22 до 28см) се намазва тънко с олио (с четка) .
* Поставят се заедно 2 кори, чиито краищата се оставят да висят извън тигана. Намазват се с половината масло (ако е твърдо се нарязва на дребни кубчета и разпределя върху кората)
* Сиренето се натрошава и разбърква с яйцето, ситно нарязаните спанак и лук, джоджена и млякото. Половината плънката се поставя върху корите.
* Други две-три кори се накъсват, намачкват леко и поставят върху плънката.
* Върху тях се изсипва останалата част от плънката и намазва с останалото масло (или на кубчета)
* Затваря се с краищата на корите, които останаха извън тигана.
* Намазват се със смесени 1лъжица олио и 1 лъжица прясно мляко, или вода.
* Тиганът се затваря с капак и поставя на котлона - да се пече на средна степен (3 от 6 степени пр.).
* Готова е от едната страна за около 4-5 мин, но се проверява - с шпатула, или дървена лопаткка се повдига. Когато е зачервена се обръща с помощта на чиния да се изпече и от другата страна - отново под капак до зачервяване.
* Изважда се на решетка да се охлади, за да може да остане хрупкава
1 декември 2021 г.
Шаран плакия с карамелизиран лук, орехи и стафиди
За наближаващия празник Никулден, у нас на трапезата задължителната риба е шаранът. С тази рецепта за шаран плакия се срещнах преди 34 години, когато се омъжих. За имения ден на свекър ми задължително имаше такъв шаран на масата. В следващите няколко годинизапочнахме да го приготвяме и у нас, заради нашия именик – Николай, та до ден днешен. В началото – по начина, по който го правеше мама – само с лук, домати и дафинов лист. През годините и срещите с кулинарния свят рецептата претърпя развитие и сега приготвям шарана с плънка от карамелизиран лук, орехи, стафиди и задължителния доматения сос. Празникът наближава и споделям как го правя, пък изборът у Вас каква риба ще ядете е голям :)
Продукти:
1 голям шаран - около 2кг.
5-6 големи добре узрели домати (или 1кг от консерва)
50-60мл олио
4-5 скилидки чесън - пресовани
сол на вкус - 1 ч.л. за рибата и ако доматите са пресни - още малко за тях.
1 ч.л. захар
2-3 дафинови листа
150 г едро смлени орехи
100г стафиди
1 ч.л. черен пипер
1 лимон, или 2 домата за шарана
За карамелизирания лук:
3 глави лук
50мл олио и 1 лъжица масло
60-80мл бяло вино
2 щипки сол
1 с.л. захар и 1 с.л. оцет
1 ч.л. риган
Приготвяне:
* Шаранът се почиства от люспи и вътрешности, осолява иоставя за един час в хладилник.
* Обелените домати се настъргват на ситно ренде , посоляват, прибавя се захарта, олиото, пресованите скилидки чесън и сместа се изсипва в голяма, широка тава, която ще събере целият шаран.
* Докато шаранът си поема солта се приготвя карамелизираният лук и плънката:
* Лукът се нарязва на полумесци и заедно с олиото и бялото вино се поставят да се задушат в тиган с капак.
* Отнема около 20 мин, на средна степен на котлона, докато течността се изпари и лукът остане само на мазнина.
* Прибавят се маслото, захарта, солта, оцета, ригана и задушава още 4-5 мин.
* Когато се охлади, към него се прибавят едро смлените орехи, стафидите и черния пипер. Разбърква се и плънката ни е готова.
* Шаранът се прехвърля в тавата за печене в доматения сос и коремната кухина се пълни с готовата вече плънка. Доматеният сос не трябва да бъде повече от половината височина на рибата.
* Посолява се съвсем леко отгоре и върху него могат да се поставят резени лимон, или резени домат.
* Пече се в предварително загрята на 200о С фурна за около 40 мин.
* Изважда се и оставя напълно да се охлади.
26 ноември 2021 г.
Хрупкава тарта с круши
11 ноември 2021 г.
Бюрек със спанак и сирене
* Изважда се и ако искате да остане с хрупкави крайчета - не я завивайте, извадете на решетка и охладете, преди да сервирате. Но ако я искате мека, пухкава душичка - покрийте с кърпа.
8 ноември 2021 г.
Крем от тиква с бял шоколад
Десерт от поредицата Бързи млечни десерти. Този е есенен, заради начилието на тиква. Когато ми остане печена тиква го правя (рядко, като днес, специално за него да пека тиква), защото с варена не ми допада много - разводнява положението :) Обелени парчета тиква слагам в плик за печене, без вода, във фурната, на 180*. От момента в който се чуе, че вътре къкри, пека около 30 мин - зависи и от тиквата, но цигурката обикновено е готова - пробвам с пръст върху плика, ако е омекнала - изваждам. Точна рецепта няма :) Само идея за есенен десерт-крем-с-тиква.
Пропорциите са:500г печена тиква без кора
100г бял шоколад
250г маскарпоне, или крема сирене (с него повече харесвам)
150г заквасена сметана
Захарта е на вкус - ако ползвате пудра захар, бързо подслажда и ще разберете колко да сложите :) Ако слагате обикновена (бяла, кафява, демерара, мусковадо), кремчето трябва да престои 2 часа, за да се разтопят кристалчетата. Обикновено слагам 4-5 с.л., но пробвам, а последните няколко пъти ги правя с подсладител (1 ч.л. Суитли). Разбира се, може да подсладите с мед.
А приготвянето е лесно - горещата пасирана тиква се смесва с начупения на дребно шоколад и разбърква, за да се разтопи той. Изчаква се да се охлади 15-на мин. Прибавят се останалите продукти, разбърква и разпределя в чаши. Отгоре може да се украсите с каквото се сетите :) Ядки, настърган шоколад, или рачел от тиква (на който му е времето да се прави. )
4 ноември 2021 г.
Шоколадови фъдж "трюфели" с карамел
20г масло
200г кондензирано мляко (1/2 консерва от 397 г)
30г какао + още 40-50 гза поръсване
130г дулсе де лече (1/3 консерва от 397г )
Приготвяне:
* В касерола, или малка тенджера на водна баня се загрява млякото с какаото, карамела и начупения шоколад при непрекъснато разбъркване (карамелът е малко твърд, да може да се разтопи добре.)
* Държат се в кутия в хладилник, под капака на която има кухненска хартия, която да обира влагата, която би се появила
31 октомври 2021 г.
Яхния от месо с грах
27 октомври 2021 г.
Пържен ватос
Ватосът е риба, която си отяждам когато сме на море, а на прибираме купувам от борсата в Бургас и замразявам, да си имам за още няколко пъти до зимата. Тази е последната партида :) приключвам я, до следващото лято пак. Живи и здрави. Ватосът (морска лисица) е риба, на която кожата се дере и тогава се готви/пържи. На рибния пазар я продават одрана, но тъй като е на парчета, ако си купувате такава - внимавайте, да не ви пробутат само хрущяли. Аз и хрущялите харесвам, но месото е много добро - бяло и сочно. И я пържа както другата, речно-язовирна наша риба
Подсушените парчета риба нарязвам на по-малки, за да се пържат по-бързо и лесно в тигана. Заливам със сока на 1 лимон (за ок 1кг риба) и посолявам. Завивам с парче свежо фолио, или прибирам в торбичка и на почивка за 1 час в хладилника.
Смесвам 3 части бяло и 1 част царевично брашна, заедно с щипка сол и 1-2 щипки черен пипер.
Овалвам парчетата в тях и ги нареждам на лист хартия за печене за 20-на мин. - да си дръпнат брашното, за да не пада то в мазнината, а тя да почернява.
Преди години пържех рибата в съвсем малко мазнина :) Уж да не поема. Но така се пържи по-дълго и определено поема повече мазнина. Затова сега я пържа в повече мазнина - нивото на олиото да е поне наполовина на рибата. В много силно загрято олио. Но не и фритюрник. Така се пържи бързо и не поема толкова мазнина.
Изваждам я да се отцеди на кухненска хартия, поставена на решетка - писала съм и друг път, но ако хартията е в чиния, изваденият на нея горещ изпържен продукт (какъвто и да е той) ще овлажнява от парата и омеква. А така рибата остава с хрупкава фина коричка.
14 октомври 2021 г.
Пържени филийки на рулца
Рулца от хляб с шунка , кашкавал и рулца от хляб с крема сирене и сладко, рулца от хляб с банан и течен шоколад.
Една разновидност на любимите ми пълнени пържени филии. Тук на рулца и освен със солена, има и сладка плънка. Единственото условие тук е да си намерите пресен/мек тостерен хляб. Има някои видове с по-големи филии, гледайте от него да е. Страхотни за закуска, и за десерт са. Т.е. за по всяко време.
Олио и масло за пържене ( 3/1 части)
* Изваждат се да се отцедят от мазнината на кухненска хартия.
10 октомври 2021 г.
Мантъ и Пелмени
Единият със сос от заквасена сметана /покрай пелмените така правя и с мантъ.
Върху нея изсипвам сварените и не много добре отцедените изделия /независимо мантъ, или пелмени. Дори да има мъничко вода в лъжицата, с която ги вадя, тя отива в сметаната и се получава много хубав сос. Щипка мента обогатява соса.
За една порция трябват от 120 до 150г от тестените изделия :) зависи и колко сте ящни, но след първия път ще си прецените.