11 август 2013 г.

Мъфини с тиквички и сирене

Мъфини от  тиквички и друг път съм правила, но там използвам основно целулозната им част, докато тук са настъргани по-едро и се усещат. Важното е, че недоволни нямаше :) 

Продукти
1 и 1/2 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.ч. настъргана тиквичка
1 бакпулвер и 1 каф.л. сода за хляб
80 мл.. олио
100 мл. прясно мляко
2  яйца
200 гр. натрошено сирене
100 гр. настърган кашкавал
1 ч.л.черен пипер 
семена за поръсване (сусам, мак) 
Приготвяне: 
* В купа се смесват брашното, солта, черния пипер и бакпулвера. 
* Прибавя се олиото, млякото, разбитите с вилица яйца и настърганата наедро ренде тиквичка. 
* Обърква се до еднородна смес. 
* Прибавя се сиренето и кашкавала и отново обърква, колкото да поеме сирената. 
* Форма за мъфини се намаслява (или зареждат гнездата с хартиени капсули). Пълня се 2/3 от височината на формите и отгоре поръсват със семената. 
* Пекат се в предварително загрята фурна на 190* С фурна за около 35 мин. (проба с клечка за зъби или дървено шишче, които трябва да излизат сухи от кексчето). 
* След като се извадят от фурната се оставят 8-10 мин. да изстинат във формата. 

***Количеството брашно е зависимо от влажността на тиквичките. 
Ако са много водни – ще трябва повече брашно, но и мъфините ще станат  ... по-брашняни. И тъй като тиквичките всеки път са различни, аз предпочитам леееееко да ги изстискам от водата им.

12 коментара:

  1. А,ето ми я закуската,придърпвам си няколко мъфинчета и ти пожелавам много хубава седмица,мило мое другарче!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни са станали! Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ами да, то ние с теб за пращане на поздрави станахме :)

      Изтриване
  3. E, аз дълбоко се съмнявам, че съществува човек, който да е опитал нещо, приготвено от теб и да е останал недоволен :)) Разкошни са, обичам солени мъфини, пък ако има и нещо зеленчуково, съвсем няма да откажа :)

    Слънчева седмица, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о да, защото не познаваш личните ми консуматори :) :)
      Ако трима ядат нещо, четвърти непременно ще отметне "Абе хубаво е, ама не го обичам"Все едно аз ям само това, което обичам :)
      Благодаря, Иночка, хубава да е и на теб!

      Изтриване
  4. Тази рецепта определено ще си я сложа в любими заради любимите тиквички ^_^ Само дето вкъщи предпочитаме наистина след като ги настържем да ги объркаме със солчица и да оставим да се поизцедят сами, а след това още да ги "понатиснем". Та да си паснат с пълнозърнестото брашно :)

    Усмихната седмица!
    Георги

    П.П. От много години вече следя всичко появило се тук, ама все под прикритие :P

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се, появилото се тук да ти е и полезно :)
      Всякакви ги хапваме мъфините, само да ги има.
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Не се получиха. Измерих всичко добросъвестно, изстисках тиквичките, намазах с мазнина хартиените капсули /от немски магазин/. Правила съм толкова много солени мъфини, но такъв провал не съм имала. Жалко за продуктите. Е, има и такива моменти... А толкова исках да почерпя колегите за днешния 17 септември...АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има да, но не е приятно. Особено, когато правиш нещо по повод.
      Предполагам от водното съдържание на тиквичките ще е? Моите не са много изцедени (правих и втори път, но вече на око). Малко ми лепнат на хартиите, докато са топли, но като изстинат се отлепят пък. Ще направя тези дни точно по рецептата и ще измеря грамажа на тиквите.

      Изтриване
  6. Правила съм ги хиляди пъти с точни грамажи, но винаги са ставали някак си степляни. Сега правя двойна доза с кисело мляко този път, надявам се да се получи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да станат :) принципно солните са винаги по-капризни, а заради мокрите сирене и съставки - често стават по глетави вътре. Някои им казват мокри. Печи ги повече време , на по-ниска фурна, дано да се получат

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...