27 март 2017 г.

Сарми от лапад с кайма и булгур



     Почти същите като сармите  от лапад с кайма и ориз, разликата е, че тук вместо ориз съм вложила 3 части булгур и 1 част ориз. Не бях сигурна домашните как ще приемат булгура, но отзивите от преди малко са добри :) а младежът Н., неразбрал, че това са листа от лапад реши да си предложи услугите другият път да навиваме двамата сармите. Е, като разбра ,че са листа лапад се отказа много бързо. Защото  както и лАни, почти по същото време съм писала 
" Най-важното е при сармичките с лапад да се подбират по-големи/по-широки листа, за да е лесно завиването, че иначе става ;D 'ептен пипкава работата. Тук ще кажа как  ги завивам, ако не са много големи и широки листата, защото то няма как да подбирам какво е пратила мама и зян да стават младите листа.  Слагам две листа накръст, слагам плънката в средата, завивам страничните върху нея и тогава хващам крайчето към мен и ги завивам напред. Другия начин е като сложа плънката в тесния край на листото и зигзагообразно завивам листото с нея. Така се получават ей тези триъгълните, които се виждат на снимките.       И последно - ще припомня за бързия начин за обработване на листата преди завиване - или бланширане за минутка във вряла вода и веднага под чешмата; или врътване в микровълновата фурна за 2 мин. на пълна чиния с листа на 50% от мощността на печката. Естествено, в двата случая дръжките - дебелата част по листото е старателно изрязана.      Както и да го пиша вкратце - бавна работа си е, затова си пригответе листата, пуснете си филм, слагайте тенджерата на масата и започвайте да завивате сармичките с лапад. Защото са много вкусни :ok:"
Продукти за 5-6  порции (3 такива пълни чинии) : 
около 100 листа лапад 
~500 г кайма (смляно месо, тук смлях джолан) 
200 г булгур 
~60г ориз 
~100 мл олио 
бялата част на 3 връзки пресен лук 
1-2 сушени червени чушки 
6-7 стръка пресен джоджен 
1 с.л. доматено пюре 
1 лимон 
сол 

Приготвяне: 
* Булгурът се измива и накисва  във вода - два пъти повече от количеството му. 
* Листата се измиват и подготвят за работа - както по-горе пише, изрязвам им дебелата жилка и бланширам/или поставям за кратко в микровълновата, за да омекнат и са лесни за завиване. 
* Каймата, ситно нарязаният лук и стритите сушени чушки се задушават в мазнината и 5-6 лъжици вода. 
* Когато водата се изпари се прибавя доматеното пюре, отцедения булгур и измия ориз. 
* Запържва се за минута-две, отмества от котлона и прибавя ситно нарязаният джоджен и солта. Разбърква се. 
* Подготвените листа се поставят на дъска, поставя се лъжица от сместа и завиват - или на пурички, или на триъгълници, както позволяват листата.
* Нареждат се в дълбока тава - не много плътно, защото когато са готови и се изваждат нежните листа на лапада се разкъсват. 
* Налива се 500-600 мл вода (за това количество ориз и булгур) и сока на лимона - харесвам сармите така, със съвсеееем леко кисел вкус.
* Тавата се завива плътно с фолио и поставя във фурната - вече загряла на 200* и пекат 20 мин така, после градусите намаляват на 160*  и готвят още 60 мин. 

Избирам по-голяма тава, за да се съберат на един ред в нея. Както писах сготвените листа са много нежни и се късат при изваждане, затова гледам да не правя втори ред. 
Ако ви останат листа, може да си приготвите други (любими ) рецепти с лапад -  постни сарми с лападшницели от лапад със сиренемусака с лапад и яйца

11 коментара:

  1. Любимият ми булгур в чудесно съчетание! И с малко кисело мляко като гарнитура... :)
    Спокойна вечер, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина :) Спорна седмица и на теб! И аз вече харесвам булугра :)

      Изтриване
  2. Чудесни сармички се получават с булгур.Освен с лапад тези сармички стават вкусни и с листа от манголд.Такива семена се продават вече в магазините .А манголдът има по - големи, много вкусни листа, на вкус наподобява лапад когато се приготвят сарми.Разликата с лапада е тази,че манголд можем почти цялогодишно да берем.Само в голям студ листата не могат да се берат.Чудни сармички са се получили.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Манголд си отглеждах едно лято и останаха три корена стърчащи през зимата :) Наистина са големи листата. Но следващата пролет не пукна нови листенца, а аз дори не погледнах едногодишно растение ли е, или не. Тази пролет ще потърся пак.
      Благодаря ти, Ели ,позддрави и на теб!

      Изтриване
  3. Разкошно съчетание и неустоимо представяне, Пепи, ще се хареса у дома,
    но аз ти благодаря и за подсещането ... постни сарми с лапад и булгур -
    страхотна идея, вече им е време. Поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една пролет до никъде не стига :) Вярно, че целогодишно има спанак, но аз повече харесвам вкуса на лапада за повечето ястия със зелении. Та сега е момента :)
      Хубава седмица на теб, Диди!

      Изтриване
  4. Олеле, Пеп, гладна тук все се заричам да не влизам, като знам какви ги вършиш:). Много вкусно изглеждат сармите, апетитни до последното зрънце! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага ти завивам няколко, Кате, като знам, че ще се реваншираш с някоя вкусотия ти :)

      Изтриване
  5. Много обичам лапад-под всякаква форма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. то май и аз :) тъкмо днес довършихме яхнията с него, но милото ще си ходи на село пак.

      Изтриване
  6. Пепи,гмурвам се в твоя вкусен свят да се насладя на всички рецепти,които съм пропуснала и о,какво начало-толкова да ми е любимо всичко с лапад.Чудни сармички,а аз започвам да чета назад и черпя вдъхновение......Целувки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...