15 ноември 2017 г.

Дроб сарма с булгур & супа от агнешки дреболии с булгур

       Различен прочит на любими мои рецепти с  агнешки субпродукти - чорба  от агнешки дреболии и дроб сарма. Ако се бях сетила щях да направя и сарма кебап - и було, и дреболии останаха за още една супа от пакета. Разликата е, че този път са приготвени с булгур, който харесах след като пролетта го опитах с печено агнешко месо. Заслужават си своето място като рецепти  във всеки блог с преобладаващо месни рецепти, нали :ok:нищо, че няма много разлика от приготвянето им с ориз.   Ако решите да готвите с булгур, оглеждайте пакетите - има доста видове, които са с дребни и начупени зърна. Този ми е подарък от девойчето ми, която  чат-пат ходи в южната ни съседка на пазар :) кръвта вода не става
          В месарските магазини се продават агнешки комплекти за такива рецепти :) в тях има черва, бял и черен дроб, шкембе, с малко късмет сърце и бъбрек.  Всички те се почистват много добре; червата се обръщат :) за да излезе мръсната част отвън и да се измие хубаво. Обръщането става с тънка пръчка (дълга ок.30см - или  дебел шиш за плетене от пластмасовите, на които е отрязан върха),  на върха на която се поставя крайчето черво и започва нанизването му по дължината и. Когато цялото черво се наниже на шиша, се хваща онова връхче, което е останало на върха на пръчката и издърпва червото - при това издърпване вътрешната му част става външна и може да се измие, защото знаем какво минава през червата. Измиват се с топла вода, оцет и сода, след което изплакват обилно със студена вода. Същите тия черва аз си отделям и изстъргвам на дъска, за да пълним наденички.  Една приятелка наскоро почисти червата за супа, като ги разряза по дължината и съвсем лесничко изми така. 
      Ако до тук не съм Ви отказала да си готвите супа и дроб сарма :) продължаваме със сварвяането на комплекта. Всички субпродукти се поставят в студена, подсолена вода. Когато започне да завира, на повърхността се образува пяна, която се обира и изхвърля. Един комплект, с тегло около 1,5 кг се вари в 2л. вода с 1 с.л. сол. 10-15 мин. след завирането се изважда черния дроб - на него му трябва малко време за готвене и ако се превари :) освен твърд на вкус е и като трици. След сваряванетото им - проба с вилицата, която влиза лесно в месото - карантията се изважда, охлажда и нарязва съвсем ситно. Разбърква се, за да се смесят различните видове и разделя на 2 или 3 части - за толкова броя готвене.  Това количество аз разделих на 3,  двете от които сготвих в тези рецепти (всяка за по 4  порции), а третата е замразена.  Бульона се прецежда и използва. 

Продукти за 3-4 порции: 
500 г сварени агнешки дреболии (комплект)
олио и масло по 50гр.
1 съвсем малка глава лук
1 малък морков
1 чушка
4-5 стръка пресен джоджен, или 1 с.л. сух 
~ 120 г  булгур
сол на вкус

2-3 с.л. кисело мляко
1 с.л. брашно
1 яйце
Приготвяне:
*Дреболиите (нарязани вече) се поставят в тенджера  и заливат с около литър  вода и ~ 500мл бульон  от варенето им.  
* Прибавят се ситно нарязания лук, морков,  чушка и олиото, посолява се - на вкус (бульона и карантията са варени със сол). 
* Оставя се да къкри около 15 мин.  
* Прибавя се измитият булгур  и вари до набъбването му и омекване (около 20 мин.) 
* Прибавя се джоджена - ситно нарязан, или стрит и тенджерата се отмества от котлона
* Яйцето се разбива с брашното и  киселото мляко.
* Застройва се, прибавяйки към сместа по малко от супата при непрекъснато бъркане. Когато купата със застройка се напълни, сместа се връща обратно в тенджерата и разбърква. 
* Прибавя се маслото, разбърква се и сервира гореща :) по желание с люта чушка :heat::heat:

При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица. 
Дроб сарма с булгур

Продукти за 4 порции:
~600 г сварени агнешки дреболии
700-800мл. бульон от варенето  на карантията 
~150 г булгур  
1 ч.л.черен пипер
1 малка глава лук, или 5-6 стръка зелен
шепичка сушени листа джоджен/гьозум.
60-80 мл олио
сол на вкус

Зелените подправки тук са сухи. Но в пролетно-летния сезон задължително ползвайте пресни, зелени подправки и лук! 

За заливката: 
2 яйца
200г. кисело мляко
1 с.л. брашно
щипка сол

Приготвяне: 
* Сварената карантия се нарязва на дребно.

* Прибавят се измития булгур, съвсем ситно нарязания лук и стритите листа джоджен. 
* Заливат се с горещия бульон и още гореща вода, така че да се получи съотношение булгур-вода 1/3 части. 
* Прибавят се солта, черния пипер и пече във фурната на 180*, докато булгура набъбне и водата се изпари- около 30 мин.


* Яйцата се разбиват с киселото мляко, брашното и щипката сол. 
* Когато е готова дроб-сармата, заливката от яйцата се разпределя равномерно върху нея  и връща във фурната; на средна скара и се пече до зачервяване на заливката.  
 


12 коментара:

  1. Пепи,
    навремето по селата хората готвеха винаги с булгур.Моята баба винаги ползваше булгур вместо ориз.Оризът беше така да се каже деликатес.Много вкусни постни и месни ястия се получават с булгур, както и с ориз и булгур.Обикновено ги смесвам, а понякога към тях добавям просо или елда.Вкусно и много разнообразно.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели. Аз помня ,че в наши роднини сме хапвали агнешко с булгур и ми харесваше, но мама не правеше. Скоро я попитах защо не готви с булгур :) каза, че като малка си е отяла.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Хаха, с лютата чушка де го извади този емотикон? Смях се с глас :)
    Купила съм вчера някакви смъртоносни. Чак във връхчето семе имат и жулят направо.

    А сега за ястията, много интересни. За първи път преди може би две години опитах сарми с булгур и ми харесаха. Вижда ми се по-лек от ориза и може някой ден да пробвам да заменя в дроб сарма, обаче преди това с консултация - мъжка :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от добрия стар форум си копвам емотикончета. Свикнала си бях с тях и си имам любими; ето това е точно на място. Ако решиш да вмъкнеш - не питай шефа. Замени част от ориза с булгур, няма и да разбере :) освен, ако не готвиш съвсем бял ориз де.

      Изтриване
  3. Тази чорба и аз бих я яла :) Изглежда много вкусно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Беше, беше. Имам още едно пакетче дреболии, на супица ще стане :)

      Изтриване
  4. имам булгур, но турски - т.е такъв, който не се вари, а като кускус се залива с гореща вода и престоява. Дали ще стане с него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако омеква достатъчно - ще стане. Моят също е турски, но го варя - поне така пише на опаковката, че се залива с вряла вода и после вари. Аз варя повече от указаното, тъй като не заливам.Днес правих сарми с кълцано месо и ориз и булгур/по равни части. Много са вкусни така :) но го варих час със сармите пак.
      Трябва да го сложите набъбнал в края на готвенето.

      Изтриване
  5. Леле, тук ме уцели съвсем - много любими и двете, макар с булгур да не съм опитвала, но сигурна съм - ще е не по-малко вкусно, вместо ориз.
    От къде викаш тез чревца?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно пробвай с булгур, Веси. Много нежни са му сварените зърна и вкусен, а не на последно място не и толкова вреден като белия ориз :)

      Изтриване
  6. Благодаря за двете рецепти🌹, лесни са, което ми допада, но не за сметка на качеството, и са добре обяснени😘, приготвих дробсърма, с булгур за първи път, благодаря ви, желая ви здраве и успех🍀🍕🌳🌷

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В никакъв случай за сметка на качествово.
      Благодаря за доверието, здраве и на Вас!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...