21 ноември 2010 г.

Телешко варено

не бях правила отдавна, от 2-3 години, откакто нямаме домашно тЕле smile1
Зори ме побутва от известно врвеме с интересни предложения с телешко месо.
Приключих с мисленето и чуденето по въпроса и тази седмица, минавайки през едно магазинче за месо по съвсем друг повод, се снабдих и с телешко. Случих на хубаво smile1 не на възрастен роднина на телето. А какво да сготвя - не съм се и чудила - телешкото варено ми е любимо. Много простичко и вкусно!


Продукти:
1кг телешко месо без кост
3 моркова
4 средни картофа
300гр грах
1-2 чушки
1 глава лук
2-3 стръка целина (глава или зелен)
зърна черен пипер
100мл олио
сол на вкус

Приготвяне:
* Месото се нарязва на дребни късчета
* Накисва се в студена вода и 2-3 лъжици оцет за 2 часа
* Измива се, отцежда и поставя в тенджерата със студена вода - на това количество месо водата е около 1,5 - 2л.
* Докато завира се започва отпенването - внимателно и много добре, да не остава.
* След като спре да пуска пяна се прибавят останалите продукти, нарязани на дребно; посолява се.
* Ври около 1-1,5часа, зависи от месото - докато омекне.

12 коментара:

  1. Изглежда много апетитно!

    И на мен ми е любим вариант за телешко и ако не минаваше полунощ :) направо бих се захванала да го готвя...

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Класическа рецепта, приготвена от майсторски ръце и поднесена изискано, като в реномиран ресторант! :)
    Благодаря ти за чудесната рецепта, Пепи! :)
    Слънчева, успешна и изпълнена с усмивки нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепче, вареното ти изглежда ммммм.:)))))
    Това май е единствения начин, по който мога да ям телешко месо.:)) Страхотен майстор си, браво!:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Пепчо, любимото ми варено :)
    И аз взех тези дни телешко за варено, но го предпочитам с кост :)
    Поздрави и хубава, спорна ,
    усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани, ти защо по два пъти :)
    Зачудих се, след коментара ти - абе аз защо не купвам с кост?? Или може би така ми е останало от времето, когато ни гледаха теле и не съм смятала за добре да пълня фризера и с кокали. Най-вероятно заради това по инерция купих без кост.
    Благодаря, Джинджър, Евка, Мина, Дани, хубава седмица и на вас и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз съм за варено с кости, много силен става бульона.
    Обожавам телешко варено, не съм правила скоро :) и ти ме подсети, Пепи :)
    Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Телешко ям под всякаква форма! Стига да уцеля телешко де:))) Тази супа ми е страшно любима и мога да живея на нея:)
    И аз съм от тези дето предпочитат месото с кост:)

    ОтговорИзтриване
  9. Добре де, печелите, с кост да е :) Хубав петък и още по-хубави почивни дни, Лулу и Зори!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи, щастлива Нова година за теб и за твойте канибали.
    Не разбирам защо киснеш месото в киселина.
    Иначе задължително с кокал. Едно време продаваха "кокали за супа". Става си бульон, а не вода.
    "Класическото" телешко варено се прави от джолан с кокал. Но ако имаш познат месар, си изпроси една опашка. Така го правят англичаните. Няма да съжаляваш.

    ОтговорИзтриване
  11. Опа, забравих нещо!
    В "класиката" зеленчуците се режат на едро, не на дребно.
    И още нещо, на което се опитвам да науча всички домакини. Подправките, в нашия случай и лука, се слагат в пликче от тензух и се изхвърлят накрая, за да не ги гониш после из супата :-)

    ОтговорИзтриване
  12. pti, ако се сдобия с опашка бих я шътнала веднага в една друга манджа :) Както и джолана. Но виж, следващия път ще направя с кокал.
    Накисвам го във вода (нали не мислиш, че 2-3 лъж. оцет са кой знае каква киселина за тези 2л. Н2О?) за да се обезкърви по-добре.
    И да се разберем :) класиката е едно, домашните предпочитания съвсем друго - подправките с удоволствие ще сложа в тензух и изхвърля, но ако нарежа зеленчуците едро - и тях ще трябва да изхвърля, никой няма да ги хване.
    Честита Нова година на теб!
    Благодаря за съвета.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...