10 декември 2014 г.

Минестроне


      "Минестроне" е наименованието за зеленчукова  супа в италианската кухня.  Голямата част от вариантите на супата са вегетариански, но има и такива, които включват използването на месо - ситно нарязано свинско месо, панчета, или прошуто. Продуктите могат да варират до безкрайност - зависи от вкуса, сезона и наличните такива. Основните задължителни продукти - освен  сезонните зеленчуци са  боблукцелинаморкови, бульон, а в края  готвенето се добавя паста, или ориз. Нещо като нашата градинарска супа, но обогатена с паста, пармезан и босилек.  Поне така пише в книгите :smile1:
      За мен приготвянето на зеленчуците за тази супа   беше възможност да изпробвам и всичките приставки на рендето  Fresh EXPRESS+ на Тефалкоето се справи съвсем бързо с рязането и настъргването им в различните размери :smile1: Навсякъде си признавам, че оценявам високо помощта на тези домашни помощници, без които също се справяме,  но защо да не си улесним работата и престоя в кухнята, щом може.....



      Днес е ред на тази  гъста, бистра, богата и питателна супа,  която съм се постарала да приготвя със сезонни зеленчуци (е, извън тиквичката, но те са вече целогодишно на пазара).  Цяло лято отлежава  в плановете ми да я направя и опитаме (тъй като у нас супите са все със застройки и 90% с мЕсо),  но последните студени седмици си казаха думата и изстреляха  рецептата към реализация. И вместо да се обяснявам повече , по-добре да пристъпя към написването на тази здравословна (мдааааа...) и засищаща рецепта за една голяма тенджера Минестроне, в  която къкрят много витамини и е смесица от аромати и вкусове. И която ще утоли глада ви по всяко време nyam Ако не сте опитвали тази супа, сега и в предстоящата зима е моментът да го направите - когато организмът има нужда от топлина и енергия. И макар в тази рецепта да отсъства месото, ще си набавим нужните калории от растителните белтъчини, изобилстващи в супата. 




Наистина се получава голямо количество, тъй като зеленчуците са няколко вида и колкото и малко да слагах :) Пак излезе много, около 7-8 купи :) 


Продукти: 

1 глава лук  и 3-4 ск. чесън
2 картофа
2 моркова
1/2 малка глава целина

1 пащърнак (малък, колкото морков)
~250 г сварен зрял боб ( консерва)

~ 150г грах 
~200г карфиол
~ 200г зеле 
1 малка чушка
2 малки тиквички 
~ 100 мл зехтин (може и олио, ама нека да бъде по средиземноморски :)) 

~  150 г къса паста (фарфале)
босилек 
сол и черен пипер на вкус

1 л. зеленчуков бульон (бих сложила месен, другия път) 

пармезан за поръсване (по желание)





Приготвяне: 

* Всички зеленчуци се почистват, белят от корите и  измиват.
* Лукът и чесъна се нарязват на дребно. 
* Карфиола се накъсва на дребни розички.
* Всички останали зеленчуци  се  нарязват  на кръгчета с  приставката на рендето Fresh EXPRESS+  за рязане на зеленчуци 




* В тенджера се поставят  зехтина и лука и  запържва/задушава за около 2- 3мин. 

* Прибавят се скилидките чесън, разбърква се  минутка и налива бульона, заедно с още 1 л. вода. 
* Поставят се всички зеленчуци  и се посолява. 
* Затваря се тенджерата и се оставя супата да ври тихо, около час - докато омекнат всички зеленчуците  и супата да стане гъста. 
* Прибавя се пастата, сварените, или замразени  боб и грах  и ври още около 7-8 мин., според указанията на опаковката на пастата. 
При необходимост се прибавя още вода, защото пастата допълнително сгъстява супата.
* Когато е готова, тенджерата се отстранява от котлона, а супата  поръсва се с босилек и черен пипер. 
* Преди да се сервира в купичките се настъргва пармезан по желание. 

* Може да се сервира както топла, така и студена - вкусна е и в двата случая, но когато е гореща, или топла, аромата на пармезана се разнася из цялата стаяnyam.




14 коментара:

  1. Истински цветен разкош, Пепи! Голяма прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. богато зеленчуково :) Рядкост у нас :)
      Благодаря ти, Еви!

      Изтриване
  2. Каква красива палитра от цветове. Истински кулинарен разкош. Страхотна е, Пепи, и на нас много ни допадна Минестронето, въпреки, че бях леко скептично настроена, ама се оказа голяма вкусотия. Каква витаминозна бомба обаче е при теб. Страхотна супа. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, аз също бях скептично настроена , Кате. Като знам, че ядем все застроени чорби, се чудех как ще се приеме тази супа. Е, важното е, че ние с авджи си я харесахме - ама пък и гъстичка направих - няма как да не :)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  3. Ооо, страхотна е! Може ли и за мен една купичка... :) Пепи, не съм опитвала никога, но твоята се е получила страхотно. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може разбира се, Гери :) ВЗемай лъжичка и се нареждай :)

      Изтриване
  4. Много пъстра супа и много богата на аромати и вкусове,Пепи!Панделките абсолютно й прилягат,а и стоят красиво!У дома ще се хареса определено!
    Сърдечни поздрави и хубав ден,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ПОвече исках да видя на Мише реакцията заради пастата, отколкото заради зеленчуците :) ама ги прие добре.
      Поздрави и на теб, другарче мило и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Страхотна рецепта и снимки, Пеп-чо. Всеки път като ми се появи във фб, много ме радва :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. мда :) на няколко места се изфуках с нея :))

      Изтриване
  6. Пепи, Пепи! Как обичам такава супичка!
    Да ме почерпиш?
    Поздрави на фамилията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие ще почерпя, Ели :)
      Вземай лъжицата и заповядай :)

      Изтриване
  7. Супа по вкуса ми! Ще се пробва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ина, поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...