18 май 2016 г.

Салата от рапани


      Тази пролет установих, че морето ми е точно на час и половина път и  нали слънцето не е напекло силно все още, продължавам с измерването на разстоянието и дегустирането на разни морски храни. Последния път (да се разбира вчера :smile1: ) се сдобих със съвсем пресни миди (недишащи :laugh:, но за тази глупост търговска  в края ще пиша)  и рапани. Готови, почистени, охладени, първо мислех да ги подмина, защото се усъмних, че сама ще им се радвам, но като се загледах в месото им,  видях колко много прилича на това на охлювите - само размера е 3-4-5 пъти по-голям. Тук ме осени мисълта, че с приликата на охлювите ще подмамя авджи Стоев да хапне, а това, че са морски черупчести - ще подмами девойките. Дори малката, която иначе риба не яде, но миди харесва.  :girl_prepare_fish:
Познах и в двата случая. Количеството е 2 такива чинии, достатъчна салата, или мезе за четирима, а за една позната ваша дама :))) вечеря с препечена филия. 


Продуктите са малко и видни  :smile1:
300г почистени, сварени  рапани (ядки) 
1 глава червен лук 
100г маслини без костилки  (какво е салата без маслини :)))
1 лимон 
4-5 лъжици зехтин 
сол  

Приготвяне: 
* Месото на рапаните  и маслините се нарязват на ивички. 
* Лукът се нарязва на полумесци, посолява и претрива с ръка. 
* Всичко се смесва в купа, посоляват се още малко (на вкус) и прибавят зехтина и сока на лимона. 
* Разбърква се и оставя за 30-40 мин. в хладилник, да се овкуси.

Това е - бързо и лесно. Само да ви паднат рапани в ръцете :)

С благодарност към Кремена   за разходката и рибния пазар   :-*, а при нея може да видите още рецепти с рапани. Е, нейните са собствен улов. 

Сега за дишащите миди. Всички хора, които са се интересували от мидите знаят, че когато купуват - черупките трябва да са затворени. Поне 95% от тях, останалите 5 и да изхвърлите - няма да ви е жал. И тъй като в единия магазин Кремена изрича на глас, че явно са стари, защото са отворени (все едно бяха сварени) , продавачката я убеждава, че не са стари и са отворени, "защото дишат". Да му се не види, интересно в морето как дишат, като са затворени :laugh::laugh::laugh: . Кремчи, другия път не брой ни до 10, ни 20...... 

18 коментара:

  1. Dear Pepi, I read your blog for more than an year but only now got time to write. I have much fun with your recipes and the background stories. In fact, I made quite a few of the meals and they all turned wonderful: -)

    Now, what prompted me to write now was the story with the mussels. I love mussels! But I could not understand how you suggest to cook them. Do you make the same salad, but this time with mussels? The recipe is so simple that I can hardly wait until tomorrow to make it for the family:-)

    Thank you so much an deep the great work!
    All the best!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. hello, La Torontoise :)
      Ще отговоря на български, дано се справите с превода :)
      Такава салата с миди съм купувала готова и обичаме у нас, затова сложих същите подправки. Така че ще стане и с миди да си я направите :)
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Thank you so much!!
      I did it - and it ten great!!
      All the best!!

      Изтриване
  2. Кремена Русева18 май 2016 г., 6:24

    Пепи, чудесна салата!
    Радвам се, че и на домашните се е харесала. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О да, Жул много харесва такава салата с миди, та подмамих :) а Мише с охлювите. Добре, че минаха по различно време покрай масата.

      Изтриване
  3. Чудна салатка. Как ги обичам такива.... Идвам на гости. От мен са напитките.
    Голям майтап за "дишащите миди". Какво ли ще стане, ако някой повярва на продавачката и после се получат нежелателни последици?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще има тежки стомашно-чревни проблеми.
      Вземай винце и идвай, имам миди :)

      Изтриване
  4. Много обичам морски дарове и салатката е точно по вкуса ми! прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Дишащи миди, ха ха :D
    Чудно изглежда салатката ти, Пепи :)
    Веднъж чистих рапани, но така и не опитах салатката после. Ще споделя със свеки твоята рецепта. Тя с пресен лук и някакви зеленийки ги обърква, но съм убедена, че ще и се понрави с любимите и маслини.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кажи и на свеки, да. И кажи дали ги одобрява :) Някъде бях гледала, че в такава салата с миди слагат и копър, но не посмях. Питай я тя дали слага.

      Изтриване
  6. Пепи, аз, знаеш май не съм по морските дарове, макар да обожавам морето, наслаждавам се само и единствено на рибата, но пък ще ти отмъкна чинийката:) и се забавлявах на публикацията, на срещата с Креми и благородно завиждам за близостта до морето:)Ех, как ми се ще да се транспортирам мигом там на брега....

    ОтговорИзтриване
  7. :))) СМях и приключения, ама кога ги готвиш тез неща, като таман ти гледам навъртяните км?:))) Апетитна работа обаче е това тук и вкусна! Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Намира се време :) Кате! Само да иска човек, нали знаеш.
      Сега се прибираме от кратка "разходка" и си мислех точно днес, че трябваше да си сваля програмата с крачкомера :))))
      Поздрави и на теб, бонбон!

      Изтриване
  8. Страхотно предложение, Пепи,
    с много аромат и вкус, колорит и изкушаваща визия!Благодаря!
    А днес: честит 24 май - светъл, вдъхновен и пребъдващ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка :) Комплимент от любител на рибните дарове като теб е много приятно да се прочете :)

      Изтриване
  9. Бих хапнала и аз от тази салата,но у дома с рибните производни само аз съм другарче,госпожицата едва за калмарите склони и то отскоро.Чудна салата,Пепи!
    Прегръдка от мен,другарче мило,с пожелание за хубаво лято с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Черпя те от моята :)
      Прегръдки и за теб и хубаво лято и твоето да бъде! С аромат на море :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...