След едни разходки по горите наши тази пролет се сдобих с чаша семена на хвойна. И докато приятелите ни го влагат в домашното производство на джин, аз като нелюбител на тази напитка реших да го влагам в манджите Само да вметна, че живота не е само работа, готвене и обратното, докато е хубаво времето и не съвсем напекло слънцето, хващайте пътеките в горите и се наслаждавайте на родната природа. Реших да не пиша за нашите разходки в блога, защото са все места, които не бих могла да опиша с думи. Тук има малко снимки на Кадемлийското пръскало и Тъжанския Балкан, Светилището Перперикон, Каменната сватба до с. Зимзелен, Райското пръскало и х. Рай, Скалните гъби, Караджов камък сред Родопите....
Ей такова едно храстче обрах. И тъй като много харесваме това свинско филе с ябълки и сметаново горчичен сос, реших да разместя мястото на ябълките и да подправя с хвойна Ама много добре ми се получи, преди малко го вечеряхме. Дори девойчето, която не бе опитвала тази манджа, преди да я сготви под мамин надзор като тв звезда, се произнесе одобрително. А тук оборих и твърдението и: "Всички рецепти на мама започват с месо, вино и салвия". Тук салвия няма :)
Продукти за 5 порции:
5бр. свински котлети (тук са с кост, но може и без. Важното е да са по-дебели, защото се цепят през средата)
2 кисели ябълки
3 лъжици масло
3-4 лъжици олио
сол
250 мл течна готварска сметана
1 с.л. горчица
150 мл бяло вино
1 ч.л. мед
десетина зърна хвойна (продават се и в магазини за подправки и билки, освен, че може да си наберете :)
3-4 скилидки чесън
4-5 лъжици брашно
За гарниране - конфитюр от червени чушки е тук, но може и без него, соса е достатъчен :)
Приготвяне:
* Котлетите се режат през средата към костта - да се получи джоб.
* Посоляват се отвътре и отвън и оставят да се осолят за 10-15 мин., през които приготвяме плънката :)
* Ябълките се почистват и нарязват на големи кубчета.
* Задушават се в лъжица масло и 30-40 мл от виното, докато омекнат и се изпрати течността им - това става за 6-7 минути.
* Прибавя се медът и разбъркват.
* Пълнят се джобчетата на котлетите и затварят - може да се "зашият" с клечки за зъби, или шишчета, но свинските котлети рядко се отварят при готвенето.
* Овалват се в брашно и изтупват от излишното.
* В тиган с капак се загрява олиото и една лъжица от маслото.
* Котлетите се пържат в загрятата мазнина, под капак, до зачервяване, от двете страни.
* Когато се обърнат да се пържат от втората страна, в тигана се поставят смачканите цели скилидки чесън и половината от зърната хвойна.
* Готовите котлети се изваждат в чиния.
* В тигана се налива виното и оставя да покъкри 2-3 мин. Прибавя се последната - трета лъжица масло и разбърква, докато се разтопи.
* Сосът се прецежда; тигана почиства и връща на котлона, а в него се връща и преццедения сос.
* Прибавя се сметаната, горчицата и останалите зърна хвойна - смачкани с ножа, за да се отворят.
* Когато сосът заври, в него се връщат котлетите.
* Оставят се да се готвят по минута от двете страни и отместват с тигана от котлона :) но се оставят затворени с капак за още 3-4-5 мин, за да се напоят добре в соса.
* Сервират се с по 3-4 лъжици от соса и гарнирането с конфитюр от червени чушки е само по желание. А у нас желание има и тъй като лАнското производство е на привършване, тази година ще си приготвя тройна доза.
Много обичам пълнени с плодове филенца, Пепи. Най-любими са ми пилешки с праскови, но си мисля, че и тези, с тази хвойна много биха ми легнали на сърце. Чудни са!
ОтговорИзтриванеНие опушваме месо с хвойна и става страхотно (става и сурово сушено, оваляно в подправки, между които и хвойнов семена).
Поздрави и прекрасен уикенд!
Страхотно предложение. Хвойната така придава един неповторим аромат. Освен при готвене, слагам и зрънца хвойна като осолявам месо за сушене ...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за идеята за ползване на сушеното месо! Зимата непременно ще добавя и там!
ОтговорИзтриванеТези обиколки са те вдъхновили на макс....!Много ми харесаха котлетчетата,ще ги пробвам при първо снабдяване с хвойна :)!Поздрав,Пепи!
ОтговорИзтриванеДоста билки и подправки си набрахме с обикалянето :) Сега трябва и да използвам, поне новите са интересни за показ :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, Миленка!
Непозната ми е хвойната в кулинарията,дано не й е силен аромата като на розмарина,който не харесвам,но ти ще направиш сравнение и ще кажеш.Иначе за котлетите,пълнени с карамелизирани ябълки мога само да ахна от удоволствие,толкова са сочни с този сос,а той пък с какъв апетитен цвят е!Обезателно ще ги опитаме,много ми харесват,Пепи!СТрахотни нови рецепти си споделила,в твоята любима категория и по този повод отново ще ти честитя наградата!Сърдечни прегръдки,другарче мило!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Росинко!
ИзтриванеХвойната приятелите ни я набраха да си правят джин - кой каква рецепта чел и сега са направили, наистина. Но там са много зърна и доста ароматна напитка става, или може би за мен - никога не съм харесвала джин. Семената пускат аромат когато се счукат, аз затова счуках само няколко и сложих в края. Доста по-лек и нежен е аромата от розмарина, не може да се сравни с него.
Е,значи ще ми хареса,стига да ми попаднат нейде хвойнови зрънца :)
ИзтриванеИ аз не съм опитвала хвойна, но иначе рецептата ми хареса, ако ми попадне и хвойна, бих опитала! И сега, като нямам фейсбук как ще видя къде си скитосвала ти:) и внимавайте със змиите по тези чукари, казват много имало тази година...
Изтриване