28 май 2016 г.

Пълнени свински котлети с ябълки. С аромат на хвойна.


След едни разходки по горите наши тази пролет се сдобих с чаша семена на хвойна. И докато   приятелите ни  го влагат в домашното производство на джин, аз като нелюбител на тази напитка реших да го влагам в манджите :smile1: Само да вметна, че живота не е само работа, готвене и обратното, докато е хубаво времето и не съвсем напекло слънцето, хващайте пътеките в горите и се наслаждавайте на родната природа. Реших да не пиша за нашите разходки в блога, защото са все места, които не бих могла да опиша с думи. Тук има малко снимки на  Кадемлийското пръскало и Тъжанския Балкан, Светилището Перперикон Каменната сватба до с. Зимзелен, Райското пръскало и х. Рай,  Скалните гъби, Караджов камък сред Родопите....    



Ей такова едно храстче обрах. И тъй като много харесваме това свинско филе с ябълки и сметаново горчичен сос,  реших да разместя мястото на ябълките и да подправя с хвойна Love  Ама много добре ми се получи, преди малко го вечеряхме. Дори девойчето, която не бе опитвала тази манджа, преди да я сготви под мамин надзор като тв звезда, се произнесе одобрително. А тук оборих и твърдението и: "Всички рецепти на мама започват с месо, вино и салвия". Тук салвия няма :) 



Продукти за 5 порции: 
5бр. свински котлети (тук са с кост, но може и без. Важното е да са по-дебели, защото се цепят през средата) 
2 кисели ябълки 
3 лъжици масло 
3-4 лъжици олио 
сол
250 мл течна готварска сметана 
1 с.л. горчица 
150 мл бяло вино 
1 ч.л. мед 
десетина зърна хвойна (продават се и в магазини за подправки и билки, освен, че може да си наберете :) 
3-4 скилидки чесън
4-5 лъжици брашно 

За гарниране - конфитюр от червени чушки е тук, но може и без него, соса е достатъчен :) 


Приготвяне: 
* Котлетите се режат през средата към костта - да се получи джоб. 
* Посоляват се отвътре и отвън и оставят да се осолят за 10-15 мин., през които приготвяме плънката :)
* Ябълките се почистват и нарязват на големи кубчета. 

* Задушават се в лъжица масло и 30-40 мл от виното, докато омекнат и се изпрати течността им - това става за 6-7 минути. 
* Прибавя се медът и разбъркват. 
* Пълнят се джобчетата на котлетите и затварят - може да се "зашият" с клечки за зъби, или шишчета, но свинските котлети рядко се отварят при готвенето. 



* Овалват се в брашно и изтупват от излишното. 
* В тиган с капак се загрява олиото и една лъжица от маслото. 
* Котлетите се пържат в загрятата мазнина, под капак, до зачервяване, от двете страни.
* Когато се обърнат да се пържат от втората страна, в тигана се поставят смачканите цели скилидки чесън и половината от зърната хвойна. 

* Готовите котлети се изваждат в чиния. 
* В тигана се налива виното и оставя да покъкри 2-3 мин. Прибавя се последната - трета лъжица масло и разбърква, докато се разтопи. 
* Сосът се прецежда; тигана почиства и връща на котлона, а в него се връща и преццедения сос. 
* Прибавя се сметаната, горчицата и останалите зърна хвойна - смачкани с ножа, за да се отворят. 




* Когато сосът заври, в него се връщат котлетите. 
* Оставят се да се готвят по минута от двете страни и отместват с тигана от котлона :) но се оставят затворени с капак  за още 3-4-5 мин, за да се напоят добре в соса. 
* Сервират се с по 3-4 лъжици от соса и :exclaim: гарнирането с конфитюр от червени чушки е само по желание. А у нас желание има и тъй като лАнското производство е на привършване, тази година ще си приготвя тройна доза. 

  


9 коментара:

  1. Много обичам пълнени с плодове филенца, Пепи. Най-любими са ми пилешки с праскови, но си мисля, че и тези, с тази хвойна много биха ми легнали на сърце. Чудни са!
    Ние опушваме месо с хвойна и става страхотно (става и сурово сушено, оваляно в подправки, между които и хвойнов семена).
    Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно предложение. Хвойната така придава един неповторим аромат. Освен при готвене, слагам и зрънца хвойна като осолявам месо за сушене ...

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви за идеята за ползване на сушеното месо! Зимата непременно ще добавя и там!

    ОтговорИзтриване
  4. Тези обиколки са те вдъхновили на макс....!Много ми харесаха котлетчетата,ще ги пробвам при първо снабдяване с хвойна :)!Поздрав,Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доста билки и подправки си набрахме с обикалянето :) Сега трябва и да използвам, поне новите са интересни за показ :)
      Поздрави и на теб, Миленка!

      Изтриване
  5. Непозната ми е хвойната в кулинарията,дано не й е силен аромата като на розмарина,който не харесвам,но ти ще направиш сравнение и ще кажеш.Иначе за котлетите,пълнени с карамелизирани ябълки мога само да ахна от удоволствие,толкова са сочни с този сос,а той пък с какъв апетитен цвят е!Обезателно ще ги опитаме,много ми харесват,Пепи!СТрахотни нови рецепти си споделила,в твоята любима категория и по този повод отново ще ти честитя наградата!Сърдечни прегръдки,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Росинко!
      Хвойната приятелите ни я набраха да си правят джин - кой каква рецепта чел и сега са направили, наистина. Но там са много зърна и доста ароматна напитка става, или може би за мен - никога не съм харесвала джин. Семената пускат аромат когато се счукат, аз затова счуках само няколко и сложих в края. Доста по-лек и нежен е аромата от розмарина, не може да се сравни с него.

      Изтриване
    2. Е,значи ще ми хареса,стига да ми попаднат нейде хвойнови зрънца :)

      Изтриване
    3. И аз не съм опитвала хвойна, но иначе рецептата ми хареса, ако ми попадне и хвойна, бих опитала! И сега, като нямам фейсбук как ще видя къде си скитосвала ти:) и внимавайте със змиите по тези чукари, казват много имало тази година...

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...