16 февруари 2018 г.

Зеленчуков хляб

       Оранжев, като в любимата на няколко поколения оранжева песничка.  От 2 години и половина у дома хлябът е само собствено производство :) Купен има само, когато обявя стачка по някакъв повод, дано авджи Стоев не прочете никога това. Затова и често разнообразявам хлябовете - с маслини, със сушени домати, с горчица,  със сушени гъби, с доматен сос, с подправки разни и почти винаги със семена, но обикновено на око - като си знам тестото колко твърдо трябва да бъде - мярка ми не трябва :). През последните месеци установих, че хлябът почти не се рони при рязане, когато добавям  пасиран 1 сварен картоф в тестото. И с него  ще измеря точно и ще публикувам скоро тук, но всеки, който си познава хлебопекарната и тестото може да сложи вътре и да опита сам. Първоначалната идея, когато купувах машината, беше да меся вътре и да пека хляба във фурната. Ще го направя, някой ден, когато денонощието стане поне  28 часа  ;D Много съм доволна от машината, скоро ще и сменям контейнера, но за тези 2 и половина години тя работи почти всеки ден (понякога и по 2 пъти дневно) - тестата за всички пити, пици и козунаци пак  тя ги меси.  Намалила съм маята много :) тъй като машината прави хляба на програма от 3 часа - на хляб от около 800-1000г слагам не повече от 6г. жива мая (сега да не мислите, че ги меря - кубчето от 42г режа на 8 части) 
Точно тегло на хляба няма да пиша, защото след като  е втасало тестото  вътре обикновено си късам по 1 топка :) я за една малка пица, я за пърленка - което обяснява и грубия вид на хляба отгоре. 
      Този хляб тук е с кьопоолу - но у дома все още не знаят. Есента се унесох с производството му, тъй като тогава младите хора обявиха, че много го харесват, а сега побутват по  масата. А е известно, че мразя да хвърлям храна, особено, ако съм я приготвяла аз ;D. Шегата настрани, но печенето на чушки и патладжани и беленето им  си е доста трудоемко. Част от него влагам в тези средиземноморски питки с патладжани, но другата определено ще подправи хляба :)  (моето кьопоолу е само печени чушки, патладжан, олио и чесън) 

Продукти : 
280мл течност (която включва 200 мл вода, 40мл прясно мляко и 40 мл олио) 
530 г брашно 
150г сварен, пасиран картоф
150г готово кьопоолу 
1 с.л. захар 
1 ч.л. сол 
6 г жива мая (или 1/2 ч.л. суха мая - 2 г) 

3-4 с.л. семена - правя си смес от бял и черен сусам, ленено сусам,  белен слънчоглед и белено тиквено семе.

Приготвяне: 
* В контейнерът на хлебопекарната се наливат течностите - предварително затоплени на ~ 40*С. 
* Прибавят се захарта и зеленчуците - пюрето е пасирано, зеленчуците в кьопоолуто са много ситно нарязани, но ви уверявам, че после не се усеща нищо в хляба :) - както се вижда горе на прясно разчупения хляб. Иначе моите хора биха ги усетили. 
* Отгоре се изсипва внимателно  брашното, а най-отгоре - солта и семената.
* Включва се на програма Основен хляб и се наглася за хляб 1,2 или 1,4 кг ( на 1,4 кг ни харесва повече, времето за печене е по-дълго. Нищо, че от заложените продукти хлябът няма да бъде с тегло 1,2, или пък 1,4). Настройва се степен на препичане (Медиум си избирам аз, или DARK )   Програмата е с автоматично заложено време - 3ч. 

* Когато е готов се оставя  в машината за още 10-на мин. , след които се изважда от контейнера и оставя на решетка да изстине. 
* Или всичко това си го замествате в купа по стандартния начин, оставяте тестото да втаса, а по-късно печете във форма и във фурната. 
* След второто премесване и преди второто втасване за печене, машината сигнализира няколко пъти. В този момент могат да се извадят бъркалките, за да не остават дупките отдолу при печене, но точно те не ни притесняват 



Този горе е и със семена.  И понеже горната кора се чупи най-лесно, докато е още горещ и охлажда - естествено липсва в момента на пълно охлаждане (след 6-8 часа), когато става за рязане. 

8 коментара:

  1. Разкошен хляб, Пепи, майсторски приготвен и красиво опечен;
    обогатяването на тестото с добавяне на картоф, споделям и аз,
    но с идеята за използване на готово кьопоолу ме изкушаваш много...
    Няма да пропусна и страхотния разрез при филиите - Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Сигурна съм, че различния хляб ще ти хареса на теб.
      Леки пости!

      Изтриване
  2. Чудесен хляб , станал е на конци като козунак . Пеп 4о , би ли споделила каква марка брашно използваш ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. на София мел, пакетите от 5кг. То е обикновено, тип 500. Ако купувам от по-малките пакети е Екстра, или Класик пак. От време на време сменям и с бялото брашно на Била 5кг пак; редувам ги.
      Често слагам и други брашна в хляба, но по малко - пълнозърнесто, типово... но не повече от 1/5 част от общото количество брашно. Ако е с повече пак става хубав хляба, но структурата му е по-друга, не така пухкав.

      Изтриване
  3. Пепи, това с картофите е голям номер при хляба. Винаги работи. Пробвай и с картофено пюре от готовото. А ако сложиш и шепа сушени зеленчуци, става страхотен. Позволявам си да дам съвет (точно на тебе ли :) ), защото съм пробвал и е дало резултат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. готово картофено пюре и аз :) шегуваш се, нали. Със сушени зеленчуци ще пробвам, мерси. Но ще трябва да си изсуша повече идното лято, че тази зима много бързо свършиха. Твоят съвет е много на място.

      Изтриване
  4. Браво на теб, герой.
    Аз само първия месец месих, като купихме машината, сега вадя само за питка или нещо подобно, хляб много рядко, виж за козунаци ми е незаменим. Просто вечер не мога да чакам 3 часа да са готови, сутрин знаеш нищо не правя, освен да оправя себе си за 10-15 минути и изхвърчам, а това с отложения стар все ме е страх да включа нещо да работи, докато ме няма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аз не го чакам, Веси :) у нас го прави за следващия ден - топъл хляб много рядко нападаме, наситихме му се и знаем, че тогава върви много. И с отложения старт няма проблеми - не се притеснявай, тия уреди така са измислени, да работят. Но тогава хляба е със суха мая и не ми харесва резултата.
      Дано ме издържи още машинката :) много си я харесвам.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...