20 февруари 2018 г.

Печено кисело зеле с ребра

        За киселото зеле  материал за книга съм написала  :smile1: обичаме го във всякакви разновидности; с всякакво месо. Аз дори и постно -  кисело зеле с боб,  но за него рядко имам съмишленици. Затова  и когато ми се прияде (както днес) гледам да събера дните, в които готвя зеле и боб :) така на третия ден за мен има боб със зеле. 
       Факт е, че киселото зеле носи на мазнина и по-тлъстото свинско месо ( в този случай ребра)  е точно за него :ok: А зелето е най-вкусно, когато е печено. За да останат сочни ребрата по време на печенето, тук съм ги завила завила в зелев листq подобно на тези пържоли в зелев лист по Жоро. Когато купувате ребра - избирайте. Аз си избирам по-крайни, където ребрата не са толкова големи и има хрущялна част. И да не са много тлъсти. Сега поне  в месарските магазини дават право на избор :) Ако все пак сте купили по-мазно парче, изцепете сланината от тях колкото можете - между пластовете месо остава достатъчно. От това зависи и мазнината, която се слага в  зелето - ако са по-мазнина, може и без допълнителна. Ако не са - добавете си олио (или с каквато мазнина готвите). За някои хора маста е незаменима мазнина за киселото зеле, но у нас я използвам само при направата на разни масленки. 
       И ако и Вие като мен обичате кисело зеле, пробвайте да си го сготвите така (за тенджерите временно забравям). Ще си оближете пръстите :nyam::nyam:
Продукти за 6 порции:
~ 1,5кг. свински ребра 
~ 2 кг (1 почти голяма) кисела зелка
по 1 каф. л. семена от копър и кимион 
1 с.л. червен пипер 
~ 80 мл олио ***

2-3 с.л ориз *** по желание 

Приготвяне: 
* От зелката се отделят най-горните цели и здрави 6 листа (или повече, ако са повече ребрата). Изрязва се твърдата част в основата навсяко листо.  
* Останалата част от нея се нарязва на ситно и поставя в тавата. При мен нарязването на зелето е малко пипкава работа (най-бавната от цялото готвене на зеле, защото изрязвам дебелата част на жилките на листата - V-образно, но махам цялата дебела част така. 
* Ребрата се нарязват  на порционни парчета (ако е цяло парче).  Всяко едно се завива в лезев лист и поставя сред зелето :) в направено гнездо.  Когато се поставят висчки, зелето и завитите в листа ребра трябва да бъдат на еднаква височина. 
* Прибавя се червеният пипер, подправките и отгоре залива с 1 ч.ч. зелев сок (разбирайте зелевата чорба) и 2 ч.ч. вода.  
***И както споменах за олиото - моите ребра не бяха много мазни, добавих и олио. Ако не можете да прецените в този момент дали трябва да се сложи още мазнина, вариантите са два: първи - слагате олиото и когато отвиете  фолиото след известно време печене - ако Ви се вижда много мазно - отливате от мазнината. Вариант втори звучи така  :) Не слагате никаква мазнина и - пак когато отвиете фолиото за запичане - тогава прибавите олио, ако трябва. А това се вижда с просто око - течността при зелето трябва видимо да има мазнина, не само бистра червена ароматна зелева чорбица :)  Разбира се, зелето е вкусно, когато е готвено през цялото  време с мазнината. 

* Поставя се във фурната на 180* - няма значение дали предварително загрята, или студена. Времето за печене 2,5 часа от момента, в който зелето закъкри в тавата - открехвате лекинко вратата на фурната и го прослушвате :) - тогава намалявате градусите на 160*. 
* След като изминат тези два и половина часа печене, тавата се изважда, развива се фолиото и се връща във фурната за още 15-20 мин печене, отново на 180*, в долната част на фурната - т.е. да се зачерви, но бавно и равномерно. 
***Ориз :smile1: тъй като авджи Стоев не обича готвено  кисело зеле без ориз, когато извадих тавата, за да я развия от фолиото, с лъжица преместих зеле от единия край   и сложих ориза.  Върху него пак върнах зелето и така запекох последните 20 мин. във фурната.  Затова писах, че ориза е по желание. Много е вкусно и без него,  но той като не опитва, няма как да знае ;D Ако решите да слагате ориз - добавете още чаша вода. 
В готов вид зелето не трябва да плува във вода, но не трябва и да загори по дъното на водата без течност :smile1:
      И разбира се може да сготвите зелето и с друг вид свинско месо - само гърди, врат, бут - някое по-шарено.



9 коментара:

  1. Отговори
    1. разкошче е с люта чушка! Аз ям с пукани, но Мише такава суха си ръси.

      Изтриване
  2. :) А, сега като ми се прияде?! Неустоими снимки, много апетитно. Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. като си дойдеш при мама, Кате :) готвиш.
      Поздрави и на теб там далеч!

      Изтриване
  3. Класика си е това, предстои зимна седмица, непременно ще го включа в менюто!С чаша червено вино;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние можем да се похвалим вече със сняг :) ТТъкмо мислех да прибирам зелето в буркани, но ще изчакам още малко. И ще си сготвя идната седмица.

      Изтриване
  4. Супер, не слагам ориз, тези дни готвих и аз кисело зеле, но с патКа!

    ОтговорИзтриване
  5. Таман го сложих да се пече

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...