19 май 2018 г.

Сочни свински котлети на скара

и с акцент тук мащерка, но винаги може да наблегнете на Ваша любима подправка. При нас това е кимион, съчетан с пресни или риган, или мащерка. Изпечени на скара на жар по възможност, но когато няма такава и в градски условия - или на електрическата, или на грил-тигана. Най-важното, за да останат котлетите сочни (иначе така сухо месо) е да не се начукват. Нережете, или изберете от магазина с дебелина от 1 до 1.5см.. 

Продукти: 
свински котлети (естествено :)
шепа прясна мащерка  (или риган) 

2-3 глави лук 

за всеки котлет: 
по щипка кимион, червен и черен пипер 

по 1 с.л. олио и соев сос 


Приготвяне: 
* Всеки котлет се подправя  и намазва :) с полагащата му се лъжица олио и соев сос. 
* Нареждат се в купа, а между тях се нареждат шайбите лук и поръсват листенцата/или стръковете мащерка (или риган, ако сте избрали него) 
* Купата с котлети се завива с фолио за свежо съхранение (или найлонов плик) и прибира в хладилника за ~1-2 часа. 
* Пекат се от двете страни за по 3-4 мин. на добре загрята предварително скара/грил-тиган, намазани с парче сланина :) или парче лук, натопено в олио. 
* Докато се пекат с четка се намазват с останалата в купата марината (има точно за 2 намазвания, съвсем малко е). Между тях се поставят да се изпичат и шайбите лук и други зеленчуци по желание - предварително овкусени. 
* Когато котлетите са готови  се посоляват съвсем леко  (едва сега)  , защото имат и соев сос и изваждат в съд с капак, в който да си починат 5-6 мин 

През това време може да приготвите гарнитура от едни печени картофи със зехтин и подправки  - нормални и сладки :) 


10 коментара:

  1. Метни едно котлетче насам, моля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за теб винаги, Веси :)
      Ако ме прочетеш - да знаеш - затрих Скайп.

      Изтриване
    2. Не си спомних паролата и правилната поща, а моите казаха, че не ми трябва с новите начини и никой не помогна. Пък и аз не го бях ползвала цяла година вече

      Изтриване
  2. "С полагащата му се лъжица олио и соев сос" не може да бъде по-добре казано, Пеп. Чудни котлетчета. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Кате :) За първите ти награди в компанията най-вече!

      Изтриване
  3. Пепи,
    когато преди години имах заведение за хранене станах майстор на скарата.Научих се да мариновам хубаво месото и котлетите, филетата и пържолките да стават крехки и вкусни.Мариновам винаги за 12 часа със соев сос, лимонов сок, чили сос, чеснова паста, мазнина.Сосовете избирам според желанието.Стават много крехки изпечените изделия и много вкусни.Но най - важно от всичко е качеството на месото разбира се.
    Чудесни , вкусни зеленчуци и котлети ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много приятно ме изненада! Не знаех за тази ти кулинарна страна :) Със сигурност следавщият път ще включа чеснова паста :) - нали я обичам. За лимонов сок имам въпрос, тъй като и аз понякога ползвам. Някои майстор готвачи казват, че стяга месото - според теб така ли е? Аз на пилешко основно слагам, а то е крехко и там не се забелязва.
      Поздрави и хубава седмица :)

      Изтриване
    2. Пепи,
      от позната, която живееше в Гърция разбрах за мариноването с лимонов сок.Гърците основно мариноват рибата с лимонов сок когато ще я пекат на скара.А аз съм мариновала пилешко и свинско.Пробвай, сигурно ще ти хареса.Освен това съм правила и панировки с бадеми и орехи за пължолки и котлети.Стават много вкусни и ефектни.Но основното освен мариноването за едно месо е да е хубаво, качествено и прясно.Иначе както и да го обработиш не е вкусно.Изборът на подправки също е важен.Аз имам засяти мои подправки в градината и сама си приготвях смесите.
      Поздрави !

      Изтриване
    3. Съвсем вярно, Ели, много е важно месото да е хубаво. Успявам за сега с подбора :) и подправките. Знаеш, че държим на собственото производство - дори кимион сме отглеждали. Ще използвам съвета ти за лимона на месото. Със сигурност ще ни хареса.
      Поздрави и хубав неделен ден!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...