24 май 2018 г.

Скариди на тиган с масло, чесън и копър

      Ще започна с това, че приготвянето на 2 порции скариди на тиган е два пъти по-бързо от почистването им  ;D Винаги може да се приготвят с черупките, но понякога удоволствието от хапването се губи, докато се чоплят люспите. Сигурно знаете, че розовите, почистени, които се продават са бланширани. Пак могат да се приготвят по този начин, но определено охладени, или замразени, не бланширани са по-вкусни. Може да приготвите по повече бройки на човек, което автоматично превръща порцията от предястие, във вечеря. Особено с препечена филия хляб към това ароматно масло. 

Продукти за 2 порции: 
12 до 16 бр скариди (едри, не дребните, които чоплим като семки :smile1:
1 лимон 
4-5 скилидки чесън 
1 с.л. ситно нарязан пресен копър 
~ 50 г  масло  (2 с.л.) 
щипка сол 

Приготвяне: 
* Скаридите се почистват от главата и люспите. 
* Срязват се внимателно и леко по дължината на гърба - трябва да се отстрани онази черна вена, която е малко горчива :) 
* Измиват се и подсушават добре. 
* В тиган се загрява маслото. 
* Когато се разтопи напълно, към него се прибавя прясно изцедения сок от лимона и  счуканите/пасирани  скилидки чесън. 
* В момента, в който този сос закъкри :smile1: - образуват се малки балончета - в него се поставят подсушените скариди. 
* Готвят се до порозовяване от двете страни - това е сравнително бързо, трябват им по 2-3 мин. от страна. През това време течността се е изпарила и те остават само  по масло :)
* Посоляват се, поръсват с копъра, разбъркват веднъж и се разпределят в две  чинии, заедно с маслото :) 


Някой да не обича да затопи къшей хляб в топло, ароматно масло?  :wink1: 


6 коментара:

  1. Страхотни! У дома децата ги обожават точно така - с чесън и масълце. Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Да питам ли защо си опитвала онази черна вена, която е малко горчива? :D
    Страхотни са, ама е добре да има кой да ти помага при чистенето им.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непознат проукт, на един коктейл на Пловдивския панаир. Панирани с кокос Отказаха ме да ги ям следващите няколко години, докато не започнах да си ги приготвям аз когато разбрах за тази вена

      Изтриване
  3. Разкошни,
    много слънчево, ароматно и изкушаващо предложение, Пепи!
    Поздрави, адмирации за теб и достойните кулинарни отличия!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...