10 август 2018 г.

Запечена моцарела в прошуто

      Още една семпла, но невероятно вкусна "рецепта", която се приготвя за има-няма 5 мин. Може за предястие, може за основно -на кой както му харесва. В настъпилото вече лято на мен най-много ми хареса с чаша бяло, студено вино. Жул, да донесеш пак :wink1:  от същото. И на прошуто няма да откажа.  
       Сиренца в бекон  правя от три пъти по толкова години :) 
       Няколко пъти правя нещо средно между двете - запечен кашкавал в прошуто, но честно казано след тях си гушкам бутилка с вода :) почти всички от нашите кашкавали са солени, прошутото също и не може човек да препие на вода. С моцарелата е различно - тя е безсолна и понася солеността на прошутото. Ако искате може да си завиете кашкавал в прошуто и запечете, но да си знаете, че е соленичко :) А може да завиете равни части моцарела и кашкавал в едно "пакетче" .
Продуктите   са: 
За  1 топка моцарела (125г)***
2 ленти прошуто (крудо в случая)        
листа салвия, или босилек (правя някои със салвия, други с босилек - и двата вида подправки им прилягат ) 

***Тук продават моцарела на калъпи - тя е по-стегната, пресована в калъп и отцедена от саламурата . От нея направо режа филии, завивам и пека на тигана. Другата, в пакетчета и саламура си е доста сочна :) . Ако ползвате нея - нарежете я и отцедете добре между 3-4 пласта кухненска хартия. Тогава завивайте в прошуто. 
и стигаме до сложното приготвяне :wink1:

* Топката моцарела се срязва на две части. Отцежда се между няколко пласта кухненска хартия  с притискане - колкото може повече от водата да излезе. 
* Върху всяко парче моцарела се поставят 1-2 листенца салвия, или босилек. 
* Завива се в лист прошуто. 
* Тиган с дебело дъно се загрява на котлона. 
* Поставят се  приготвените пакетчета прошуто с моцарела и запичат от двете страни - за по около минута се зачервяват достатъчно, а моцарелата вътре започва да се разтапя. 
 * Задължително се хапват топли eat със студена бира, или вино. Както авджи Стоев ги отчете - "вкусни са като бонбонки" :wink1:




15 коментара:

  1. Страхотни бонбонки! Ей такива неща ми трябват за жегите. И ние ще си хапнем от твоите бонбонки скоро, благодаря за идеята! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам твоите хора също да харесат "бонбонките", Сонче :)
      Целувки и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  2. Чудесно - бързо, лесно и вкусно!
    Жул, ако иска да прати и насам - каквото прати:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано малко спорим на тема подаръци, че доста неща купуват, когато са в чужбина. Но поне извоювах за нас да бъде нещо за хапване :)

      Изтриване
  3. Неустоими летни изкушения ни предлагаш, Пепи,
    страхотни идеи, красиви снимки и чудесни композиции...
    Благодаря, сърдечни поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Лятото предразполага към по-леки храни :)
      Поздрави и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  4. Пепи,
    страхотно лятно предястие - много лесно и ароматно.Да, солени са кашкавалите и затова рядко ги запичам и аз.Но определено с моцарела могат да се комбинират.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ели, всяко топящо, несолено сирене ще стане добре тук.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  5. Здравей, Пепи! Довечера смятам да ги пробваме тези "бонбонки" ;)
    Дали ще бъде уместно да използвам грил-тиган?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, да. На тях им трябва съвсем малко да се за пече прочутото. Моцарелата така или иначе за кратко време се разтапя

      Изтриване
  6. Благодаря, за прекрасната рецепта! И аз да потвърдя, че се получи страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно :) радвам се, че и други хора я харесват тази рецептичка :)

      Изтриване
  7. Здровейте, без мазнина в тигана ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Цвети :)
      Без мазнина, да. Тиганът подбирам да е с дебело дъно, а прошутото не залепва по него.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...