![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJKjQ9wWPPHRX5a948EaOPWdFYIvgXNzdSYY8nveiJps4K8L1uRpNeeDZCiGv2zGXJzjIZEKOHOfrztYeWiH5pBh_yDT-p4jQ8DBjCz1vI5lJGIhKZiuY3eEZ8SrDYlTPvo7HNWu82OHc/s640/Picture+064.jpg)
Тази рецепта е за една различна "пица" - с картофен блат. Не е като класическата пица с тесто - различна е и много, много вкусна. Може да се гарнира с различни сирена и колбаси - рецептата търпи всякакви импровизации, или най-малко може да се използва идеята за блат, а за гарниране да "почистите" хладилника от изостанали различни видове сирена и колбаси. И добавите гъби, маслини, чушки....
"Пици" с различни блатове - картофен, от тиквички, от карфиол - отдавна се въртят из интернет, но карфиолената
Скоро на едно място, където си споделяме манджите, една дама показа нейната "пица" с картофен блат и този път не оставих да и се размине правенето. Малко поотложих, че нямах възможност да стържа картофи, но в крайна сметка пак не дочаках някой да ми стърже картофите ( суровите идват тежка работа за ръката ми все още) и я направих със сварени. Тази на дамата, която ме вдъхнови да правя и аз е със сурови картофи, настъргани и много добре изстискани (също мисия невъзможна за мен сега). Не варя картофите до пълно омекване, както за картофени кюфтета, а ги оставям полусурови - като за картофи соте, или ето тези картофени рьощи с праз. Когато се забоде вилицата във варения картоф, първо влиза леко, но след 1-1.5см се усеща съпротивление. С благодарност, Марчева, ти си знаеш
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmU2Md2hU1Qr9fkZafZYZi43ERBlIJWBXtGxX-Fia1XoZzwA7kHdBPajsIBTJIs7TyMGlYEoRQDLU_RlZQLdRe9SbL-69BFTYjxB2TxMCqatxatS3EKhXlY-r-w11UIN6WMxI8qs3CQpA/s640/Picture+068.jpg)
"Пица" с картофен блат
Продукти за 1 "пица" с d 28 см:
За блата: 700г обелени картофи
100г сирене чедър
50 г бяло саламурено сирене
сол на вкус
1голямо яйце (или 2 малки)
2 с.л. олио
по 1-2 щипки черен пипер, едросмлян червен пипер, риган, мащерка, чубрица
1 с.л. галета
За гарниране:125г моцарела (1 топка)
50 г сирене чедър
50 г сирене пекорино (или друго твърдо - пармезан, кефалотири)
100г чоризо (или друга пикантна наденица)
100г варена наденица (или друг колбас по желание)
шепа чери домати (или месеста част на 1 голям)
10-на листа босилек
1-2 с л зехтин
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieYt7CnNWh-hc0jROm_JZRH_7UZT3wbDqFxSQbE-L96sj28TQyRFgO92vm2nZ6iKR-sTa4mU2wGF9BEIcaO7g2ShRlyQYknhwcjq9R18pJ5tBuKI8VAmB_CQTM4pqYj1XZUXQsQwk9HeI/s640/Picture+060.jpg)
Приготвяне:
* Обелените картофи се поставят в студена, подсолена вода и се варят до полуготовност - пробата е пробождане на картофа с вилица, трябва я да усещате как влиза трудно след повърхността на картофа. Обикновено след завирането ги варя 10-12 мин, но пак зависи от сорта на картофите.
* Отцеждат се и охлаждат.
* Фурната се загрява на 200*С.
* Картофите се настъргват в купа; настъргват се и сирената; прибавят се яйцето, подправките и олиото.
* Обърква се с лъжица много добре.
* Лист хартия за печене се поръсва с галетата.
* Картофената смес се изсипва и разстила върху хартията. Оформя се на кръг, с дебелина 10-15мм. Ако имате ринг за сладкиши, може да го ползвате - по-лесно е.
* Доматите се нарязват и нареждат върху блата.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_VcGbE_DQ3cheW-SMw-r9IuBQqjwbQsKM2RREKS6U0PpGy7YcCYjqHeIayMVa92iaGhYMhFO2SqEj9p4oP3Q3_3ggFqbDLQtDjNMPkCx47NUZ23cO-F1tWkdtvaRl8OadpxpQVnVg0Po/s320/Picture+062.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaP_h_mQmiCLxPD23MpOzhzNxaJRsgvF2BjQGRvwMry9gNYfMoM0U3INbarm7HTIsWOwW6pd6vJ_Ywl1OLvCH5dsDloyuWb30zFYQSkWC0yNRpMYJrZXcFyWVbvHCnI94LZhLspjMmZoE/s320/Picture+063.jpg)
* Така приготвен се поставя на средна скара в загрятата вече фурна и пече около 12-15 мин. - до зачервяване на картофения блат по краищата. През това време се подготвят сирената и колбасите за гарниране.
* Изважда се тавата и върху блата се нареждат нарязаните колбаси; поръсва се с настърганите твърди сирена и разчупената топка моцарела.
* Поръсват се листата босилек и струйка зехтини тавата се връща във фурната за още 6-7 мин - докато се разтопят сирената.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_EKAgONN5diPpxlPLrD-A5iTp5AvVJ9RyimSBShGcQ_wpR46mVv2bBB8JqO8CnYrNd9VSzoGM8UKGhkv9OxFRHgij4SLFmC3abmMXJO0zzWT3eY_oal-64MyfidKZ-dTOu-uo_cYlvfs/s640/Picture+066.jpg)
Правила съм подобна пица Пепи - с настъргани на ситно ренде сварени картофи.Блатът става лесно, а е и вкусен.Чудесна е и твоята пица, може в блата да се сложи и тиквичка и морков.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Вярно, Ели, тиквичката и моркова в блата ще бъдат разнообразие.
ИзтриванеБлагодаря ти, поздрави и на теб!
Пропуснах гургулиците и сърцата, че не са ми по вкуса (всъщност не съм опитвала:)), но това предложение ми хареса!
ОтговорИзтриванеЩе опитам някой ден!
Пробвай го, Веси :) вкусно и разнообразяващо менюто е.
ИзтриванеЯ, това ще го пробвам някой ден :)
ОтговорИзтриваненепременно! Че и бързо, не иска суетене.
Изтриване