23 август 2018 г.

Картофена "пица"

 
      Тази рецепта е за една различна "пица" - с картофен блат. Не е като  класическата   пица с тесто -  различна е и много, много вкусна. Може да се гарнира с различни сирена и колбаси -   рецептата търпи всякакви импровизации, или най-малко може да се използва идеята за блат, а за гарниране да  "почистите" хладилника от изостанали различни видове сирена и колбаси.  И добавите гъби, маслини, чушки.... 
      "Пици" с различни блатове - картофен, от тиквички, от карфиол - отдавна се въртят из интернет, но карфиолената :sick: ще я пропусна в този живот, от тиквички не знам дали ще направя :blush2:, макар блата на  рулото от тиквички да е готов блат за такава "пица".  За сметка на предните, "пица" от кайма е на почит у дома и редовно правена :) като една много бърза вечеря.  Картофената ясно е, ще се приема добре от почти всички, но някак си я пропусках през годините :) и стане ли въпрос за нещо с картофи, което да не е манджа, пържени,  или печени -  първо на ум ми идва  това картофено руло с шунка и разни работи
      Скоро на едно място, където си споделяме манджите, една дама показа нейната  "пица" с картофен блат и този път  не оставих да и се размине правенето. Малко поотложих, че нямах възможност да стържа  картофи, но в крайна сметка пак не дочаках някой да ми стърже картофите ( суровите идват тежка работа за ръката ми все още) и я направих  със сварени. Тази на дамата, която ме вдъхнови да правя и аз е със сурови картофи, настъргани и много добре изстискани (също мисия невъзможна за мен сега).  Не варя картофите до пълно омекване, както за картофени кюфтета, а ги оставям полусурови - като за картофи соте,  или ето тези картофени рьощи с праз.  Когато се забоде вилицата във варения картоф, първо влиза леко, но след 1-1.5см се усеща съпротивление.  С благодарност,  Марчева, ти си знаеш :flower::thank_you2:



"Пица" с картофен блат

Продукти за 1 "пица" с d 28 см:
За блата: 700г обелени картофи 
100г сирене чедър 
50 г бяло саламурено сирене 
сол на вкус 
1голямо яйце (или 2 малки) 
2 с.л. олио 
по 1-2 щипки черен пипер, едросмлян червен пипер, риган, мащерка, чубрица 

1 с.л. галета 

За гарниране:125г моцарела (1 топка) 
50 г сирене чедър 
50 г сирене пекорино (или друго твърдо - пармезан, кефалотири) 
100г чоризо (или друга пикантна наденица)
100г варена наденица (или друг колбас по желание) 
шепа чери домати (или месеста част на 1 голям) 
10-на листа босилек 
1-2 с л зехтин 

   
Приготвяне:
* Обелените картофи се поставят в студена, подсолена вода и се варят до полуготовност - пробата е пробождане на картофа с вилица, трябва я да усещате как влиза трудно след повърхността на картофа. Обикновено след завирането ги варя 10-12 мин, но пак зависи от сорта на картофите. 
* Отцеждат се и охлаждат. 
* Фурната се загрява на 200*С.
* Картофите се настъргват в купа; настъргват се и сирената; прибавят се яйцето, подправките и олиото. 
* Обърква се с лъжица много добре. 
* Лист хартия за печене се поръсва с галетата. 
* Картофената смес се изсипва и разстила върху хартията. Оформя се на кръг, с дебелина 10-15мм. Ако имате ринг за сладкиши, може да го ползвате - по-лесно е. 
* Доматите се нарязват и нареждат върху блата. 

  
* Така приготвен се поставя на средна скара в загрятата вече фурна и пече около 12-15 мин. - до зачервяване на картофения блат по краищата. През това време се подготвят сирената и колбасите за гарниране. 
* Изважда се тавата и върху блата се нареждат нарязаните колбаси; поръсва се с настърганите твърди сирена и разчупената топка моцарела. 
* Поръсват се листата босилек и струйка зехтини тавата се връща във фурната за още 6-7 мин - докато се разтопят сирената. 

6 коментара:

  1. Правила съм подобна пица Пепи - с настъргани на ситно ренде сварени картофи.Блатът става лесно, а е и вкусен.Чудесна е и твоята пица, може в блата да се сложи и тиквичка и морков.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, Ели, тиквичката и моркова в блата ще бъдат разнообразие.
      Благодаря ти, поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Пропуснах гургулиците и сърцата, че не са ми по вкуса (всъщност не съм опитвала:)), но това предложение ми хареса!
    Ще опитам някой ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай го, Веси :) вкусно и разнообразяващо менюто е.

      Изтриване
  3. Я, това ще го пробвам някой ден :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...