15 януари 2019 г.

Грис халва с какао

        Един малко пренебрегван у нас десерт.  Скоро малкото девойче поиска рецепта да прави и се осъзнах, че не малко, а 10 години :blush: поне е пренебрегван в блога. Трябваше да бъде като в кулинарния щанд на еди-кой-си-магазин  и мислех, че много грис халва ще изядем, докато я  докараме (Жул,сравнението с магазинската не е комплимент, да знаеш! ) Но само като смених прясното мляко с вода и се получи :blush:. Но пък като няма мляко, какао ще има.  И мАсло, естествено.        
       Мерките са с чаша от 240 мл  Независимо каква чаша ще използвате, ще се получи със същия :blush: предложен от мен вкус, защото пропорцията ще се запази същата. Само размерът на тавичката - по-голям, или по-малък ще бъде.  Ако не искате какаова грис-халва - не слагайте какаото. Както и лимоновата кора, но точно от лимоновият аромат аз не бих се лишила :)
      Последно :) избирам грис,  не е от най-финия, като брашно.  Нека бъде малко по-едросмлян, за да се усещат зрънцата при хапване. 
Продукти: (тава с размери 40/20см) 
2 ч.ч. пшеничен грис (от 240мл)
2 ч.ч. захар 
1/2 ч.ч. масло 
1/2 ч.ч. олио 
6 ч.ч. вода 
много фино настъргана кора на 1 лимон 
2 с.л. какао 
1 ч.л. канела 

1/2 ч.ч. орехи по желание 

Приготвяне: 
* В тенджера се налива водата и прибавят какаото, канелата, едната чаша захар  и лимоновата кора.  
* Включват се да кипнат. 
* В друга (широка) тенджера се загряват маслото с олиото. 
* Грисът се изсипва в мазнината и пържи до бледо зачервяване. 
* Прибавя се захарта и бърка (непрекъснато) още около минута  (по съвет на приятелка) - вижда се как захарта започва да се карамелизира по дъното. Степента на котлона се намалява до слаба (3 от 9 пр.)
* В този момент се прибавя (ВНИМАТЕЛНО!) кипналия вече сироп и  бърка енергично (с телта за разбиване на яйцата). 
* Сместа почти веднага завира отново,  виждат се балончета, които здраво пукат :) и едобре да пазите ръцете и ако трябва - да намалите още котлона. 
* Бърка се 3-4 мин, отмества от котлона и  тенджерата се затваря с капак. 
* Оставя се така за 8-10 мин, след които се прехвърля в тава и прибира в хладилник да се охлади поне час. 

На дъното на тавата могат да се поръсят  смлени орехови ядки и като сервирате обърнатото парче :) те ще бъдат отгоре.
По желание може да поръсите с още какао, или с пудра захар. 

14 коментара:

  1. Ох :) миналата година случайно разбрах, че грис халвата била много хубаво нещо :) почерпиха ни в един ресторант в Уранополи - с масло, мляко, портокалови кори и бадеми и даже беше сиропирана, струва ми се :) После цяло лято се чудих как да въртя и да суча че да се върнем там :D
    Запазвам си рецептата, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, Зори, ти ме накара да се замисля дали да не сиропирам малко следващия път - много ми харесва тази идея.
      Никога не съм яла този десерт в Гърция :) Там наблягам на портокалопита, или галактубурекото :) Но това лято ще поправя грешката.
      Поздрави на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  2. Бихте ли ми казали марка по едър грис,защото аз немога да открия такъв.Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано не търся марка :) В магазините винаги има 2-3 вида и аз ги сравнявам - който е по-едросмлян, от него купувам. Купувала съм и на Фамилекс, и на някаква световно неизвестна фирма :) На Крина е доста по-фин и го ползвам за паниране.

      Изтриване
  3. Разкошен...Любим /но и малко пренебрегван/десерт, Пепи,
    предложен в неустоим апетитен вид, вкус и аромати от теб!
    Много ми хареса тази идея, благодаря ти. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С какао, лимон, или масло няма как да не се хареса десерт, Диди :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Правила съм доста отдавна и аз, по рецепта на Марианка, точно с какао беше, двуцветен.
    Много майсторско и обогатено изпълнение и при теб, Пепи! Черпя се една порция.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, при Мими всичко е перфектно поднесено, Веси!
      Нейната е с прясно мляко, пробвай някога така, без мляко - Жул държи, че така повече и харесва (тя скоро прави с прясното мляко)

      Изтриване
    2. Тя грис-халвата си е по-принцип без мляко, права е Жул.

      Изтриване
    3. а, няма :) зависи кой я прави :)

      Изтриване
  5. Често пренебрегван десерт у дома е грис халвата Пепи.Макар,че баща ми много обичаше грис.В индийската кухня обаче има много хубави рецепти за грис халва.Чудесни с шам - фъстък или с бадеми.Е, тук грис халвата с какао също е страхотна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. но с много ядки ще бъде още по-вкусна :)
      Поздрави, Ели!

      Изтриване
  6. Стана страхотна, много благодаря за хубавата рецепта. Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...