9 януари 2019 г.

Тарта с праз и сирене

        Нещо леко и вкусно :) след толкова празници. Бързо за приготвяне и с малко продукти. Сиренето в плънката е по избор - може да сложите бяло саламурено сирене - краве, козе, или овче, а ако е козе за повече  пикантост  - някакво сирене с благородна плесен. Тъй като един лист охладено бутертесто е доста дълго, аз съм разделила на две и съм направила с него две тарти - едната е със синьо и  козе сирене (ето това открихме  скоро с девойче Жул в магазините и ни харесва ), а другата е само с краве сирене.  
Продукти за 2бр. тарти: 
1 пак охладено бутертесто 275/350г (по-скоро многолистно, това в магазините не е с масло) 
2 стръка праз лук 
2 с.л. масло и 2 с.л. олио 
щипка-две  сух риган 
щипка черен пипер
1 яйце и 2 лъжици прясно мляко 

за всяка тарта по ~200г  сирене по избор

Може да се ползва и замразено бутертесто, но трябва да е оставено предварително в хладилник, докато се размрази напълно. 

 
Приготвяне: 
* Стръковете праз се нарязват на ситно. 
* Поставят се в тиган, заедно с маслото и олиото и запържват, докато омекне  - трябват му 5-6, внимавайте да не го зачервите :) 
* Отмества се от котлона и към него се прибавят натрошеното сирене и подправките; разбърква се и оставя да се охлади напълно. 
!!! Сиренето трябва да е много добре отцедено, защото ако не е, ще подводни блата и той ще остане  глетав :) вместо да се изпече добре. И друг път съм споделяла, че когато ще ползвам сирене за плънка в тестени изделия го изваждам на няколко пласта кухненска хартия за 2-3-4 часа, да се отцеди. Ако ми трябва за веднага :) поставям още няколко пласта хартия върху него и го притискам с ръка от всички страни. 
* Фурната се включва на 230* без вентилатор (или 210* с вентилатор)
* Листът тесто се развива и срязва на две по дължината (може да изпечете и на една голяма тарта, но така има повече хрупкави ръбчета). Тези охладени теста  са завити с хартия за печене, която използваме - затова срязваме и нея на две части, по разреза на тестото. 
* Всяко така отрязано парче тесто  се набожда с вилица, без крайните 1,5-2 см. 
* Плънката се разпределя на двата блата - тези крайните 1,5-2см  остават без плънка и се повдигат върху нея, да се получи хубаво ръбче. 
* Яйцето се разбърква с прясното мляко и ръбчетата се намазват.  Останалата част от него се разпределя върху плънката :) обикновено  остава по малко. 
* Приготвените тарти се прехвърлят в тавата за печене и поставят в загрятата вече фурна. 
* Пекат се за около 12-15 мин  - ръбчетата се надуват и придобиват приятен златист цвят. 
* Чудесно си подхожда както с бяло вино :) така и с айран за малолетни
 


6 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...