31 май 2011 г.

Свински пържоли с брашно от манатарки



Пържоли като пържоли, с  аромат на  манатарки, подсилен от соса :)))  колкото повече, толкова по-вкусно.

Продукти:
6-7 бр. пържоли от рибица (около 1.2-1.4 кг.; или котлети)

150 гр. сушени манатарки (или брашно от манатарки, но тук поне не съм виждала)
100 гр. царевично брашно
малко сол, малко черен пипер.
100 мл олио за пържене

за гъбения сос:
50 гр. сушени манатарки
200 гр. други гъби (имах печурка и кладница)
2-3 скилидки чесън
50 гр. масло
200 мл бульон (пилешки си имам но може и друг, в краен случай-топла вода)
2 с.л. брашно
сол на вкус.

Приготвяне: 
* Пържолите (котлетите) се начукват, посоляват, поръсват с черен пипер.
* Сушените гъби се мелят на фино брашно и смесват с царевичното, щипка сол и черния пипер.
* Всяка пържола се овалва и добре натепва в сместа от брашното и нареждат на хартия.
* Загрява се  мазнината и всяка пържола изпържва до зачервяване от двете страни; изваждат се в тава за печене.
* Когато са готови всички, в тавата се налива малко течност - около 150-200 мл вода или бульон, завива тавата с фолио и пече в загрята на 250* фурна - 10 мин., след това на 200* - още 30 мин.
* Изважда се тавата, развива фолиото и запича още 15 мин.
* През това време се накисват сушените гъби за соса в 100 мл топла вода - за около 10-15 мин. отцеждат се, но водата се запазва; останалите гъби почистват (измиват) и нарязват на едри филийки.
* Скилидките чесън смачкват с широката част на ножа и запържват в маслото за 1-2 мин.
* Прибавят се всички гъби, задушават се, докато се изпари водата от тях. Прибавя се брашното, запържва до смяна на цвета и  прибавя затоплената вода от отцедените манатарки, заедно с бульона.
* Бърка се, докато се сгъсти соса.
* Всяка пържола се залива с 4-5 лъжици сос и поднася.



*** Ако пържолите са крехки от младо прасенце :)) няма смисъл от завиването им и печене с фолио. Правила съм такива, но оваляни само в царевично брашно и изпечени в тава на хартия, без да се задушават, достатъчно крехки са. А и брашното по повърхността им се превръща в фина, хрупкава коричка. 
Но точно тези пържоли не бяха подходящи за тази цел и си искаха задушаване.  

15 коментара:

  1. Оле, това изглежда адски вкуснно!
    Ще се пробвам да смеля манатрките с блендер, дали ще стане? Абе, ще пробвам, пък каквото стане.
    Много ми харесва рецептата. И тук ще докладвам после :))

    Хубава вечер, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ако са достатъчно сухи, ще се смелят и в блендера.
    Аз си запазих една ел. кафемелачка от времето, когато си мелехме кафето в къщи, та нея използвам :)
    Надявам се да ти хареса, Ина!
    Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Mмммм, точно щях и аз да питам от къде това брашно :)
    Както винаги при теб, Пепи, чудесна месна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, заменям торта с плодове / по избор/
    с тези вкуснотийки :))))
    Много са ароматни и изкусителни, Пеп!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Пеп,пак си поднесла мръвка в твой стил-страхотно изкусително изглежда порцията!И с аромата на манатарки ще е още по-неустоимо!
    Хубава вечер и от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Божествени са, Пепи! Много ароматни, сочни и несъмнено вкусни са! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, в нета има сайтове, които предлагат такива брашна, но цените са .... гледаш 100гр а предполагаш килограм :)
    И сушените манатарки не са евтини, но пак са по-приемлива цена от брашното.
    Дани, съгласям за всяка плодова торта!
    Роси, Евка, наистина аромата на манатарките "гушна" месото и бяха невероятни :)
    Благодаря ви, мили дами,
    Лека нощ и хубаво утре на вас!

    ОтговорИзтриване
  8. Какви са сочни и апетитни! Тия манатарки със сигурност са невероятна добавка към рецептата!
    Прекрасно предложение, Пепи!

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи,
    сякаш усещам аромата през монитора -
    изглеждат страхотно. Чудесна рецепта!
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Интересно,Пепи!
    И аз не съм виждала гъби на прах...а отдавна търся!
    Усмихнат ден! :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, уникално вкусно звучи и изглежда това чудо!! Не знам брашно от манатарки от къде ще намеря, но :)) съм твърдо решена да го пробвам!! Гений си ти :)

    ОтговорИзтриване
  12. ох...направо в десятката ,браво!

    ОтговорИзтриване
  13. Така. Ето тук вижте за брашната от гъби http://www.tartufoestivo.com/bg/produkti_3.html. И не само, доста работи още има.
    Обаче и цените са "доста". Виждала съм в магазин обаче такова брашно (а може и да се лъжа, да е било на Панаира в Пловдив - там всеки път на изложенията имаше една италианска фирма за гъби, трюфели, брашна ... ако ли не и същата, която е с линка и от там съм си купвала много хубави, чисти сушени манатарки.
    Няма да има разлика обаче, ако си смелите в къщи, като мен. Освен това може и други сушени гъби да прибавите, всички горски са ароматни.
    Миленка, Диди, Мина, Краси,
    благодаря ви, хубав ден и на вас!

    ПП: Краси, ще ти пратя едно ЛС на теб, да видиш къде има при вас.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...