31 август 2012 г.

Диета - това звучи вкусно...... В петък



 Петък е, време за гости  smile3503

     Днес за разнообразие в дамската компания съм поканила да ми гостува един мъж.  Навсякъде се твърди и пише, че мъжете са по-добри кулинари от жените. Истината е, че кулинарни блогове и сайтове се нароиха много,  но една съвсем малка част от тях се списват от мъже. Сайтът на моя приятел освен, че е от първите кулинарни в БГ; със сигурност е първия, който е в помощ на диабетиците, е богат с почти 800 рецепти: класическия ястия, традиционни и празнични блюда, голямо разнообразие от вегетариански рецепти, постъпкови рецепти за начинаещи в кухнята (като долната рецепта) и едно огромно изобилие от десерти, в които захарта е заменена с подсладител и дава възможност и на диабетиците да имат своите десерти всеки ден на масата си. Всъщност във всички  рецепти захарта  е заменена с подсладител и се използват възможно повече бавни въглехидрати и ненаситени мазнини, за да могат всички, които обичат вкусната и ориентирано здравословна храна да се насладят на обяда, вечерята или десерта си.

     Досещате се, днес на гости ми е моя приятел Жоро Бордовски. Съвсем естествено и с него се "срещнахме" във форума на Гответе с мен, където ни събра (първо виртуално, после и на живо)   любовта ни към вкусната храна.  Както той казва: " Макар че е разпространено мнението "Човек яде за да живее,а не живее за да яде", храната е от всекидневните малки удоволствия, без които човек не може."  С което определя и двама ни като чревоугодници. Мдааа, не само ние, ами и близките ни.
      Кухните ни са колкото близки, толкова и различни. Той включва в почти във всяко солено ястие  един треволяк, познат под името "магданоз"  :sick: -  аз го прилагам само на Мише;  Той яде сладолед с кофите -  у нас се яде само от младежите; у тях обожават "Бобена снежанка" - у нас зелен фасул се яде веднъж годишно и само в гювеч... с джолан   :blush2:; ние  изяждаме над 10 чувала картофи на година - той компир да не види, че и не готви; ние обичаме мръвка да има в чинията - те обичат и безмесните ястия (но пък за гости винаги се съобразява с пържолите/пардон, с нас  ;  аз обичам да си хапвам миризливи сирена с плодове,  той обича попара. Оппа, попара и ние с младежа Н. обичаме. Декларирам ли обаче, че нещо си няма да  сготвя, защото не го харесват у дома - най-безцеремонно пък той декларира "Разбират им трътките"  :swoon:

     Рецептите на Жоро може  да видите на сайта му "Диабетичната ми кухня"  във форума на Гответе с мен -  "Диабетичната кухня на Жоро"   или пък в книгата му "Моята диабетична кухня", която Жоро издаде преди ..... мисля че 3 години вече.  И най-важното: въпреки, че навсякъде  има прилагателното "диабетична" - неговата кухня е универсална и може да се използва от всички.  Класика  и най-вкусна от рецептите му за мен си остават Пържоли в зелев лист,  които отдавна съм показала и тук :)

   Имам  удоволствието да  ви представя Георги Бордовски, човекът, който стои зад сайта и книгата "Диабетичната ми кухня" и е безценен съветник по всички практични въпроси на  домашното готвене!

       Жоре, сърдечно ти благодаря  за оказаната чест!smile3525     Пожелавам ти една много хубава морска почивка!


*****************************************************



Да гостувам в кулинарния свят на Пепа? Какво гостуване ще е това, нашите кухни много си приличат, все едно съм си в къщи. Имаме малко разногласия по въпроса с магданоза и компирите, но това са дребни подробности. Едно нещо само винаги ме е учудвало - тя е като булдозер в кухнята, когато се налага, за един ден 17 манджи и половина. Явно дистанционното хранене на част от храненичетата ѝ се е отразило в тази посока.
 Аз не си падам баш по многословията, затова да пристъпим към една класическа и тривиална гозба, много българска и за всеки дом.

                                                 Пълнени тиквички
                                                     (6 порции)

Рецептата съм я публикувал някога (някъде). Днес реших да си поснимам, докато готвя и ще ви я представя като фото новела, стъпка по стъпка.


  Приготвят се  3 - 4 тиквички, около 1200 г като се измиват и се режат на шайби с 1 - 2 см по-тънки от височината на тавата, в която ще се приготвя ястието.


  С лъжичка се издълбава сърцевината на тиквените шайби, като им се оставя дъно.


  Нареждат се равномерно (почти) шайбите в тавата, като издълбаната сърцевина се оставя между тях.


  Така приготвената основа се поръсва със зеленчукова подправка (1 ч.л.) или се посолява. Оставя се настрани да си чака плънката.





  Вземат се 2 глави лук, обелват се, измиват се и се нарязват на ситно. Това е най-мазохистичната снимка в серията,обикновено по това време капят сълзи.


  Слагат се в тигана 5 с.л. олио и лука. Следва запържване.


  Добавят се 500 г кайма смес.


 Изсипва се и 1 к.ч.ориз. Започва се запържване с мачкане на каймата, да стане на дребни парченца, а не на едри буци. 



 Добавя се една к.ч. вода и плънката се задушава с разбъркване до поемане на водата. 



   Накрая се добавят подправките. Сухите са 1/2 ч.л. кимион, 1 ч.л. червен пипер, 1/4 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. зеленчукова подправка.


  Пресните подправки са по 1/2 връзка копър и магданоз. Нарязват се на ситно.


  Ето я готовата плънка. Оставя се да се поохлади, за да не се опарим, няма нужда да изстива напълно.


  Разпределя се плънката в тиквените шайби. Ако остане се слага между шайбите.


  Време е за доматите. Един огромен или няколко по-малки, нарязват се на шайби по около 2 мм. Количеството е да покрие плътно цялата тава.


  Ето я покритата тава. Кеф, готвенето отива към края си.


  Налива се 400 мл вода.


  Тавата се мята във фурната да се пече на 200 градуса докато водата почти се редуцира (около 1 час).


  Това са продуктите за заливката - 3 препълнени лъжици с брашно, кофичка кисело мляко, 2 яйца, 1 ч.л. зеленчукова подправка.


  Всички продукти се слагат в купа, после се миксират и се залива печивото.


  Оставя се да се допече за около 20 минути, на същите градуси.

  Ето я готовата гозба,приятно златисто-кафяво изпечена отгоре.


  Порция в чинията, украсена по ваш вкус и желание, при мен беше с чери домати. 
 Време е за хапване.



**********************************************************************

ПП:  :heat: Жоре, умори ме с толкова снимки и да им спазвам поредността. За това време можех да сготвя едни  :beee:

32 коментара:

  1. Пепи,и аз съм всеки петък на гости тук и е страхотна идеята ти да представяш различни кулинари.И днес ми беше много интересно.
    Чудесни снимки, знам как е да снимаш постъпково-това по повод последното емотиконче...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. защото знам, че Жоро носи на майтап :))
      Винаги си добре дошла, Бети!

      Изтриване
  2. Честит петък!
    Здрасти, Жоро! Радвам се да видя, че си на гости при Пепи.
    Много хубави са тези тиквички. Правила съм ги и знам.
    Поздрави и на двамата :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен гост си имаш,Пепи!Съвсем наскоро ми попадна на взора неговата книга,изненадах се много приятно!
    Жоро има много знаменити рецепти,които са станали класика в Гответе...,а един сън на майстора още ми стои в листата и не успявам да го направя само ,защото като изпържа палачинки и ги омитат и не остава за тази рецепта.Но ще я имаме на трапезата със сигерност,само да се наканя специално,примерно....на зима :) .
    Кашкавалените сандвичи и те са забележителни и хит!
    Много се е постарал с постъпковите,как го парира само,много си лоша :) .
    Заливката е интригуваща за това ястие,правя го по същия начин,но я размивам на сос,а той я запича-интересна идея.
    А иначе той е прав-като булдозер си....много точно казано,хехе!
    Поздрави и за двамцата,на него-хубава ваканция и моренце,а на теб-един отпочиващ уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, оказва се, че палачинки трудно остават. Ей така аз почти година се надявах да остане някоя... ама не би. Затова направих специално за случая (а после пак и пак за него) и съжалих защо чаках.
      Хубав и спокоен уикенд и на теб!

      Изтриване
  4. Е, ама че гостенин си имаш днес, Пепи! Страхотен е! Много уважавам и съветите му и него самият. Виждали сме се само веднъж, но ми стигаше да разбера, че винаги ще ми е приятно да се срещам отново с него - невероятен човек, отличен събеседник, със страхотно чуство за хумор и глава пълна със знания, абе подвижна енциклопедия си е той! Ама, как само познах че следва мъжко присъствие в петъчното гостуване :))) Диета казваш, а? Така и баба знае. Угодил ти е с мръФка Пепи, предложението му е отлично!

    Жоро, поклон! Кулинар като тебе, отдавна заслужаваше тази покана! Страхотно си се справил като гостенин на Пепито, за което мога само да й завиждам! И съм напълно съгласна с цялата характеристика, дето ти е съставила! Tиквичките пък, колкото и да са "класически и тривиални", точно така приготвени не съм ги опитвала никъде. Записвам си рецептата веднага, с бележито заглавие "Пълнени тиквички по Бордовки" и непременно ще ги приготвя, съвсем скоро. А домата, толкова истински от съседа ли е? ;)

    Благодаря и на двама ви за удоволствието, с което ви четох и за настроението, с което ме заредихте! Невероятни сте и двамата! Пожелавам ви много нови срещи (на живо) и задължително с пълни чаши!
    Топли прегръдки за двамца ви! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря за добрите думи, време е за среща на живо. Колкото за домата, точно от съседа е, голям специалист стана и носи регулярно тези разкошотии. Щом домата е стигнал до манджа, значи добре си хапваме истински домати.

      Изтриване
  5. Пепи, поздравления за избора ти на гост!
    А Жоро поздравявам за желанието и успеха, който е постигнал,
    за да покаже, че и диабетиците /които никак не са малко, за съжаление/
    могат да се хранят пълноценно и да им е вкусно!
    Харесвам и чувството му за хумор :)
    Предложението му е чудесно и невероятно вкусно!
    Адмирации за стъпковите снимки!
    Жоро, благодаря за рецептите, които си публикувал досега и
    днешното то гостуване при неуморимата Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, Ил,
      Радва ме, че харесвате много днешния ми гост!
      Дани, права си. Хубаво е да се помисли повече за диабетиците, защото какви ли не кулинарни книги се издадоха, а съобразени с диабета - не.

      Изтриване
  6. Чудесен гост,Пепи!Много вкусно, не е лошо да си на диета!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На неговата "диета" отдавна минах аз. Преди няколко години леко повиших захарите и ошашавена, питам Жоро кое как за диета. Смених захарта с подсладител почти във всички сладкиши; бялото брашно с типово... и се оправиха нещата, да чукам на дърво. Но си ми остана навик тях да ползвам.
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  7. Пеп, аз този гостенин си го обичам мноого, и за да не ревнува Норче:)- и нея също.
    Пепи, теб чувствам близка още от самото създаване на форума, незнайно защо - мога всичко да ти споделя:)
    И освен, че считам че кухните ви много си приличат, пък и семействата, ще допълня, че оприличавам и моята кухня на вашата, най-близки са ми. Оприличавам и семействата също! Колкото до различията - те са несъществени.
    Забелязах обаче, че нарочно изглежда магданоза не е пропуснат и този път - това си идва от типичната проклетия на скъпия ни приятел - той си знае, че си го критикувам, но пък иначе нямаше да е той, а и сърцето му в крайна сметка е безкрайно добро.
    А Пеп - ти си си направо не булдозер, ами фурия и да знаеш, че имам още една таква приятелка, други чак толкоз енергични и работоспособни люде - не познавам.
    Ха тъй - ама добре ви нахвалих, а? Ама пък толкова неща съм научила и от двама ви...
    Тиквите са си тикви и изглеждат чудесно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. оо, Весе, знаех си, че ще ме разбереш ти! Нарочно го е сложил то*магдноз Жоро тук.
      Права си за различията - съвсем малки са.... примерно едно малко, твърдо гориво от 50 :) ама не се научи да го пиеш, ей. Профилактично поне! Не като битов алкохолизъм :))
      Много си ви обичам, знаеш, нали?!

      Изтриване
    2. Знам, Пеп - взаимно е! Виж за горивото - права си, ама как го намирате за вкусно бре, това не разбрах толкоз години :), ма тук с Жорето си приличаме - и той не е много по него.

      Изтриване
  8. :):):)Пепчо и с магданоз ще ги преглътнеш:):):), защото са голяма вкусотия! Ей страшна манджа е това! Да ти кажа и аз се възхищавам на готвенето ти и най-вече на многото ястия за ден:). Госта ти е страхотен, възхитена съм от постъпковите снимки, и труда, който е вложен, възхитена съм и от чувството му за хумор, но най-вече от кулинарния талант! Поздравявам ви и двамата за страхотния тандем! Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубави почивни дни и на теб, Кате!
      Аплодисментите са за Жоро.
      А много ястия.... кучето скача според тоягата, нали знаеш :)

      Изтриване
  9. Не се оплаквай от магданоза!!!!!
    Жоро, кажи им на тези двечките Пепито и Весето!
    Аз пропуснах да се похваля, че имам книгата с автограф :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ще имам автограф... пък.
      А вие двамата с този магданоз яко ме морите тези дни.

      Изтриване
  10. Бог да ви дава здраве,Пепи! Целуни Жорето от мен.Нищо повече няма да кажа,излишно е.Той знае колко го обичам,като и теб.Прегръщам ви,много милно ми стана от поста ти.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и на живо, я виж какво ще направиш с организацията там :)

      Изтриване
  11. Страхотно представена рецепта,толкова обстойно !
    Поздравления и за двама Ви!
    Прекрасни почивни дни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, нали? Ей това му харесвам на рецептите на Жоро, че и да можеш да готвиш нещо - ще се научиш от обясненията му.
      И на теб хубави почивни дни, Мария!

      Изтриване
  12. Благодаря ти Пепи за прекрасната изненада.....твоя гост Жоро Бордовски!!!!!

    И моля те да предадеш на г-н Бордовски, че до този миг тайно му се възхищавах и регулярно му ровех в блога.А споменаването на ПЪРЖОЛИ В ЗЕЛЕВ ЛИСТ отключва в мен такива емоции и вкусни спомени....Вече си прибирам зелеви листа и за през лятото във фризера! :)Няма да споменавам всичко, което съм правила по негови рецепти....:*
    Само да добавя:
    ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА, ЖОРО, НА ТЕБ И БЛИЗКИТЕ ТИ!
    БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ОГРОМНИЯ ТРУД,ЗА БЕЗЦЕННИТЕ СЪВЕТИ И РЕЦЕПТИ И ЗА ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ДОКОСНЕМ ДО ТЯХ И В НАШИТЕ КУХНИ ДА ПОДНАСЯМЕ ВКУСНА ХРАНА.

    А Пепи, не е само "булдозер" или "Фурия"....мисля да предложа на ХАмериканците следващия мощен циклон да нарекат ПЕПА.....
    Имам само още една приятелка с такава енергия като нея.....
    Освен, че е изключителна домакиня, ами е и болна на темата "прах".....Тя без проблем бърше прах и по циглите на покрива, преди да и дойдат гости....вЕрвайте ми!

    Коментар за представянето на госта ти Пепи, не мога да направя....все едно ученика да дава оценка на учителя си....Мисията е НЕВЪЗМОЖНА!

    Желая и на двама ви да сте здрави и да продължавате да ни радвате!
    БЛАГОДАРЯ ВИ!
    Горещо ви прегръщам
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Норче, ти защо споменаваш думата прах в събота?
      Ще чакам лични извинения на място :Р

      Надявам се г-н Бордовски да ти прочете поздравите :) че аз нали знаеш все забравям да предавам :))

      Изтриване
  13. Страхотен гост си имаш пак Пепи! Моите уважения и за уменията му в кухнята, и за това, което е направил в помощ на диабетиците! Чудесната му книга отдавна купих и подарих на майка ми, която има диабет, макар че тя следи и чудесната му тема в "Гответе с мен".
    Рецептата, която сега предлага хем е традиционна, хем необичайна (поне за мен), защото изобщо досега не ми е хрумвал номера с доматите и заливката :) Страхотна и много вкусна идея!
    Сърдечен поздрав и за двама ви, с пожелание да сте живи, здрави и все така чудесни!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесно петъчно гости имаш! Прерасно написаната статия и снимки. Вкусвам от топлата заливка, доматки и тиквички. Поздравления за Жоро!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесно гости с интересно предложение. Не съм опитвала по този начин пълнени тиквички, но никога не е късно да пробвам. Рецептата ми харесва, представянето също, а снимките са много апетитни - присъщо за Бордовски:)

    ОтговорИзтриване
  16. Мда, тиквички, но различни, нали?
    Радвам се, че споделяте симпатиите ми към госта и рецептите му, дами!

    ОтговорИзтриване
  17. Моя мъж ми показа едни пълнени тиквички със заливка да съм ги предвидела в списъка му за дегустация. Е, добре, ама аз изгубих линка на източника. Поне да бях погледнала чия е рецептата. Та днес преобърнах блоговете и се оказа, Пепи,че пак е взета от теб. Вече имаш още един фен в лицето на половинката ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) по-скоро на Жоро. Ама се радвам, че ги е харесал.

      Изтриване
  18. Здравейте и от мен - :) Доверих се на тази рецепта и никак не съжалявам. Станаха невероятно вкусни - такава е оценката на всички вкъщи. Благодаря за сполучливата рецепта и най-вече за начина, по който всичко е описано - :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички рецепти на Жоро са доказано вкусни и успешни, няма грешка при тях. Жалко, че вече не е между нас..... Не знам дали в публикацията му съм писала, но книгата му "Диабетичната ми кухня" е добър учебник за всяко домакинство - рецептите са подходящи не само за диабетици.
      Много се радвам, че сте приготвили и че Ви харесват :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...