19 март 2013 г.

Пържено свинско месо с туршия

     И почти  довърших туршиените чушки. За това  пържено месо ми се искаше да имам  и такива домати, но сама в мазето не слизам. Да не ме глътне някой. 

      С тази рецепта започвам (да видим и до къде ще я докарам) една поредица "С 5 продукта"; идея, която  замислих да започна тук още когато Юлка ми подари книгата с Вкусни ястия само с 5 съставки. Много хубава книга и си заслужава всеки дом  да я има в библиотеката. На някои като мен главния проблем е, че когато се приберат в къщи идеята за вечеря трябва да е оформена в главата и няма време за ровене в книги. И  затова ще отделя някои рецепти в тази категория - лесни за изпълнение, с малко продукти, а както казва Лидия Бастиянич (симпатичната доня Лидия от Фиеста ТВ) - "аз ще опитам вместо  вас" и  ще трябва да се доверите на вкуса ми, ако решите да ги изпробвате (естествено за едни любимци ще включа и в "Учим се да готвим")



Продукти за 3 порции: 
~800 гр.  шарено свинско месо (без ципи и сухожилия :smile1:
~300- гр. чушки от туршия
 1 глава чесън 
~80 мл. соев сос 
подправка за месо (черен пипер и  кимион) 

Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки (вижда се какви долу горе).
* Прибавя се соевия сос, разбърква се и оставя за 20-на мин. поеме. 
* В широк тиган (или тенджера) с капак се задушава; на тих огън; докато остане на мазнина. 
* Запържва се така за 2-3 мин.
* Прибавят се нарязаните на едро чушки. 
* Пържи се ,като се разбърква  често, докато остане на мазнина (и на чушките излезе водата).  И отново на слаб котлон, може и да се задушава под капак. 
* Накрая се прибавя пасирания или счукан чесън, пържи се още 1-2 мин. и отстранява от котлона. 
* Поръсва се с подправката.

Инспирирано от:  Пържените късчета свинско със сурова туршия на Петя. Много по-богата от към трушиената част.

25 коментара:

  1. Ама просто е много мой вкус тази рецепта,Пеп.Браво и благодаря,че я написа.Страхотна е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, аз съм човека със свинското :)

      Изтриване
  2. Ох, с тази туршия направо попадаш в десятката!
    Само, че ми липсва точно тази част!
    Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо, Дани, догодина навреме :)
      Приятна вечер на теб!

      Изтриване
  3. Това ястие е много вкусно! Имам подобна рецепта и от месец се мотая и не я качвам, а то свърши вече туршията !:) Спомен ми е от свекървата!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той и източника ми май пише, че в Северна България е свекърва и, от която я знае.
      Хайде , Ина, пролет е, ще свърши туршията :)

      Изтриване
  4. Wooow …realmente lindo me encanta la idea tiene un aspecto muy bueno,abrazos y abrazos

    ОтговорИзтриване
  5. При Сончето, хапнах кавърма, при теб - месце с туршийка, на което тук му казват зимна кавърма :)) Много го обичам това ястие, но виж с чесън не съм го опитвала. Изглежда превъзходно на снимката! Ще следя с интерес да видя какви ще ги вършиш с 5 продукта (и сладко да включиш, за такива като мен :))
    Поздрави, Пепи и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оо, чакай, Снежи, то аз нямам ясна идея какви ще ги готвя. Но младежа каза, че с толкова много продукти понякога го затруднявам.
      Хапни си, да ти е сладко!

      Изтриване
  6. Вкусно, лесно и бързо - на мен точно това ми трябва. Невероятно е, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно ястие, Пепи!
    Точно за мен е:)

    ОтговорИзтриване
  8. 2 pıti pravih pile s kiselo zele i ne usoyah da snimam,i tova yadene e vkusno,imam samo lüti çuşleta,dali şte stane bez mnogo da mi lüti?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Махни им семките, Сезам, и вътре ципата, която ги държи. Те са лютите; така ще изчезне лютивината.

      Изтриване
  9. Пепи, аз ще сляза до мазето:). Поредицата много ми допада и ще чакам следващите рецепти, доста интересно и броих съставките - 5 са бре, а толкова вкусно! Честита Първа Пролет, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще викам за другарче следващия път, Кате :)
      Честита пролет и на теб!

      Изтриване
  10. Или както казва дона Лидия-простотата е царица в кухнята-много верен и любим девиз.
    Чудесна гозбичка,Пепи,особено за бърза вечеря за изгладнял още от асансьора/гаража народ :) .С теб си ги знаем кои са,хехе :) .
    Честита и благодатна пролет на цялото ви семейство!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Роси. Простичките неща са много вкусни, ама нали човек го човърка понякога да изпробва разни-разнообразни, от които става списъка с продукти 1 лист А 4 :))
      Честита пролет и на теб!
      Слънчева и благодатна и на вас!

      Изтриване
  11. Пеп, тази рецепта ми напомня бабините манджи. Бе уникална жена - от всичко можеше да приготви нещо за хапване. Та при нея съм хапвала каша с туршия, постна. Това твоето тук е направо великолепие. Благодаря ти, че ми пробуди хубавите детски спомени. Иначе и аз съм фен на идеята за 5 съставки! Хубав и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубав и спорен и на теб да е ,НЕли!
      Като бабините манджи няма. Всички ония каши, които готвеше, сега ми се ще някой да ми ги сготви. Особено траханата. Тя не е като тези, разпространените, със сушени продукти, по-различна е.. ама няма.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...