2 април 2013 г.

Пилешко филе с козе сирене и патладжани в доматен сос. И последния да затвори вратата, че отиваме на гости




     Въпреки,че не съм за пръв път на блогово гости, Снежи тотално ме изненада с поканата си.  Тя е един от блогуващите, с които дори виртуално се познаваме от скоро – има-няма година.  Не знам за нея, но аз от пръв поглед много харесах нейното местенце и с удоволствие го следя.  Разнообразие от всички категории! Е, не на всеки му се отдава.
     Вече съм казвала, че когато ме поканят на гости изпадам в тих ужас. Все нещо не ми харесва от преминалите идеи. А сега съм и първия гост на Снежи – два пъти повече шаш с какво, та да не се изложа.Много.
     Понеже при моята домакиня се вижда изобилието от десерти, сладкиши торти, аз реших да посоля  :)  малко блога и' с гостуването ми. Или може би защото това ми идва отвътре - най-ми е лесно да приготвя месце.
Т.е. няма да съм аз, ако гостувам виртуално някъде със сладкиш, безмесно основно или баница.
Този път рецептата е много харесвана у нас, но пък разтопения кашкавал на патладжана.... че и в доматен сос.... абе една от най-нефотогеничните манджи е. Нито в бялата, нито в черната чиния ми хареса, но се успокоявам,  че на вкус е много добра.  И някак си от изобилието на рецепти, което струи навсякъде и ми се иска да изпробвам съм забравила, че точно тази рецепта не съм споделила в блога.
Още повече рецептата съчетава любими за мен продукти – патладжан, месо, сирене и домати и много ще се радвам, ако се хареса и на Снежи.  
     Сигурна съм,че знаете вкусното местенце на  моята домакиня ,   но ако ли не - непременно ме последвайте, за да се насладите  на разнообразните и кулинарните интереси, възможности и реализации – всички апетитни и изкушаващи!

     Благодаря ти за поканата, Снежи! :flower:     И за тази невероятна картичка, която си направила! Много, много ме изненада! :flower: :flower:





   Рецептата  може да видите при Снежка, както и тук по-долу. 

    

     Това е ястие, което може да се приготви с всяко любимо сирене. Основно е важно - месо, сирене, патладжан и доматен сос.  
Правила съм го с моцарела, вместо кашкавал, която стои като доста по-плътен слой отгоре; пълнежа вътре  е бил с различни сирена -  каквито имам в момента, но някое от тях да е по-пикантно - козе, овче, или синьо сирене плюс крема сирене. Съвсем спокойно може да   бъде и обикновено бяло саламурено сирене (краве)  и кашкавал, ако не ви харесват ароматите на тези сирена.  Но с малко крема сирене, което да омекоти вкуса на другите сирена. 
     Тук, докато филетата са все прясно извадени от фурната, плънката е лееееко разтичаща се. Което съвсем не  е  проблем.  Но на последното филе, при закъснелият с обяда любимец се оказа, че плънката вътре съвсем се е стегнала. А  това ястие  и студено, и топло е  много вкусно. Опитайте :smile1: 


  

Пилешко филе със сирена и патладжан в сос

Продукти за 4 порции:

4бр. пилешки гърди ( 2 филета пеперуда, по-големи)
4 с.л. соев сос
4 с.л. бяло вино
2-3 с л  олио
черен пипер на вкус
150 гр. прясно (меко) козе сирене 
150 гр.  бяло саламурено сирене (козе е тук)
4-5 стръка копър 
зелената част на 5-6 стръка пресен лук 



2 с л галета
 2 средни патладжана
2-3 с.л. олио 
~ 150гр кашкавал или моцарела
500мл гъст доматен сок

2 с л олио/зехтин
1 малка глава лук
3-4 ск. счукан/пресован чесън
лют червен пипер – по желание
щипка захар
щипка риган (или пресен босилек) 

магданоз по желание 
 





Приготвяне:

* На гърдите се правят джобове с остър нож по цялата дължина
* Поставят се в найлонов плик, прибавят се соевия сос, олиото и виното и завързва.
* Поставя се в хладилник за 1 час.
* През това време патладжана се реже на тънки ленти, поставят се  в пресолена вода за половин час, за да излезе соланина ( горчилката  ). Измиват и се  подсушават.
* Тук могат да се запържат по малко от двете  страни, но в последно време съм избрала да ги запичам – на хартия за печене, намазани с олио, в загрята на 180* фурна, за 10-15 мин. (а сега зимата имам такива изпечени и прибрани във фризера; ползвам от тях)
* Твърдото сирене се намачква; прибавя се мекото козе сирене, ситно нарязания лук и копър. Обърква се.
* Пилешкото месо се изважда от маринатата и подсушава. 
* Подправят се с  черния пипер и  направените прорези се пълнят със сиреновата смес. Отворите се прищипват с клечки за зъби, или шишче за печене.
* Овалват се в галетата и поставят в тава за печене. Налива се маринатата при тях, прибавя се още половин чаена чаша вода и пекат в загрята фурна  на 180* за 20-25 мин.
* През това време   се приготвя доматения сос – запържва се лука; прибавя се доматения сок, лютия пипер  и оставя да поври около 10-15 мин. – сока да се превърне в сос :smile1:
* Прибавят се пасираните скилидки чесън,  захарта и ригана, ври още 2-3 мин.
* Готовите пилешки филета се завиват  с изпечените/изпържени ленти патладжан.
* Поставя се нарязания  кашкавал (моцарела).
* Доматения сос се изсипва в тавичката при запеченото месо. Тя се връща във фурната за още 5 мин. – докато се запече кашкавала. 

* Когато е готово, може да се поръси със ситно нарязан магданоз. 
 






26 коментара:

  1. Аз, Пепчо, от там идвам, обаче ще затворя тук никой да не влиза:):):) да си похапна до насита:). Чудесна си, и какви само мисли събуждаш в мен:). Сиренцето го опитах на бонбонки и много ми допадна.
    Страхотна рецепта и гостуване! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, надявам се добре си се заседяла :)) докато мина след дена да притворя вратата :)
      Това сиренце - ей така с лъжицата и на брускети - беше най-одобрения вариант у нас.
      Жива и здрава да си и ти!

      Изтриване
  2. Страхотно гостуване и голяма вкусотия, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. Вече надникнах при Снежи, но и тук да си кажа - направо ме уцели в сърцето с тази рецепта, Пепи! Има ли сирене, аз съм първа кипра наредена :) Прекрасно представяне и благодаря за рецептата, ще се прави, то е ясно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А тук има два вида сирене с един кашкавал :)
      Благодаря, ДИлянка :)
      Ще се радвам, ако и на теб ти хареса!

      Изтриване
  4. При тази рецепта изобщо не чакай някой да затвори вратата!
    Остави я широко отворена!
    Чудесно съчетание по мой вкус /като изключим козето сирене, ако
    мирише/
    Прегръдка, Пеп!
    Това прясното и то ли има дъх на козе?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тц, Дани, едва доловимо мирише. По-скоро приятно. Щом Мише, дето не яде домашно сирене до тук не отказа нищо от козите продукти :))
      Прясното е много въздушно и със съвсееем фин аромат на коза :)) как го пиша, а :) представи си, че козите са на 50м. отминали :)) май да си лягам.
      Дани, намериш ли, купи си и пробвай. Повтарям се, но щом М. много хареса, значи не мирише.

      Изтриване
  5. Пепи, направо си върхът, аз и там казах. Най ти е лесно да готвиш месце - а на мен не ми е особено лесно, но пък ще се науча.
    Чудно си сготвила и сте много приятен тандем със Снежи.
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаш ли желание - ще се научиш, Гери. Щом другите неща ти се отдават добре - и с месото ще се справиш. Като си помисля - на мен май ми се е наложило да се науча :))
      Поздрави и на теб и хубав ден утре!

      Изтриване
  6. Пепи, където и да си и каквото и да приготвяш важно е духа, който носиш и безценното чувство за хумор-така де, аз и гладна да си остана, с твоето месо, ще ми е кеф:)))
    Обичам много патладжан и често го приготвям и с доматен сос и разтапям по някоя моцарела, а домашните обичат пиле с доматен сос и мнооого магданоз, следващия път към моя патладжан ще добавя и пилешко-по твоя начин.
    Фотогенично е и в двете чинийки :) Мене ако питаш месото е нефотогенично...:)
    Беше ми приятно!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааа не, Бети, има месо, което изглежда много апетитно. Но без такива обилни сосове.
      Ще се радвам някой ден да си побъбрим на живо :)
      Лека нощ!

      Изтриване
  7. Аз затварям вратата и ще се довлека след теб при Снежи. Няма да пропусна това угощение;)

    ОтговорИзтриване
  8. Уникална си, Пеп! Невероятна рецепта за гостуването си приготвила. Ех, да имах такава порция пред мен сега... Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви :) Ти си човек, който може да си го приготви - няма да те мисля :)) Не че не бих почерпила, но нали знаеш, че няма.
      Между другото, студено - това пилешко - ми харесва много повече, отколкото топло.

      Изтриване
  9. Пепи, идвам и тук да ти благодаря за чудесния избор на рецепта за "посоляване" на моя блог :)). Малко е да кажа, че ми харесва. Нацели и мои любими продукти и тези дни ще ми гостуваш съвсем реално, ако за такова се брои твоя рецепта на трапезата ми :)) Благодарности и сърдечни поздрави от мен! С пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежка, много ти благодаря пак! За нацелването - радвам се, че съм успяла да "хвана" и твои любими продукти.
      Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  10. Вече видях при Снежи и ви поздравих!Наистина ястието не е запленяващо фотогенично, както някои други, предимно печени меса, но пък е толкова богато откъм вкусове и аромати, че му прощаваме, че не си го харесала как стои в чинията! Ще се хареса на моят дегустатор със сигурност(аз не мога да ям патладжан и такива сосове по здравословни причини, иначе обичам и само си преглъщам)!Още веднъж поздравления за представянето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много жалко, Сонче. Ако ми се наложи да не ям някоя храна (за сега само 1-2 продукта) не знам как ще се удържам - никаква воля нямам.
      Ако го хареса г-н Шатев - много ще се радвам. Виж, по-надолу има предложение за сиренето в пълнежа - може да избегнеш бялото саламурено.
      Благодаря ти, лека нощ на теб!

      Изтриване
  11. Пепи,супер избор на рецепта,съчетанието от продукти е фантастично!
    Верно,че си снимала и в бяла и черна чиния,смятай колко съм забелязала,ако не беше акцентирала,защото изобщо не гледах чинията,а това в нея-страхотен цвят има сосчето и тук ще подчертая.
    Много ми харесват снимките и смятам,че са категорични за това,колко е вкусно!
    Поздрави за теб и Снежи и хубави,пролетни дни на вас и семействата ви,момичета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рибка, рибка :) как ви подведох с Ели, а :))
      Теб не те знам дали ще го пробваш - като не обичат твоите човеци патладжани.
      Но винаги можеш да го пропуснеш на техните порции, да направиш за себе си.
      Благодаря ти!
      С пожелание за хубави и слънчеви вече дни!

      Изтриване
  12. Ястието е добре познато от добрите ресторанти. Съвет, не използвай тези боклучави кози сирена, имам предвид саламурените(по-принцип употребата на саламурено сирене в изискана рецепта е проява на лош вкус), използвай козето сирене Президент. С патладжан и пиле комбинацията е зашеметяваща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, благодаря. Видя ли се в голямата търг. верига М. ще заредя козе Президент и ще опитам рецептата в изискания и вариант. Мога да кажа, че я правя от 7-8 години. Най-много ми харесва в плънката да има синьо сирене :)

      Изтриване
    2. ПП: Но се сетих, че такова козе (не саламурено, а с бялата плесен) човеците ми не близват, а те са основните консуматори. Аз пък се възползвам от това и си го хапвам с конфитюр от лук или грозде :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...