При мен понятията "постно" и "безмесно" са силно омешани :), но ако в някои ястия месо може и да не сложа, то без сирене или яйца няма как да мине. Или почти няма; с много малки изключения. Тези постни сарми с листа от лапад са от изключенията. Е, ако не се приеме лъжицата сметана встрани. И така - постно - в този блог - да се чете като безмесно.
Същите сармички успешно съм правила с кайма, вместо с гъби, но този път реших наистина да бъдат без месо. Нищо, че някои човеци търсиха каймата вътре.
Много е важно да се подберат широки листа лапад, за да се завиват по-лесно. Въпреки, че аз достатъчно съм си калила търпението да завивам с къде-къде по-тесните листа от левурда.
Продукти за 5-6
порции:
50-60 бр. листа от лапад
ок. 150 гр. ориз (1 ч.ч.)
пресни гъби – печурки – ок. 150 гр.
сушени гъби (по желание) ок.30-40 гр.(2 с.л.)
3-4 стръка пресен лук
1-2 стърка пресен чесън
7-8 стръка пресен джоджен
черен пипер
ок. 70 мл. олио
2 с.л. домашна
универсална зеленчукова подправка ( или стрък целина, 1 морков и 1 чушка)
сока на 1 лимон
Приготвяне:
* Листата се измиват. Изрязва им се средната, дебелата жилка.
* Бланшират се във вряла вода за 2 мин. и оставят да
изстинат (или се поставят в
микровълновата – по 10-на листа в чиния и завъртат за по 1,5-2 мин. на 500W) – така омекват, стават
еластични и лесни за завиване.
* Ситно нарязания лук, чесън, пресни гъби и подправки се задушават за 3-4
мин. в мазнината.
* Прибавя се измития ориз и запържва до прозрачност.
* Накрая се прибавят сушените гъби, ситно нарязания джоджен,
посолява ако трябва (универсалната подправка е достатъчно солена) и залива с ½ ч.ч. гореща вода.
* Разбърква се, отстранява от котлона и захлупва съда с
капак. Оставя се ориза да набъбне така за 10 мин.
* На дъска или работния плот се поставя листото – ако са
по-малки – поставят се по две листа, леко застъпени.
* В единия край се поставя от плънката, затваря се от двете
страни и завива напред на рулце. Така и
с останалите листа.
* Подреждат се в тенджера, на дъното на която има 2-3 пласта
листа от лапад, стръкове джоджен (дръжките може и изрязаните жилки на листата) – ако няма останали такива –
поставя се една чиния на дъното. Ако е останала плънка - изсипва се върху тях.
* Най-отгоре се притискат с чиния. Заливат се с 3,5 ч.ч.
вода; сока на лимона и варят на тих огън около 30 мин. след завирането им.
По желание могат да се сервират с цедено кисело мляко
или заквасена сметана.
Хм, такива само на първото сервиране са с мляко, Пепи, после не стига и до сервиране даже - минем заминем, всеки дига капака на тенджерата и си ги дояждаме като закуска/мезе, на крак :)
ОтговорИзтриванеМного ги обичаме!
У нас тъй се получи, но с капака на кутията.
ИзтриванеЧе аз ги вадя от тенджерата и прибирам в кутии манджите.
Малко ги поразкъсах сармите с това вадене и няма ни една цяла, ама... колкото толкова. Много са нежни листата.
Любими са ми ,Пепче-много ги уважавам....
ОтговорИзтриванеПък и сезон им е, Живе :)
ИзтриванеНаправо ми налита да обиколя пазарчетата след работа за лапад. А и сега е много подходящ момент- главния "враг" на зелениите отсъства и няма да се мръщи. Сармички единствено съм приготвяла с лозови листа и вкусът с лапад ми е непознат. Ще опитам тази комбинация!
ОтговорИзтриванеТъкмо вчера коментирахме лапада от пазара :) Като видях едно място, където го берат, а там се извеждат кучетата от съседните блокове, преди години още се отказах да купувам лапад от пазара. Или някъде из близките гори (ако ме заведат), или от село.
ИзтриванеА листата от лапад са много по-нежни, Нинка, съответно повече ни харесват от лозовите (които никой друг не яде, а тези и с левурда - са любими и на щерката.
Оооо,ето я пак моята порцийка,ама тя още ли е при теб,Пепи,а аз я чакам да пристигне :)).
ОтговорИзтриванеМного ми допада всичко с лапад,с гъбките е екстра предложение,особено като има и сметана за допълнителен разкош!Чудесни,свежи и много апетитни снимки,мила!Прегръдка и хубава вечер на семейството!
Благодаря ти, Роси! Сармичките са свежи, затова и снимките :))
ИзтриванеХубава вечер и у вас!
А колко са хубави и с листа от цвекло, само дето не зная какво беше цвеклото - захарно, кръмно или салатно! Плънката може и да е с ориз и булгур, или само с булгур. Хубавото е, че всичко е на момента, в сезона! Отново и отново - поздравления! Ана
ОтговорИзтриванеЩе питам Жоро Бордовски, той прави разни баници с листа от цвекло.
ИзтриванеБлагодаря, Ана, поздрави на теб!
Постните сарми са ми любими! Тези са тъкмо за сезона, а добавката от гъби ги прави още по-вкусни! И аз сменям понякога ориза с булгур или кафяв ориз.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Само аз явно няма да го сменя никога :) пробвах с кафяв ориз, но ми го отхвърлиха хората. С булгур много ми харесва агнешкото. Ама да не оплесквам една от малкото си постни публикации :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, Ина и хубава вечер!
Наложи се няколко пъти да препрочета заглавието, мислех, че грешка имам, но не. Прекрасно си ги завила, Пепи!
ОтговорИзтриванеВярно е, Еви :) постни са. Ориз и гъби. Е, случва се и у нас де. Нищо, че Мише и Жул ровиха да търсят кайма :)
ИзтриванеБлагодаря :)
Ама си хубава на снимката във вестника...
ОтговорИзтриванеТам ги изядох, сега продължавам и тук :)
Прегръдка, Пеп!
ейй, Дани, ти си ми личната ромка, нали :)
ИзтриванеПрегръдка и хубав петък да ти е и на теб!
Пепи, тоолкова вкусни изглеждат, направо огладнях. Аз предпочитам май да са с гъби, а не с кайма. Открадвам си едничка, да знаеш.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тази рецепта директно влиза в тефтера ми!!!
ОтговорИзтриванеДа ви е вкусно, дами :))
ОтговорИзтриванеХубав петък и приятни почивни дни!
И аз си помислих, че си се объркала със заглавието, даже проверих и съставките, за да няма уловка нещо:):):). Пепчо, ама то при теб и постното е вкусно, обожавам такива сармички, а пък твоите си имат и гъбки и повече подправки. Прекрасен уикенд!
ОтговорИзтриванеМда, Кате :) Добре подправени са, дори си мислех, че тия дръжки джоджен отдолу допълнително ги ароматизираха.
ИзтриванеМного хубави почивни дни на теб!
Ух изглеждат страхотно тези сърмички, а и са постни, направо ще изям монитора :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави Пепи :)
Недей, иве :) нови ще правя. Днес специално за целта си набрах по-широки листа лапад. Ще ти телепортирам някоя :)
ИзтриванеКакво да кажа освен, че съм силно заинтригувана като любител на всичко зелено. Джодженът е задължителен и заедно със сърмичките отива в чакащи за приготвяне рецепти! Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриване:) а аз до скоро отричах джоджена като подправка за сарми, ама и нали все месни правех :) Виж на постните - страшно им ходи.
ИзтриванеПоздрави и на теб, Нели!
Пепи, много ми харесва, че споделяш всичко толкова добронамерено, че си готова да помогнеш с практичен съвет. Да, ти готвиш с удоволствие и вероятно ЗА удоволствие, но съм сигурна от личен опит, че ежедневното изхранване на едно семейство не е никак лесна работа. А ти го правиш с такава лекота! При теб някак естествено съжителстват и сложните рецепти, и по-простите, "от нищо-нещо", и тези, дето всички налични и СЕЗОННИ продукти се опозотворяват по един прекрасен начин. Дано повече млади мами те четат, за да се учат на домакинство, а не да си хранят дечицата си с боклуци. Много, много уважавам това, което правиш! А.
ОтговорИзтриванеАмиии, понякога готвя и по задължение :)) Сигурно на всекиму се случва да има своите моменти, когато иска да си почине или да не виси край котлона.
ИзтриванеМного ти благодаря з а коментара :) Така е, предпочитам да се храним с известна нам храна; а тъй като самата аз съм била млада и неопитна се радвам, ако мога да бъда в полза на някого. А най-вече - и на моите деца ще бъде от полза написаното тук.
Поздрави и хубава нова седмица!
Много нови и хубави рецепти, Пепи -
ОтговорИзтриванеи пълнените фурми, и малинови мъфините, но тези сарми са така актуални!
Изглеждат страхотно - свежи, ароматни и апетитно вкусни, определено по мой вкус!
Сърдечни поздрави, усмивки и пролетно настроение, Диана
Благодаря, Дианка! Твоето мнение точно за тази рецепта е много важно а мен, знаеш защо.
ИзтриванеПоздрави сърдечни и на теб и хубава седмица!
Разкошни са, Пепи!Но де у мене туй търпение:)
ОтговорИзтриванеДе да беше половин агне :))
ИзтриванеЕх, разкошотия. Макар и постни, сармите се кипрят апетитни и уханни в чинийката.
ОтговорИзтриванеС пожелание за светли празници!
Благодаря, Стаси!
ИзтриванеВесели и светли празници и на теб!
Май трябва да ида на очен!
ОтговорИзтриванеПравилно ли четат моите очи?
Безмесно ястие?
Хайде, ще се прежаля и ще се почерпя, щом има сметана за гарнитурка :Р
Нищо де, аз вече правих и с кайма :) можеш там да се класираш :)
ИзтриванеИ неееее, не ходи на очен. На точното място си :)
Чудесно, това търсих! Почвам ги!
ОтговорИзтриванеПосле да пишеш дали са ви харесали :)
Изтриване