От кога не съм показвала нови мъфини :) и на тези щеше да им се размине, тъй като обикновено правя мъфините с прясно мляко.
Но напоследък Роси и Ева направо прекалиха с едни сладкиши, баници и козунаци със заквасена сметана, че и аз реших да направя мъфините с нея (или по-скоро защото нямах прясно мляко, а само с кисело мляко не ми харесват. Или не съм намерила подходящата рецепта). Пък и намерих във фризера два пакета с малини.
Продукти за 18 бр. :
1 яйце и 2 белтъка
3/4 ч.ч. захар - 150-160 гр.
60 г. масло
70 г олио
100 мл. гореща вода
240 мл. заквасена сметана (1 ч.ч. е, не 240 гр.)
250 г. брашно
1 бакпулвер (10 гр)
200 г малини (пресни, или замразени, но не с лед по тях)
Приготвяне: • Фурната се загрява на 180* С.
• Яйцето, белтъците и захарта се разбъркват (с тел за яйца; не миксер)
• Прибавят се сметаната, олиото и мекото масло. Отново разбърква добре.
• Прибавя се водата.
• Сместа се размесва добре и се добавя пресятото брашно с бакпулвера.
• Тестото се разбърква отново за кратко.
• Изсипват се малините и внимателно се обърква всичко за последно.
• Тестото се разпределя в намаслена форма за мъфини (или с поставени хартиени капсули в гнездата. Тук аз заредих едната метална форма с 12 гнезда и една с 6.)
• Мъфините се пекат около 25 минути (до суха клечка) , след което се охлаждат върху метална скара.
Пепчо, страхотни са ти мъфинките. Изкушаваш ме и аз да ги опитам. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеАко не сега - като излязат пресните поне, опитай :)
ИзтриванеМда, прекрасно, само дето си нямам малини във фризера:) ПОпздрав!
ОтговорИзтриванеСложи друг плод, Сонче, пак ще станат. Самото тесто е чудесно със заквасената сметана.
ИзтриванеПоздрави :)
О, малини, заквасена сметана, как да им устоя? Грабвам си един с кафето, Пепи! Прегръдки! ;)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Еви!
ИзтриванеИзглеждат мекички и доста апетитни! Уж са на една ръка разстояние, а не мога да си отмъкна дори и една :). Оставам си с представата за аромата, който се разнася в кухнята... Много ми харесват, Пепи! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи! Хубава вечер на теб!
ИзтриванеНаистина са много пухкави (колко съм скромна :))
Ха, тъкмо това си казах като ги показа: "Айдее, почна се - Пепи е на линия отново, излязла е от затъмнението!" :) Ами така де, за мен "Пепи" е олицетворение на "мръФки и мъфини"!!!
ОтговорИзтриванеПерфектни са, мила! Но нямам малини вече, само боровинки ;) Ще, ще, тези дни и при нас ще има!
Прегръдка голяма и много усмивки ти пращам!
Точно за теб се сетих, като ги пуснах :))
ИзтриванеИрма, с боровинки също ще станат. Аз имам още 2 пакета и от тях, но ги пазя за "специални" случаи.
Прегръдка и хубава вечер и на теб!
Апетитни и ароматни мъфини! На този аромат на малини не се устоява!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Идва сезона на новите, трябва да разчистя старите :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, Ина!
С тези мъфини си взимам задължителната доза прелест и гаранция за сладки сънища,Пепи!
ОтговорИзтриванеМного,много ми харесват и не бих им простила,ама никак!
Ще ги опитаме непременно,страхотни са,а снимките са чудесни!
Сметаната е голяма работа :) .
Прегръдка от мен и лека нощ,другарче мило!
Лека и спокойна нощ и на теб, Роси :) и хубав четвъртък да ти е!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Като седнах да ги пиша мъфините се сетих за твоята рецепта, с киселото мляко, че пак забравих да изпробвам. Но и на нея ще дойде времето.
Тъкмо да питам къде по- точно растат малини по това време на годината, и разбрах- във фризера;))) Ще дочакам новата реколта и започвам и аз с мъфините. Иначе с квасена сметана опитах и беше харесващо във всички възрастови групи;) Хубав четъвртък, Пепчо!
ОтговорИзтриванеХубав и на теб да е, Мъхче :)
ИзтриванеПо това време - да, във фризера са :) ама пък - лично прибрани.
Пепи, много апетитни и свежи мъфини! Твоята рецепта идва точно навреме - имам още два пакета във фризера и си мислех, че нещата там трябва вече по-бързо да се реализират.
ОтговорИзтриванеСега ще видя как ще се справя със сметаново тесто за мъфини.:)
Поздрави и хубава вечер!
Ще се справиш, няма как. Приятно е и на (суров) вкус :)
ИзтриванеЧакам да кажеш после дали са ти харесали :)
Поздрави и приятна вечер и на теб!
Роси и Еви са виновни, а сега и ти! :) Предлагам да ви глобим с по един мъфин засега, а за следващите вкусотии да си знаете:) Чудесни са, Пепи, ароматни, вкусни и пухкави мъфинки! Чудна красота си сътворила! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДобре де, давам кексче :) без друго тази вечер пак ще ги правя.
ИзтриванеА ти какво ще дадеш :) гледам рибка имаше вчера?
Пепи, изкусителке такава.
ОтговорИзтриванеОт месеци всеки уикенд с дребния правим едни кексчета със заквасена сметана. Децата си ги харесват натурални, но и с боровинки са чудесни.
Сега ще сменим малко и ще пробваме и твоята рецепта. Май се намираха малко замразени малинки във фризера, но ако не с тях ще сложа пак боровинки. :)
Щом си имаш боровинки :) ще слагаш. Моите попривършиха, но пък и малко сложих. А с тях вкусът им само ще спечели, Танче :))
ИзтриванеПепи,направих ги и нищо,че малините ми бяха малко,пак станаха невероятни!Сезона сега започва и ще ги правя с всички плодове.Абе, аз искам всичко твое да направя,но...нямам време за сега.
ОтговорИзтриванеЗдрасти, Веси, много се радвам, че намина тук :) Наистина тестото за мъфините с квасената сметана е много хубаво, а тук прекарах и останалите замразени малини, че иначе не ги ядем. Но заради тия кексчета пак ще замразя малини :)
ИзтриванеА ти ако почерпиш торта, ще направя което кажеш :)
Много са вкусни, само че нещо не ми станахa като на снимките за съжаление:( Може би, защото сложих повечко пресни малини - към 300 грама. Надуха се в началото много и като отворих към 25-тата минута да ги проверя спаднаха.. Понеже пак ще ги пробвам, имам два въпроса :) Олиото е 70гр - това към 120мл ли е? Може ли да ги направя направо с 2 яйца? Благодаря за рецептата, ще пробвам с по - малко плод следващия път :)
ОтговорИзтриванене, чак 120 мл. не е. После ще премеря и ще пиша колко е в мл.
ИзтриванеА малините са били доста - 100гр. са си още 50% от онези, които трябва да се сложат, може би заради това са спаднали (и повече олио ако е било - става по-течна сместа).
Може 2 яйца направо, да. Аз сложих белтъците, тъй като придават повече пухкавост на печивата, а и почти винаги имам останали .