25 януари 2014 г.

Гъши дроб с конфитюр от лук


Съботно и мързеливо - наслада за небцето :)
Ако предвидливо  човек си е направил конфитюр от лук - всичко отнема не повече от 10 минути smile1. Нали съм прибрана и организирана 
;D си правя от време на време, затварям още врял в бурканчета и цяла зима в хладилника има. За месо, за сирене, че и за готвене понякога. 

В общи линии трябват: 
по 2 филии гъши дроб за порция :) 
черен пипер и сол  

"соса" за 2 порции  е
1 чаена лъжица масло, 2  с.л. мед, 50 мл. балсамов оцет, 50 мл. бяло вино 

конфитюр от червен лук 


Приготвяне: 
* Дробът (замразен; отпуснат до толкова, до колкото да може да се реже) се реже на филии с дебелина 1.5-2 см.
* Пече се от двете страни за по две  минути на предварително загрят сух тиган. Изважда се в суха чиния и поръсва веднага със сол и черен/шарен пипер.  

* Виното и балсамовия оцет се загряват и варят, докато сместа се редуцира и остане 1/3.
* Прибавя се меда, разбърква и ако трябва - оставя да поври още 2-3 мин., докато соса се сгъсти до желаната гъстота (като разтопен карамел)
* Съдът се отмества от котлона, прибавя се маслото, разбърква се.


Следва сглобяването на предястието :) 
Поставят се готовия гъши дроб (моята порция беше крайното парче от дроба и ми се разделиха по време на печенето, което не пречи на вкуса, а милото не си даде неговата за фотосесия) ;
върху него лъжичка от конфитюра от лук (ако е студен - стопля се до температура на другите продукти) 
Залива се с 1-2 лъжици от соса. 

Не бих съветвала с какво вино да го хапвате, защото на мен ми харесва с всякакво ;D Но ви съветвам, ако ви попаднат заешки дробчета, да ги приготвите по този начин, или като този  гъши дроб с карамелизирани смокини и боровинков сос 





20 коментара:

  1. Пепи, изпълнителна и оригинална - както винаги! :)
    Чудесно ястие, голям коплимент за небцето е, няма спор. Хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Гери, чудесно е наистина.
      Хубава и спорна седмица на теб! (ти сесия нямаш ли вече?)

      Изтриване
  2. Аз пристигам тук да се поглезя! То това си е гурме изживяване и блаженство за небцето. Страхотна си, Пепи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Кате :) черпя едно виртуално :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Много предизвикателно и вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Гъши дроб с конфитюр от лук ли? Малеее ... искам да го пробвам това нещо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен да си направиш, ДАни :)
      Иначе си много далеч?!

      Изтриване
  5. Ето това е разкошна вкусотия!

    ОтговорИзтриване
  6. Класа, гурме предложение, Пепи,
    наслада за небцето, наслада за очите - страхотна рецепта и изпълнение!
    Сърдечни поздрави, хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :)
      Поздрави и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Пепи, ето това се казва гурманско меню, страхотно изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  8. Да ти призная,и аз не бих ти дала чинията за сесия,то издържа ли се да чакаш и примигаш пред това съвършенство?!Блажена порция и ястие,истинско гурме!
    Прегръдка и успешна и уютна нова седмица,мила Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. оправданието е: Той се яде, докато е топъл :)
      Прегръдка и за те, мила Роси и хубава седмица!

      Изтриване
  9. До скоро време не бях опитвала нищо, което е от гъска, но ми подриха един гъши пастет,който в нашата страна го няма, много скъп , интересното беше , е от първата хапка не получих много приятни емоции, до с всяка следваща започваше да ми става все по вкусно и по вкусно.Това ястие,което ни показвате тук изглежда доста професионално и не знам дали ще успея сама да го постигна.Ястието е направено съвършено и мен би ми било жал да разваля всичко като започна да го ям хахах Сиропа доста ми допадна с това бяло вино и масло, то би трябвало да е добре на вкус и за други ястия нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. както казва дъщеря ми на приятеля си - задръж го в устата си и ще усетиш насладата. Соса е хубав за всяко панирано сирене, или печено месо. Ще върви. А попадне ли ти дроб - не се притеснявай да опиташ така да го приготвиш. Или още един със смокини имам - там вместо лук, плодовете са карамелизирани.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...