4 януари 2015 г.

Огретен от картофи с броколи


      Наскоро една приятелка (Ели Драгомирова) ме  нарече броколифилка :girl_haha:  ама каква дума измисли само за случая.   Всеки има право да собствен вкус, дори да е лош :) казва една поговорка, но е истина, че вкусът се култивира - както авокадото неколкократно бях отписала, така сега почти всяка вечер прибавям от него в салатата, или правя на пастет от авокадо със сирене
      Истина е, че този зеленчук го бях отписала, заради лошата миризма, която се разнася, докато се вари. Но няколко пъти стиснах носа заради младите човеци, да им направя задушени зеленчуци,  после не само, че направих  за гарнитура сотираните броколи по Роси, ами ги и опитах. Е, не беше зле. С масло, кашкавал, чесън.. ядват се :) После и фритата правих със зеленчуци, но за нея - друг път, да не прекалявам в първите дни на новата година само безмесни храни да показвам.  Не стои много добре този огретен на снимка, но пък в това лошо време, със сапунерка - толкова :) Важното е, че за вкуса гарантирам. И да, дори месоядният авджи Стоев поиска парченце за обяд да му оставя. 



Продукти: 
~ 1 кг картофи 
1 глава ~ 0,5 кг броколи 
3 моркова 
~ 200 г грах  
сол 

~ 200 г сирене  (краве ) 
~ 150 г топено сирене 
3 яйца 
250 мл готварска течна сметана 
1/2 пак масло (60г) 
черен пипер 

~ 200 г кашкавал 

Приготвяне: 
* Картофите се обелват и сваряват цели в подсолена вода.  Отцеждат се и нарязват на едри кубчета. 
* Главата броколи се почиства и разделя на розички. 
* Заедно с морковите и граха се пускат във вряща подсолена вода и варят 7-8 мин. Отцеждат се. 
* Тавата, в която ще се пече огретена се намазва  обилно с маслото. 
* Поставят се нарязаните картофи, върху тях зеленчуците и натрошеното/начупено сирене.  Поръсва се с черния пипер. 
* Яйцата се разбиват със сметаната и сипват върху зеленчуците; кашкавала се настъргва отгоре. 
* Пече се във фурната до зачервяване - в загрята фурна на 200* за около 15 мин, а поставена тавата в студена фурна - отнема около 35 мин., докато се зачерви така апетитно :) 

ПП: Долната снимка е с картофи, червен картоф, броколи, чери домати отгоре под кашкавала и тук там наденица. 





25 коментара:

  1. Честита Нова 2015 г!
    Да е мирна,здрава и успешна!
    Не съм любителка на броколи или просто не съм открила "моята рецепта" за броколи :))
    поздрави,Пепи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така мислех, Миме :) но открих как да го приготвям :) никога само варено. Виж и при Роси сотираните, пробвай някога, като правиш зеленчуци - къде с ориз, къде с масло.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. :) С усмивка си тръгвам винаги от тук, за което ти благодаря! Чудесна рецепта, Пепи и както винаги чудесно представена! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е Кате, радвам се, че те усмихвам :)
      Хиляди прегръдки на теб!

      Изтриване
  3. Честита Нова Година, Пепи! Здраве, любов и благоденствие през новата година!Разкошно е предложението! Обожавам подобни комбинации. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Радост!
      Поздрави и честита, здрава и добра да е новата година за теб!

      Изтриване
  4. Нещо много любимо. Виждам, че при теб има и морков и грах, ще разнообразя и аз следващия път :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и яйца :) пробвай така, няма начин да не се хареса и този му вариант :)

      Изтриване
  5. Т`ва зеле го прескачах като дявол тамян ... ама от известно време, феновете в къщи ме принудиха да го готвя ...
    Особено на този вид запеканка (но без сирена - не ги ядат), а всичко друго си е точно така ...
    Потвръждавам - вкусно е.
    Особено като гарнитура за някоя мръФка при мене

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а, видиш ли - на моя хал си. Заради младежите се готви :) пък ние го ядем.
      Може и за гарнитура, но с толкова сирене - и така е вкусно.

      Изтриване
  6. И аз искам парченце, пък и много обичам броколи! :)
    Честита Нова година, Пепи! Бъди винаги толкова сърцата и позитивна! Желая ти от сърце здраве, семейно щастие и хармония в дома ти! Всичко най-добро от мен, сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземи си, ГЕри :) за теб - винаги.
      Честита Нова година и на теб - здрава, успешна, много късмет и сбъднати мечти!
      Поздрави сърдечни и всичко най-най-хубаво, мило момиче!

      Изтриване
  7. И ти на това разкошно ястие му дириш ,че било без месо :)) ,дай ми го на мен както ми е втръснало от меса и хич не ми се поглеждат.
    Великолепно съчетание от продукти,Пепи,съвсем скоро ще им го спретна на моите у дома!
    За вкуса си права абсолютно,култивира се и още как.Дори и при много трудните за култивиране като моя половин,който до преди месец не пиеше вино никакво,а сега сам търси да купува бяло,че и с претенции и предпочитания е вече.
    И на авокадодо смятам да дам развитие също като теб.
    Прегръдки и леко да започне седмицата,първа за годината!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, Роси, дори и аз понякога отричам нещо, но виж - минава време и го приемам :) Ти си наред с авокадото. Сега една салата с пилешко правих с него, на всички се хареса. САмо зеления магданоз в суров вид няма шанс при мен :)
      Прегръдки и за теб и спорна първа работна седмица!

      Изтриване
  8. За много години Пепи, здраве и благоденствия ти пожелавам. А огретенчето си е бижу, както винаги.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, з рави и успешни, Дианка!

      Изтриване
  9. Страхотна е тази запеканка,заслужава си да я приготвите.

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи, това ястие е много любимо, ама грах и морков не съм слагала, а само някакви сушени морковчета, лукчета зелени и чесънчета. Ама и твоя вариант ще взема да пробвам.
    Да ви е здрава и благодатна годината!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, повече зеленчуци - по-цветно, Игличе :) със сигурност ще ти хареса.
      Здрава и щастлива да е новата година и за теб!

      Изтриване
  11. Честита Нова Година, Пепи!
    Това веднага си го записвам в менюто още за тази седмица.
    На малкия лошо ще му стане, но ние с баща му също сме броколифили :)

    ОтговорИзтриване
  12. Happy New Year!
    Much health and prosperity in the months ahead!
    Love this recipe. If calorie counting is important, then olive oil will work well to substitute butter: -) I did it and it was a big hit: -)
    Thank you and all the best!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепчо, ей тва е моят зеленчук, ама половинът го ненавижда. Та отвреме-навреме си пожелавам да иде в комадировка и хубаво да си наготвя. И така го обичам;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, то добре, че бяха младите човеци при нас, та да го готвя и аз тази зима :)

      Изтриване
    2. Вкусно! Спасибо за рецепт!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...