Според някои хора фритата е дебел, пухкав омлет, а според други фритата (Frittata) е отделен вид (италианско) ястие на яйчна основа.
Може би последните са прави, защото омлета (класическия) се поднася прегънат на две, а фритата се оставя цяла, като се реже на триъгълници, или ленти и може на нахрани едно семейство А може би едното е от френската, другото - от италианската кухня Както и да е - това е вкусен голям, пухкав омлет, който търпи всякакви импровизации с налични продукти - както сирена, месо, така и зеленчуци и се приготвя много бързо. До скоро у нас го хапвахме само със сирене, но младите ни човеци харесват зеленчуци в омлет, а от тази зима и броколите навлязоха в кухнята ми и така вече си готвим няколко пъти.
Фритата със зеленчуци
Продукти за 4-5 порции , тиган с d ~ 26см:
6 яйца
~150 мл готварска сметана
3ч.ч. зеленчуци - нарязани на кубчета моркови и чушки, грах, розички броколи, сладка царевица
1 глава лук
~ 250 г топено сирене, кашкавал, краве сирене
2 с.л. масло и 1 с.л. олио
сол и черен пипер
Приготвяне:
* Зеленчуците се поставят във вряща подсолена (съвсем малко) вода и варят 7-8 мин. Отцеждат се.
* Лукът се нарязва на тънки ленти и запържва в мазнината за 2-3 мин.
* Прибавят се отцедените зеленчуци и отново запържват за 1-2 мин.
* Прибавя се нарязаното/натрошено сирене.
* Заливат се с разбитите с вилица яйца и сметана ( с щипка сол и черен пипер).
* Намаля се степента на котлона на средна и се оставя да се готвят, докато стегнат отдолу, почти до средата на дебелината му.
И тук няколкото вида продължение на готвенето, което правя:
* Прехвърлям тигана в загрята фурна и изпичам там за 7-8 мин. Това, ако тигана ми е без дръжка :) имах и такъв до скоро, или е с метална дръжка.
* Ако тигана не е с метална дръжка, която не издържа на топлината на фурната, затварям тигана с капак и задушавам, докато се стегнат яйцата.
Но най-често продължавам така:
Вземам плоска чиния с диаметър, малко по-голям от тигана, в който правя омлета.
Поставям я отгоре и с рязко движение обръщам - омлета се прехвърля от тигана в чинията.
С кухненска хартия избърсвам тигана, за да се почисти, ако има разни залепнали нещица по него.
След това с приплъзване връщам омлета обратно в тигана.
Така се запича/запържва и от другата страна.
Отново прехвърлям в голямата чиния готовия омлет и нарязвам.
Тук сега може да се гарнира с още зеленчуци, но лично аз го харесвам гарниран с още сирене :)
Туй-то за омлети и фритати. От следващата публикация се връщаме обратно към основната тема на блога
Фритата или дебелак омлет? Има ли значение- просто е вкусно...
ОтговорИзтриванеВкуснотЯк :)
ИзтриванеПепи, както и да ми го представиш, все ще ми е вкусно. Ама наистина е толкова пухкав! :)
ОтговорИзтриванеДа имах сега едно "триъгълниче" от тази вкусотия... Дори бих си го хапнала за закуска утре. :)
Прегръдки и хубава седмица!
Ех, Гери :) Да ти мине сесията, ще си направиш :) Много се харесва на младите, като теб :)
ИзтриванеИ за теб прегръдки и успешна сесия!
It is a great pleasure going through your site because I love your every post. That's why I have bookmarked your site to check out new stuff from you. Thanks for sharing ...
ОтговорИзтриванеВкусно, цветно, лесно! :)
ОтговорИзтриванеТочно :) и вече - любимо :)
ИзтриванеС теб сме на една вълна:) Тамън и аз да пусна една фритата и хоп! виждам твоята:) Чудна е станала, Пепи!
ОтговорИзтриванеХайде, чакам да видя твоята сега :)
ИзтриванеАаа,нямам против да продължиш на тази тема,напоследък я предпочитам,пък и тази пъстра,пухкава фритата много ми е на сърце,грабна ми окото от раз,мила!
ОтговорИзтриванеДовечера ще дефилира и у нас задължително!
Прегръдка от мен и нека е един спорен и усмихнат вторник!
Видях вече, че го включи в менюто :) Подобната цветна вкусотия :)
ИзтриванеПрегръдка и на теб, мила ми Роси и хубави почивни дни!
Цветна и богата вкусотия се е получила, Пепи! Открадвам си и аз парченце за обяд. Поздрави!
ОтговорИзтриванеГрабвай, РАдост :) да ти е вкусно!
ИзтриванеСвежо, колоритно, много зареждащо - апетитно, ароматно и много вкусно...
ОтговорИзтриванечудесни нови предложения, Пепи и салата с авокадо е страхотна!
Поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!
Благодаря, Дианка :)
ИзтриванеПоздрави и за те и хубави събота и неделя!
Обичам и омлет, и фритата, Пеп! Грабвам си!
ОтговорИзтриванено зеленчука пропусна да кажеш дали обичаш :)
ИзтриванеГрабвай си, Веси !
И аз си вземам парче фритата. Много ми харесва.
ОтговорИзтриванеНа теб лично ще ти извъртя една :) Обещавам! Ще ядем по парче и ще вдигнем наздравица с ВАсковица :)
ИзтриванеУхаа, как е бухнало това чудо! Ама наистина е чудо! Супер е Пеп!
ОтговорИзтриванеНали :) и аз много му се радвам :) като стане пухкаво и дебело.
ИзтриванеНе изпускаш основната тема и това е! :))) Пак ще се връщаш на нея! :)
ОтговорИзтриванеМного, много вкусно! Дебеличък, засищащ омлет, нищо че няма месо! :)))
Прегръдка!
Мнеее, Ина :) Ще се върна пак на нея. Но вече си мисля, че щом е с месо няма какво да ни изненада - изготвила съм всичките ни любими манджи :)
ИзтриванеПрегръдка и за теб и хубави почивни дни!
Толкова е пухкав наистина и пълен с изкусителни и вкусни парченца зеленчуци..., ммм, разкошен е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята, Пепи!
Моля, Таня :) Радвам се, че ти харесва :)
ИзтриванеПепчо, чаровен е дебелия омлет;) И аз ще си направя тия дни;) Хубав февруари!
ОтговорИзтриванеНаправи лиси, Мъхче :) Сетих се за теб тази вечер, като правех поредния аз :)
Изтриване