30 ноември 2015 г.

Конкильони с пилешко месо и гъби



Пак и отново от онези, големите раковини, наречени   Конкильони (Conchiglioni), един от многобройните видове паста.Много ги харесвам тези гигантски раковини/миди, защото се пълнят с голямата лъжица ;D а може би точно заради приличното количество плънка се харесват у дома.
Много са удобни за бърза вечеря след работа, защото плънката им може да се приготви от предния ден, а вечерта - само напълнят и запекат (заедно с варенето на пастата отнема около 30 мин. общо). В първите години, когато започнах да ги показвам, тук в търговската мрежа бяха голяма рядкост, а самата аз се сдобивах с пратки от Италия  чрез дъщерята на колежка. Но вече се срещат и в България - в Кауфланд има отдавна, а миналата седмица дори бяха два вида - едните нормално при макаронените изделия, другите при специални деликателни пастети, шоколади, пасти. Най-често ги пълня с кайма (и още нещо ), но този път имах извадено в повече пилешко филе за готвене и бързо реших да е с него. Е, и с гъби, кладница, нали вече си имаме собствено производство и трябва да си я изяждаме :)))



Продукти: 
половин пакет  паста Конкильони (Conchiglioni) - големи раковини. 18-20 бр по-точно
 ~ 400г пилешко филе 
~ 200г гъби кладница (може и други, естествено)
50-60 мл олио 
2-3 лъжици соев сос 
50-60 мл бяло вино 
риган, сол, черен пипер 
3-4 скилидки чесън 

1 бурканче 340 г доматен сос - готов, ако нямате - пригответе си от домати, олио и подправки

~250 г кашкавал и 1 топка моцарела /пакет 
2 лъжици зехтин 

Приготвяне: 
Пак ще започна от приготвянето на плънката, така или иначе точно така я приготвих.
* Пилешкото филе и гъбите се нарязват съвсем ситно - не се мелят, а нарязват, за да се усещат. 
* Слагат се заедно с олиото и соевия сос в  малка тенджера, или касерола  и готвят на котлона, докато се изпари течността. 
* Тогава се прибавя виното и отново готвят,  докато отново останат на мазнина. Общо това занимание със задушаването отнема около 20 мин, но месото  вече е готово, крехко.  
* Прибавят се пасираните скилидки чесън, посолява - ако трябва, но според мен малко посоляване трябва и поръсва с черен пипер. Разбърка се за 1-2 мин. на котлона и отстранява. 
* Прибавя се доматения сос от бурканчето и сместа се разбърква -получава се една гъста смес, защото месото поема доматения сос. 

* Пастата се вари в 2 л. подсолена вода - за време, указано на опаковката. Обикновено е 12- 15 мин. 
* С решетъчна лъжица се изваждат раковините в тавата, в която ще се пекат. 
* Пълнят се по лъжица от сместа. 
* В тавата се налива една чаша вода от варенето на пастата - до половината на раковините. 
* Поръсват се с настъргания кашкавал, а моцарелата се нарязва кубчета и разпределя върху раковините. Поръсва се със зехтина. 
* Пече се в загрята фурна на 180* в долната част на фурната за около 15 мин. - докато сирената се разтопят. През това време пастата е поела достатъчно от вкуса на плънката. 
Бутилка вино охладихте ли си wink3 

Искам да добавя нещо за печенето на тези големи раковини.
Тъй като са наистина големи,  краищата им остават стърчащи нагоре без плънка. Ако сложите много плънка - те ще се покрият изцяло и ще се изгуби приятната гледка за окото :)  Ако ги печете по-дълго време, или на по-горна скара във фурната - ръбчетата на пастата се запичат и стават  твърди. Независимо дали отдолу са в достатъчно количество сос - доматен, бешамел, или само вода от сварената паста.
Затова се пекат за кратко с плънката - 10-15 мин, време, през което пастата се овкусява с плънката, а  сирената се разтопят. 

Плънката може да бъде каквато се сетите - месна, като моите, или вегетарианска - със спанак и сирене, гъби и сирене..... каквато ви се яде с пастата. 


21 ноември 2015 г.

Питка цвете със сирене


Тази питка цвете всъщност си е добре познатата  при нас  месеница, любима на цялата фамилия, но оформена по различен начин. Преди няколко години  в социалната мрежа се появиха интересно и красиво оформените питки на Валентина Зуркан. Тогава пропуснах, тне само поради липса на време, но и заради това, че на повечето и питки - изящно оформени, краищата бяха тънки, с връхчета,  които нямаше как да бъдат пухкави като самата пита. И си обещах някой ден, когато направя, оформянето да бъде върху месеницата - пухкана и с тънка, хрупкава коричка отвсякъде. Това е моята питка - днес направена за втори път и препечена една идея повече :) 


Продуктите и приготвянето на тестото почти до момента на втасване  са съвсем като при месеницата, но ето пак: 

Продукти (за тава с d ~ 34см.)
250 мл прясно мляко
100 мл вода 
1/2 кубче мая (20 гр. или 1 пак суха мая от 7 гр.) 
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
2-3 с.л. олио 
1 яйце и 1 белтък 
около 400 гр. сирене 
около 80 гр. масло и 80 мл олио
около 700 г. брашно (тук е точно определено "колкото поеме за меко тесто" - тъй като различните брашна са с различна плътност; на мен ми отиват около 700 г  )
И още малко брашно за месенето и оформянето
1 жълтък, 2-3 лъжици прясно мляко и 2 лъжици олио за намазване 



Приготвяне: 
* Маята се размива  в 50-60 мл топло  млякото, заедно със солта,   захарта и малко брашно - на гъста кашичка. 
* Завива се купата със свежо фолио и кърпа и оставя на топло, докато шупне (и си удвои обема)
*  Прибавят се останалото топло мляко, оцета, яйцето и белтъка , олиото и постепенно брашното, докато се получи меко, но еластично тесто, което да не лепне по ръцете. 

Цялото това упражнение сега го правя в хлебопекарната, на програма тесто - поставям всички продукти в контейнера,  тя го замесва и втасва, а след час и половина тестото е готово за работа. 

* Маслото се разтопява и смесва с олиото. 
* Разделя на 5 топки, които се разточват на правоъгълни кори (не съвсем равномерни, не е задължително да са прецизни правоъгълници)
* Кората се  поставя встрани на  работния плот (или в намаслената за печене тава, или направо на хартия за печене, с която да се пренесе в тавата) ; намазва се обилно с мазнината и поръсва с натрошеното сирене. 
* Разточва се следващата и поставя върху нея - следват  пак мазнинка, пак сирене... През това време останалите топки тесто се държат покрити с кърпа, за да не изсъхват и хващат коричка. 

* Така се процедира и с останалите кори до последната, която не се поръсва със сирене. 
* В средата се поставя чаша, която оформя центъра (долу горе ) и придържа пластовете тесто да не се разместват. 



* С остър нож се срязва от чашата, към края на тестото - на 8 равни части  (или поне почти равни  :) )  - като триъгълници без връх.  



* Следват нови нарези - по дължина, по средата на  всеки триъгълник се прави  разрез на всяко парче - в началото и в края остават по 1- 1,5 см.несрязана част от триъгълниците.  



* С пръсти се повдига един от триъгълниците. 
* Двата ъгъла се промушват отдолу, през разреза в средата, изваждат отгоре 



и издърпват отново навън в двата края. Може едно по едно да се направят двете ъгълчета, но макар и дълго обяснено се прави лесно.  


* Самото връхче може пак да се сцепи и острата част промуши пак отдолу, но тук вече става доста "ситно" и пипкаво, пък и без това последно упражнение питката изглежда добре.  
По същия начин се оформят и останалите 7 парчета. 


* След като всички са готови, питката се прехвърля в тавата за печене - ако се е приготвяла на хартията, това е много лесно. Ако ли не - подреждането на пластовете тесто и разрязването става направо в намаслената тава. 



* Оставя се на топло място да втасва, докато (поне) удвои обема си. Този етап го ускорявам, като поставям тавата в студената фурна, включвам на 50* и когато ги достигне - изключвам, а след около 20 мин. питата е готова за печене, втасала. 
*Питката се намазва с разбития жълтък с мляко и олио, а поръсването със семена е по желание :) 



* Пече се в загрятата фурна за около 20 мин - време, което е индивидуално за всяка питка, затова се проверява - първо трябва да е зачервена отгоре (не препечена :smile1:) а с дървено шишче се проверява вътрешността - по него не трябва да има полепнало тесто. За по-опитните е достатъчен  звука от  потупване отгоре по питата, за да разберат дали  е вече изпечена. 



Формите мааааалко се губят при печенето. Ако държите на тях - трябва да сложите повече брашно, за да стане то по-твърдо. но тогава пък питката не е така  пухкава, както с по-мекото, еластично брашно. 



* По желание се поръсва с малко вода и покрива с дебела кърпа, за да се задуши и  омекне кората, но ние  предпочитаме  да фина и хрупкава коричка и завивам само с дебела кърпа, докато изстине. Ако успее да изстине напълно.

След няколко дни ще е готово и киселото зеле. Само ако знаете как двамата с Мише обичаме да седнем на месеница с по чаша зелева/армеева чорба :ok:


Днес е големият християнски празник Въведение Богородично - ден на християнското семейство.
Честит празник! Здраве и благоденствие в домовете ви да има!





16 ноември 2015 г.

Печена ципура със зехтин и лимон


Дзак :smile1:  от озъбената рибка, с една ужасно простичка и вкусна рецепта за ципура, приготвяща се за не повече от 30 мин. с печенето. Преди време, когато за пръв път купих ципура, една дама  във ФБ -  Женя ми препоръча да направя  със зехтин, печена във фурната. От мен си добавих лимона (по подразбиране) и салвия.  Рибата няма силна и тежка миризма, поради което носи на подправки - за нея аз съм избрала салвия, но може мащерка, копър, или розмарин. Ако не ги обичате - може само с лимон и черен пипер, както я приготвих първия път аз.   Ципурата е със сравнително малко кости - основно скелетните и "ребрата" :)))) Напоследък тази риба често я има в една близка до мен търговска верига в охладен вид и често се възползвам от наличността там.  Само гледам да са по-големички :)  около и над 500г - така една риба спокойно се споделя от двама :smile1:
Приготвя бързо, а според специалисти  е много богата на популярните омега-3 мастни киселини. 


Продуктите са: 
ципура 
зехтин 
лимон
черен пипер
сол и салвия 

Приготвяне: 
Рибата се продава почистена, но всъщност не е съвсем - махат се хрилете, онази черна ципа, която е от вътрешността на  месото също не е добре почистена, а тя горчи - затова се изчиства внимателно и рибите измиват добре.  Изрязват се и перките, ако се сетите :) 
* Фурната се включва на 220* ; тавата за печене се покрива с хартия или фолио. 
* Рибите се подсушават добре.
* Правят се по няколко нареза на кожата от едната страна - горната , за да приютят  резените лимон :) 
* Намазват се със зехтин (с ръка или четка) и посоляват - от вътре и от вън.  
* В коремчетата се слагат по 1-2 кръгчета лимон.
* В прорезите отгоре също се поставят кръгчета/или полу-.. лимон. 
* Поръсва се с черен пипер. 


* Пече се в загрятата вече фурна за около 20 мин - месото е нежно и остава сочно; кожата не трябва да се зачервява, защото тогава вече е препечена. Повярвайте ми, личен опит :) а аз обичам кожата на рибата. 

Може да се сервира с гарнитура по избор,  който у нас за рибата обикновено е картофено пюре, кисели краставички, или туршия. А можи и печени около  рибата аспержи, само посолени и намазнени. 





12 ноември 2015 г.

Бисквитки със сусам


    Днес ще споделя рецептата за едни сусамени бисквитки, които преди години правех много често, защото с това количество сусам са заразни като семки - колкото повече хапваш, толкова повече ти се иска да усещаш между зъбите си хрупкавия, ароматен сусам. Рецептата е от руския  Kuking.net, но ние държим на принципа, че всяка бисквитка е бисквитка, само тогава, когато е с масло и затова след първите два-три пъти, направени с олио, последното беше заменено с масло. Повярвайте ми :) по-вкусни са така. А са и от бисквитките, в които объркваш  всичко с лъжицата и печеш за бързо. По-бързо, отколкото аз ще ги напиша  :innocent:



Продукти (2 тави на фурната, около  45-50 бисквитки) 
2 ч.ч. брашно (чашата е от 240мл) 
1 ч.л. бакпулвер (5г)
1 ч.ч. захар 
2 яйца
80г масло (2/3 пак. от малките) 
250 г. суров белен сусам 
1 с.л. кора от лимон и 3 с.л. сок от лимон 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*. 
* Яйцата се разбъркват (с вилица)  със захарта и мекото масло. 
* Прибавят се всички останали продукти и се объркват добре с лъжица. 
* Сместа е лепкава, но с мокри ръце се работи добре :). Къса се топче от нея, овалва се набързо между мокрите длани и поставя в тавата за печене - застлана с хартия.  Между тях се оставя по ок 2 см  разстояние, защото при печенето се разливат. 
* Пекат се за около 12-15 мин -  тъй като основния продукт е сусам, не им трябва много печене. Едната тава я изваждам по-рано, другата маааалко повече пека, защото си имаме едно девойче, което обича по-хрупкавите бисквити :) 

Съхраняват се затворени в кутия. 

ПП: Но да знаете, че  моите сусамки са по-вкусни от всякакви бисквитки :) 

1 ноември 2015 г.

Печено свинско месо с гъбено-чеснов сос


      Преди време споделих как пека  цели парчета  свинско печено месо от бут  (с адската замазка) и твърдях, че е най-вкусното печено месо. Това този път определено го надмина :smile1:  съдейки по охотата, с която авджи Стоев похапваше от това. Човек, който обикновено не харесва  такива печени големи парчета месо, тъй като били сухи. Разбирайте без сос. И не-печени на жар :) Разбира му тр....та, както казваше приятел.  Но пък и тук наблегнах на соса, който никога не стига у нас. И разбира се "впечатлих" милото с едно от имената на соса  - "грейви:girl_haha: а другия път ще го разнообразя с "жу". Които всъщност са различните чуждоезикови наименования на соса от печеното месо, обогатен със зеленчуци, или бекон. Точно тук - сосът е приготвен с печен с месото чесън и гъби. За разнообразяване на обикновения гъбен сос, който приготвям към печените меса. Честна дума - така повече ни харесва.   Непременно си го направете, ако сте почитатели като нас на печените меса :smile1:



Продукти за ~ 7-8 порции  Печено свинско месо 

2 цели парчета месо по около 800г  (едното ми е бут, другото е рибица, но  ще стане и с врат) 
3-4 с.л. олио 

3 ч.л. горчица 
3 с.л. кетчуп 
3 с.л. кисело мляко
3 ч.л сос/меласа от нар (вече се намира в много магазини) 
1 с.л. подправка за печено месо (при мен е черен пипер и кимион в равни части)
1 ч.л. сол 

100 мл червено вино 
50 мл соев сос 
100мл вода 

няколко стръка салвия 
5-6 цели глави чесън 

~200 г гъби
~60 г масло 
1 ч.л. нишесте 
~250 мл бульон или вода 

Приготвяне: 
* Запечатваме месото на тиган в мазнината от всички страни за по минута и половина-две.  Не трябва да остане сурово място. 
* Изваждаме  в тавата за печене, а тигана  отместваме встрани, защото по-късно ще ни трябва пак.
* В купа  смесваме  продуктите от втората част :) горчица, кетчуп..... сол. 
* С тази смес намазваме  парчетата месо  отгоре и встрани с тънък слой  и наливаме течностите в тавата. 
* Почистваме главите чесън  хубаво от мустачките,  а в края опашката :) се срязва - да се освободят връхчетата, защото после така лесно излизат опечените скилидки чесън. 
* Прибавяме ги  в тавата. 


* Тук е малко странно, но веднъж  гледах как Джейми Оливър покри месото с намокрена хартия за печене, за да го запази сочно, под фолиото. Направих точно така - с един лист хартия за печене, намокрен и изстискан с шепа  се покрива месото - краищата остават вътре в тавата, не я покриват. 
* Следват два пласта алуминиево фолио, с които  покриваме  плътно тавата и притискаме краищата му към ръбовете на тавата  така, че да се запечата - да не излиза парата по време на печене. 
* Поставяме я  във фурната (ако се сетите предварително да загреете ще е добре, аз забравих) и когато чуем, че вътре месото започне да се готви - намаляваме градусите на фурната на 140*. 
* И така оставяме тавата  вътре за около 3,5-4 часа. Много подходящ съд за готвене тук е бавноготвещия слоукукър, където и аз ще го готвя следващия път, но този път бързах :) и го изпекох във фурната. 
* След като измине това време изваждаме тавата,  развиваме месото и го прехвърляме  в голяма  затоплена чиния, в която ще се сервира после - керамичната тава си ползвах аз, която иначе ми е малка за готвене :)))) 
* Покриваме месото с плътно с фолиото от печенето.  Когато прехвърляте такова месо ползвайте лопатка,  щипки, или лъжица, за да го извадите, или местите, не го дупчете с вилица. На всяко печено месо са му нужди 10- мин. почивка, през които месото си поема обратно част от сока, пуснат по време на печене. 


Следва приготвяне на гъбено-чесновия сос :smile1:
* Връщаме на котлона тиганът от запечатването на месото и поставяме в него  нарязаните гъби. 
* Наливаме 20-30 мл. вода, посоляваме съвсем малко гъбите и ги задушаваме (под капак) , докато останат на мазнина - целта е да омекнат :)  Едва тогава наливаме 1ч.ч.  горещ бульон/вода, с която гъбите се варят, докато се изпари около 1/3 от течността. 
* През това време изстискваме две-три  от печените глави чесън в соса от печеното месо и ги размачкваме хубаво в него.  
* Прецеждаме през сито този сос, като претриваме с опакото на лъжица, за  да  остане фин, без парченца от чесъна. Нищо, че после гъбите ще бъдат на по-големи парченца :) 
* Прибавяме го към бульона с гъбите, изчакваме да заври, сгъстяваме соса с нишестето, размито в малко вода  и изключваме котлона.  
* Пускаме парчето масло в соса и го бъркаме, докато се разтопи. 
* С готовия сос заливаме печеното месо и покриваме с капак, за поне 10 мин. преди да го разрежем на филии и сервираме :) с по 3-4 лъжици от соса и.... това картофено пюре например. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...