12 ноември 2015 г.
Бисквитки със сусам
Днес ще споделя рецептата за едни сусамени бисквитки, които преди години правех много често, защото с това количество сусам са заразни като семки - колкото повече хапваш, толкова повече ти се иска да усещаш между зъбите си хрупкавия, ароматен сусам. Рецептата е от руския Kuking.net, но ние държим на принципа, че всяка бисквитка е бисквитка, само тогава, когато е с масло и затова след първите два-три пъти, направени с олио, последното беше заменено с масло. Повярвайте ми :) по-вкусни са така. А са и от бисквитките, в които объркваш всичко с лъжицата и печеш за бързо. По-бързо, отколкото аз ще ги напиша
Продукти (2 тави на фурната, около 45-50 бисквитки)
2 ч.ч. брашно (чашата е от 240мл)
1 ч.л. бакпулвер (5г)
1 ч.ч. захар
2 яйца
80г масло (2/3 пак. от малките)
250 г. суров белен сусам
1 с.л. кора от лимон и 3 с.л. сок от лимон
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*.
* Яйцата се разбъркват (с вилица) със захарта и мекото масло.
* Прибавят се всички останали продукти и се объркват добре с лъжица.
* Сместа е лепкава, но с мокри ръце се работи добре :). Къса се топче от нея, овалва се набързо между мокрите длани и поставя в тавата за печене - застлана с хартия. Между тях се оставя по ок 2 см разстояние, защото при печенето се разливат.
* Пекат се за около 12-15 мин - тъй като основния продукт е сусам, не им трябва много печене. Едната тава я изваждам по-рано, другата маааалко повече пека, защото си имаме едно девойче, което обича по-хрупкавите бисквити :)
Съхраняват се затворени в кутия.
ПП: Но да знаете, че моите сусамки са по-вкусни от всякакви бисквитки :)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Разкошни са, Пепи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеи на теб, девойко, яхнала метлата :)
ИзтриванеМного апетитни изглеждат и тъй като много обичам сусам ще пробвам да си спретна и аз : )
ОтговорИзтриванеЗнаеш ли тези бисквити ми напомниха на едни мои много любими от моите младежки години, когато приготвих подобни бисквити по идея от "вестник за жената" или вестник "всичко за жената" (любим мой тогава), но те бяха с олио и много ги харесвах, за съжаление съм загубила вестника и не помня пропорциите. Може ли да ми дадеш линк към рецептата в руския сайт? Може пък и да са те...
Поздрави :)
Нямам линк (затова и не съм го дала горе, изгубена работа), но в оригиналната рецепта вместо масло са 5 с.л. олио и 1-2 с.л. лимонов сок - без кора. И брашното е съответно 1,5ч.ч. в оригинал - самонабухващо. яйцата и сусама са си така. Пробвай с половин доза, може пък да са същите.
ИзтриванеБез съмнение-страхотни бисквитки,Пепи,дай една шепичка насам! :)
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни,мила!
Давам, Роси :) Бисквитки има. Купих сусама за сусамки, пък се присетих за тези и кутиите са заредени сега.
ИзтриванеХубави почивни дни и на теб, мила !
На опашката съм и аз, Пепи!:) Чудесни бисквитки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се да те видя пак, Кате :) Липсваше :) Поздрави и на теб, бонбон)
ИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеГоляма съм почитателка на всичко Ваше. Познавам Ви от сайта "Гответе с мен".Редовно се "съветвам" с блога Ви когато трябва да сготвя нещо или да почерпя идея за нещо. Поздравления за таланта, за желанието и търпението да показвате и обяснявате всичко!
Случайно видях, че сте споменали Вашето родно място. Орлов дол, Ямболско. Нали не греша? Имам много близка моя позната, която е от същото село. Както и много нейни близки и роднини, които живеят основно във Пловдив иаСтара Загора. А самата тя е дошла преди почти 50 години в нашия край - Разградско. Казва се Недка. Има сестра Димка (която живее в Стара Загора). Родителите и (вече не са между нас) се казваха Вълкана и Георги. Просто ми стана интересно и любопитно. А аз дори съм била в Орлов дол като дете:))
Здравейте и Вие :) Благодаря за добрите думи и най-вече в доверието, което ми оказвате :) Талант е силно казано, но търпение и желание имам огромни понякога.
ИзтриванеОт Орлов дол, Ямболско съм, да. Баба Вълкана я помня, беше ни съседка и когато спираха водата в чешмите ).(много често преди години за съжаление) ходихме на техния кладенец за вода. Но дъщерите и не познавам. По-големи от мен, излязли са рано от село и само съм чувала, че има дъщери.... но дори не помня имената. Колко малка ни е страната :) Майка се казва Желка и е набор "46, може да и кажете на Вашата приятелка, сигурно ще се сети за нея.
Поздрави на Вас и ми е много драго, че познавате моето село :)
Ооо, искам и аз! Обичам и и сладки, и сусам, и Пепините рецепти... За мен са, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и да се подсладите вкъщи и заради нас. :)
Гери, ама нали знаеш, че може да си направиш :) и да се подсладите с момчето ти :) Прегръдка и за теб)
ИзтриванеПепи, и от бисквитките се почерпих, но и нещо ново за тебе разбрах.
ОтговорИзтриванеВинаги съм си мислила че си си от Стара Загора или село, в близост до нея.
Веси, изненадваш ме :) като знам колко пъти съм споменавала селото ми с име, та и бизоните там май показвах :) Не, никак не е близо до Стара Загора. На 75 км.
ИзтриванеА, сещам се за бизоните. Нали знаеш, че съм разсеяна и не помня таквиз неща:)
ИзтриванеАма близо е, де:)) има няма 70-80 км.
Здравейте, Пепи! И аз редовно Ви чета. Благодаря за всички перкрасни рецепти и съвети, които публикувате. Много сте полезна. Използвали сме много от рецептите за зимнини и месни благинки. И много ми харесва и стила Ви на писане - естествен и човешки.
ОтговорИзтриванеА сега за сладките - вчера ги прави 7 г ми син - имах работа и тряваше да му намеря занимание - та просто му сложих всички състваки на куп в една купа и го оставих да мачка... А после му показах с една малка лъжичка как да загребва и слага в тавите. Станаха супер, рошавки, хрупкавки, и най-вече, бяха едно прекрасно занимание, макар да не спазихме процедурата.
А сега и един въпрос - дали биха се получили със същите съставки, но без захарта, за да станат соленки. Страшно са сполучливи и лесни.
Поздрави,
Деси
Здравей, Деси :) Ако знаеш как ме зарадва ,че 7 годишното ти момченце се е справило почти само с тях :) Много важно, че били рошавки :) Ама пък така всяка бисквита е със собствена форма, нали :) Поздрави за малкия сладур!
ИзтриванеСолени - ще се получат, да. Ще взема да направя и аз, много ми харесва това ти предложение. Като не слагаш захарта, ще остане само сусам и брашно. Предлагам да сложиш и пакетче крема сирене , или извара, аз поне така ги виждам вече :) и знам, че ще харесат.
Благодаря ти за доверието в мен и хубавите думи :) Поздрави и на теб и хубав неделен ден!
Зная страхотния вкус на твоите сусамки, Пепи,
ОтговорИзтриванено и тези бисквити изглеждат разкошно, а комбинацията на масло, сусам у лимон е повече от обещаваща...
Благодаря за чудесната рецепта, поздрави за теб и хубави почивни дни!
Радвам се, че ти допадат, Диди :)
ИзтриванеБлагодаря ти, хубави почивни дни и на теб!
Здравей! Пробвала ли си ги с небелен сусам-суров?
ОтговорИзтриванеНе, не съм. :) не харесвам небеления сусам. Ако го обичате - направете с него.
ИзтриванеЩе трябва да се ходи за сусам! Имам, ама не толкова много. Само че ще опитам соления вариант. Няма да споменавам за сладкия! :)
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица, Пеп!
Ако направиш солен ще се радвам да споделиш, Инче :)
ИзтриванеСпорна и хубава да е седмицата и за теб!
Колко време могат да издържат затворени в буркана?
ОтговорИзтриванедо 10 дни спокойно стоят в кутията. Ако останат :) При нас първия път не успяха.
ИзтриванеЗдравей, Пепи. Мисля да ги направя тези вкусни бисквитки със сусам и да изненадам всички вкъщи. Поздрави и от мен.
ОтговорИзтриванеЗдравей и на теб :) Бисквитките наистина са ужасно лесни. Ако обаче искате наистина да изненадате близките си, може да им направите и сусамки http://pep-4o.blogspot.bg/2009/07/blog-post_26.html
ИзтриванеПравят се лесно, само трябва малко сръчност, която се появява най-късно при втория опит :)
Поздрави и хубава седмица~
Здравейте!Сърдечни благодарности за споделената рецепта.Бисквитките със сусам са вече сред любимите у дома.Бъдете жива и здрава.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)
ИзтриванеЖива и здрава да сте и Вие :)