19 януари 2017 г.

Печени свински гърди с кожа

   Това е положението. Времето навън ама много подхожда на свинското вътре :) в къщи.  Печени свински гърди и друг път съм показвала, различното при тези е, че са кожата и че са сухо мариновани за 24ч. Всъщност други трябваше да приготвя, по едно клипче, споделено от приятел, но там ме притесни мазането със сода за хляб и много сол в края на печенето и реших да си го спестя.  Но пък си се получи страхотно и  вкусно, разбира се.  Давам количество подправки за толкова, колкото беше моето месо, но винаги може да се изпече по-малко, или по-голямо парче. Ако останат подправки ги прибираме за следващо печене  И последно, както се сещате, месото може да бъде и без кожа, но тази година много често сварвам с кожа и тъй като я обичам :) не е за пропускане. 
Продукти: 
2 парчета свински гърди с кожа по ~ 700г ( или колкото ще Ви трябва :)
1 ч.л. сол 
1 ч.л. червен пипер 
1/2 ч л. чесън на гранули/прах и щипка чипс от чесън - това са сушени люспи 
1/2 ч.л. лук на гранули/прах 
1/2 ч.л. смлян кориандър 
1/2 ч.л. смлян ким 
1/2 ч.л. смлян кимион 
1/2 ч.л. риган 
Приготвяне: 
* Всички подправки се смесват.  Отделят се 1-2 щипки от нея. 
* С остър нож се правят нарези на месото през 1,5-2 см. дълбоко - до кожата да остане несрязана част около 2 см.  Като се хване месото за кожата и вдигне прилича на метла :))) 
* В нарезите се поръсват и втриват подправки. Парчетата месо се поставят  с кожата надолу на  голям лист алуминиево фолио (който е поставен в тавата за печене) и натепват отгоре и  отстрани с подправките.  
* Завиват се парчетата месо с фолиото тавата се прибира в хладилника за 24 часа. 
* Когато стане време да се пече :) месото се изважда от тавата и прехвърля с кожата надолу (отново) на лист хартия за печене. Пренася се в тавата и завива плътно с фолиото отгоре. 
* Поставя   се в студена фурна, включва се на 200* и пече около 25 мин.   - през това време месото вътре трябва да започне да се готви и се чува къкрене :) 
* Намаляват се градусите на фурната на 160 и така се пече още 90 мин. 
* Изважда се тавата, месото се обръща - кожата вече отгоре и поръсва с отделената подправка. 
* Връща се във фурната и пече още 15 мин. на 160*.
* Изважда се от фурната, завива  с фолиото и оставя за 10-на мин. да си почине. 

***Не бива да се притеснявате, че по време на печенето хартията  ще изгори, или залепне вътре. Месото си пуска соковете, докато се пече и тъй като е плътно затворено,  дори малко да е тази течност, няма къде да се изпари. Но не слагайте вода, или други течности, ако решите да си го приготвите точно така. На другите рецепти за печени свински гърди съм слагала и ако искате нещо различно :) пробвайте така. Без течности. 

10 коментара:

  1. Много любимо печено! У нас преди седмица пекохме така на бавен огън едно филе (младежът да не види мазнинка някъде), овъргаляно в подправки и мариновано за повече от 36 часа и се получи много добре, въпреки че това е най-сухото свинско. А сега така да ми се доядоха от твоите гърди, Пепи, че щом половинката се прибере, ще изпека за нас от тях. Изкусителка си, ей! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, аз с мЕсо, ти със торта :)
      Ще приготвиш пак, Ирме :) Моят син също отделяше най-дребните люспи мазно, но покрай ребрата се поотвори и на по-шарено месо, та го яде.

      Изтриване
  2. ТИ...МЕ УБИ!!! Направи ги и туй-то. Нека сега някай да каже че не си майсторица! Измисли го ?! - да не става толкова солено! Но сега ще се наложи да чакам до Коледа за да ги направя. При нас такива гърди (от младо прасе и с кожичка) пускат само преди Коледа. Като гледам снимката кожичката ПАК е станала хрупкава?! А изпеченото по този начин месо явно става много по-сочно. Че иначе (този от клипчето) - месото остава доста сухо. Невероятна си Пеп! Дължа ти тоооолкова много!!! СЕМ

    ОтговорИзтриване
  3. Рецепта за ценители, Пепи ... ще се хареса и у дома
    и знаеш, че винаги ти се доверявам безрезервно.
    Благодаря ти, поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Бърз въпрос - от къде си намерихте свински гърди с кожа? Искам да си направя поркета и търся цяло парче обезкостени гърди, но с кожата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В градска наша месарска верига магазини. В Стара Загора

      Изтриване
    2. Ясно, благодаря.

      Изтриване
  5. Съвет Прясното парче месо не иска подправки Оставете го така за да почувствате вкуса му а не вкуса на подправките Единствено може малко черен пипер и това е достатъчна Добър Апетит

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...