29 април 2017 г.

Телешко руло със сушени кайсии и печен лук

      Нищо ново под слънцето - мръвка; млечно телешко месо, което се готви бързо и е страшно крехко; рулото е със сушени кайсии и печен лук както тези свински руладини.  Но голямото добро парче месо не искаше много размисли, а само малко по-специален повод за нещо по-различно от   пържоли.  Жълтото сосче е почти сос Ремулада, но с добавено крема сирене вътре, което малкото девойче много хареса наскоро с аспержите и вече две седмици имаме зареден от него в хладилника. 

В общи линии почти соса Ремулада е приготвено от: 
200г. майонеза (ще снимам буркана, че през последната година у нас се яде само такава) 
50 г френска едрозърнеста горчица 
2 сварени жълтъка
2 с.л. фино крема сирене
1 с.л. сок от лимон

Всичко се намачква до хомогенна смес. 

Руло от телешко месо със сушени кайсии и печен лук 

 Продукти за 5 порции: 
~ 1,2 кг.телешко месо - от млечно теле 

подправки: 1 ч.л. сол,  2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чесън на прах, по 1/2 ч.л. мащерка, черен пипер и риган 

3- с.л. брашно
3-4 с.л. олио 

100мл бяло вино
100мл вода 

10-на сушени кайсии 
4-5 малки глави печен лук***

конец за връзване (памучен, дебел) 
1 с.л. натурално царевично нишесте, или препечено брашно 

Приготвяне: 
***Първо си подготвяме печеният лук (това го правя често, когато имам нещо за печене във фурната и завивам няколко глави лук във фолио, които да се изпекат. После съхранявам в буркан в хладилника за около седмица. 
* В парче фолио се завиват почистените глави и пекат във фурната, докато омекнат - около 60 мин. на 180*. Може да си изпечете повече глави лук, защото има една салата от печен лук, овкусен само с оцет, олио и сол, която като малка много обичах и докато зимата не си е отишла може да опитате. 

* Месото се изтънява с остър нож така ,че да се получи правоъгълно парче, с дебелина поне 2см. 
* Подсушава се и поставя на памучна кърпа, или на лист хартия за печене (и двете поемат влагата на месото, когато ще се задушава/пече и предварително запечатва - ако се сложи мокро в тигана вместо да се запечата бързо, ще започне да се вари, заради отделяната вода. 
* Подправките се смесват и с половината от тях месото се подправя - по разтворената повърхност. 
* Върху него се разпределят сушените кайсии и изпеченията, почистен ог горните люспи лук. 
* Завива се на руло и завързва стегнато. 
  
* Поръсва се с брашно от всички страни. 
* Мазнината се загрява в тиган и месото запържва за по минута от всички страни - колкото да се запечата и хване тънка коричка. 
* В плик за печене, или в тавата за печене се наливат течностите - по 100мл вода и бяло вино. 
* Готовото месо се изважда в чиния и поръсва с останалата половина от подправките от всички страни. Леко се потупват с ръка, за да полепнат по него :) 
* В тигана се наливат 50-60 мл вода, изчаква да заври и тази течност също се налива в тавата/или в плика за печене на месото.
* Ако ще се пече в тавата - завива се с 2 пласта фолио плътно. Ако се пече в плик за печене - пликът се завързва добре и поставя отново в тава. 

* Поставя се във фурната - тя може да бъде загряла, или тепърва да се включи - на 180*. Важното е да се наблюдава месото/или наслушва, ако е завито с фолио и когато се чуе, че е започнало да къкри/ври течността - градусите се намаляват на 160. Така се пече 60 мин. 
* Изважда се тавата, изсипва се от плика (или развива фолиото на тавата). Сосът се сгъстява с размитото с 2-3 лъжици вода царевично нишесте. Тавата се връща във фурната за още 3-4 мин. 

* Изважда се, покрива с фолио за 10-на мин. и едва тогава се нарязва. С остър нож :) да не се накъсват кайсиите. Сервират се парче от рулото с няколко лъжици сос. Може и без гарнитура, но както казах  дъщеря ми откри нов вкус :) този на аспержите и тези дни често присъстват у нас - къде за основно с прошуто и яйчения сос, къде като гарнитура, а вчера и във вид на крем-супа. 
 

10 коментара:

  1. Чинийка за мен, моля!
    Прекрасно изглежда.

    ОтговорИзтриване
  2. Никога не съм приготвяла млечно телешко Пепи.Не съм попадала на точно такъв вид месо.Но знам,че е много крехко и вкусно, чудесно поднесено.Великолепно изглежда.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако ти попадне - пробвай, Ели, различно е от това телешко, което продават масово по месарниците. Т.е. почти нищо общо с него няма. Само като го видиш на цвят и ще разбереш.-

      Изтриване
  3. Пепи, пак изкушаваш с поредно телешко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, Веси :) А тези дни ми предстои пътуване до София, ще заредя пак.

      Изтриване
  4. Майсторско предложение ... от класа и за ценители!
    Знаеш, че си страхотна, Пепи -
    благодаря, поздрави за теб и прекрасни майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и аз, Диди, хубав май и на теб да е :)

      Изтриване
  5. Чудесно предложение и тези сушени кайсии навярно му придават леко арабска нотка, а?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Охо ,някой е на арабска вълна :)
      Не знам, Нели :) Месо със сушени кайсии ядох във Велинград и с това го свързвам :) Но пък много ни харесва този вкус.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...