Продукти:
500 г тиквички
250 мл. прясно мляко
3 яйца
300 г брашно (моето е пълнозърнесто и тъмнеят)
2 с.л. разтопено масло
3 с.л. ситно нарязан магданоз
1 равна ч.л. сол
1/2 ч.л. сода за хляб с 1 с. л. оцет
още масло за намазване на палачинките
олио за намазване на тигана (d 24см)
сирена и (сушени) домати за гарниране
От тези продукти излизат 10 палачинки (зависи от диаметъра на тигана и дебелината им )
Приготвяне:
* Тиквичките се измиват, почистват от дръжки и опашки и настъргват на ситно ренде.
* Отцеждат се в гевгир, като се притискат леко, да се изцеди малко от водата им - не силно изстискани от водата им, като при кюфтетата от тиквички, а само от излишната вода - :) ще го разберете, като усещате сместа влажна и мокра, не суха, като след жестоко изстискване с ръце. От тук може да дойде разликата в количеството брашно, но в крайния и вид тя трябва да бъде с гъстота като на обикновените палачинки - на боза :) само дето ще има зелени парченца вътре.
* Прибавят се яйцата, разбърква се. Налива се и прясното мляко и разтопеното масло и отново се разбърква всичко.
* Прибавят се магданоза, брашното със солта - на 2-3 пъти и накрая содата за хляб, угасена в лъжицата оцет.
* Сместа се оставя да престои 15-20 мин.
* Пекат се в горещ тиган, леко намаслен от двете страни до зачервяване/покафеняване :). Лекото намасляване се получава много лесно, ако ползваме четка, а тиганът е желателно да бъде с дебело дъно. В намасленият тиган се сипва по 1 черпак от сместа - или повече - като се разстеле сместа трябва да бъде с дебелина ~ 2мм. Може и по-дебели, но ще се изпичат по-бавно. Пекат се на средна температура в тигана, по около 2 мин. от всяка страна, след като първоначално е бил много добре загрят.
* Намазват се с масло и гарнират с плънка по желание .
На долната снимка в сместа има малко картофено пюре и копър - никакъв магданоз.
Изпревари ме с тази рецепта :) и аз мисля да ги правя някога. Много вкусни изглеждат, Пепи!
ОтговорИзтриванеХайде, накани се. Хубави са. Другият път ще ги направя с белтъци на сняг :) и съвсем малко кисело мляко, или сметана, да видим как ще ми харесат повече.
ИзтриванеМного апетитно, изкушаващо и сезонно предложение, Пепи.
ОтговорИзтриванеОбичам палачинки - това е чудесна рецепта по мой вкус
и аз ги харесвам по-тънички. Поздрави и очаквам продължението!
Да, Дианка, сега им е сезона, тепърва излизат и нашите оранжерийни. А за тънките палачинки сме на едно мнение - всички харесвам тънки, не дебели.
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванетака е, мъжете не се приспособяват лесно към нови продукти.Те си обичат традиционни ястия.При тях опитването на нещо ново и интересно е мисия невъзможна.
Бях замислила да приготвям солени палачинки с брашно от елда, но в по - различна версия - с пролетна зеленина.И твоите са много интересни, чудесно изглеждат, а притурките им придават неустоим аромат и вкус.
Поздрави и Христос Воскресе ! Мир, благодат и здраве в твоя дом !
Благодаря, Ели, макар и със закъснение. Имам още малко левурда и идните почивни дни мисля да правя палачинки и с нея :) та да отворя място за нова да си набера.
ИзтриванеПравила съм подобни палачинки, и ми харесват, тъй че - за мен със синьо сирене моля!
ОтговорИзтриванес удоволствие, Веси!
Изтриване