5 май 2017 г.

Крем-супа от аспержи и сладък картоф

Продукти за 4 порции: 
1/2 връзка  аспержи -10-на броя 
1 малък сладък картоф - ок. 150г
0,5 л. вода
0,5л. пилешки булон (или пак вода)***
3-4 с.л. олио 
2-3 скилидки чесън
2 с.л. масло 100г. заквасена сметана 
сол и черен пипер на вкус 

крутони за сервиране 

***Първия път правих супата само с  вода, но се сещате, че с пилешкия бульон вкусът ни хареса много повече. Бульонът ми е домашен, и друг път съм писала, че си приготвям и замразявам в бутилки PVC 0,5л.



Приготвяне: 
* В тенджера се кипват водата, булона и олиото. 
* Аспержите се подрязват на 1см. от основата и се нарязват на парчета по 2-3 см. Може да запазите част от връхчетата за украса, но това са подробности :) 
* Сладкият картоф се обелва и нарязва на дребни кубчета. 
* Заедно с аспержите и скилидките чесън се поставят във врящата течност  и готвят около 15 мин. - за това време и картофите, и аспержите са омекнали. Към края на готвенето се прибавя солта.
* Тенджерата се отмества от котлона. 
* Сметаната се смесва   със също толкова количество от топлия бульон - налива се по малко към нея и  бърка, докато стане като много гъст айран :) 
* Супата се пюрира. В нея се прибавят разбитата сметана, пипера и маслото. 
* Сервира се с крутони  - може готови, но предпочитаме домашни, а е и много месно да си направим в къщи, където почти винаги има останал хляб.  

* Ако сте отделили връхчетата на аспержите за сервиране, трябва да ги задушите предварително за 3-4 мин. в масло и тогава да прибавите към готовата супа. 
* Заквасената сметана може да замените с готварска, но в супите харесвам повече заквасената. 

         Когато купувате аспержи, гледайте ги да са свежи - приятен зелен цвят и долу, където са срязани, да бъде светло, не вече покафеняло мястото от престояване по магазините. Долната част така, или иначе се отчупва и не се готви, но по това се познава дали са пресни, или не. Ако са млади - може да не белите доллната част на стръковете.   
     Малкото на брой съставки в тази супа придават изчистено удоволствие за сетивата. Допълнила съм го само със сладък картоф  (батат), който придава леко сладникава нотка, но не и аромат, за да може да изпъкне нежният, специфичен вкус на аспержите.  У нас младите хора "откриха" този продукт и бързам да го готвя не само да му се наситим, а и защото сезона му е кратък :) скоро ще премине. Живи и здрави догодина може да се радваме на собствено производство. А и щом казах, че са богати на фибри, всички   в къщи са заинтересовани от реколтата. Бъдещата. 
    

3 коментара:

  1. Пепи,
    много интересна супа с участието на аспержи.Доста трудно покълват, засяхме ги и ние да видим дали ще успеем да получим реколта.Преди години в България са се произвеждали аспержи за разлика от сега.
    Чудесно и много интригуващо предложение.Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отглеждали са се, да. Докато са ги обявили за капиталистически продукт :) без който можем. Може от семето да е, Ели, при мен май всички излязоха - на трета-четвърта седмица се показаха и ей такива горички станаха в сандъчето. Вече са в земята, на другия ден, след като засадих ги проверих - ококорени :) прави стърчат нагоре. Оказаха се с много дълги корени, дано се хващат и догодина да опитваме домашно производство.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Ох, много им се радвам на твоите градинки! Супата е чудесна, поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...