Още една бърза рецепта с аспержи, докато все още има в търговската мрежа. За съжаление на пазара, поне при нас - няма. Благородникът на зеленчуците. Богати на витамини и минерали, най-много на калций и желязо. Поради което не трябва да се готви дълго време. Сезонът им е от април до края на юни, затова има още малко време да се насладим на тях. Сега се смятат за екзотичен зеленчук у нас, заедно с артишока, но до 9.ІХ.1944 год. България е била голям производител на двата вида. След която дата са обявени за буржоазна храна и забранени за отглеждани. Силно се надявам догодина моите аспержи да плододават :) Г-ца Стоева изненадващо и от първа хапка хареса този зеленчук, било на крем-супа с аспержи и батат, или така, запечени с прошуто и сосчето.
Продукти:
зелени аспержи
прошуто
1 лъж. зехтин и 1 лъжици масло
щипка сол и 2-3 лъж. лимонов сок
пъдпъдъчи яйца по желание
Приготвяне:
* В тенджера се кипва около 1л подсолена вода с 2-3 лъжици лимонов сок - водата е толкова, че да покрива добре количеството аспержи и широка, за да може те да се съберат легнали в нея.
* Аспержите се подрязват на 1-1,5см. в долната част. Ако са дебели и по-стари се обелват.
* Цели се бланшират във врящата вода за 3-4 мин.
* Изваждат се и прехвърлят в купа със студена вода (с кубчета лед), за да могат да си запазят свежия зелен цвят.
* След 2-3 мин. престой в ледената баня :) се изваждат и отцеждат на кухненаска хартия.
* Завиват се по 2-3 (а може и всяка поотделно) в прошуто.
* В тиган се загряват маслото и зехтина.
* Приготвените завити аспержи се запичат от двете страни за по 1-2 мин. През това време до тях може да се чукнат и изпържат пъдпъдъчите яйца.
Сервират се веднага, заедно с приготвения сос почти Ремулада
приготвен от:
200г. майонеза (ще снимам буркана, че през последната година у нас се яде само такава)
50 г френска едрозърнеста горчица
2 сварени жълтъка
2 с.л. фино крема сирене
1 с.л. сок от лимон
Всичко се намачква и обърква до хомогенна смес.
Страхотно ...
ОтговорИзтриванеКрасиво, вкусно и елегантно предложение, Пепи!
Благодаря, пожелания за богата реколта и много нови идеи.
Благодаря, Дианка :) живи и здрави, ще видим реколтата.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Пепи,
ОтговорИзтриваненаистина България е била в миналото голям производител на аспержи, както и артишок се е отглеждал.Преди години бяхме засяли в градината артишок.Получихме много големи растения с цвят подобен на магарешкия бодил.Не знаехме какво да правим и направихме много ароматен сироп от цветовете.Получи се аромат подобен на магарешкия бодил.Тази година засяхме и аспержи.Дано да получим някаква реколта все пак.Важното е,че растенията в момента са вече 10 см. на височина.Чудесно ястие се е получило с тях.Великолепна идея.Даже и сурови са вкусни когато са по - крехки.
Поздрави !
Заинтригува ме с цвета на артишока и тъй като Мише отглежда разни медоносни растения, ще му предложа да пробваме и с артишока. Сурови със сигурност ще пробвам, когато имаме съвсем пресни и крехки :) на салата.
ИзтриванеПоздрави и на теб, Ели!
Обичам ги, много! Чудесна рецепта, Пепи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате :) поздрави и на теб!
Изтриване