21 май 2017 г.

Домашни талиатели с брашно от спелта. С пиле и сметана

      Неведнъж съм споделяла, че  прясна паста  много обичаме в къщи :) всички без авджи Стоев, но той е малцинство и в такива дни яде яйца. Противно на схващанията - прави се лесно, а като я направиш 2-3 пъти още по-лесно :), много е нежна на вкус; подлежи и на замразяване.  Смесвам бяло/типово/пълнозърнесто брашно и брашно от твърда пшеница, нещо нямам кураж да направя паста само с брашно от твърдата пшеница Замесвам двойна доза (с по 3 яйца и 300г брашно), приготвяме си я някак за хапване в момента, а останалата нарязвам или на кори за лазаня, или на талиатели, поръсвам обилно с брашно, завивам на рулца и оставям върху салфетка, в чиния, в камерата да замръзнат. След това прибирам в плик, а когато готвя замразената паста - просто я слагам в повече от обикновеното количество вода, за да отмие добре брашното. Ето част от продукцията от снощи.
      Този път брашното от твърда пшеница смесих с бяло брашно от спелта PERUN. Първата мисъл, когато чух за това брашно беше за паста :) и я осъществих.  Самото зърно спелта е древен (по-стар и от лимеца) сорт твърда пшеница (динкел) и може би от там ми дойде идеята. Следващия път пастата ще  бъде с пълнозърнесто брашно. Тези дни ще ядем сладкиши с брашно от  спелта :) компенсация за пържените тиквички тази пролет. Брашното от спелта масово измества брашното от пшеница в пекарската индустрия и домашни фурни,  тъй като това зърно не може да се модифицира, не приема торене ( за увеличаване на добива), по-богато е на протеини от пшеницата, а количеството глутен е минимално. Причината спелтата да се предпазва сама от болести и да задържа по-добре хранителните вещества и микроелементи е до голяма степен изключително твърдата, плътна и пълна с влакнини черупка. У нас за щастие нямаме непоносимост към глутена, но това не пречи да изберем по-здравословното брашно. Повече за брашното, обработката на зърното, меленето и видовете продукти от спелта от фирма PERUN може да прочетете на сайта им, както и къде в търговската мрежа може да намерите от тях. С брашното се работи много добре, както с обикновеното бяло брашно, единственото, което трябва да знаете, че поема малко по-малко вода - 10-15%. При пастата разликата е в големината на яйцата - вместо 3 големи, ползвах 3 средни. Ако решите да правите - сами ще усетите по плътността на тестото .
  


Продукти за пастата:
3 средни яйца  (L) 
1 супена лъжица зехтин.

Приготвяне на пастата: 
* Брашното се пресява, поставя се в купа и прави кладенче в средата му. 
* Чукват се яйцата,  с вилица се разбъркват до хомогенност и прибавя зехтина; малко по малко се взема и от брашното, докато се получи гъста каша. 
* Вече с пръсти се измесва тестото с останалото брашно, докато го поеме. Трябва да се получи гладко, еластично тесто, което се формя на топка, завива в свежо фолио (полиетиленов плик) и прибира за  най-малко 30 мин. в хладилник (за да се отпусне глутена). 
* След това тестото се разделя на 3 еднакви топки;  двете отново се завиват с фолиото, да не изсъхват, докато се работи третата.
* Ако ще се реже на ръка - разточва се на набрашнена повърхност до желана дебелина и се реже на тънки, дълги ленти, които се оформят идеално, като се постави тънка дъска или точилката върху разточената кора и ножа се придържа към нея.  Ако се точи на ръка, преди да дойде момента на рязането, тестото се разточва, сгъва и пак точи  няколко пъти - 5-6, за да може текстурата на тестото да стане съвсем гладка.  Едва тогава следва изрязване. 


* За машината за паста:  сплесква се топката  с ръка, за да може  да се прекара тестото през машината. Разточването  започва  от  най- широката позиция и с всяко следващо преминаване се намалява и степента, така че да се получи тънка и дълга кора.  Аз я срязвам на две, защото става прекалено дълга и трудно се работи сам. Ако тестото лепне - поръсва се с брашно преди всяко преминаване през валяците на машината за паста.  Но внимавайте да не добавите много брашно, защото тестото ще стане трошливо. Разточва се и изтънява до най-тънката степен - на моята машина 1 е за най-тънка кора. Прекарвам тестото до степен 1 и тогава прехвърлям през другите валяци за нарязване.
Преди да се нареже кората на ленти се поръсва обилно с брашно -   преди да се сложат да се варят, ако се поизтупат лентите паста - излишното пада от тях.
  Нарязаните ленти тесто  поставям в голяма купа с брашно, внимателно  разтръсквам с ръце, изваждам, отново изтръсквам от брашното, оформям като гнезда и оставям на хартия за печене да подсъхнат 30-на мин.  преди готвенето им.  Каквото сготвя - сготвя, излишните готови вече казах как заминават за фризера :) 


И да ги сготвим с пилешкото месо и сметановия сос :)
Тук са необходими малко продукти (за 4 порции) :  

400 г пилешко филе 
200г сметана за готвене 
сол и черен пипер на вкус 
2 ск. чесън 
1/2 ч.л. естрагон 
3-4 с.л. олио 

и голям, широк тиган :) 

Приготвяне: 
* Плешкото месо се нарязва съвсем ситно и посолява. 
* Поставя се в мазнината да се запържи - отнема около 3-4 мин. 
* Прибавят се пасираните скилидки чесън и разбърква още 1-2 мин. 
* Налива се сметаната, подправя със сол, черен пипер и естрагона и щом кипне се отстранява от котлона. 

През това време в тенджера на друг котлона се кипва  2 л. подсолена вода. 
Поставя се приготвената паста в нея и се вари 1.5-2 мин. от момента, в който пастатта изплува на повърхността на водата.  Изважда се  с решетъчна лъжица и прехвърля в тигана при сметановия сос. 
* Разбърква се само веднъж и разпределя в чинии.
По желание може да поръсите пармезан, или кефалотири. Аз желание имах, но малко пресолих соса и затова днес няма екстри. 




А това е закуската на девойчето Жул. Смути, което тя в последния месец упорито не пропуска да си приготви.
Ягоди, банан, прясно мляко и флейкс от спелта днес.





9 коментара:

  1. Ох, искам да живея у вас. Обещавам, ще помагам с приготвянето на пастата :)
    Изглежда много, много вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С удоволствие ще те осиновя :) Ама на кого ще оставиш твоите любимци <3

      Изтриване
  2. Само временно :) Ще ги пласирам някъде :D :D :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А не може ли двете да забегнем? Временно :)

      Изтриване
  3. Пепи,
    не съм правила паста, но ако реша да пробвам определено ще използвам твоите съвети.Нямам машина за паста , но съм виждала как работят с нея.Явно прясната паста се вари за по - кратко време.А спелтата е наистина едно здравословно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и на ръка става, Ели, с дебела точилка, преди да имам машината съм правила. Вярно, не се получават толкова равни лентите, но това не е толкова важно :) естествено, с машината е по-мързеливо, пък да не ти казвам първите месеци, когато се сдобих с нея, каква занимавка беше точенето :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  4. Разкошно предложение, Пепи,
    слънчево красиво, майсторски приготвено и много апетитно...
    А днес, 24 май: Честит светъл, велик и любим празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С малко закъснени, но от сърце благодаря, Диди!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...