29 май 2017 г.

Аспержи с прошуто

      Още една бърза рецепта с аспержи, докато все още има в търговската мрежа. За съжаление на пазара, поне при нас - няма. Благородникът на зеленчуците. Богати на витамини и минерали, най-много на калций и желязо. Поради което не трябва да се готви дълго време. Сезонът им е от април до края на юни, затова има още малко време да се насладим на тях.  Сега се смятат за екзотичен зеленчук у нас, заедно с артишока, но до 9.ІХ.1944 год. България  е била голям производител на двата вида. След която дата са обявени за буржоазна храна и забранени за отглеждани. Силно се надявам догодина моите аспержи да плододават :) Г-ца Стоева изненадващо и от първа хапка  хареса този зеленчук, било на крем-супа с аспержи и батат, или така, запечени с прошуто и сосчето. 

Продукти: 
зелени аспержи 
прошуто 
1 лъж. зехтин и 1 лъжици масло 
сол 
пъдпъдъчи яйца по желание 

Приготвяне: * В тенджера се кипва около 1л. подсолена вода   - толкова, че да покрива добре количеството аспержи и широка, за да може те да се съберат легнали в нея. 
* Аспержите се подрязват на 1-1,5см. в долната част. Ако са дебели и по-стари се обелват. 
* Цели се бланшират във врящата вода за 3-4 мин. 
* Изваждат се и прехвърлят в купа със  студена вода (с кубчета лед), за да могат да си запазят свежия зелен цвят.
* След 2-3 мин. престой в ледената баня :) се изваждат и отцеждат на кухненаска хартия. 

* Завиват се по 2-3 (а може и всяка поотделно) в прошуто. 
* В тиган се загряват маслото и зехтина. 
* Приготвените завити аспержи се запичат от двете страни за по 1-2 мин. През това време до тях може да се чукнат и изпържат пъдпъдъчите яйца. 

Сервират се веднага, заедно с приготвения сос  почти   Ремулада 

приготвен от: 
200г. майонеза (ще снимам буркана, че през последната година у нас се яде само такава) 
50 г френска едрозърнеста горчица 
2 сварени жълтъка
2 с.л. фино крема сирене
1 с.л. сок от лимон

Всичко се намачква и обърква до хомогенна смес. 



6 коментара:

  1. Страхотно ...
    Красиво, вкусно и елегантно предложение, Пепи!
    Благодаря, пожелания за богата реколта и много нови идеи.


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :) живи и здрави, ще видим реколтата.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Пепи,
    наистина България е била в миналото голям производител на аспержи, както и артишок се е отглеждал.Преди години бяхме засяли в градината артишок.Получихме много големи растения с цвят подобен на магарешкия бодил.Не знаехме какво да правим и направихме много ароматен сироп от цветовете.Получи се аромат подобен на магарешкия бодил.Тази година засяхме и аспержи.Дано да получим някаква реколта все пак.Важното е,че растенията в момента са вече 10 см. на височина.Чудесно ястие се е получило с тях.Великолепна идея.Даже и сурови са вкусни когато са по - крехки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заинтригува ме с цвета на артишока и тъй като Мише отглежда разни медоносни растения, ще му предложа да пробваме и с артишока. Сурови със сигурност ще пробвам, когато имаме съвсем пресни и крехки :) на салата.
      Поздрави и на теб, Ели!

      Изтриване
  3. Обичам ги, много! Чудесна рецепта, Пепи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате :) поздрави и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...