14 август 2017 г.

Чийзкейк с бял шоколад :) и на петна

      Отново в основата е добре познатия ни и най-любим чийзкейк без печене.  Този път  в млечната смес има бял шоколад (течен бял шоколад), а едната част от сместа смесих с какао, за да се получи мраморен ефект. Ефектен при разрез и очакващо вкусен :) летен сладкиш с пресни праскови. 
Продукти :
~ 230 г.  какаови бисквити (Роден край с какао, голям пакет . Смених 5-6  бисквити с бели, за да стане по-пъстър и блата) 
150 г. едро смлени орехи 
125 г. масло 
2 с.л. какао 
40 мл прясно мляко 

За крема: 
400 г. крема сирене 
200 мл. сладкарска течна сметана 
200г   заквасена сметана  
2 бр бял шоколад по 100г 

2 с.л. какао с 2 с.л. топло прясно мляко 
1 ч.л. желатин (5г) 

За заливката: 
~700 г праскови 
5 с.л. захар 
1 ч.л. желатин (5г) 


Приготвяне: 
* Бисквитите се смилат, или ситно натрошават. 
* В купа се смесват с ядките, мекото масло, какаото и млякото  и разбъркват, докато сместа стане на трохи. 
* Дъното на форма за печене  - d 26 см. се покрива с хартия за печене,  или напръсква със спрей за печене. Отстрани се поставя ацетатна лента, или намаслява отново. С ацетатната лента е лесно освобождаването на сладкиша от формата, но ако нямате такава - лесно се получава и като се прекара тънък нож между сладкиша и страницата на формата.  
* Бисквитената смес се разстила на дъното и притиска плътно. 
* Охлажда се за час в хладилник. 
* В купа се смесват  крема сиренето и заквасената сметана  и бъркат с лъжица толкова, колкото да се получи еднородна смес. 
*Сладкарската сметана се разбива до твърди върхове. 
* Прибавя се внимателно към млечната смес, разбърква се.  
* Шоколадът се разтопява внимателно на водна баня, като се бърка непрекъснато - белия шоколад е капризен.
* Когато е готов се оставя да се охлади за 10-на мин. и тогава прибавя към млечната смес; разбърква се внимателно, докато го поеме. 

* През това време желатинът се  разтваря в 3-4 с.л. студена вода (30-40мл) да  набъбне, след което се загрява и прибавя към млечната смес.  Обърква се много хубаво. Принципно така се прави. Но след като набъбна, аз го сложих в топлия (не горещ) разтопен шоколад, смесих с него и тогава прибавих заедно към млечната смес. 
* Отделя се 1/3 от сместа, в която се прибавя разтвореното в топло прясно мляко какао и се обърква в нея. 
* От бялата  млечна смес се изсипва  1/3 върху охладената бисквитена основа, следват съвсем безразборно поставени 4-5 лъжици от кафявата млечна смес, отново бяла и отново кафява, докато свършат. 
 Very Happy Тук формата се хваща здраво с две ръце и внимателно  тупва няколко пъти в масата, за да се изравни млечната смес - няма нужда от заравняване с лъжица. Така и останалите в сместа мехурчета излизат. 
* Прибира се в хладилник да стегне добре - около 1,5 - 2 часа са достатъчни.

* Почистените, обелени и нарязани на малки кубчета праскови се поставят в малка тенджерка, или касерола, заедно с 2-3 лъжици вода и захарта.  След завирането се варят 3-4 мин. и отстраняват от котлона.  
* Изчаква се да поизстине (до ок. 37*) и се прибавя разтворения в студена  вода и набъбнал  желатин - по горния начин.  Отново се оставя да се охлади и когато започне леко да се желира се разпределя върху млечната смес на сладкиша, която трябва да е добре стегнала през това време. 
  

5 коментара:

  1. Любим десерт във всичките му вариации! Твоята е толкова лятна и свежа, Пепи и с неустоими снимки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съвсем сезонно, Кате :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Пепи,
    чудесен летен, много свеж десерт.Прекрасно изглежда,великолепно и нежно лятно предложение.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб, Ели! Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Това шаренкото вътре много ми харесва :)
    Изглежда много хубаво, с праскови би ми се понравил много.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...